Σχόλιο Μουσκάλλη: «Η Ανόρθωση μπορεί να έχει μία πετυχημένη χρονιά…»

Ο κύριος Ανδρέας Μουσκάλλης αρθρογραφεί για τις ποδοσφαιρικές οικονομικές κρίσεις και την αντιμετώπιση τους και στέκεται ιδιαίτερα στην Ανόρθωση.

Διαβάστε το άρθρο του κ.Ανδρέα Μουσκάλλη:

Η ΑΝΟΡΘΩΣΗ στο Νέο Ποδοσφαιρικό Πρωτάθλημα 2024 – 2025

Πάντοτε ήμουν θιασώτης της σωστής, πειθαρχημένης και σοβαρής οικονομικής πολιτικής των οργανωμένων συνόλων και ιδιαίτερα των ποδοσφαιρικών Συλλόγων , επειδή είναι εύθραυστοι στις οικονομικές αδυναμίες. Τον Απρίλη σημείωνα σε άρθρο μου για την  ιδιαίτερη σημασία και σπουδαιότητα της οικονομικής σταθερότητας και ευημερίας των ποδοσφαιρικών μας Συλλόγων. Ένοιωσα απογοήτευση για την κατάσταση που δημιουργήθηκε στην Ανόρθωση, ομάδα της πόλης μου της Αμμοχώστου την οποία υπηρέτησα πιστά και με ομαδικό πνεύμα στο παρελθόν και εισηγήθηκα την νέα χρονιά ο  προϋπολογισμός να επικεντρωθεί με βάση τα ασφαλή και  πραγματικά έσοδα του Συλλόγου και όχι με οποιεσδήποτε  υποσχέσεις και φανταστικά έσοδα. Σημείωσα και άλλες ταπεινές υποδείξεις, στηριζόμενος στις εμπειρίες και γνώσεις μου.

Σκοπός του σημερινού άρθρου μου και λαμβάνοντας υπόψη στην οικονομική κατάσταση της Ανόρθωσης, θα ήθελα να αναφερθώ στην επερχόμενη φετινή αγωνιστική πορεία της ομάδας. Κατ’ αρχάς θεωρώ πολύ σωστή την απόφαση της Διοίκησης να προσλάβει προπονητή τον Γιαννάκη Οκκά, παλιά δόξα του Σωματείου και  του Κυπριακού Ποδοσφαίρου, ο οποίος αρχίζει με τα πρώτα του βήματα στην προπονητική. Στην περσινή χρονιά όταν καλέστηκε να υπηρετήσει την ομάδα ως πρώτος  προπονητής σε πολύ δύσκολες συνθήκες κατόρθωσε να κινητοποιήσει δυνάμεις στην ομάδα και να φέρει σε πέρας μια δύσκολη αποστολή με αξιοπρέπεια.

Με τα δεδομένα αυτά και γνωρίζοντας τον χαρακτήρα , το πείσμα , το διαρκές αίσθημα του νικητή που τον διακατέχει και τις γνώσεις του, θεωρώ ότι θα έχει  μια πετυχημένη χρονιά με την ομάδα της Ανόρθωσης. Τα σωματεία σε περιόδους κρίσεις  εμπιστεύονται σε Κύπριους προπονητές οι οποίοι γνωρίζουν την κουλτούρα του Κυπριακού Ποδοσφαίρου και τις ιδιαιτερότητες του, τις κοινωνικές και ψυχολογικές πραγματικότητες και τις διαστάσεις των διαφόρων προβλημάτων και θεωρώ ότι μπορούν να τα διαχειριστούν πιο εύκολα και  πιο αποτελεσματικά. Προπονητές οι οποίοι είχαν ποδοσφαιρική καριέρα  σε σωματεία τα οποία βρίσκονται προσωρινά σε δυσκολίες και προβλήματα, έχω την άποψη ότι μπορούν να προσφέρουν από την θέση του προπονητή πάρα πολλά , με το πείσμα , σκληρή δουλειά, αφοσίωση, υπερηφάνεια και συντροφιά με ένα καινούργιο όραμα για διάκριση.

Το Ποδόσφαιρο δεν είναι μόνο τεχνοκρατικό άθλημα και δραστηριότητα. Το Ποδόσφαιρο είναι κατάθεση ψυχής και ανθεκτικότητας, κοινωνική και ψυχολογική δραστηριότητα.

Έχω την άποψη ότι η ομάδα με τον Γιαννάκη Οκκά, την Διοίκηση και τους πιστούς της φιλάθλους, μπορούν να έχουν μια καλή περιεκτική και πετυχημένη ποδοσφαιρική χρονιά.

Στις κρίσεις ιδιαίτερα, χρειάζεται ομοψυχία, αλληλοστήριξη, υπομονή , σεβασμός, συμπαράσταση, εμπιστοσύνη, ομαδικό πνεύμα, χωρίς ηττοπάθεια και μοιρολατρία. Ανεξάρτητα από τα ποδοσφαιρικά αποτελέσματα χρειάζεται όλοι οι παράγοντες να επιδείξουν αξιοθαύμαστη εμπιστοσύνη στο τεχνικό επιτελείο και στην ομάδα και ενότητα, δημιουργώντας και διατηρώντας ένα περιβάλλον με αγάπη, ηρεμία, σοβαρότητα, ενθουσιασμό με μια δυνατή γροθιά και όραμα. Οι κρίσεις περνούν γρήγορα όταν όλοι είναι αγαπημένοι και αγκαλιασμένοι αγωνιζόμενοι για τον ίδιο σκοπό και στόχο. Ο στόχος  της φετινής χρονιάς πρέπει να είναι ρεαλιστικός, αλλά όχι ηττοπαθής. Μια αξιοπρεπής, δυναμική και αποτελεσματική παρουσία, μαζί με τον κόσμο της, να αποτελέσουν ένα συμπαγές και καλά οργανωμένο οικοδόμημα. Προσπάθεια όλων πρέπει να είναι  το συντομότερο δυνατό η κρίση να παρέλθει και  η ομάδα ξανά χαράξει τον δρόμο για Πρωταθλητισμό.

Με όσα πιο πάνω έχω αναφέρει συμπληρώνω ότι η φετινή ποδοσφαιρική χρονιά της Ανόρθωσης, μακριά από το άγχος την πίεση του πρωταθλητισμού , με σώφρονα και σοβαρή οικονομική διαχείριση και με τους Κύπριους ταλαντούχους ποδοσφαιριστές της και τους νέους συναδέλφους τους θα έχει μια αξιοθαύμαστη  πορεία η οποία να ικανοποιεί τις χιλιάδες φίλους και πιστούς οπαδούς της.

Η ποδοσφαιρική νέα χρονιά, παρά τις γνωστές δυσκολίες και προβλήματα πρέπει να αρχίσει με αισιοδοξία ,πίστη στις  δυνατότητες του προσωπικού της, με προσγειωμένο ενθουσιασμό, πειθαρχία, υπομονή ,όραμα και υπερηφάνεια ακατάλυτα στοιχεία που αναδύονται μέσα από την ιστορική της διαδρομή.

Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει η απαισιοδοξία να  αντικαταστήσει την αισιοδοξία, τον ενθουσιασμό , ο μαρασμός και το νικηφόρο πνεύμα η ηττοπάθεια.

Στο Ποδόσφαιρο οι αποτυχίες είναι συνηθισμένο φαινόμενο. Οι νίκες και οι ήττες πολλές φορές εξαρτώνται από πολλούς σταθμισμένους και αστάθμητους παράγοντες και συγκυρίες. Οι ψίθυροι, η κακεντρέχεια , τα κουτσομπολιά, η ασέβεια, ο τοξικός λόγος, θεωρώ ότι είναι στοιχεία παρακμής και όχι προόδου και στοιχεία διχόνοιας και όχι ομοψυχία. Ο Ουίνστων Τσώρτσιλ έλεγε επιτυχία είναι πηγαίνεις από αποτυχία, σε αποτυχία χωρίς να χάνεις τον ενθουσιασμό σου. Όλοι στην οικογένεια της Ανόρθωσης οφείλουν να εμπιστευθούν τον προπονητή και το επιτελείο του, τους ποδοσφαιριστές τους, να τους ενισχύσουν και θωρακίσουν και να αποκρούουν κάθε κίνηση εύκολης αμφισβήτησης και κάθε προσπάθεια διεμβολισμού της ενότητας, της ηρεμίας , της ψυχολογίας και του ενθουσιασμού της ομάδας. Οι σωστές συμπεριφορές από όλης της οικογένεια της , θεωρώ ότι είναι  πρωταγωνιστικό και μοναδικό εργαλείο για την πρόοδο και επιτυχή διαδρομή της ομάδας στο φετινό πρωτάθλημα.

Τα προβλήματα είναι γνωστά. Πρέπει όλοι να είναι ρεαλιστές . Αυτά τα προβλήματα μπορούν να μειωθούν μόνο με ηρεμία, ψυχραιμία, υπομονή, καλή διάθεση και συσπείρωση. Η συμπεριφορά όλων των παραγόντων της οικογένειας της Ανόρθωσης, θα αποτελέσει την μεγάλη της επιτυχία. Οι διχόνοιες σκοτώνουν την πρόοδο και τις επιτυχίες και σπέρνουν παντού την αποτυχία και την  μιζέρια.

Ανδρέας Μουσκάλλης
Προπονητής Ποδοσφαίρου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ