Συνέχεια στα ενημερωτικά δελτία με συνεντεύξεις δίνει το καλαθοσφαιρικό τμήμα του συλλόγου μας, με το μέλος της διοικούσας επιτροπής Παναγιώτη Χρυσάνθου να καταθέτει τις δικές του εκτιμήσεις και τοποθετήσεις γύρω από την καλαθοσφαιρική Ανόρθωση.
Αναλυτικά πιο κάτω.
Ο κ. Χρυσάνθου, είναι μέλος της διοίκησης και μέσα από την ιδιότητα του αυτή, καταθέτει παρακάτω τις δικές του τοποθετήσεις και εκτιμήσεις, γύρω από την όλη λειτουργία του οικοδομήματος που έχει δημιουργηθεί, για να αναβιώσει το άθλημα της καλαθόσφαιρας στους κόλπους του σωματείου μας!
-Κύριε Χρυσάνθου, μιλήστε μας κατ` αρχήν, για το πως δεχθήκατε την πρόταση για να μετάσχετε στα διοικητικά δρώμενα της Ανόρθωσης:
-«Η πρόταση μου έγινε τηλεφωνικά πριν σχεδόν 6 χρόνια από τον μετέπειτα πρόεδρο και φίλο κ. Αντώνη Μικελλίδη, για να προχωρήσουμε στην σύσταση καλαθοσφαιρικού τμήματος της Ανόρθωσης. Παρόλο που η πρόταση με ενθουσίασε, όντας Αμμοχωστιανός αλλά και μπασκετικός, οφείλω να ομολογήσω ότι αρχικά την αντιμετώπισα με λίγο σκεπτικισμό αφού είναι πολλά τα παραδείγματα ομάδων στην Κύπρο και την Ελλάδα που δημιούργησαν μια μαύρη τρύπα και στο τέλος κατέρρευσαν.
Πείστηκα όμως πολύ εύκολα όταν μου ανέλυσε το μακροχρόνιο πλάνο που θα εφαρμόζαμε, δηλαδή ότι θα ξεκινούσαμε στην αρχή με ακαδημίες για να δημιουργήσουμε την απαραίτητη υποδομή και θα προχωρούσαμε στην δημιουργία αντρικής και γυναικείας ομάδας σε ένα ορίζοντα 5 χρόνων.
Έτσι μαζί με τον κ. Μικελλίδη και τα άλλα 2 μέλη της Διοίκησης, τους κύριους Μάρκο Κασιουρή και Θέμη Παπαδόπουλο, αλλά και τον Διευθυντή του τμήματος κ. Σάκη Πασσά προχωρήσαμε στην επαναδραστηριοποίηση του τμήματος καλαθόσφαιρας της Ανόρθωσης.
Θέλω να πιστεύω ότι δικαιωθήκαμε πλήρως αφού όχι μόνο έχουμε πλέον την μεγαλύτερη ακαδημία καλαθόσφαιρας στη Λεμεσό, προσωρινή έδρα της καλαθοσφαιρικής Ανόρθωσης, αλλά καταφέραμε να επισπεύσουμε και την δημιουργία αντρικής και γυναικείας ομάδας κατά 1 χρόνο.»
-Τι σημαίνει για σας, να είστε μέρος της επαναδραστηριοποίησης της Ανόρθωσης στα καλαθοσφαιρικά πράγματα του τόπου μας;
-«Είναι πραγματικά μεγάλη τιμή να είμαι μέρος ενός τόσο ιστορικού σωματείου όπως είναι η Ανόρθωση, που αντιπροσωπεύει μια πόλη που περιμένει καρτερικά 46 χρόνια και που δυστυχώς δεν πρόλαβα να γνωρίσω.
Η Ανόρθωση ήταν από τα ιδρυτικά μέλη της ομοσπονδίας καλαθόσφαιρας και δυστυχώς οι συνθήκες της προσφυγιάς την ανάγκασαν να απουσιάζει από τον χώρο της καλαθόσφαιρας για πάρα πολλά χρόνια. Ήταν πραγματικά πολύ συγκινητικό όταν σε μια εκδήλωση μας καταφέραμε να φέρουμε παλαίμαχους καλαθοσφαιριστές της Ανόρθωσης για να τους βραβεύσουμε, και μπορούσες να δεις το παρελθόν και το μέλλον της ομάδας μαζί.
Ξεκινήσαμε την πρώτη προπόνηση πριν 5 χρόνια μεταξύ συγγενών και φίλων, με 8-9 δικά μας παιδιά, και σε χρόνο ρεκόρ καταφέραμε να έχουμε την μεγαλύτερη ακαδημία στην Λεμεσό, έχοντας διοργανώσει camps με πάρα πολλά παιδιά από διάφορες πόλεις και έχοντας καλεσμένους παίκτες του βεληνεκούς του Παναγιώτη Φασούλα, του Νίκου Παππά, κ.α.»
-Με βάση τα όσα έχουν γίνει από πλευράς διοίκησης, μπορείτε να μας πείτε λίγα λόγια, για τον επόμενο στόχο;
-«Νομίζω ότι το να συζητάμε για στόχους εν μέσω της πανδημίας που μαστίζει τον πλανήτη και της αβεβαιότητας όλων των αθλητικών διοργανώσεων που έρχεται ως φυσικό επακόλουθο είναι κάπως ανασφαλές. Σίγουρα βραχυπρόθεσμος στόχος μας είναι να επιστρέψουν όλα τα τμήματα μας στις προπονήσεις με ασφάλεια, εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες ασφαλώς, αφού τους έχει λείψει όλους πολύ το μπάσκετ.
Μακροπρόθεσμα τώρα, είμαστε αναγκασμένοι λόγω της ιστορίας του σωματείου να κοιτάμε πάντα πιο ψηλά. Όπως έχω προαναφέρει, ο πρώτος στόχος που ήταν η δημιουργία αντρικού και γυναικείου τμήματος έχει επιτευχθεί ένα χρόνο νωρίτερα. Η γυναικεία ομάδα είχε μια αξιοπρεπή παρουσία στην 1η κατηγορία, ενώ η αντρική ομάδα κατέκτησε την πρωτιά στην Β2 και την άνοδο της στην Β1, έχοντας επιλέξει να ξεκινήσουμε από χαμηλά με βάση την φιλοσοφία της ομάδας ενώ είχαμε το δικαίωμα συμμετοχής απ’ ευθείας στην Α κατηγορία.
Στόχος είναι να συνεχίσουμε με την ίδια φιλοσοφία και λειτουργεία, να κρατήσουμε τον βασικό κορμό στις ομάδες μας, να συνεχίσουμε να τις στελεχώνουμε με παίκτες και παίκτριες από τις ακαδημίες μας και να τις συμπληρώνουμε με στοχευμένες μεταγραφές έτσι ώστε να κτίζουμε για το μέλλον.»
-Θέλετε να μας πείτε λίγα λόγια, σχετικά με τον τρόπο που λειτουργεί η διοίκηση του σωματείου μας;
-«Η διοίκηση του καλαθοσφαιρικού τμήματος του σωματείου μας έχει όνομα και επίθετο. Αντώνης Μικελλίδης. Ο Αντώνης όχι μόνο μας έφερε κοντά για να επαναλειτουργήσουμε το τμήμα του μπάσκετ, αλλά είναι και αυτός που τρέχει καθημερινά την ομάδα.
Οι υπόλοιποι λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων δυστυχώς δεν μπορούμε να έχουμε τον ίδιο ενεργό ρόλο, παρόλο που πολύ θα το θέλαμε. Συμβάλλουμε όπου είναι δυνατό, κυρίως σε διοικητικά θέματα, αλλά την διοίκηση της ομάδας, που πλέον μιλάμε για πλήρης απασχόληση, την έχει αναλάβει ο Αντώνης μαζί με τον διευθυντή μας, Σάκη Πασσά.»
-Τέλος θα θέλαμε το σχόλιο σας γύρω από τη γενική αγωνιστική φιλοσοφία που εμπνέει η ομάδα μας στα καλαθοσφαιρικά μας γήπεδα:
-«Η αγωνιστική μας φιλοσοφία βασίζεται στο ευ αγωνίζεσθε και στο τι αντιπροσωπεύει το ιστορικό σωματείο της Ανόρθωσης. Όπως έχω προαναφέρει δίνεται πολλή έμφαση στις ακαδημίες μας, οι οποίες στελεχώνουν μετά και τις αγωνιστικές ομάδες, έτσι ώστε η ίδια φιλοσοφία του «ένας για όλους και όλοι για έναν» να γίνεται τρόπος ζωής για όλους μας τους παίκτες και παίκτριες και να μεταλαμπαδεύεται και στους καινούριους.
Επίσης το αίσθημα του ότι ανήκουν σε ένα προσφυγικό σωματείο άντρες, γυναίκες και παιδιά που διαφορετικά δεν θα είχαν καμία σχέση με την Αμμόχωστο, είναι ανεπανάληπτο. Δεν θα ξεχάσω ποτέ το αίσθημα ρίγους και συγκίνησης σε ένα αγώνα παιδικού μας τμήματος σε τουρνουά στην Ελλάδα, όταν φωνάξαν τα παιδιά το σύνθημα μας, «Ανόρθωσις – Αμμόχωστος – Επιστροφή», και όλο το γήπεδο στάθηκε όρθιο και χειροκροτούσε.»