Ιστορικό του Μεγάλου ΟΧΙ ανάρτησε στην επίσημη ιστοσελίδα του ο Παν.Συ.Φι (http://maxhtec94.com/site/%CE%B5%CF%80%CE%B5%CF%84%CE%B5%CE%B9%CE%BF%CF%82-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%BF%CF%87%CE%B9/).
Αναλυτικά πιο κάτω αυτούσιο το ιστορικό:
ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
Η ιταλική κυβέρνηση απέστειλε στην Ελλάδα τελεσίγραφο με το οποίο και απαιτούσε την ελεύθερη διέλευση του ιταλικού στρατού από την Ελληνοαλβανική μεθόριο. Σκοπός ήταν να καταλάβει κάποια στρατηγικά σημεία της Ελλάδος. Η απάντηση της κυβέρνησης Μεταξά στο τελεσίγραφο ήταν αρνητική. Τα ακριβή λόγια του Μεταξά ήταν:
“Alors, c’est la guerre” που στα Ελληνικά μεταφράζετε “Λοιπόν αυτό σημαίνει πόλεμο”. Ο Μεταξάς εκείνη τη στιγμή είχε εκφάσει το Ελληνικό Λαικό συναίσθημα, την άρνηση της υποταγής και την προτίμηση για θυσία.
Συνέπεια της άρνησης αυτής ήταν η είσοδος Ελλάδας στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και η έναρξη του Ελληνοϊταλικού πολέμου του 1940. Το λεγόμενο “Έπος του Σαράντα” το οποίο ακολούθησε, και οι μεγάλες νίκες που ο Ελληνικός στρατός κατέκτησε, εις βάρος των Ιταλών, καθιερώθηκε να εορτάζεται σε Ελλάδα και Κύπρο κάθε χρόνο ως επίσημη εθνική εορτή και αργία.
Η Επετειος του ΟΧΙ γιορτάστηκε για πρώτη φορά στα χρόνια της κατοχής στο κεντρικό κτήριο και το προαύλιο του Πανεπιστημίου Αθηνών στις 28 Οκτωβρίου 1941. Έγιναν ομιλίες από μαθητές ενώ ο καθηγητής Κωνσταντίνος Τσάτσος αρνούμενος να κάνει μάθημα, απολύθηκε από το Πανεπιστήμιο. Το 1942, ο εορτασμός έγινε στην Πλατεία Συντάγματος υπό τον φόβο αντιδράσεων των ιταλικών δυνάμεων κατοχής.
Για πρώτη φορά η Επετειος του ΟΧΙ γορτάστηκε επίσημα στις 28 Οκτωβρίου 1944 με παρέλαση ενώπιον του πρωθυπουργού Γεώργιου Παπανδρέου.