Μαχόμενη για ακόμη μία φορά…

Πίσω 18 χρόνια πέρνουμε τη μηχανή του χρόνου και συγκεκριμένα στις 25/8/1999, όταν η Ανόρθωση αντιμετώπιζε τη Χέρτα Βερολίνου, στον επαναληπτικό του 2-0 του Ολυμπιακού σταδίου του Βερολίνου, με φόντο την πρόκριση στους ομίλους. Ήταν η τέταρτη φορά που η ομάδα μας κτυπούσε τις πόρτες των ομίλων, σε μία εποχή που αυτό ήταν όνειρο απατηλό.

Ευθύς εξαρχής οι Γερμανοί ήταν μια ομάδα πιο έμπειρη, με πολύ μεγαλύτερο προϋπολογισμό και αναμφίβολα ήταν το φαβορί της αναμέτρησης.

Ας πάρουμε όμως τα πράματα από την αρχή, τα τρία σερί πρωταθλήματα, έφερναν την Ανόρθωση κάθε χρόνο να διεκδικεί την είσοδο της στους ομίλους και να τη χάνει στο παρά κάτι.

Η ομάδα μας ξεκίνησε τις υποχρέωσεις της από τον δεύτερο προκριματικό γύρο, εκεί όπου με ένα εξαιρετικό Μάικ Ομπίκου στη σύνθεση της, κατάφερε και πήρε την πρόκριση για τον τρίτο προκριματικό και τελευταίο προ τους ομίλους.

Εκεί η κληρωτίδα έφερε την ομάδα μας να αντιμετωπίσει την Χέρτα Βερολίνου. Στο πρώτο εκτός έδρας παιχνίδι στο Βερολίνο, η Ανόρθωση δεν μπήκε καλά και βρέθηκε να χάνεις πολύ νωρίς με 2-0. Στη συνέχεια ισορρόπησε το παιχνίδι, μπόρεσε να δημιουργήσει ευκαιρίες και παράλληλα προσδοκίες για τον επαναληπτικό, μιας και το 2-0 μπορούσε να ανατραπεί υπό προϋποθέσεις.

Δυστυχώς όμως η ομάδα δεν είχε προετοιμαστεί απερίσπαστα, λίγες μέρες πριν ο Μάικ Ομπίκου πήρε άδεια από τη σημαία για να πάει στην Ολλανδία, θέτοντας έτσι τη συμμετοχή του στο παιχνίδι εν αμφιβόλω. Τελικά ο τρελός Νιγηριανός ήρθε, ο Μιτόσεβιτς έβαλε κάτω τον εγωισμό του και έριξε τον Νιγηριανό στην εντεκάδα.

Η Ανόρθωση προσπάθησε, κατά διαστήματα έπιασε καλά στάνταρ απόδοσης, με τους Γερμανούς όμως να είναι πολύ πιο έμπειροι και επικίνδυνοι στις αντεπιθέσεις, να κρατούν το μηδέν στην άμυνα.

Στο δεύτερο ημίχρονο, ο Μιτόσεβιτς τα έδωσε όλα για όλα, έβαλε στο παιχνίδι τους Τσίριτς και Γιοβάνοβιτς, με την ομάδα να είναι πιο επιθετική, να δημιουργεί φάσεις αλλά να μην σκοράρει.

Το τελικό σκορ άφησε την ομάδα μας εκτός Champions League, συνεχίζοντας έτσι για ακόμη λίγο τις Ευρωπαϊκές της υποχρεώσεις στο κύπελλο ΟΥΕΦΑ.

Αναλυτικά το ρεπορτάζ του παιχνιδιού όπως αποτυπώνεται μέσα από το βιβλίο 40 χρόνια Κυπριακές ομάδες στην Ευρώπη:

«Η Ανόρθωση έπαιξε τη Χέρτα όπως η γάτα το ποντίκι, αλλά η Χέρτα πήρε το 0-0 και μαζί την πρόκριση στους Ομίλους. Κρίμα, γιατί η «Μεγάλη Κυρία» άξιζε την πρόκριση. Το 0-0 την αδικεί αφού βρήκε μεγάλες ευκαιρίες. Μετά από ένα αναγνωριστικό πρώτο ημίχρονο, στο οποίο οι δύο ομάδες προπσαθούσαν να βρουν διαδρόμους και με τη Χέρτα να προσέχει πιο πολύ την άμυνά της στην επανάληψη, η Ανόρθωση τα έδωσε όλα για τη νίκη.

Στο 50′ ο Βέλγος διαιτητής αντί να δώσει πέναλτι σε φάουλ του Χέρτσονγκ πάνω στον Οκκά μέσα στην περιοχή, έδωσε έμμεσο. Στο 63′ ο Βους βρήκε μια καλή ευκαιρία αλλά ο Παναιγώτου ήταν σταθερός. Στο 63′ κεφαλιά του Ζόραν Τσίριτσι, βρήκε το δοκάρι, στο 80′ είχαμε κεφαλιά-κεραυνό του Ομπίκου, ο Κίραλι εξ επαφής βρέθηκε στην πορεία της μπάλας και με υπερένταση απεσόβησε το γκολ διώχνοντας σε κόρνερ. Στο 83′ ο Νταρνταϊ βρέθηκε μόνος με τον Παναγιώτου αλλά ο τερματοφύλακας της Ανόρθωσης και πάλι απέκρουσε σωτήρια.

Το 0-0 έμεινε στο τέλος και η Ανόρθωση αποχώρησε με το κεφάλι ψηλά και  έδωσε συνέχεια στις ευρωπαϊκές της υποχρεώσεις στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ.»

Για την Ανόρθωση αγωνίστηκαν οι: Παναγιώτου, Χαραλάμπους (63′ Τσίριτς), Οκκάς, Νεοφύτου (70′ Γιοβάνοβιτς),Λουκά, Κοτσώνης, Μιλίνκοβιτς, Εγκωμίτης (88′ Ιωσηφίδης), Α.Μελαναρκίτης, Β. Μελαναρκίτης, Ομπίκου.

[envira-gallery id=”98024″]

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ