«Ούτε οι ίδιοι πίστευαν πως θα έπαιζαν στην Κύπρο…»

Συνέντευξη στην ιστοσελίδα greekhandball.com, έδωσε ο πρόεδρος του τμήματος handball της ομάδας μας, Ανδρέας Ανδρέου.

Στη συνέντευξη του ο πρόεδρος αναφέρθηκε στο προγραμματισμό, στη νέα χρονιά και το όραμα που έχει για το τμήμα χειροσφαίρισης της ομάδας μας. Αναλυτικά πιο κάτω.

-Η Ανόρθωση φαίνεται να «χτίζεται» γύρω από τον προπονητή της, Γιώργο Ζαραβίνα. Είναι πράγματι ο ακρογωνιαίος λίθος σας;

«Φανήκαμε τυχεροί, που γνωριστήκαμε, κατά την περασμένη σεζόν, σε φιλικά παιχνίδια, με τον προπονητή, Γιώργο Ζαραβίνα. Πρόκειται για έναν εξαιρετικό, πάνω απ’ όλα, άνθρωπο, γνώστη του χάντμπολ. Ήταν όνειρό μου να έρθει στην Ανόρθωση. Για εκείνον, η απόφαση ήταν πάρα πολύ δύσκολη, διότι το κυπριακό χάντμπολ δεν είναι σε πολύ υψηλό επίπεδο. Παρ’ όλα αυτά, πείσαμε τον Γιώργο να έρθει στην Κύπρο. Μας γνώρισε, τον γνωρίσαμε, μέσα στο διάστημα του ενός μήνα, στη διάρκεια της τελευταίας περιόδου και ακολούθησε ο κορονοϊός. Τού κάναμε νέα πρόταση, για να παραμείνει και εκείνος έλαβε μία εξίσου, με την πρώτη, δύσκολη απόφαση, καθώς είχε δεχθεί και άλλες προτάσεις από την Ελλάδα. Ο Γιώργος είναι πάρα πολύ αγαπητός στους αθλητές, οι οποίοι, σ’ έναν βαθμό, ήρθαν στην Κύπρο και για εκείνον. Ούτε οι ίδιοι πίστευαν, κάποτε, πως θα έπαιζαν στο κυπριακό χάντμπολ, όμως οι συνθήκες που δημιουργήσαμε, τους έπεισαν. Πρόκειται να πάρουμε και άλλους παίκτες από την Ελλάδα. Πρώτο μέλημά μας είναι να κατακτήσουμε το Πρωτάθλημα και το Κύπελλο και εάν υπάρξει Σούπερ Καπ, τότε να πάρουμε και αυτό. Επιπλέον, θα θέλαμε μια καλή πορεία στην Ευρώπη, την οποία χρειάζεται κιόλας το κυπριακό χάντμπολ. Είναι στο μέταλλο της Ανόρθωσης να πρωταγωνιστεί, σε όλα τα αθλήματα».

-Το επίπεδο του χάντμπολ στην Κύπρο είναι σχετικά χαμηλό. Πώς πάρθηκε η απόφαση, λοιπόν, για μια μεγάλη επένδυση στην Ανόρθωση; 

«Είμαι επιχειρηματίας, που μ’ αρέσει να συμβάλλω στον αθλητισμό. Εδώ και χρόνια η εταιρεία μας, η SABBIANCO, βοηθάει τον αθλητισμό. Παρά το, αντικειμενικά, χαμηλό επίπεδο του κυπριακού χάντμπολ, ας μην ξεχνάμε τον Παρνασσό Στροβόλου. Είναι η μοναδική ομάδα στην Κύπρο, που είναι αήττητη από το 2018. Αυτό από μόνο του είναι πρόκληση για την δική μας ομάδα. Θα πρέπει να ξεπεράσουμε, αρχικά, τον Παρνασσό, για να κατακτήσουμε το Πρωτάθλημα. Αυτή η σκέψη αποτέλεσε ένα από τα κίνητρά μας, για να ενισχυθούμε. Αμελητέα δύναμη δεν είναι, βέβαια, ούτε το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο».

-Ποιά είναι τα τρωτά σημεία του κυπριακού χάντμπολ και τι θεωρείτε πως θα πρέπει να αλλάξει, ώστε να υπάρξει πρόοδος και ουσιαστική ανάπτυξη;

«Δεν υπάρχουν οι κατάλληλες προϋποθέσεις, αυτή την στιγμή, σε όλα τα επίπεδα (ακαδημίες, διαιτησίες κτλ), στο κυπριακό χάντμπολ. Μολονότι δεν θέλω να στέκομαι στα αρνητικά, οι λύσεις στα προβλήματα επιβάλλονται.
Το κυπριακό χάντμπολ, ακόμα, χρειάζεται «φρέσκους» ανθρώπους, με «φρέσκες» ιδέες. Δυστυχώς, το 2018, όταν μπήκαμε στο χάντμπολ, συναντήσαμε έναν πολύ μικρό κύκλο ανθρώπων, που αποτελούνταν από 200-300 άτομα και είχαν καταφέρει να κάνουν το χάντμπολ οικογενειακό άθλημα, σε σημείο, ωστόσο, που αυτό προσέβαλε εμάς, τους διοικούντες, αλλά και τους χειροσφαιριστές, της Ανόρθωσης. Απέτρεπαν, με κάθε τρόπο, παίκτες και προπονητές να έρθουν στην Ανόρθωση.
Στο κυπριακό χάντμπολ, επίσης, θα πρέπει, κατά την γνώμη μας, να συμμετάσχουν και άλλες μεγάλες ομάδες, που προς το παρόν δραστηριοποιούνται στο ποδόσφαιρο. Έτσι, θα προσελκύσουμε κόσμο στα γήπεδα».


-Ο «κορμός» της ομάδας θα αποτελείται, ενόψει της νέας σεζόν, από Έλληνες αθλητές. Γιατί στραφήκατε σε τέτοιο βαθμό σ’ εκείνους;

«Ο πρώτος λόγος συνδέεται με τον Γιώργο Ζαραβίνα, που επίσης είναι Έλληνας. Ο δεύτερος έχει να κάνει με το ότι οι ανταγωνιστικοί Κύπριοι αθλητές δεν υπερβαίνουν τους 15, συνολικά. Από αυτούς εμείς διαθέτουμε 2-3, οι υπόλοιποι ανήκουν στον Παρνασσό και άλλοι σε ομάδες εκτός Κύπρου. Ένας από τους λόγους που επενδύσαμε, λοιπόν, στον Έλληνα αθλητή είναι επειδή υπάρχει περιορισμένος αριθμός Κύπριων χειροσφαιριστών και επειδή ο Έλληνας αθλητής έχει, συνήθως, περισσότερες παραστάσεις. Επίσης, τόσο ο Κύπριος, όσο και ο Έλληνας, προσαρμόζονται πιο εύκολα και προσφέρουν περισσότερα στο γήπεδο, σε σχέση με τον ξένο αθλητή, τουλάχιστον την πρώτη σεζόν. Για τους παραπάνω λόγους, θέλουμε να αναπτύξουμε το φυτώριό μας».

-Θα θέλατε να προσθέσετε κάτι άλλο;
«Χθες (20/06), και αυτό είναι είδηση, υπογράψαμε σύμβαση μίσθωσης για την 10ετή εκμετάλλευση του γηπέδου χάντμπολ στο στάδιο, «Άτι Λευκωσίας», και το συγκεκριμένο γεγονός αποτελεί μεγάλη επιτυχία μας.
Επίσης, σκεφτόμαστε να παίξει η ομάδα φιλικά προετοιμασίας στην Αθήνα, θα επιδιώξουμε να αγωνιστούμε απέναντι σε ΑΕΚ, Ολυμπιακό.
Τέλος, μέσα στον επόμενο μήνα έχουμε εκλογές στην Ομοσπονδία μας. Ως Ανόρθωση, εκφράσαμε τις θέσεις μας. Μία από αυτές, και ίσως η βασικότερη, είναι πως θα πρέπει να τοποθετεί ένας αντιπρόσωπος από κάθε ομάδα στο ΔΣ της Ομοσπονδίας. Είναι πραγματικά αδιανόητο να μην υπάρχει ήδη και να αποτελείται το ΔΣ από ανθρώπους εκτός σωματείων».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ