Αφιέρωμα για τον Μάικ Ομπίκου! (βίντεο)

Σε throwback αφιέρωμα για τον Μάικ Ομπίκου τον μεγάλο Νιγηριανό ποδοσφαιριστή που αγωνίστηκε στην ΑΝΟΡΘΩΣΗ τις περιόδους 1989-92 και την 1999-00 προχώρησε η ιστοσελίδα της Νιγηρίας theparadise.ng

Αναλυτικά το δημοσίευμα:

Με το παρατσούκλι «Μαύρο Διαμάντι», ο πρώην σταρ της Ανόρθωσης Αμμοχώστου θεωρούνταν ένας από τους καλύτερους επιθετικούς της Νιγηρίας στην εποχή της ακμής του.

Ο Μάικ Ομπίκου είναι 54 φέτος και τα κόκκαλά του μπορεί να μην τον κάνουν να ρίξει ξανά τους αμυντικούς, αλλά υπήρξε μια στιγμή που ήταν απειλή για όποιον αντιμετώπιζε.

Ελάχιστα γνωστός από τη σημερινή γενιά των Νιγηριανών οπαδών του ποδοσφαίρου, σε αντίθεση με τους βασικούς Ρασίντι Γεκίνι, Ντάνιελ Αμοκάτσι, Βίκτορ Ικπέμπα και άλλους, ο Μάικ Ομπίκου ήταν καλός επιθετικός.

Με το παρατσούκλι «Μαύρο Διαμάντι» στην Κύπρο, όπου έπαιζε στην Ανόρθωση Αμμοχώστου, ο επιθετικός εθεάθη από τον τότε Πρόεδρο της Φέγενορντ, Γιορίν φαν ντεν Χέρικ, να τρομοκρατεί την άμυνα στο κυπριακό πρωτάθλημα.

Πείστηκε να ενταχθεί στην ολλανδική ομάδα Α’ Κατηγορίας το 1992 και κέρδισε τον τίτλο του πρωταθλήματος ένα χρόνο αργότερα.

Η μετοχή του Ομπίκου ανέβηκε όταν το χρυσό του γκολ έριξε τον πανίσχυρο Άγιαξ από το κύπελλο το 1995 και η Φέγενορντ συνέχισε κατακτώντας το κύπελλο.


Ο χρόνος του στην Ολλανδία ήταν γεμάτος με πολλές ευχάριστες αναμνήσεις, αλλά δεν θα μπορούσαμε να πούμε το ίδιο για την καριέρα του στην Εθνική.

Έχοντας ανακαλυφθεί στους Φλας Φλαμίνγκος, ο Ομπίκου συνέχισε να εκπροσωπεί την Ιουανγάου Νασιονάλε (τώρα Χάρτλαντ), έχοντας πρωταγωνιστήσει και στους δύο συλλόγους προτού μετακομίσει στην Κύπρο το 1989.

Η μετακίνησή του στο εξωτερικό συνέπεσε με μια περίοδο που ο προπονητής των «Σούπερ Αετών» εκείνη την εποχή, ο Κλέμενς Βέστερχοφ επικεντρώθηκε κυρίως σε ντόπιους παίκτες. Τα κορυφαία επιθετικά ταλέντα όπως ο Ρίτσαρντ Ογουμπόκιρι που πρωταγωνιστούσε στην Πορτογαλία εκείνη την εποχή, δεν είχαν αρκετές ευκαιρίες με τους Σούπερ Αετών, όχι χάρη στα τεράστια τοπικά ταλέντα.

Ο Ομπίκου έπαιξε στο Αφρικανικό Κύπελλο του 1988 και σε δύο προκριματικούς αγώνες του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ιταλίας 1990. Συμμετείχε επίσης σε δύο αγώνες στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Σεούλ 1988 υπό τον Γερμανό προπονητή, Χόενερ Μάνφρεντ, στις ήττες 1-3 και 0-1 από τη Γιουγκοσλαβία και την Αυστραλία αντίστοιχα.

Ενώ η ευρωπαϊκή περιπέτεια αύξησε το απόθεμα και την αξία του Ομπίκου, δεν εκτιμήθηκε σωστά στην πατρίδα του και έπαιξε το τελευταίο του παιχνίδι για τη Νιγηρία εναντίον της Αιθιοπίας το 1993.

Αυτή τη στιγμή είναι προπονητής στις Ακαδημίες ποδοσφαίρου της Φέγενορντ.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ