«Έφυγε» ο Θάσος Σοφοκλέους

«Έφυγε» την Κυριακή 23/7/2023 σε ηλικία 91 ετών, ο αγωνιστής της ΕΟΚΑ, Θάσος Σοφοκλέους.

Η Ανόρθωσις Αμμοχώστου εκφράζει τα συλλυπητήρια της στην οικογένεια και τους οικείους του Θάσου Σοφοκλέους.

Ο Θάσος Σοφοκλέους γεννήθηκε στην Κυθρέα το 1932. Σπούδασε Μαθηματικά στη Φυσικομαθηματική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το 1955 διέκοψε τις σπουδές του και έλαβε μέρος στον Απελευθερωτικό Αγώνα της ΕΟΚΑ τον οποίο υπηρέτησε ως Τομεάρχης, διαδεχόμενος τον Γρηγόρη Αυξεντίου, αναλαμβάνοντας τα καθήκοντα του τομεάρχη Πενταδακτύλου και αργότερα Κερύνειας. Υπήρξε στενός συνεργάτης του Αρχηγού της ΕΟΚΑ Γεώργιου Γρίβα – Διγενή, γραμματέας και υπασπιστής του. Κατά τη διάρκεια του Αγώνα συνελήφθη, καταδικάστηκε σε ισόβια δεσμά από τους Άγγλους αποικιοκράτες και ακολούθως κλείστηκε στις φυλακές του Λονδίνου. Μετά τις συμφωνίες Ζυρίχης-Λονδίνου εξορίστηκε στη Ρόδο, όπου παρέμεινε μέχρι την ανακήρυξη  της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Το 1961 ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και αργότερα μετεκπαιδεύτηκε στα Πανεπιστήμια Αριζόνας και Καρολίνας. Υπηρέτησε στη Μέση Εκπαίδευση ως καθηγητής Μαθηματικών και ως Γυμνασιάρχης. Στις 4 Μαρτίου 1993 ανέλαβε Βουλευτής, ως πρώτος επιλαχών, και υπηρέτησε μέχρι τις 5 Ιουνίου 1996. Έγραψε και δημοσίευσε αριθμό βιβλίων και ποιημάτων, καθώς επίσης διάφορες μελέτες τις οποίες δημοσίευσε στον ημερήσιο Κυπριακό τύπο.

Διετέλεσε επί σειρά ετών Πρόεδρος του Συνδέσμου Αγωνιστών ΕΟΚΑ.

Ήταν νυμφευμένος με την Φροσούλλα Καττάμη από την Κυθρέα και είχε τρία παιδιά, τον Κωνσταντίνο, τον Αντώνη και την Χρισταλλένη.

Η Ανόρθωσις Αμμοχώστου θα εκπροσωπηθεί στην κηδεία του εκλιπόντος, λεπτομέρεις για την οποία θα ανακοινωθούν αργότερα.

Αιωνία να είναι η μνήμη του…

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ