«Σκοπός μας ως τμήμα να αναδείξουμε το όνομα της Ανόρθωσης και της Αμμοχώστου…»

Ο Amir/Μύρος “nmf” Djema είναι ο CEO της Anorthosis Famagusta Esports. Είναι 34 χρονών και μένει στη Κύπρο. Τεχνικός τηλεπικοινωνιών η ειδικότητα του. Ασχολείται επίσης και με τις επενδύσεις στα κρυπτονομίσματα. Είναι πολύ ευχάριστος, φιλικός και συμπαθητικός άνθρωπος. Geek και Ανόρθωση από κούνια. Όχι ο CEO που έχεις συνηθίσει, θα έλεγε κανείς!

Το περισσότερο του χρόνο, ο nmf τον αφιερώνει στην μεγάλη του αγάπη, την Ανόρθωση! Είτε διοικώντας την ANO esports, είτε στο γήπεδο, είτε στο σύνδεσμο. Στον ελεύθερο του χρόνο περνάει όμορφο ποιοτικό χρόνο με την οικογένεια του. Λέγεται πως είναι πολύ καλός μάγειρας, κάτι που μπορεί να διαπιστώσει κανείς, ρίχνοντας μια ματιά στο προφίλ του στο Facebook!

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη του που έδωσε στο MMEsports.gr, τη προηγούμενη βδομάδα.

Nmf
Μύρος “Nmf” Djema: ο πρόεδρος της ANO esports, με τη merch φανέλα της ομάδας του! (φωτογραφία από το προφίλ του Amir Djema στο Facebook)

Alek0s1: Καλησπέρα Μύρο! Πες μου λίγα πράγματα για εσένα. Πως μπήκες στο χώρο των esports;

Nmf: Αρχικά να σου πω ότι ήμουν gamer από μικρός. Κάποια competitive, άλλα όχι. Ξεκίνησα να παίζω διάφορους COD τίτλους, κανένα Pro με τους φίλους μου, Εννοείτε πως έπαιζα πολύ DOTA και Starcraft αλλά και World of Warcraft πιο έτσι «επαγγελματικά» από το 2006.

Ξεκίνησα δειλά-δειλά με κάποια ελληνικά guilds. Όταν βγήκε το wrath of the lich king μπήκα σε ένα guild που τότε ήταν νούμερο 10 στην Ευρώπη (Perfectly Sane). Συνέχισα να παίζω actively μέχρι και το τέλος του Cataclysm, όπου λίγο λόγω αυξημένων οικογενειακών υποχρεώσεων, αλλά και με τις μεγάλες αλλαγές που ήρθαν στο Mists of Pandaria σταμάτησα να παίζω.

Με το League of Legends η πρώτη μου επαφη ήταν όταν βγήκε το Alpha. Τότε όλοι όσοι ήμασταν γνωστοί στο Community των mmorpg κλπ, πήραμε keys για να δοκιμάσουμε το παιχνίδι. Στην αρχή δε μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση. Είχα συνηθίσει σε άλλα δεδομένα. Τότε έπαιζα πολύ το Heroes of Newerth. Μου φάνηκε πολύ απλοϊκό και πρόχειρο, καμία σχέση με τα άλλα. Στην πορεία όμως άρχισε να μου αρέσει πολύ περισσότερο. Εκτίμησα πολύ το ότι βγήκε ένα τόσο ποιοτικό free-to-play παιχνίδι. Όλα τα παιχνίδια που ήταν free-to-play μέχρι τότε ήταν πολύ κακά.

Believe it or not, η πρώτη μου επαφή με τα esports στην Ελλάδα ήταν μέσω της Different Dimension. Ήμουν ξεκάθαρα μεγάλο fan boy του Wildpanda, Dom1nant και Warrior Lady. Τους έβλεπα και έλεγα «μία μέρα θέλω να κάνω και εγώ μια τέτοια ομάδα». Την τελική απόφαση την πήρα όταν είδα τον Παναθηναϊκό να κάνει παπάδες στο EU Masters. Η πορεία που είχε κάνει τότε ο Παναθηναϊκός στο EU Masters και το πόσο κοντά είχε φτάσει να πάει σε LAN, έχει τεθεί σαν στόχο σε μένα προσωπικά, είτε να τον φτάσω ή να τον ξεπεράσω.

Alek0s1: Πολύ ενδιαφέρον! Ποια ήταν η σχέση σου με την Ανόρθωση, πριν την ίδρυση της ANO esports;

Nmf: Ανόρθωση είμαι από κούνια. Ο πατέρας μου και σχεδόν όλη μου η οικογένεια είναι όλοι οπαδοί της ομάδας, κι αυτό το δρόμο ακολούθησα και εγώ. Έγινα οργανωμένος οπαδός από μικρό παιδί. Ότι τμήμα είχε η Ανόρθωση το υποστηρίζαμε. Ακόμα και στα “κακά” χρόνια που η ομάδα δεν πήγαινε καλά, εμείς ήμασταν εκεί. Από ομάδες στην Ελλάδα, υποστηρίζω την ΑΕΚ λόγω του είναι προσφυγικό σωματείο, όπως και η ομάδα μου.

Η κερκίδα της προσφυγικής κυπριακής ομάδας “Ανόρθωση”, η μεγάλη αγάπη του Μύρου Djema

Alek0s1: Πότε ιδρύθηκε η ANO esports; Τι πρεσβεύει ως ομάδα;

Nmf: Η Anorthosis Famagusta Esports ιδρύθηκε 29 Αυγούστου του 2019. Είχαμε ξεκινήσει μια κουβέντα μαζί με τον φίλο μου τον Μάριο. Αναρωτιόμασταν, “Γιατί αυτό που αγαπάμε, δεν το κάνουμε επάγγελμα; Αφού παρακολουθούμε esports, γιατί δεν φτιάχνουμε ομάδα;”. Ο Μάριος πάντα έκανε το δικηγόρο του διαβόλου, έβαλε πολλές αμφιβολίες στη συζήτηση. Εν τέλει μετά από μεγάλη συζήτηση, καταλήξαμε να βγάλουμε ένα πρόγραμμα με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα για να μπορέσουμε να το λειτουργήσουμε.

Αποφασίσαμε να προσεγγίσουμε το σωματείο και να το πείσουμε να ιδρύσουμε τμήμα esports. Υπήρχε τότε μια τάση σε πολλές ποδοσφαιρικές ομάδες της Κύπρου να ιδρύουν ομάδες FIFA, επομένως πιστεύαμε ότι η Ανόρθωση δεν θα είχε αντίρρηση εφόσον είχαμε σοβαρό πλάνο για το πως θα λειτουργήσει, χρηματοδοτηθεί και προβληθεί το τμήμα. Κι έτσι έγινε, φτάσαμε να γίνουμε το δεύτερο σε δημοσιότητα τμήμα της ομάδας μας, πίσω από την ποδοσφαιρική.

Τώρα όσο για το τι πρεσβεύει. Υπάρχει ένα σύνθημα που λέει “Απ’ του Καλιμαρμάρου τις μεριές διασώθηκε, μια ιδέα που γεννήθηκε πολύ παλιά, πέρασε μπόρες στον καιρό όμως κρατήθηκε – είχε ασπίδα ένα Φοίνικα. Την Ιστορία της ο κόσμος την μετέφερε, την δίδαξε από γενιά σε γενιά, και κάπως έτσι ιδρυθήκανε οι Μαχητές. ΑΝΟΡΘΩΣΙΣ – ΒΑΡΩΣΙ – ΠΡΟΣΦΥΓΙΑ!”. Βασικά για εμένα αυτό σημαίνει η ΑΝΟ: Ανόρθωσις-Βαρώσι-Προσφυγιά. Σκοπός μας ως τμήμα είναι να αναδείξουμε το όνομα της Ανόρθωσης, του ζητήματος της Αμμοχώστου και όλου του προβλήματος που έχει η Κύπρος από το 1974 μέχρι σήμερα.

Η αλήθεια είναι πως δεν μπορούμε να προβάλλουμε έντονα και αναλυτικά τα μηνύματα που θέλουμε να πέρασουμε. Όμως όταν ανεβάζουμε post που γράφει “Anorthosis from Famagusta” ή “Freedom to Famagusta” και θα το κοινοποιήσει το EU Masters, ο πιτσιρικάς που θα το δει θα αναρωτηθεί “τι είναι αυτά;” κι έτσι θα ψαχτεί μόνος του να τα μάθει.

Η Ανόρθωση στο μεγαλύτερο τμήμα της, το ποδοσφαιρικό έχει πολλά χρόνια να πάρει πρωτάθλημα και να έχει μεγάλες σημαντικές διακρίσεις. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η νέα γενιά οπαδών να μεγαλώσει χωρίς πρωταθλήματα. Το γεγονός πως υπάρχει ένα τμήμα esports που πετυχαίνει τόσες διακρίσεις έχει φέρει κοντά στην μάνα Ανόρθωση πολλά από τα μικρότερα παιδιά της. Είναι ένας τρόπος να κάνουμε ως σωματείο ένα πολύ σημαντικό άνοιγμα στη νεολαία.

Alek0s1: Πως είναι να είσαι CEO μιας esports ομάδας; Ποια ακριβώς είναι τα καθήκοντα σου και το αντικείμενο εργασιών σου;

Nmf: Νομίζω πως το Tweet μου που έκανα πρόσφατα τα λέει όλα.

Είναι πολύ δύσκολο. Πρώτα από όλα είναι το να φτιάξεις τη στρατηγική και τη ταυτότητα της ομάδας. Πρέπει να απαντήσεις σε κάποια ερωτήματα “τι θέλεις να φτιάξεις; μια ομάδα που θα κάνει τη διαφορά; μια μεσαία ομάδα; μια πρωταθλήτρια; “

Προσπαθώ όσο γίνετε να είμαι κοντά στην ομάδα, και πάντα ο τελικός λόγος όλων των αποφάσεων περνά από τα χέρια μου. Παρακολουθώ όλα τα scrims της ομάδας, είμαι σχεδόν μέσα σε όλα τα streams που κάνουν όλοι οι content creators μας, και δουλεύω μαζί με τα υπόλοιπα παιδιά της ομάδας για τα γραφιστικά, video, merch. Το ξέρω ότι κανονικά δεν θα έπρεπε, αλλά νιώθω την ομάδα σαν παιδί μου, και δεν πιστεύω ότι υπάρχουν πολλά άτομα που να νιώθουν στον ίδιο βαθμό αυτήν την αγάπη και την σύνδεση μαζί της.

Ο πρόεδρος της ANO esports, επί τω έργον!
(φωτογραφία από το προφίλ του Amir Djema στο Facebook)

Alek0s1: Πως αξιολογείς τη πορεία της ομάδας από την ίδρυση της μέχρι σήμερα;

Nmf: Αρχικά είχαμε κάποιες αποτυχημένες προσπάθειες να μπούμε στο GLL με την play-in φάση τότε, όταν ακόμα δεν υπήρχε το GLWL. Το πρώτο roster που κατάφερε να αγωνιστεί στο GLL το Summer Split του 2020, απαρτίζονταν από τους champen dk, Lunny, Tranquill, Gagai, και Leodaras (γνωστός τότε ως Kyouma). Όταν είχαμε ξεκινήσει και θέλαμε να κλείσουμε τις πρώτες συμφωνίες με παίκτες φάγαμε πολλά άκυρα. Είχαμε σοβαρό πρόβλημα να κλείσουμε παίκτες, αναρωτιόντουσαν “τι ομάδα είναι αυτή;” μέχρι και random org μας είπαν. Η ομάδα τερμάτισε στην 6η θέση και παίξαμε σε tie-breaker με τον Πυρσό. Στα play-offs χάσαμε από τη πρωταθλήτρια εκείνου του split, την WLGaming.

Fun Fact: Από τότε μέχρι σήμερα δεν έχουμε χάσει ποτέ ξανά σε ΒΟ5!

Στο Winter Split του 2020 ξεκινάμε με ένα roster με στόχο να κάνουμε το κάτι παραπάνω. Με τη προσθήκη του J0J0C, ξεκίνησε να σχηματίζεται κι ο βασικός πυρήνας της ομάδας, ο οποίος έχει παραμείνει στην ομάδα μέχρι και σήμερα. Ο J0J0C πέτυχε ένα ρεκόρ που δεν έχει σπάσει μέχρι και σήμερα: Over 100 kills σε ένα Regular Season! Η κατάκτηση του Winter Split 2020 ήταν κάτι αρκετά σημαντικό για μένα, καθώς μετά τον χαμό του Μάριου, όλα τα παιδιά της ομάδας είχαν θέσει σαν στόχο να το σηκώσουμε «Για τον Μάριο». Μέχρι σήμερα αν με ρωτήσεις, αυτός ο τίτλος είναι εκείνος που μου έχει μείνει χαραγμένος.

Πανό των οπαδών της Ανόρθωσης για τον Μάριο Φραγκούς
(φωτογραφία από το προφίλ του Amir Djema στο Facebook)

Spring Split του 21′, η ομάδα έμεινε ίδια, μόνη διαφορά η προσθήκη του “xShadezz” στα πρώτα παιχνίδια λόγω της τιμωρίας που είχε ο Hatred. Δεν ξεκινήσαμε καλά, ήταν οφθαλμοφανές πως η ομάδα είχε πρόβλημα. Το performance του Hatred ήταν αρκετά κατώτερο των προσδοκιών μας. Με αφορμή αυτό, κάναμε μια από τις σημαντικότερες μας μεταγραφές: τον Dom1nant.

Η προσθήκη του Dom1nant άλλαξε 100% το χαρακτήρα της ομάδας. Ο Dom1 είναι ένας παίκτης που είναι full competitive. Δεν του αρκεί το just winning. Απλά δεν μπορεί να μην κερδίζει. Τα θέλει όλα. Είναι ξεκάθαρα ένα από τα πιο hard-working μέλη μας. Παικτικά, είναι λες και είναι από άλλο πλανήτη. Ο Dom1 επηρέασε αρκετά και την εξέλιξη του J0J0C, σε θετική κατεύθυνση. Στο τέλος, καταφέραμε να πιάσουμε ξανά τη πρωτιά στα playoffs, αν και τερματίσαμε 3οι στο Regular Season. Βγήκαμε και στο πρώτο μας EU Masters. Καταφέραμε τη δεύτερη καλύτερη ευρωπαϊκή πορεία ελληνικής ομάδας. Θα μπορούσαμε ακόμη καλύτερα αλλά δυστυχώς φανήκαμε κατώτεροι των προσδωκιών

Στο 2021 Summer Split του GLL κάναμε αρκετές αλλαγές. Φέραμε τους Goldento4st, Jaxplank, iLevi και Totyz ως substitute. Κρατήσαμε μονάχα τον κορμό της ομάδας (J0J0C και Dom1nant). Ετοιμαζόταν κι ένα μεγάλο μεταγραφικό “μπαμ” που όμως δεν προχώρησε. Ο εν λόγω παίκτης, μας δήλωσε τελευταία στιγμή πως δεν αντέχει την πίεση του πρωταθλητισμού, και προτιμούσε να παραμείνει στην ομάδα του πιο χαλαρά.

Ήταν αρκετά περίεργο Split. Θα το χαρακτήριζα “το Split των αλλαγών”. Δεν θα έλεγα πως είμαι άνθρωπος που του αρέσουν οι αλλαγές. Προτιμώ να χτίζω και να επενδύω σε μια σταθερή ομάδα. Ήταν αρκετά δύσκολο αλλά τελικά ήταν αποτελεσματικό. Κύριος μας στόχος πλέον ήταν το να πάμε παρακάτω στο EU Masters. Έπαψε να είναι αυτοσκοπός το να πάμε καλά σε ένα Regular Season. Παρόλα αυτά καταφέραμε να το σηκώσουμε στα Play-offs. Μάλιστα ήταν η πρώτη φορά που καταφέραμε το double με τις ακαδημίες μας στο GLWL, πράγμα που δεν κατάφερε και ούτε θα καταφέρει καμία άλλη Ελληνική ομάδα.

Το περασμένο Σεπτέμβρη εν όψει του Winter Split 2021, η ομάδα προχώρησε ξανά σε αλλαγές. Εμπιστευτήκαμε τις επιλογές του Marin για το bot lane. Πήραμε τους Piwek και marlon. Παρόλα αυτά ο marlon δεν κατάφερε να ταιριάξει με το playstyle και τις ανάγκες της ομάδας. Οπότε προχωρήσαμε στην επιστροφή του δικού μας, kubYD.

Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε μια φάση που έχουμε ξαναβρεθεί αρκετές φορές τον τελευταίο ένα-ενάμιση χρόνο. Δεν περιμένουμε τίποτα λιγότερο από το τρόπαιο.

Alek0s1: Ποιοι είναι οι στόχοι της ομάδας το επόμενο διάστημα;

Nmf: Short-term στόχοι μας είναι η ομάδα να αναπτύξει ένα EU Masters mentality και να χτίσουμε το Supporters Club. To Supporters Club, είναι μία κάρτα μέλους χρονιαία της ομάδας μας, η οποία είναι περιορισμένη σε 1911 μέλη. Το τρέξαμε πιλοτικά αυτόν τον χρόνο, πήραμε το feedback από τον κόσμο μας, και σύντομα, θα ανακοινώσουμε την δεύτερή της έκδοση, αρκετά ενισχυμένη στο τι προσφέρουμε και το value που θα αφήσει στους φίλους της ομάδας μας που θα αποφασίσουν να στηρίξουν αυτήν μας την προσπάθεια.

Long-term είναι η δημιουργία ενός Gaming House, όπου θα μπορούμε να δουλέψουμε με τον τρόπο που θέλουμε και πρέπει την ομάδα μας, για να πετύχουμε τους στόχους μας στην Ευρώπη.

Alek0s1: Το MMEsports.gr είναι το πρώτο ελληνικό ειδησεογραφικό-αθλητικογραφικό site για τα esports! Πως σου φαίνεται γενικά ως project από όσα έχεις δει από εμάς;

Nmf: Θεωρώ ότι το MMEsports.gr έχει φέρει μία νότα δροσιάς στην ενημέρωση για την ελληνική esports σκηνή και περιμένω με τρομερό ενδιαφέρον να δω την συνέχεια και την εξέλιξη του project αυτού!

Πηγή: MMEsports.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ