«Δεν βλέπω τον λόγο να μην ξαναρχίσει το πρωτάθλημα»

Την εκτίμηση πως το πρωτάθλημα μπορεί να επαναρχίσει εξέφρασε εκ νέου ο επιδημιολόγος, Δρ. Μιχάλης Βωνιάτης σε δηλώσεις του στον Sports 1. Μάλιστα ανάφερε πως το μοναδικό πρόβλημα που προκύπτει είναι η χρήση αποδυτηρίων, μιας και θα πρέπει να γίνεται απολύμανση συνεχώς.

Για την επανέναρξη: «Δεν βλέπω τον λόγο να μην ξαναρχίσει το πρωτάθλημα. Νοουμένου ότι θα ληφθούν υπόψη όσα πρέπει. Δεν είναι μόνο να μπορεί να γίνει η προπόνηση των ομάδων βάση πρωτοκόλλων, αλλά και κατά πόσο ο χρόνος που είναι διαθέσιμος είναι αρκετός ώστε να ετοιμαστούν σωστά οι αθλητές. Αυτό δεν είμαι ειδικός να το πω, όλα αυτά είναι τεχνικά που πρέπει συζητηθούν από τον κόσμο του ποδοσφαίρου με βάση το τι λέει η μονάδα επιδημιολογικής επιτήρησης του Υπουργείου Υγείας. Όλα μπορούν να επιλυθούν φτάνει να υπάρχει καλή θέληση. Είμαι ποδοσφαιρόφιλος, παρακολουθώ κυρίως σημαντικούς αγώνες. Αλλά δεν γνωρίζω ποια είναι τα χρονοδιαγράμματα του πρωταθλήματος, πότε πρέπει να ολοκληρωθεί».

Για τα αποδυτήρια: «Τα αποδυτήρια είναι πρόβλημα, είναι χώρος συνωστισμού, γνωρίζω ότι δεν θα χρησιμοποιηθούν. Οι θεραπείες μπορούν να γίνουν και υπαίθρια, να μην είναι σε κλειστούς χώρους.Δεν θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν αποδυτήρια ούτε στους αγώνες. Οι ποδοσφαιριστές να βάζουν τις φόρμες τους και να αποχωρούν από το γήπεδο. Αν χρησιμοποιούνται αποδυτήρια, θα πρέπει να απολυμαίνονται συνέχεια. Και δεν είναι δυνατό κατά την διάρκεια ενός ημιχρόνου που είναι 45 λεπτά, να μπορέσεις να απολυμάνεις και να ξαναχρησιμοποιήσεις αποδυτήρια. Πρέπει να περάσουν 3,5 ώρες από την απολύμανση».

Για το αν υπάρξει κρούσμα σε κάποια ομάδα όταν ξεκινήσει το πρωτάθλημα: «Αυτά κανονικά πρέπει να είναι μέσα στο πρωτόκολλο. Σίγουρα το κρούσμα θα απομονωθεί, αλλά από την άλλη πιστεύω ότι υπάρχει ένα περιθώριο ελέγχου μιας ομάδας, άμεσου ελέγχου για Κορωνοϊού. Μπορεί όμως να αναστείλει κανείς για μια εβδομάδα την δραστηριότητα της ομάδας και να κάνει εξετάσεις σε όλους, ποδοσφαιριστές και προπονητές και ένα κρούσμα βρεθεί σε μια ομάδα, αν αυτό το άτομο έπαιξε και με άλλη ομάδα, τότε θα έχουμε πολλαπλασιασμό αυτών που πρέπει να ελεγχθούν. Όταν μιλάμε για ποδόσφαιρο που πολύ συχνά οι παίκτες θα έρθουν σε επαφή, είναι εύκολο να μεταδοθεί. Επομένως υπάρχουν ζητήματα που πρέπει να προβληθούν μέσα από το πρωτόκολλο. Κατά την άποψη μου, πρέπει να απομονώνεται το κρούσμα, να γίνονται εξετάσεις σε όλους όσους ήρθαν σε επαφή μαζί του. Δεν πιστεύω ότι πρέπει να σταματήσει το πρωτάθλημα. Πρέπει να κάνουν εξετάσεις όλοι όσοι έχουν έρθει σε επαφή. Αυτές οι δύο ομάδες που έπαιζαν στο γήπεδο την ημέρα που διαγνώστηκε το κρούσμα θα πρέπει να μπουν σε μια αναστολή δραστηριότητας για ένα χρονικό διάστημα, γιατί δεν είναι βέβαιο ότι θα βρεθούν όλα τα κρούσματα την ίδια μέρα που θα εξεταστούν. Θα χρειαστεί κάποιος χρόνος, γι’ αυτό βάζαμε τα άτομα σε καραντίνα για 14 μέρες».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ