«Ελευθερία ή Θάνατος». Εννέα συλλαβές, στο άκουσμα των οποίων συμπυκνώνεται η Ιστορία του σύγχρονου Ελληνισμού. Εννέα συλλαβές, οι οποίες ανέθρεψαν γενιές και γενιές σκλάβων, για να γίνουν οι σκλάβοι αγωνιστές, για να γίνουν οι αγωνιστές ήρωες, για να γίνουν οι ήρωες Έλληνες. Εννέα συλλαβές, που στάθηκαν θεμέλιο για να κτιστεί πάνω τους το νέο Ελληνικό Κράτος. «Ελευθερία ή Θάνατος», τόσες συλλαβές, όσες και οι εναλλαγές του γαλάζιου με το λευκό στην ένδοξη Ελληνική Σημαία.
Σαν σήμερα, πριν από δύο αιώνες, ο υπόδουλος Ελληνισμός αποφάσιζε να απαλλαγεί από την οθωμανική, την τουρκική τυραννία. «Καλύτερα μιας ώρας ελεύθερη ζωή, παρά σαράντα χρόνια σκλαβιά και φυλακή» τραγουδούσαν τα παλικάρια τον Θούριο του Ρήγα, όταν αποφάσιζαν να τα βάλουν με γυμνά χέρια, απέναντι σε μια αιμοδιψή αυτοκρατορία. Άνισος και δύσκολος ο αγώνας, μα η δίψα για λευτεριά μεγάλη. «Μας έλεγαν τρελούς» έγραφε αργότερα ο Κολοκοτρώνης, αλλά χρειάζεται και τρέλα και θάρρος και ανδρεία και αυταπάρνηση για να εισέλθεις σε μια τέτοια μάχη.
Νέοι, ηλικιωμένοι ακόμα και γυναίκες ρίχτηκαν στη μάχη της επανάστασης, γράφοντας σελίδες χρυσές στη γεμάτη ηρωισμό Ελληνική Ιστορία. Αποδεικνύοντας, πως οι σύγχρονοι Έλληνες ήταν πραγματικοί απόγονοι του Λεωνίδα, του Θεμιστοκλή, του Μιλτιάδη. Στέλνοντας μηνύματα σε όλη την Ευρώπη, αναγκάζοντάς την να ξεπληρώσει το διαμαρτυρημένο γραμμάτιο, όταν άφηνε – τότε – την Πόλη και το Βυζάντιο να πέσουν στα χέρια των Οθωμανών.
Από την επανάσταση του Ελληνισμού, δεν μπορούσε βέβαια να απουσιάζει και η μαρτυρική μεγαλόνησος. Μπορεί να μην έγιναν μάχες στην Κύπρο, αλλά η προσφορά σε έμψυχο δυναμικό ήταν πέραν από εμφανής. Αγωνιστές, πυρπολητές, χρήματα, όλα στη διάθεση της μητέρας πατρίδας που μαχόταν ενάντια στον κοινό εχθρό. Βαρύς ο φόρος αίματος που πλήρωσε η Κύπρος, η οποία αιματοβάφτηκε στις 9 του Ιούλη 1821, με τον απαγχονισμό του Αρχιεπισκόπου Κυπριανού και των τριών μητροπολιτών και την σφαγή άλλων 470 Ελλήνων της Κύπρου.
Χρόνια Πολλά Έλληνες!
**Ανακοίνωση Συλλόγου ΑΝΟΡΘΩΣΙΣ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ