Όλη η συνέντευξη του Τιμούρ (βίντεο)

Για πολλά και διάφορα αναφέρθηκε ο Τιμούρ Κετσπάγια στο πλαίσιο της εκπομπής «ΑΝΟΛΑ στη φόρα».

Αναλυτικά όσα ανάφερε

Μια πρώτη κουβέντα για την εκπομπή: «Είναι καλό για τον κόσμο να έχουμε την δική μας εκπομπή για να μπορεί να μαθαίνει τα νέα. Ο κόσμος ενδιαφέρεται και είναι σίγουρα πολύ καλό αυτό».

Για τη νίκη επί του ΑΠΟΕΛ: «Κάθε νίκη είναι σημαντική και ειδικά όταν παίζεις με ομάδες όπως το ΑΠΟΕΛ. Μετρά και η ανατροπή. Το φετινό πρωτάθλημα θα είναι πολύ δύσκολο για όλους. Ποιος μπορούσε πως με τα όσα έκανε το καλοκαίρι το ΑΠΟΕΛ θα είχε 5 ήττες. Το ίδιο μπορούμε να πούμε και για εμάς. Ευτυχώς κερδίσαμε. Ήταν δύσκολο παιχνίδι, είχαμε παίξει λίγες μέρες πριν και φάνηκε όμως πως μπορούμε να παίζουμε και μεσοβδόμαδα».

Για το πως γίνεται η διαχείριση της κούρασης: «Είναι και στους ποδοσφαιριστές. Τι ζωή κάνουν. Αν δεις στο εξωτερικό παίζουν κάθε τρεις μέρες. Αν είσαι επαγγελματίας μπορείς να ανταπεξέλθεις. Και σας λέω για παράδειγμα τον Αρτυματά που παίζει συνεχώς και είναι ο καλύτερος μας παίκτης. Κάνει ότι πρέπει να κάνει».

Για τις παρουσίες του Αρτυματά: «Χαίρομαι για τον Κωστάκη. Έπαιζε σε μια ομάδα αρκετά χρόνια και δεν είχε ευκαρίες. Εμείς από την πρώτη στιγμή τον φέραμε στην Ανόρθωση. Είναι πραγματικός αρχηγός. Και με την συμπεριφορά του εντός, αλλά και εκτός αγωνιστικού χώρου. Δουλεύει και δεν πέτυχε τίποτα τυχαία. Και στην προπόνηση και στα παιχνίδια. Μακάρι να συνεχίσει έτσι, ούτως ώστε να προσφέρει ακόμα πιο ευχάριστες στιγμές στον κόσμο της Ανόρθωσης».

Για το συμβόλαιο του Αρτυματά και αν υπάρχουν σκέψεις για ανανέωση γενικότερα με κάποιους παίκτες: «Δυστυχώς και γενικότερα στην Κύπρο μάθαμε να περιμένουμε τελευταία στιγμή. Γίνονται αρκετές αλλαγές γενικότερα. Έχουμε πολλούς παίκτες που λήγουν τα συμβόλαια τους, και εγώ σαν προπονητής θα ήθελα να υπογράψουν νέα συμβόλαια για να είναι και αυτοί πιο άνετοι».

Για την διακοπή και τις ανάσες: «Ναι είναι σημαντικό και καλή ευκαιρία για να πάρουμε ανάσες αλλά υπάρχουν αρκετοί ποδοσφαιριστές μας που πήγαν στις Εθνικές τους και θα συνεχίσουν να παίζουν. Είναι σχετικά τυχεροί αυτοί που έμειναν γιατί θα έχουν τρεις μέρες ρεπό».

Για την ένταση στο παιχνίδι με το ΑΠΟΕΛ: «Πάντα υπάρχει ένταση σε αυτά τα παιχνίδια και σε όλα τα ντέρμπι. Ειδικά απ’ τη στιγμή που δεν ξεκίνησαν καλά οι δυο ομάδες. Ευτυχώς για εμάς η ομάδα κέρδισε το παιχνίδι. Δεν ήταν εύκολο. Χάναμε 1-0 και ανατρέψαμε το αποτέλεσμα. Στο τέλος όλα καλά, αλλά ακόμα πιστεύω ότι έχουμε δρόμο μπροστά μας. Στην προετοιμασία είχαμε προβλήματα και ελπίζω ότι και τα προβλήματα που είχαμε τώρα θα τα ξεπεράσουμε σύντομα. Δεν αντιπροσωπεύει εμάς 8η θέση μετά από 4 αγώνες για πολλούς λόγους και κυρίως γιατί έχουμε πολύ καλή ομάδα. Για εμάς ο ξεκάθαρος στόχος είναι το πρωτάθλημα».

Για την Ευρωπαϊκή πορεία της ομάδας: «Είμαι χαρούμενος που είμαστε στους ομίλους. Δεν παίξαμε με εύκολες ομάδες και τα καταφέραμε. Σίγουρα μια ομάδα σαν την Ανόρθωση θέλει την Ευρώπη για τα οικονομικά, αλλά και για το πρεστίζ. Πέρασαν 13 χρόνια από τότε που πήγαμε στο Champions League. Σαν ομάδα είναι σημαντικό να την γνωρίζει ο κόσμος στην Ευρώπη. Τώρα στο Βέλγιο ήρθε τόσος κόσμος. Έμειναν άφωνοι εκεί, δεν το περίμεναν. Έστειλαν το δικό τους μήνυμα για τον τόπο μας και είναι πολύ καλό. Ελπίζω να συνεχίσουμε στην Ευρώπη κάθε χρόνο. Είμαστε μεγάλη ομάδα, έχουμε κόσμο… Όταν είπα πως θα πάμε για τίτλο, είναι λόγω του κόσμου. Έπαιξε κόσμο με τον ΑΠΟΕΛ ο κόσμος. Το μόνο κακό με την Ευρώπη είναι που δεν παίζουμε στην έδρα μας και παίζουμε στο ΓΣΠ. Μακάρι να παίζουμε κάθε χρόνο και ας είναι σε όποιο γήπεδο. Θα έπαιζε ρόλο με την Γάνδη αν ήμασταν στο Αντώνης Παπαδόπουλος. Κάπως υποτιμήσαμε την Παρτιζάν και άλλες ομάδες. Έχουμε τους αγώνες με την Φλόρα Ταλίν και ελπίζουμε να πάρουμε κάποιο βαθμό».

Για το αν υπάρχει ελπίδα για πρόκριση απ’ τον όμιλο: «Βέβαια έχουμε ελπίδες. Στο επόμενο με την Φλόρα θα τα δώσουμε όλα για να πάρουμε τη νίκη. Είναι τα λεφτά, βαθμοί για την Κύπρο… Είναι πολλά. Περιμένουμε με σοβαρότητα το επόμενο παιχνίδι».

Για τον κόσμο της Ανόρθωσης: «Μια μεγάλη ομάδα, χωρίς κόσμο δεν γίνεται. Η ομάδα είναι μεγάλη και έχει πολύ κόσμο. Κρίμα που κάποια παιδιά δεν έρχονται, δεν θα μπω στην διαδικασία για τους λόγους και δεν είναι δική μου απόφαση αν θα επιστρέψουν, είναι άλλων ανθρώπων. Υπάρχει μια κόντρα που δεν ωφελεί κανένα. Το βλέπεις και στην Ευρώπη. Είναι ωραία τα ευρωπαϊκά για τον κόσμο. Βλέπει τα γήπεδα στο εξωτερικό και μετά τα δικά μας. Πριν από 30 χρόνια το επίπεδο μας ήταν ανάλογο με τα γήπεδα μας. Πλέον δεν μας αντιπροσωπεύει σαν χώρα και σαν κυπριακό ποδόσφαιρο να παίζουμε σε αυτά τα άθλια γήπεδα. Εκτός από 2-3 τα άλλα είναι άθλια. Με ρωτάνε πολλές φορές για την Ευρώπη. Δεν είναι εύκολο να παίζεις στην Ευρώπη και μετά στα γήπεδα της Κύπρου. Δεν βοηθάνε τους παίκτες να παίξουν μπάλα».

Για το γεγονός πως σχολιάζει τα γήπεδα συχνά: «Είναι πολύ σημαντικό και ο αγωνιστικός χώρος να είναι καλός και το γήπεδο. Όταν πήγα Αγγλία μου έδειξαν πρώτα την γηπεδάρα και μετά το προπονητικό κέντρο. Εδώ, που να τους πάρουμε; Ξέρουμε πόσο σημαντικό να είναι καλό το γήπεδο και ο αγωνιστικός χώρος. Πολλές φορές είναι πολύ σημαντικό».

Για την σχέση του με τον κόσμο: «Είμαι 30 χρόνια σε αυτή την ομάδα. Οι σχέσεις μας αρχίζουν από πολλά χρόνια πριν. Πρόσφερα σαν παίκτης και προσπαθώ να προσφέρω και σαν προπονητής. Ελπίζω να φαίνεται πως η ομάδα πάει μπροστά. Διεκδικούσαμε δύο τίτλους, σταμάτησαν το πρωτάθλημα, πέρσι πήραμε το κύπελλο και φέτος θέλουμε το πρωτάθλημα. Είναι αμοιβαία η εκτίμηση με τον κόσμο. Υπάρχουν στιγμές που με στεναχωρούν και τους στεναχωρούν. Όμως δουλεύουμε για να πάμε μπροστά».

Αν μπορούσε να χαρακτηρίσει τον κόσμο της ομάδας με μια λέξη: «Μαχητές. Πάντα ο κόσμος θέλει να προσπαθεί η ομάδα και να μάχεται στο γήπεδο. Είναι και το γήπεδο μας τέτοιο, που είναι κοντά οι κερκίδες και βοηθά. Πολλοί παίκτες λεν πως είναι απ’ τα καλύτερα γήπεδα που έπαιξαν. Σίγουρα χρειάζεται βελτίωση για να παίζουμε στην Ευρώπη».

Για το φετινό πρωτάθλημα: «Θα είναι πολύ δύσκολο για όλους. Είδαμε ομάδες που έλεγαν ότι όπως ήρθαν στην πρώτη κατηγορία θα πέσουν είναι στις πρώτες θέσεις. Είναι δύσκολο για όλους. Χάσαμε βαθμούς από ομάδες δεύτερης εξάδας. Κάθε παιχνίδι είναι σημαντικό και δύσκολο και αν δεν δώσεις τον καλύτερο σου εαυτό θα χάσεις. Χάσαμε δυο παιχνίδια, το ΑΠΟΕΛ τέσσερα, η Ομόνοια δυο, είναι δύσκολο».

Για το αν δικαιώθηκε με τις επιλογές των Ουάρντα, Λάζαρο και Λάφερτι: «Θα το πούμε τέλος της σεζόν αυτό. Δεν είναι να λες πως φέραμε ονόματα. Βοήθησαν την ομάδα ναι, αλλά στο τέλος θα πούμε αν έγινε καλή δουλειά, αν βοήθησαν».

Για το κλίμα στην ομάδα: «Είμαστε τυχεροί γιατί όλοι οι παίκτες που ήρθαν μπήκαν γρήγορα στο κλίμα. Αν δεν είσαι οικογένεια, είναι δύσκολο».

Για το κλίμα στην ομάδα: «Είμαστε τυχεροί γιατί όλοι οι παίκτες που ήρθαν μπήκαν γρήγορα στο κλίμα. Αν δεν είσαι οικογένεια, είναι δύσκολο. Έχουμε κάποια παιδιά που είναι πολύ ευχάριστοι στην παρέα. Και ο Λάφερτι και ο Ουάρντα δίνουν ευχάριστες νότες στα αποδυτήρια. Έχει μεγάλη σημασία το καλό κλίμα. Η δουλειά μας σαν προπονητές είναι δύσκολη γιατί απ’ τους 27 ποδοσφαιριστές πρέπει να βάζουμε 11, και χαίρομαι που όλοι καταλαβαίνουν ότι δεν έχουμε παίκτες που προτιμάμε ή αγαπάμε περισσότερο. Για εμάς όλοι είναι το ίδιο και προσπαθούμε να βάλουμε τους καλύτερους. Σίγουρα λάθη κάνουμε αλλά δεν είναι επίτηδες».

Για τον επόμενο στόχο του: «Η ομάδα να πάρει το πρωτάθλημα. Είχαμε πρόπερσι την ευκαιρία και δυστυχώς δεν τελείωσε το πρωτάθλημα. Φέτος έχουμε πάρα πολύ καλή ομάδα».

Για το τι σημαίνει η Ανόρθωση για τον ίδιο: «Όπως είπα και πριν η ιστορία μου με την Ανόρθωση είναι 30 χρόνια πίσω. Υπήρχαν πολλές ωραίες και καλές στιγμές αλλά και απογοητεύσεις και πίκρες. Αυτή η ομάδα μου έδωσε την δυνατότητα να πετύχω τα όνειρα μου. Να παίξω σε πολύ ψηλό επίπεδο. Για εμένα αυτή η ομάδα σημαίνει πάρα πολλά».

Για παιχνίδι που θα το θυμάται για μια ζωή: «Σίγουρα είναι το παιχνίδι στην Τραπεζούντα αλλά και τα δυο με τον Ολυμπιακό που περάσαμε στο Champions League. Και τα φετινά βέβαια που καταφέραμε να πάρουμε την πρόκριση στους ομίλους».

Ένα τελευταίο μήνυμα στον κόσμο: «Να απολαύσουν τις Ευρωπαϊκές στιγμές και να ξέρουν πως χρειαζόμαστε στήριξη στις δύσκολες στιγμές. Δώσαμε χαρές στην ομάδα, αξίζουμε την συμπαράσταση και την έχουμε, όμως ο κόσμος της Ανόρθωσης είναι πολύ περισσότερος και τον θέλουμε πάντα στο γήπεδο».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ