Τα δοκίμια που βραβεύτηκαν στον διαγωνισμό μαθητικού δοκιμίου τον περασμένο Οκτώβριο, ανήρτησε ο σύλλογος στην επίσημη ιστοσελίδα του τις προηγούμενες μέρες επ’ ευκαιρία της συμπλήρωσης των 111 χρόνων ζωής.

Αναλυτικά πιο κάτω

Η Ανόρθωσις Αμμοχώστου, επί τη ευκαιρία της συμπλήρωσης 111 χρόνων από την ίδρυσή της, προχωρά για πρώτη φορά στη δημοσίευση των βραβευμένων δοκιμίων που έλαβαν μέρος στον διαγωνισμό μαθητικού δοκιμίου, με θέμα «Η Ανόρθωσις και η Αμμόχωστος», που προκηρύχθηκε στα περσινά 110α γενέθλια του Συλλόγου και ολοκληρώθηκε τον προηγούμενο Σεπτέμβριο.

Οι δημοσιεύσεις των τριών δοκιμίων θα πραγματοποιηθούν κατά σειρά, μία ανά ημέρα, μέχρι την Κυριακή 30 Ιανουαρίου, ημέρα των 111ων γενεθλίων της Ανόρθωσης μας.

Η ΑΝΟΡΘΩΣΙΣ ΚΑΙ  Η ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ

ΟΙ ΑΞΙΕΣ ΠΟΥ ΠΡΕΣΒΕΥΕΙ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΑ Η ΑΝΟΡΘΩΣΗ

«Πλανάσθε… Το πνεύμα της ανορθώσεως δεν πτοάται , δεν καταστρέφεται και η ωραία μας Ανόρθωσις , ως ο φοινιξ αενάως αναγεννάται. Διά να συνεχίσει την ιστορική και μεγάλη πορεία της»Λόγια του ιστορικού προέδρου , Αναστάσιου Οικονομίδη μετά την ανατίναξη του οικήματος μας από τους Άγγλους κατακτητές την 8η Ιουλίου 1958. Λόγια που διαχρονικά αναδεικνύουν τις αξίες της Ανόρθωσης από την ίδρυση της .

Αρχές του 20ου  αιώνα και  η Κύπρος ακόμα ήταν  βρετανική αποικιοκρατία. Ο λαός της Κύπρου ασφυκτιούσε από τον Βρετανό δυνάστη , αναζητούσε εναγωνίως τρόπους για αποτίναξη του ζυγού και να περπατήσει στα μονοπάτια που οδηγούσαν στη λευτεριά . Την δεδομένη χρονική στιγμή αυτό το ιερό έργο το ανάλαβαν φωτισμένοι άνδρες όπως ο Μανιάτης  Νικόλαος Καταλάνος  καθηγητής στο Παγκύπριο Γυμνάσιο Λευκωσίας.

«Συνεστήθη εν Βαριωσίοις και υφίσταται από 30 Ιανουρίου 1911, αναγνωρστήριον υπό την επωνυμίαν Ανόρθωσις, επί της ηθικής αναπλάσεως, της ελληνικής μορφώσεως και της ψυχαγωγίας των  μελών αυτού»Συνοψίζονται σε αυτές τις γραμμές της Ιδρυτικής Πράξης της Ανόρθωσης οι αρχές για τις οποίες δημιουργήθηκε. Η Ανόρθωση ιδρύθηκε από τον Νικόλαο Καταλάνο , στις 30 Ιανουαρίου το 1911. Σκοπός ήταν οι εκπαίδευση των νέων της Αμμοχώστου . Βασικότερος όμως στόχος ήταν να αναπλάσει τους νέους  της Αμμοχώστου και να τους κάνει κοινωνούς των διαχρονικών αξιών του Ελληνισμού , όπως η ελευθερία και ο πατριωτισμός . Από την αρχή της ίδρυσης της , η Ανόρθωση πρόσφερε κοινωνικό εργό με συλλογή χρημάτων για τους πρόσφυγες και για νέους που ήθελαν να σπουδάσουν. Το 1940 διεξήχθηκε έρανος για συλλογή χρημάτων τα οποία στάλθηκαν στον ελληνικό ναυτικό μετά τον τορπιλλισμό της « Ελλής ». Στον πόλεμο του 1940 μετέβηκαν στην Ελλάδα για συμμετέχουν στον αγώνα ενάντια στους Ιταλούς . Πιστή στις αξίες  της η Ανόρθωσις συμμετέχει στον απελευθερωτικό αγώνα της Ε.Ο.Κ.Α με σκοπό την ενώσητης Κύπρου με την μητέρα πατρίδα . Αγωνιστές – μέλη της, έγραψαν με χρυσά γραμμάτα το όνομα τους στην ιστορία του Αγώνα . Αντώνης Παπαδόπουλος , Γρηγόρης Αυξεντίου , Κυριάκος Μάτσης , Παναγιώτης Τουμάζος και τόσοι άλλοι όπως ο 17χρονος Πετράκης Γιάλλουρος ο οποίος ξεψύχησε με την ελληνική σήμαια , είναι μερικοί από τους ήρωες της Κύπρου και της Ανόρθωσης  που θυσίασαν την ζωή τους για τα ιδανικά.

Το 1974 με την εισβολή των Τούρκων η Ανόρθωση προσφυγοποιήθηκε μαζι με χιλιάδες Αμμοχωστιανούς οι οποίοι εγκαταστάθηκαν προσωρινά σε όλες τις ελεύθερες περιοχές της Κύπρου. Φάρος για την διατήρηση της μνήμης και  για την επιστροφή στην πολυαγαπημένη μας Αμμόχωστο είναι έκτοτε η Ανόρθωση.  

Σχεδόν 50 χρόνια μετά την εισβολή οφείλουμε να επαναφέρουμε στη μνήμη μας τον λόγο για τον οποίον το σωματείο ονομάστηκε «ΑΝΟΡΘΩΣΙΣ». Όπως το 1911 το σύνθημα στα χείλη όλων των Ελλήνων ήταν η λέξη «ΑΝΟΡΘΩΣΙΣ» έτσι και τώρα απαιτείται να υπάρξει σύμπνοια , ενότητα και αδελφοσύνη ώστε να αγωνιστούμε όλοι για την Ανόρθωση της παιδείας , της κοινωνίας  και του εθνικού φρονήματος που θα επιτρέψει τον γνήσιο αγώνα για την ελευθερία του τόπου μας .

Εν κατακλείδι η ιστορία της Ανόρθωσης από την ίδρυσης της μέχρι σήμερα μπορεί να αποτελέσει το καλύτερο μάθημα για όλους τους νέους που γεννήθηκαν στην προσφυγιά να αγαπήσουν έννοιες όπως η ελευθερία , η φιλοπατρία , η δημοκρατία αλλά και για την διατήρηση της μνήμης και της επιθυμίας για επιστροφή.

Γιώργος Στ. Μαυρομμάτης

H Ανόρθωσις και η Αμμόχωστος

Τι είναι η Ανόρθωση;

Αυτό σκέφτηκα όταν ξεκίνησα να γράφω αυτή την έκθεση. Είναι η χαρά που νιώθω ότι πηγαίνω στο γήπεδο. Είναι η συγκίνηση του πατέρα και της οικογένειάς μου όταν μιλάνε για την Αμμόχωστο και την προσφυγιά. Είναι τα βουρκωμένα μάτια των οπαδών όταν τραγουδάνε στο γήπεδο το ‘χώμα που περπάτησα, γη που νοσταλγώ’. Είναι το πρώτο κύπελλο το 1948, το πρώτο πρωτάθλημα το 1949και η πρόκριση στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ το 2008, όταν γεννήθηκα. Είναι τόσα άλλα…

Τελικά είναι δύσκολο να απαντήσω στην ερώτηση τι είναι η Ανόρθωση. Η Ανόρθωση είναι και θα υπάρχει για να εμπνέει και να επιβιώνει. H Ανόρθωση δεν είναι μόνο μια ομάδα σαν όλες τις άλλες. Η Ανόρθωση είναι ιδέα, είναι πολιτισμός, είναι ένα όραμα για έναν καλύτερο κόσμο, για μια ενωμένη Κύπρο, για μια μεγάλη ελληνική πατρίδα!

Κανένα άλλο σωματείο στην Κύπρο δεν έχει συνδέσει τόσο πολύ την ίδρυση και την ιστορία του με την ιστορία της Ελλάδας. Όταν το 1911 ο Νικόλαος Καταλάνος  ίδρυε το «Αναγνωστήριο Ανόρθωσις Αμμοχώστου» έβαζε τα θεμέλια για ένα σωματείο που θα άφηνε ανεξίτηλη τη σφραγίδα του όχι μόνο στον πολιτισμό και τον αθλητισμό της Κύπρου, αλλά και στην ιστορία της Κύπρου και της Ελλάδας. Το 1929 το Αναγνωστήριο μετονομάστηκε σε «Μουσικό  Φιλολογικό και Φιλαθλητικό Σύλλογο» για να αγκαλιάσει όλες τις δραστηριότητες της ΑνόρθωσηςΜε την καθοδήγηση του Δημήτρη Δημητριάδη, η Ανόρθωση ανέπτυξε μουσική δραστηριότητα που χάριζε ήχους και μελωδίες που αγκάλιασαν όλο το νησί.

Αξιοσημείωτη η φιλανθρωπική δράση του σωματείου, αφού το 1912 συγκεντρώθηκε το μυθικό για την εποχή ποσό των 1025 δραχμών για βοήθεια του Ελληνικού Κράτους. Το μεγαλείο της προσφοράς του συλλόγου μας αναδείχθηκε στους Βαλκανικούς Πολέμους, στον Α’ και στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο με παραδείγματα που συγκλόνισαν και το 1922 όπου μέλη της Ανόρθωσης βοήθησαν στην ανακούφιση των προσφύγων της Μικρασιατικής Καταστροφής. Η στενή σχέση της Ανόρθωσης με την Ελλάδα συνεχίστηκε και τα επόμενα χρόνια και κάθε φορά που η μητέρα πατρίδα χρειαζόταν βοήθεια η Ανόρθωση ήταν παρούσα. Ακόμη και στα σκληρά χρόνια της γερμανικής κατοχής στη Ελλάδα, η Ανόρθωση ήταν εκεί, πραγματοποιώντας εθνικούς εράνους και περιθάλποντας Έλληνες πρόσφυγες στην Αμμόχωστο.

Η Ανόρθωση ιδρύθηκε σε μία περίοδο πανελλήνιου ενθουσιασμού και εδώ και 110 χρόνια αποτελεί εθνικό και πνευματικό φάρο για την Αμμόχωστο και ολόκληρη την Κύπρο. Στον κορυφαίο αγώνα της Κύπρου για αποτίναξη του Αγγλικού ζυγού και ένωση με την Ελλάδα, συμμετείχαν πολλοί αθλητές και μέλη του συλλόγου. Κορυφαίοι ήρωες του απελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ, όπως ο Κυριάκος Μάτσης, ο Αντρέας Γαβριηλίδης, ο Αντώνης Παπαδόπουλος και ο Γρηγόρης Αυξεντίου, γαλουχημένοι με τα ελληνικά ιδανικά της Ανόρθωσης πολέμησαν και βοήθησαν τα μέγιστα στην ελευθέρωση του νησιού μας. Ένα νησί που από το 1974 δεν είναι πλέον ελεύθερο. Μια Αμμόχωστος κατεχόμενη από τον τουρκικό Αττίλα περιμένει από τα παιδιά της Ανόρθωσης τη μέρα που θα απελευθερωθεί.

Η Ανόρθωση είναι εδώ και θα παραμείνει για πάντα. Είναι μια ομάδα που μάχεται, μια ομάδα που έχει υποφέρει πολύΕίναι το λάβαρο για επιστροφή και απελευθέρωση. Η μοίρα όρισε στην Ανόρθωση να πηγαίνει πάντα μαζί με την Αμμόχωστο. Η Ανόρθωση είναι ιδέα και ως ιδέα, είναι και θα παραμείνει περήφανη και αθάνατη!

Αενάως Αναγεννάται! Αυτή είναι η Ανόρθωση, η Ανόρθωση μας!

Νεφέλη Μουσουλίδου

Η Ανόρθωσις και η Αμμόχωστος

Η Ανόρθωση είναι μια ομάδα, ένας σύλλογος, ένα σωματείο, δεμένο με την ιστορία της Αμμοχώστου. Η «Μεγάλη Κυρία» κρύβει πίσω της χρόνια ένδοξης ιστορίας, πρωταθλήματα, τρόπαια και τίτλους. Κύπριους ήρωες που υπηρέτησαν την ομάδα, αξέχαστους ποδοσφαιριστές, παθιασμένους προπονητές, πιστούς φιλάθλους και αγαπητούς διοικητές. Συγκινητικά τραγούδια, συνθήματα, πανηγυρισμούς και χειροκροτήματα που πλημυρίζουν το γεμάτο με οπαδούς γήπεδο. Πάνε ένας ολόκληρος αιώνας και μια δεκαετία από τότε που δημιουργήθηκε το σωματείο μας και η μνήμη των επιτευγμάτων της ομάδας τόσα χρόνια, είναι βαθιά συγκινητική.

Η Ανόρθωση δεν είναι μια απλή ομάδα. Πρεσβεύει κάποιες διαχρονικές αξίες και ιδρυτικές αρχές τις οποίες οφείλουμε να διατηρούμε αμόλυντες και αναλλοίωτες στο πέρασμα του χρόνου. Επίσης, εμείς οι μεταγενέστερες γενιές μπορούμε να ενισχύουμε την ιστορική μνήμη της αγαπημένης αυτής ομάδας.

Αυτός ο γεμάτος ιστορία σύλλογος ιδρύθηκε στις 30 Ιανουαρίου του 1911 στην καρδιά της Αμμοχώστου, το Βαρώσι. Τα πρώτα χρόνια το σωματείο μας εμφανίστηκε ως αναγνωστήριο, το οποίο απώτερο σκοπό του είχε την ανάπτυξη της ηθικής, της μόρφωσης αλλά και την ψυχαγωγία των Ανορθωσιατών. «Συνεστήθη εν Βαρωσίοις και υφίσταται από 30 Ιανουαρίου 1911, αναγνωστήριον υπό την επωνυμίαν Ανόρθωσις, επί της ηθικής αναπλάσεως, της ελληνικής μορφώσεως και της ψυχαγωγίας των μελών αυτού», όπως αναγράφεται στα πρώτα πρακτικά της ομάδας για την ίδρυση της.

Περίπου 9 χρόνια αργότερα στράφηκε στο ποδόσφαιρο και έφερε την ονομασία «Ανόρθωσις Αμμοχώστου». Αξιοσημείωτη η έδρα της Ανόρθωσης, το μεγαλοπρεπές στάδιο Γ.Σ.Ε. στην Αμμόχωστο. Παράλληλα με την δραστηριότητα στο ποδόσφαιρο, περίφημος ήταν ο μουσικός τομέας της ομάδας, αφού οι ήχοι της φιλαρμονικής ακούγονταν σε όλο το Βαρώσι. Σημαντικό να αναφερθεί ότι, οι εισπράξεις από τις εκδηλώσεις της Ανόρθωσης βοηθούσαν τους πρόσφυγες της Μικρά Ασίας το 1922. Η βοήθεια της Ανόρθωσης ως προς τη πατρίδα μας αλλά και το έθνος συγκίνησε τον ελληνικό και κυπριακό λαό. Ο τότε Έλληνας πρωθυπουργός Ελευθέριος Βενιζέλος ανταποκρίθηκε και ευχαρίστησε το σωματείο με μια επιστολή.

Τα μέλη της Ανόρθωσης στάθηκαν δίπλα στην πατρίδα τους όποτε χρειάστηκε. Συγκεκριμένα, τα παλικάρια της Ανόρθωσης γαλουχημένα με τα νάματα του ελληνισμού πρωτοστάτησαν στους αγώνες κατά τον Άγγλων κατακτητών το 1955-59. Αυξεντίου, Μάτσης, Παπαδόπουλος και πολλοί άλλοι μάχονταν στα κυπριακά χώματα υπέρ της πολυπόθητης ένωσης. Καταλαβαίνουμε λοιπόν ότι η συμβολή της Ανόρθωσης στο έθνος ήταν τεράστια.

Το Καλοκαίρι του 1974 το στάδιο Γ.Σ.Ε βομβαρδίστηκε από τον τούρκικο ζυγό. Οι Ανορθωσιάτες και όλοι οι Αμμοχωστιανοί  εκτοπίστηκαν. Για όλους τους πρόσφυγες, η Ανόρθωση αποτελούσε ανάσα αισιοδοξίας, ώμο παρηγοριάς και αναπτέρωνε το ηθικό όλων. Όπως το έμβλημα της ομάδας μας, το φοίνικα, η Ανόρθωση αναγεννήθηκε μέσα από τα ερείπια, τις καταστροφές και τις στάχτες.

Οι τότε διοίκηση και τα μέλη της ομάδας δεν εγκατέλειψαν την Ανόρθωση παρά τις κακουχίες. Φυσικά, οι ελλείψεις ήταν πολλές. Χωρίς γήπεδο, κτήρια, φανέλες όχι μόνο κατάφεραν να διατηρήσουν την ομάδα, συνέχισαν να κατακτούν τίτλους και να θριαμβεύουν στο ποδόσφαιρο. Έτσι, στα χρόνια που ακολούθησαν το κυπριακό ποδόσφαιρο έγραψε ιστορία με τη γραφίδα της Ανόρθωσης.

Όλοι οι Ανορθωσιάτες έχουμε και θα έχουμε πάντα στις καρδιές μας τις φράσεις: «Αενάως Αναγεννάται» και «Ανόρθωσις Επιστροφή», διατηρώντας την αγάπη για τη «Μεγάλη Κυρία» της Κύπρου και τη Βασιλεύουσα Αμμόχωστο!

Ανδριανή Πιτζιολή

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Tο anorthosis24.net δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε ή/και να διαγράφουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το anorthosis24.net ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.