Σλάβομιρ Μάγιακ: Το πολωνικό τραίνο

Πολωνός διεθνής, ακραίος  μεσο-επιθετικός,  με δύο θητείες στην ομάδα μας. Η πρώτη του θητεία ξεκίνησε την περίοδο 2001-02 και τελείωσε στις αρχές της περιόδου 2002-03 και η δεύτερη ήταν η περίοδος 2003-04.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν τόσο  οι λόγοι αποχώρησης του το 2002 όσο και ο λόγος επιστροφής του το καλοκαίρι του 2003. Από την μία κρίθηκε απαραίτητο να αποδεσμευτεί από τον Κίκη Κωνσταντίνου, για την κακή εξωαγωνιστική  ζωή του, για το ότι με την γκρίνια του πως οι ποδοσφαιριστές ήταν απλήρωτοι συνέτεινε να δημιουργείται κακό κλίμα στα αποδυτήρια αλλά και για την μειωμένη του απόδοση σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Όσο για το λόγο επιστροφής του;  Πολύ απλός: παρόλο που η ομάδα δεν χρειαζόταν παίκτη στην θέση του και ο Ανδρέας Μιχαηλίδης έψαχνε ανασταλτικό μέσο, κρίθηκε απαραίτητο να επιστρέψει καθώς στην περίπτωση αυτή θα χάριζε τα μισά λεφτά του συμβολαίου που διεκδικούσε από την μονομερή διακοπή που προηγήθηκε.

Ο Πολωνός μόνο τυχαίος δεν ήταν, καθώς το 1997 ανακηρύχθηκε καλύτερος ποδοσφαιριστής στην Πολωνία. Προηγουμένως είχε 4 γεμάτες χρονιές στην Γερμανική Χάνσα Ροστοκ, όντας από τα αγαπημένα παιδιά της εξέδρας και όχι άδικα, καθώς με δικό του γκολ η ομάδα παρέμεινε στην Μπουντεσλίγκα το 1999.

Στην πρώτη του θητεία, το τραίνο εκ Πολωνίας μάγεψε με τις εμφανίσεις του το κοινό της ομάδας μας, καθώς διέθετε εξαιρετική τεχνική κατάρτιση, σχετικά καλός στο ψηλό παιχνίδι και πολύ δυνατός στο ένας εναντίον ενός με την μπάλα στην κυριολεξία να νομίζεις πως είναι κολλημένη στο πόδι του. Στα συν του ότι είχε και ευχέρεια στο σκοράρισμα. Αποτέλεσμα αυτής, τα 8 γκολ που σημείωσε στα 22 ματς που αγωνίστηκε την πρώτη του χρονιά. Ως βασικός πυλώνας της ομάδας, συνέβαλε τα μέγιστα στην κατάκτηση του Κυπέλλου.  Στην δεύτερη του χρονιά, ο Πολωνός πριν κουνήσει μαντήλι κατάφερε να σκοράρει στο ματς της ασπίδας κόντρα στον ΑΠΟΕΛ. Στην ιστορική μας πρόκριση επί του Ηρακλή ο Πολωνός ήταν εκ των κορυφαίων καθώς όχι μόνο χρίστηκε σκόρερ αλλά έδωσε και την ασίστ στο πρώτο γκολ από τον Τιμούρ.

Στην δεύτερη του θητεία, ο Πολωνός κυμάνθηκε όπως και ολόκληρη η ομάδα στην μετριότητα. Αγωνίστηκε σε 15 ματς, δίχως να καταφέρει να χριστεί σκόρερ.

Με την φυγή του από την Ανόρθωση το 2004, επέστρεψε στην ομάδα της γενέτειρας του, την RKS Radomsko,  ως ποδοσφαιριστής και έφυγε τον Νοέμβρη του 2005 ως προπονητής, προλαβαίνοντας να αγωνιστεί 20 φορές, εκ των οποίων οι 6 ως παίκτης-προπονητής. Παρά ταύτα, η ομάδα δεν κατάφερε να γλυτώσει τον υποβιβασμό. Άμεσα μετακινήθηκε ως προπονητής στην Concordia όπου έκατσε για δυο χρονιά και στην συνέχεια ανέλαβε για ένα χρόνο την Orlicz Suchedniow.

Σήμερα ο Μάγιακ που κλείνει τα 49 του χρόνια, είναι προπονητής στη Sokol Ostroda, ομάδα της τρίτης κατηγορίας της Πολωνίας.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ