Στη ραδιοφωνική συχνότητα του Active, μίλησε ο νομικός Γιώργος Χριστοφίδης σχολιάζοντας και αναλύοντας την απόφαση του δικαστηρίου, που φέρει τον πρώην πρόεδρο Ανδρέα Παντελή, να πληρώνει 500 ευρώ μηνιαίως για εξόφληση οφειλής ύψους 340 χιλιάδων ευρώ.
Συγκεκριμένα ο νομικός εξήγησε πως το δικαστήριο αποφάνθηκε το ύψος του ποσού ενώ εξήγησε και πως γίνεται η διερεύνηση οικονομικών δεδομένων.
Αναλυτικά πιο κάτω.
Μπορείς να μας βοηθήσεις λιγάκι; Εμείς που χρωστάμε, μπορούμε να ξοφλήσουμε σε 58 χρόνια; «Να πω κάτι πρώτα για να είμαστε σωστοί ως προς τα γεγονότα. Το σωματείο της Ανόρθωσης είχε προσφύγει στο δικαστήριο το 2008 και είχε εξασφαλίσει δικαστική απόφαση. Εξαιτίας του γεγονότος ότι έχουν παρέλθει κάποια χρόνια αποτάθηκε εκ νέου στο δικαστήριο για να αναβιώσει την ισχύ της. Για να την επαναφέρει στη ζωή, να το πω έτσι πιο λαϊκά. Δεν είναι νέα διαδικασία, δεν είναι νέα αγωγή, είναι η παλιά υπόθεση η οποία είχε κατατεθεί το 2008 και για την οποία είχε εξασφαλιστεί εκ συμφώνου τότε. Επειδή αυτή η απόφαση προφανώς δεν τηρήθηκε το σωματείο αποτάθηκε εκ νέου στο δικαστήριο με διαδικασία εκτέλεσης αυτής της απόφασης. Κάλεσε τον πρώην πρόεδρο στο δικαστήριο για να εξεταστεί η οικονομική του δυνατότητα κατά πόσο αυτό το χρέος μπορεί να αποπληρωθεί μηνιαίως. Είναι μία διαδικασία η οποία χρησιμοποιείται ως μέτρο εκτέλεσης δικαστικών αποφάσεων. Και εκεί το δικαστήριο αποφάσισε ότι ο πρώην πρόεδρος του σωματείου έχει τη δυνατότητα να καταβάλλει το ποσό το οποίο επιδίκασε και του το επιδίκασε να το πληρώνει μηνιαίως μέχρι εξοφλήσεως. Τώρα, εάν χρειαστεί να πληρώνει για τα επόμενα 60 χρόνια είναι μαθηματικοί υπολογισμοί που μπορεί να κάνει ο οποιοσδήποτε».
Όταν όμως υπάρχει μια συμφωνία στην πρώτη απόφαση δεν θα έπρεπε από τότε να τηρηθεί; «Θα έπρεπε. Αυτοί ήταν οι όροι της απόφασης. Και αν τηρούνταν οι όροι δεν θα φτάναμε στη σημερινή εξέλιξη των πραγμάτων. Επειδή δεν έχουν τηρηθεί, η απόφαση έχει καταστεί εκτελεστή και το σωματείο εφαρμόζοντας τα νόμιμα μέτρα εκτέλεσης αποτάθηκε στο δικαστήριο με αυτή τη διαδικασία».
Νομικά, δηλαδή, δεν υπάρχει οποιαδήποτε αμφισβήτηση στην απόφαση; «Είναι μέτρο εκτέλεσης. Εφόσον είναι μέτρο εκτέλεσης και το ενεργοποίησε το σωματείο για να ανακτήσει την οφειλή του, τότε όλα είναι φυσιολογικά με την έννοια των νομίμων διαδικασιών που προνοούν οι νόμοι της Κυπριακής Δημοκρατίας. Εκείνο που ξενίζει είναι το ύψος του ποσού, η καταβολή των μηνιαίων δόσεων και εξαιτίας του ποσού στο άκουσμα που θα χρειαστεί φαίνεται αστείο. Όμως, είναι μία διαδικασία».
Θα μπορούσε η Ανόρθωση να έλεγε ότι δεν δέχομαι μόνο με 500 ευρώ, αξιώνει περισσότερα κάθε μήνα; «Απ’ ότι πληροφορούμε αυτό έγινε. Και γι’ αυτό οδηγήθηκε η υπόθεση σε διαδικασία ακροαματική και το ποσό των 500 ευρώ δεν είναι ποσό που συμφωνήθηκε μεταξύ των δύο μερών. Είναι ποσό που επιδίκασε το δικαστήριο αφού διερεύνησε την οικονομική δυνατότητα του συγκεκριμένου πρόεδρου και με τα δεδομένα τα οικονομικά τα οποία υφίστανται έκρινε και αποφάσισε ότι θα μπορεί να πληρώνει αυτό το ποσό».
Πώς διερευνά το δικαστήριο τα οικονομικά δεδομένα τα δικά μου; «Μπορεί να υποχρεώσει τα μέρη να αποκαλύψουν όλα τα περιουσιακά τους στοιχεία είτε σε ακίνητα είτε αλλού. Επίσης, πρέπει να αποκαλύψουν τις πηγές εσόδων τους. Αν κάποιος είναι μισθωτός, πιστοποιητικά εσόδων από τον εργοδότη του».
Σε Κύπρο και εξωτερικό; «Στην Κύπρο. Στο εξωτερικό δεν υπάρχει μηχανισμός ελέγχου».
Αν ο Κακουρής έχει εφτά ξενοδοχεία στη Ρουμανία και στο Βέλγιο δεν μετρά; «Όχι, δεν μετρά. Εάν δεν το αποκαλύψει ο ίδιος δεν μπορεί κανείς. Εάν δεν το αποκαλύψει ο ίδιος και εάν δεν μπορεί να το αποδείξει στο δικαστήριο ο αντίδικος τότε το δικαστήριο δεν έχει αρμοδιότητα να επέμβει σε άλλη χώρα».
Μπορεί το σωματείο να πάει στο δικαστήριο και να πει ότι δεν μπορεί αν εφαρμοστεί η απόφαση; Μακάρι να είναι καλά ο κ. Παντελή να ζήσει άλλα 58 χρόνια, αλλά εάν όχι πώς θα πάρει τα λεφτά η Ανόρθωση; «Αυτή η διαδικασία δεν απαγορεύει ή δεν εμποδίζει τον εξ αποφάσεως πιστωτή, δηλαδή την Ανόρθωση, να χρησιμοποιήσει και άλλα μέτρα εκτέλεσης που ο νόμος της επιτρέπει να το κάνει».
Ποια είναι αυτά τα μέτρα; «Διατηρώ ένα ακίνητο παραλιακό. Δεν αποφέρει εισοδήματα. Δεν μπορεί το δικαστήριο να υποχρεώσει τον ιδιοκτήτη να προχωρήσει στην πώληση αυτού του ακινήτου ούτως ώστε να τακτοποιήσει την οφειλή του. Η Ανόρθωση, όμως, θα μπορεί να επιβαρύνει αυτό το ακίνητο εγγράφοντας τη δικαστική απόφαση στο κτηματολόγιο, ώστε αν ο ιδιοκτήτης προχωρήσει στην πώληση του ακινήτου θα πρέπει να ικανοποιηθεί ο εξ αποφάσεως πιστωτής. Εάν το σωματείο της Ανόρθωσης μπορεί να εντοπίσει περιουσιακά στοιχεία του ίδιου εξ ονόματος εξώστη στο εξωτερικό και είναι σε χώρες της ευρωπαϊκής ένωσης τότε μπορεί να αποταθεί κάποιος θα μέσω του υπουργείου δικαιοσύνης στην αντίστοιχη ευρωπαϊκή χώρα και να προχωρήσει σε αντίστοιχα μέτρα εκτέλεσης στη χώρα εκείνη. Όμως, να πω ένα παράδειγμα, οτι ο κ. Κακουρής χρωστά στην τράπεζα και η τράπεζα έχει απόφαση εναντίον του. Στην Κύπρο ο κ. Κακουρής δεν έχει περιουσία, αλλά έχει στην Βουλγαρία ή στην Ισπανία για παράδειγμα ακίνητο παραθαλάσσιο στο όνομα του που εκτιμάτε ότι αξίζει πολλά εκατομμύρια. Μπορεί η τράπεζα να ενεργοποιήσει την απόφαση την οποία έχει εξασφαλίσει και να προχωρήσει σε μέτρα εκτέλεσης στη χώρα που βρίσκεται το περιουσιακό του στοιχείο. Εάν δεν είναι γραμμένο στο όνομά του κ. Κακουρή τότε υπάρχει θέμα».