Ομάδα

Μετράμε αντίστροφα για την πρώτη επίσημη προπόνηση της χρονιάς. Ένα γεγονός ιδιαίτερα αγαπητό στις τάξεις του κόσμου της ομάδας. Είναι οι πρώτες εντυπώσεις από τα μεταγραφικά αποκτήματα εκεί που κάνουν την εμφάνιση τους  οι πρώτες προβλέψεις, οι πρώτες θεωρίες και σχήματα, η έμφυτη αισιοδοξία και οι πρώτες μουρμούρες.

Τις επόμενες μέρες, θα προσπαθήσουμε να δούμε μέσα στην πορεία του χρόνου, τις πρώτες προπονήσεις από το 2001 και εντεύθεν, με όσα προηγήθηκαν, όσα συνέβησαν και φυσικά διαδραματίστηκαν στην επίσημη έναρξη.

Ξεκινάμε από το 2001. Έτος περίεργο για την ομάδα μας. Ήταν η χρονιά που έσπασε η κυριαρχία των τεσσάρων πρωταθλημάτων και οι αλλαγές ήταν πολλές.

Ο προπονητής…

Ο αείμνηστος Ντούσαν Μιτόσεβιτς αποχώρησε από την ομάδα. Η αναζήτηση προπονητή έγινε σήριαλ, ενώ ο Ρόνι Γουίλαν ήταν συμφωνημένος εν τέλει επήλθε ναυάγιο επειδή σύμφωνα με τον τύπο της εποχής, προτίμησε να πάει στην Disneyland  αντί στην Ουγγαρία για να παρακολουθήσει ποδοσφαιριστές. Εν τέλει το χρίσμα δόθηκε στο Γιάννους Βούιτσικ. Ο Πολωνός που ειρήσθω εν παρόδω, μακαρίστηκε το 2017, είχε πίσω του εμπειρία πρωταθλητισμού στην πατρίδα του.

Στέργιος Φωτόπουλος, Αντρέι Τσισνιέφσκι και Γιάννους Βούιτσικ

Οι μεταγραφές

Μεταγραφικά υπήρχε μπόλικη κινητικότητα. Στην ομάδα μας εκείνο το καλοκαίρι ήρθε ο μετέπειτα αρχηγός, Νίκος Νικολάου. Εντύπωση είχε κάνει και η απόκτηση του Πανίκκου Ξιούρουππα που λίγες μέρες προηγουμένως θα σταματούσε το ποδόσφαιρο, ενώ μπόλικα λεφτά δόθηκαν στον Χαλκάνορα για την απόκτηση των Τσολακκίδη και Παρμάκκη, με τον τύπο της εποχής να κάνει λόγο για ποσά της τάξης των 250 χιλιάδων λιρών.

Η πρώτη προπόνηση ήταν προγραμματισμένη για τις 23/7/2001. Ήταν ιδιαίτερη και ξεχωριστή. Για χάριν της ιστορίας ήταν η πρώτη που θα διεξαγόταν στο «Αντώνης Παπαδόπουλος» και όχι στα βοηθητικά. Το εισιτήριο εισόδου είχε οριστεί στις 5 λίρες.

Οι προηγούμενες μέρες είχαν μπόλικη κινητικότητα αλλά και παρασκήνιο. Αρχικά τα ονόματα των ξένων ήταν μυστικό. Η παρουσίαση της ομάδας έγινε στη Λευκωσία, στο ξενοδοχείο Φόρουμ το απόγευμα της Παρασκευής 20/7. Οι ξένοι παρουσιάστηκαν εκείνο το απόγευμα. Δύο Πολωνοί και ένας Γερμανός. Ο Ράντοσλαβ Μίχαλσκι, ο Σλάβομιρ Μάγιακ και ο…επιθετικός Τόνι Χέι.

Στην πρώτη προπόνηση έδωσαν το παρών τους 16 νέοι ποδοσφαιριστές. Αυτοί ήταν οι:
Ράτοσλαβ Μιχάλσκι, Σλαβομίρ Μάγιακ, Τόνι Χέι, Χρίστος Βελής, Νίκος Νικολάου, Πανίκος Ξιούρουππας, Μάριος Πασιαλής, Αντώνης Κέζος, Δημήτρης Σιαήλης, Ιάκωβος Τσολακίδης,
Σάββας Παρμάκης, Ηλίας Μιχαήλ, Πέτρος Πέτρου, Χρίστος Παύλου, Σάββας Χριστοφόρου, Γιάννος Λυμπουρής.

Αξίζει να σημειωθεί πως η προετοιμασία έγινε στην Αυστρία.

Η παραίτηση…

Δύο μέρες πριν την έναρξη της πρώτης προπόνησης, την παραίτηση του είχε υποβάλλει ο Ανδρέας Σάντης με γραπτή δήλωση του στα ΜΜΕ έλεγε:

«Το χειρισμό της απόκτησης των ξένων παικτών της ομάδας, μετά από ομόφωνη απόφαση του διοικητικού συμβουλίου, ανέλαβαν ο Πρόεδρος και ο εκτελεστικός σύμβουλος του συλλόγου, με υποχρέωση να ενημερώσουν το συμβούλιο όταν υπήρχε αποτέλεσμα. Αυτή η διαδικασία τηρήθηκε κατά γράμμα και το διοικητικό συμβούλιο ενημερώθηκε όταν πράγματι είχαμε αποτέλεσμα.

Τον τελευταίο καιρό είδαν το φως της δημοσιότητας διάφορα υπονοούμενα, είτε εναντίον μου, είτε εναντίον του εκτελεστικού συμβούλου, με αποκορύφωμα κάποιο δημοσίευμα που άφηνε να νοηθεί ύπαρξη διαφοράς μεταξύ εμένα και του Χριστάκη Πίττα, κάτι που προκαλεί ζημιά στο σωματείο μας και έχει καταντήσει πρόβλημα, χωρίς να υπάρχει εκ μέρους μου τέτοια πρόθεση. Οι καλοθελητές το μετέτρεψαν σε γάγγραινα και δεν υπάρχει άλλη επιλογή από την άμεση απόφαση για τερματισμό της κατάστασης.

Ο άνθρωπος, που για τόσα χρόνια στήριζε και στηρίζει τον Πρόεδρο και όπως ο ίδιος τονίζει είναι το δεξί του χέρι, πρέπει να συνεχίσει το έργο του μαζί με τον Πρόεδρο για υλοποίηση των στόχων και οραμάτων της Ανόρθωσης. Όσο αφορά το άτομό μου, αποφάσισα όπως παραιτηθώ από το διοικητικό συμβούλιο, όχι για οποιεσδήποτε διαφορές με τον εκτελεστικό σύμβουλο, αλλά αποκλειστικά και μόνο για το καλό του σωματείου, για να πάψουν οι καλοθελητές να βρίσκουν διαφορές και διαφωνίες.»

Το φιάσκο

Το φιάσκο δεν είναι άλλος από τον Τόνι Χέι. Ο Γερμανός ήρθε ως επιθετικός αλλά μόνο ως επιθετικός δεν ήταν. Μάλιστα στον Γερμανό δόθηκαν λίγες μέρες, για να αποδείξει πως μπορούσε να γίνει επιθετικός. Σε ένα φιλικό με τον ΘΟΙ, η ομάδα μας πέτυχε οκτώ γκολ. Ο Χέι κανένα. Αυτό αποτέλεσε και το εισιτήριο εξόδου του από την ομάδα. Ένα φιάσκο που μνημονεύεται ακόμη…

Η διοίκηση

Ο Κίκης Κωνσταντίνου ήταν για 12η σερί χρονιά ο πρόεδρος του συλλόγου. Μαζί του ο στενός του συνεργάτης Χριστάκης Πίττας. Μαζί του στο συμβούλιο ήταν οι Γιαννάκης Ιωάννου, Γιαννάκης Ισιδώρου, Ορέστης Βασιλείου, Σάββας Κάκος, Ευγένιος Χαμπουλλάς.

Ο στόχος και η μπηχτή

Στην ομιλία του ο Κίκης Κωνσταντίνου επανέλαβε πως οι πολλές αλλαγές δεν χωρούσαν εκπτώσεις στους στόχους, βάζοντας ως στόχο την επιστροφή της ομάδας στην πρώτη θέση. Παράλληλα, ήταν έντονος με το φαινόμενο του στοιχηματισμού που έκανε τότε την εμφάνιση του στο ποδόσφαιρο μας και αποτελούσε πειρασμό για τους ποδοσφαιριστές.

Ο νυν…

Η σύνδεση του χθες με το σήμερα, την κάνει ο Ευγένιος Χαμπουλλάς. Ο νυν πρόεδρος της εταιρείας, στα πρώτα του βήματα ως διοικητικός παράγοντας στο πλευρό του Κίκη Κωνσταντίνου.

Γιαννάκης Ιωάννου
Σάββας Κάκος      
Χρήστος Βελής
Μίχαλσκι, Μάγιακ και Χέι!

Οι δύο Πολωνοί. Μίχαλσκι αριστερά, Μάγιακ δεξιά.

Νίκος Παναγιώτου(14), Πανίκκος Ξιούρουπας(11), Μάριος Πασιαλής(5) και Νίκος Νικολάου(9)

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Tο anorthosis24.net δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε ή/και να διαγράφουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το anorthosis24.net ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ