«Επέλεξα την Ανόρθωση για συγκεκριμένους λόγους»

Σε μία εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στον Κυριάκο Αποστόλου για λογαριασμό της ιστοσελίδας balla.com.cy προχώρησε ο νέος προπονητής της ανδρικής πετοσφαιρικής ομάδας, Κώστας Χριστοφιδέλης.

Αναλυτικά πιο κάτω τα όσα δήλωσε ο κόουτς.

– Κώστα, καλησπέρα. Πρώτη σου προπονητική απόπειρα και μάλιστα στην Ανόρθωση πως αποφάσισες να έρθεις στο νησί μας;

«Καλησπέρα! Η αλήθεια είναι ότι υπήρξαν αρκετές προσεγγίσεις από ομάδες της Ελλάδας, έγιναν συζητήσεις, αλλά επέλεξα την Ανόρθωση για συγκεκριμένους λόγους. Μιλάμε για σύλλογο που μπορεί να απέχει μερικά χρόνια από τους τίτλους, ωστόσο, εργάζεται σε υψηλά στάνταρ, ένα στοιχείο αρκετά σημαντικό για προπονητή που κάνει τώρα το πρώτο του βήμα. Αποφάσισα να έρθω στην Κύπρο γιατί την αγαπώ, γιατί μου αρέσουν οι άνθρωποι της, ενώ πήρα και τις κατάλληλες συστάσεις από τους φίλους μου».

– Θα είσαι για για πρώτη φορά, πρώτος προπονητής. Πως αντιμετώπισες την μεταβατική περίοδο στην καριέρα σου;

«Ναι, στην Ανόρθωση θα πάρω την ευκαιρία να εργαστώ με το αντρικό τμήμα, αλλά και με τα παιδιά κάτω των 18 ετών, τα οποία επιβάλλεται να προσέξουμε και να δουλέψουμε μαζί τους για να βάλουμε τις βάσεις για το μέλλον. Όσον αφορά τη μεταβατική μου περίοδο, στην ουσία δεν είναι ένας χρόνος που σκέφτομαι την προπονητική, τα τελευταία δύο – τρία χρόνια «παλεύω» με τον εαυτό μου να πάρω την απόφαση και να σταματήσω ως αθλητής. Μάλιστα, τις τελευταίες πέντε σεζόν παρατηρούσα κάποιες αλλαγές στη συμπεριφορά μου, λειτουργούσα περισσότερο ως προπονητής μέσα στο γήπεδο, δίνοντας συμβουλές σε παιδιά τα οποία μου το ζητούσαν. Δε σου το κρύβω ότι ήταν αρκετά δύσκολο, αλλά νιώθω γεμάτος ως άνθρωπος του βόλεϊ. Είχα την τύχη να αγωνιστώ σε ομάδες μεγαθήρια, να ζήσω εκπληκτικές στιγμές με σπουδαίους παίκτες, και να κατακτήσω πολλούς στόχους, οπότε αποχωρώ από αυτό το πόστο δίχως να μου λείπει κάτι, θεωρώ πως ένας όμορφος κύκλος έκλεισε και ανοίγει ένας άλλος γεμάτος προκλήσεις».

– Τι θα ήθελες να πετύχεις στη νέα σου πρόκληση;

«Η Ανόρθωση πρέπει να στοχεύει πάντοτε ψηλά για πολλούς λόγους. Μάλιστα, ανήκει σε ένα μικρό κλαμπ ομάδων σε Ελλάδα και Κύπρο, που έχουν το δικό τους ιδιόκτητο γήπεδο, ένα σημαντικό εργαλείο για κάθε προπονητή. Είναι πρόκληση για μένα, θέλω να επενδύσουμε στον τρόπο δουλειάς, προπόνηση  δεν είναι μονάχα η σωματική, δίνουμε σημασία στο πνευματικό και το ψυχολογικό «κομμάτι». Σε πολλές ομάδες ο τρόπος προπόνησης διαφέρει, εμείς μαζί και με τα νέα παιδιά θα «κτίσουμε» κάτι δυνατό που θα χρειαστεί χρόνο προσαρμογής, αλλά θα μας φέρει τα αποτελέσματα που αξίζει η Ανόρθωση».

– Έπιασες ήδη δουλειά, τσεκάρεις μεταγραφικούς στόχους που μπορούν να ενισχύσουν το σύνολο σου;

«Εδώ και ένα μήνα δεν κάνω τίποτε άλλο, μελετώ περιπτώσεις που μας ενδιαφέρουν. Αυτή η μεταγραφική περίοδος είναι ιδιαίτερη και πρέπει να γίνουν κινήσεις μελετημένες, μη βεβιασμένες και με σεβασμό στην ιστορία και το υπόβαθρο της Ανόρθωσης. Σίγουρα, για τους μεγάλους πετοσφαιριστές δεν αποτελεί πρώτη επιλογή το κυπριακό πρωτάθλημα, προέχει το Ιταλικό, το Ρώσικο, το Πολωνικό, και το Γαλλικό, ωστόσο, όσοι δε συμφωνήσουν όσο περνάει ο καιρός, θα κοιτάξουν να απορροφηθούν από νοικοκυρεμένα σύνολα σε άλλες χώρες. Θα «κτυπήσουμε» ότι καλύτερο μπορούμε για να ενισχυθούμε και να ξεκινήσουμε δυναμικά».

– Τι γνωρίζεις για το κυπριακό volleyball;

«Να σας πω την αλήθεια, ξέρω αρκετά, η ψαλίδα σχετικά με το πρωτάθλημα της Ελλάδα έχει μικρύνει, υπάρχει επίπεδο, αλλά το έδαφος είναι πρόσφορο με αρκετά περιθώρια ανάπτυξης και βελτίωσης του προϊόντος. Επίσης, γνωρίζω πως η γυναικεία ομάδα «βαδίζει» εξαιρετικά, παίρνοντας κύπελλα και πρωταθλήματα, κάτι το οποίο ευελπιστούμε να κάνουμε και εμείς στο άμεσο μέλλον».

– Ποια ήταν η σημαντικότερη στιγμή στην καριέρα σου;

«Δε μπορώ να ξεχωρίσω καμία, όλα τα τρόπαια που πήρα είχαν αξία, από το πρώτο πρωτάθλημα ως έφηβος μέχρι και τις ευρωπαϊκές διακρίσεις. Προτείνω να αφήσω αυτό το «κομμάτι» πίσω μου, είμαι υπερήφανος για την κληρονομιά μου, τώρα όμως μου ανοίγεται  μία νέα σελίδα στην καριέρα μου. Η θέση του προπονητή με ενδιαφέρει πολύ, έχω μάθει να παίζω σε μεγάλες ομάδες με ιστορία και ποιότητα, αυτός ήταν και ένας από τους λόγους που επέλεξα την Ανόρθωση. Κάποιοι μου έλεγαν, γιατί στην Κύπρο, εγώ τους απαντούσα, γιατί όχι στην Ανόρθωση; Δε νιώθω ότι πηγαίνω στο εξωτερικό, απλά αλλάζω σπίτι, πηγαίνοντας σε ένα υπέροχο μέρος. Οι άνθρωποι της διοίκησης με έπεισαν με το πλάνο τους, μου κατέστησαν σαφές ότι θα πρωταγωνιστήσουμε, πρωταγωνιστικό ρόλο δεν έχεις μόνο όταν παίρνεις τίτλους, αλλά όταν διαθέτεις υψηλό επίπεδο στον οργανωτικό τομέα. Θέλουμε να φτάσουμε ψηλά με δουλειά, αργές και μεθοδικές κινήσεις θα τα καταφέρουμε».

– Σου αρέσει η Κύπρος;

«Δεν έχω δει πολλά, μόνο μερικά μέρη όταν ερχόμασταν με αποστολές των ομάδων. Πριν συμφωνήσω μίλησα με αρκετούς φίλους, μου είπαν τα καλύτερα λόγια. Πάντως, οφείλω να ομολογήσω πως μου αρέσουν οι Κυπραίοι ως άνθρωποι, αυτό που ζήσαμε με τον Ολυμπιακό στο τουρνουά του Παφιακού την περσινή περίοδο, ήταν ασύλληπτο, θεωρώ ότι δεν έχουμε διαφορές, και όταν τους προσφέρεις κάτι θα στο ανταποδώσουν με τον καλύτερο τρόπο».

Ένα μήνυμα στον κόσμο της «Μεγάλης Κυρίας»:

«Έχω ακούσει πολλά για τον κόσμο της Αμμοχώστου, μιλάμε για κόσμο από ολόκληρη την Κύπρο που συναντιέται στο γήπεδο για να τιμήσει την πόλη, αλλά και την ομάδα του. Θα ήθελα οι φίλαθλοι να μας στηρίξουν, να δημιουργήσουν μία ζεστή ατμόσφαιρα, και το μόνο που θα τους υποσχεθώ είναι ότι τόσο με την αντρική ομάδα, όσο και με τους U-18 θα προσφέρουμε ωραίο θέαμα για να το ευχαριστηθούν».

– Να κλείσουμε, με την αγαπημένη Εθνική Ελλάδος. Πως βλέπεις τη νέα γενιά;

«Πιστεύω αρκετά στην Εθνική ομάδα της Ελλάδας, έχει καλό υλικό, σίγουρα θα φτάσει σε καλό επίπεδο. Το Πανευρωπαϊκό στα τέλη του Σεπτέμβρη είναι μία χρυσή ευκαιρία για να καταγράψει μία εξαιρετική παρουσία. Για τα παιδιά είναι δύσκολα μιας και συμμετέχουμε για πρώτη φορά μετά την Τουρκία (2009), ωστόσο, οι δυνατότητες υπάρχουν».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ