Γνωστούς ανά το παγκόσμιο μας κάνει η ομάδα του Απόλλωνα. Οι τίμιοι της Λεμεσού, που δεν μοιάζουν με τη γυναίκα του Καίσαρα, μιας και ούτε τίμιοι είναι, ούτε φαίνονται και ας διατυμπανίζουν κατά καιρούς το αντίθετο. Πρωταθλητές στα ψέματα και πολυνίκες στο θεσμό, προκαλούν το γέλωτα όλης της Κύπρου με τα καμώματα τους.
Αυτή τη φορά έκαναν γνωστή την Κύπρο για το θέμα ντόπινγκ.Έχουμε και λέμε, τον Απρίλιο του 2010, ο ποδοσφαιριστής της ομάδας της Λεμεσού, Τζούνιο Αγκόγκο, είχε πιαστεί ντοπαρισμένος, ωστόσο η δίκη για τον πρώην ποδοσφαιριστή του Απόλλωνα δεν έγινε ποτέ. Μάλιστα το 2014 η παγκόσμια αρχή ενάντια στο Ντόπινγκ (WADA) είχε στείλει επιστολή στην Κυπριακή επιτροπή, την οποία έθεσε προ των ευθυνών της για τη μη εκδίκαση της περίπτωσης Αγκόγκο.
Και όσοι νομίζετε πως αυτό ήταν κατά λάθος ή ότι λυπήθηκαν τον Γκανέζο δεν είναι αυτή η εξήγηση. Δημοσίευμα της εφημερίδας «ΠΟΛΙΤΗΣ», που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της εφημερίας στις 17 Ιανουαρίου ρίχνει φως στην υπόθεση.
Αναλυτικά οι πληροφορίες που αποκάλυψε ο «ΠΟΛΙΤΗΣ».
- Ο Αγκόγκο παραδέχτηκε τη χρήση κοκαΐνης (βρέθηκε θετικός μετά από έλεγχο τo 2010). Αποκάλυψε ότι, δυο συγκεκριμένα άτομα χορηγήσαν, στον ίδιο και σε άλλους, υγρά ενδοφλεβίως.
- Η ενδοφλέβια χορήγηση υγρών αποτελεί απαγορευμένη μέθοδο σύμφωνα με τον ισχύοντα κατάλογο απαγορευμένων ουσιών και μεθόδων.
- Σε όλες τις περιπτώσεις χορήγησης ενδοφλεβίως υγρών ήταν παρόντα συγκεκριμένα άτομα τα οποία κατονομάστηκαν.
- Ο Αγκόγκο δεν έμεινε μέχρις εδώ. Παρουσίασε και φωτογραφία από το κινητό του η οποία «καίει» πολλούς και ξεκαθαρίζει εν πολλοίς την κατάσταση…
- Η Κυπριακή Αρχή Αντιντόπινγκ έφερε ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες από το εξωτερικό να διερευνήσουν την υπόθεση και το πόρισμα ήταν καταπέλτης.
- Ο υπουργός Παιδείας διόρισε λάθος άτομο, το οποίο τελικά φαίνεται να είναι ανύπαρκτό πρόσωπο…
- Γνώστες της όλης υπόθεσης είναι η η WADA και η FIFA. Και οι δυο διεθνείς ομοσπονδίες κατέχουν το πόρισμα της Κυπριακής Αρχής Αντιντόπινγκ, γι’ αυτό και η τελευταία επιστολή της WADA προς την Κυπριακή Αρχή για άμεση εκδίκαση της υπόθεσης.
Όπως βλέπετε, τα χέρια του Ουζόχο μπορεί στην κυριολεξία να είναι μακριά, ωστόσο στη Λεμεσό έχουν πολύ μακρύτερα. Όσοι κατονομάστηκαν για την παράνομη χορήγηση ενδοφλέβιων δεν δικάστηκαν, ενώ ο Υπουργός Παιδείας είχε ορίσει ανύπαρκτο πρόσωπο – φάντασμα – για τη διεξαγωγή της έρευνας.
Εκείνο που σημειώνεται και δείχνει ακόμη μία φορά την εσκεμμένη παράβλεψη της υπόθεσης, μιας και οι ευθύνες δεν θα άγγιζαν μόνο τον ποδοσφαιριστή, είναι ότι η ΦΙΦΑ ήρθε και τιμώρησε τον Αγκόγκο το 2012, με προσωρινό διετή αποκλεισμό.
Επιπρόσθετα τον Νοέμβριο του 2014, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Αντρέας Καυκαλιάς ενέγραψε σχετικό θέμα στη βουλή και ανάφερε συγκεκριμένα για την περίπτωση:
«Δυστυχώς γίναμε δέκτες καταστάσεων, ενώ υπήρξαν και σχετικά δημοσιεύματα στον Τύπο που καταδεικνύουν ότι η Αρχή Αντιντόπινγκ δεν ανταποκρίθηκε ως όφειλε στην αποστολή και στον ρόλο της. Πρόκειται για καταστάσεις που έπληξαν την αξιοπιστία της και την αφήνουν εκτεθειμένη», τόνισε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Υπάρχουν ανοικτές υποθέσεις για χρήση απαγορευμένων ουσιών που χρονολογούνται και δεν επιβλήθηκαν ποινές από το Πειθαρχικό Συμβούλιο».
Στη συνέχεια έκανε αναφορά στην υπόθεση Αγκόγκο, πρώην ποδοσφαιριστή του Απόλλωνα, η οποία εκκρεμεί από το 2010: «Ενώ καταγράφηκαν παραδοχές και διορίστηκε επιτροπή εμπειρογνωμόνων από το εξωτερικό, η οποία είχε καταλήξει σε πόρισμα καταπέλτη για ευθύνες προσώπων και καταστάσεων, ενώ υπήρξε παρέμβαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Αντιντόπινγκ (WADA) και της FIFA, που με επιστολή τους το 2013 προς την κυπριακή Αρχή ζητούσαν άμεση εκδίκαση της υπόθεσης, εντούτοις μέχρι σήμερα δεν υπήρξε κανένα αποτέλεσμα», τόνισε σχετικά και διερωτήθηκε:
«Ποιοι ενεπλάκησαν και ποιοι είναι αυτοί που δεν επιτρέπουν να προχωρήσει η υπόθεση και ουσιαστικά επιδιώκεται να μεταφερθεί στα αζήτητα;. Ποιες ήταν οι ενέργειες του αρμόδιου Υπουργού όταν ενημερώθηκε για τις επιστολές της WADA και της FIFA; Τι έπραξε;».
Στη συνεδρία αναφέρθηκε ότι για κάποιες περιπτώσεις ντόπινγκ βρίσκεται σε εξέλιξη ποινική διαδικασία. Η Επιτροπή Παιδείας ζήτησε εκτενέστερη ενημέρωση περί τούτου και όπως κατατεθεί ενώπιον της το πόρισμα της επιτροπής εμπειρογνωμόνων για την υπόθεση Αγκόγκο. Η εξέταση του θέματος θα συνεχιστεί σε άλλη συνεδρία.
———————————————————————————————-
Αξίξει να σημειωθεί πως ο Γκανέζος πρώην ποδοσφαιριστής του Απόλλωνα, το 2015 υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο. Η περίπτωση Αγκόγκο, είναι μία από αυτές που εξετάζει η διοίκηση ομάδα μας, προκειμένου να προχωρήσει σε καταγγελίες, μίας και όπως διαδίδουν στη Λεμεσό και κόπτονται, δεν μπορούμε να παίζουμε την υγεία κανενός αθλητή.