Λάτρεψε την Ανόρθωση και το όνομά του είναι γραμμένο στην Ιστορία

Από τους ανθρώπους που συνέδεσαν τη ζωή τους με το ποδόσφαιρο και την Ανόρθωση ήταν ο Αντώνης Καράς, που κέρδισε την αγάπη και εκτίμηση όλων για την προσφορά και την ανθρωπιά του. Ποδοσφαιριστής και αργότερα προπονητής, ο Αντώνης Καράς λάτρεψε την Ανόρθωση και το όνομά του είναι γραμμένο στην Ιστορία, αφού ήταν ο προπονητής που ηγήθηκε -ανιδιοτελώς- της ομάδας στα πρώτα δύσκολα χρόνια του εκτοπισμού, δουλεύοντας με πάθος και πείσμα για να κρατηθεί όρθια η Ανόρθωση μετά ο 1974. Και δεν είναι τυχαίο που η Ανόρθωση έδωσε το όνομα του Αντώνη Καρά στο προπονητικό της κέντρο, τιμώντας τον προπονητή και άνθρωπο αλλά και διατηρώντας αιώνια τη μνήμη του.

Πιστοί στο ραντεβού
Πάνε 18 χρόνια αφότου ο Α. Καράς έφυγε πρόωρα από τη ζωή, νικημένος από καρκίνο. Κάθε χρόνο, λίγο πριν από το ετήσιο μνημόσυνό του, η οικογένεια παραθέτει δείπνο στο οικογενειακό της κέντρο στο Παραλίμνι στην ομάδα του 1974, που πήρε το πρώτο κύπελλο μετά τον εκτοπισμό με προπονητή τον Α. Καρά. Πιστοί στο ετήσιο ραντεβού, ήταν και φέτος όλοι εκεί. Ο τότε πρόεδρος Τάκης Πελεκάνος και οι ποδοσφαιριστές εκείνης της εποχής, όπως και των επόμενων δύσκολων χρόνων. Απουσίαζαν οι Φάνος, Τάρταρος και Ζάρνας που έφυγαν πρόωρα από τη ζωή. Οι παρευρισκόμενοι τήρησαν μονόλεπτο σιγή στη μνήμη των απόντων και ακολούθησαν σύντομες προσφωνήσεις από τον πρώην πρόεδρο Τ. Πελεκάνο και τον τότε αρχηγό της ομάδας Αντωνάκη Κκαφά.

Ο κ. Πελεκάνος ανέφερε πως οι παίκτες, προπονητής και Διοίκηση το 1974 έδωσαν τα πάντα για να κρατήσουν όρθια την Ανόρθωση και εξέφρασε την περηφάνια του που ηγήθηκε αυτής της ομάδας, εξαίροντας την αγάπη, το πάθος και την προσφορά του Α. Καρά προς το Σωματείο. «Αισθάνομαι περήφανος για εσάς, εσείς είστε η Ανόρθωση και ο κόσμος πάντα αναγνωρίζει το έργο που έγινε μετά τα τραγικά γεγονότα του 1974. Αυτό που κάναμε αξίζει πολύ περισσότερα από κάποιους τίτλους», είπε χαρακτηριστικά ο πρώην πρόεδρος της Ανόρθωσης.

Ο Αντωνάκης σημείωσε πως η ομάδα εκείνη ήταν πολύ δεμένη και ο ένας βοηθούσε τον άλλο για να επιβιώσουν και να κρατήσουν όρθια την Ανόρθωση.
«Οι παίκτες της εποχής εκείνης, με τον Α. Καρά στο πηδάλιο της τεχνικής ηγεσίας, έβαλαν τα θεμέλια για να έρθουν αργότερα και να πάρουν πρωταθλήματα. Ο κόσμος μας δείχνει πάντα την αγάπη του, κάτι που εισπράττουμε καθημερινά, γι’ αυτό και νιώθουμε ευλογημένοι και περήφανοι που αγωνιστήκαμε εκείνη την εποχή», είπε ο εμβληματικός αρχηγός της Ανόρθωσης Αντωνάκης Κκαφάς.

Ποιος ήταν ο Α. Καράς
Ο Αντώνης Τσούκκας-Καράς γεννήθηκε στο Παραλίμνι, στις 20 Ιουλίου του 1939. Εντάχθηκε στην Ανόρθωση το 1956, σε ηλικία 17 χρονών. Αρχικά έπαιξε στην εφηβική ομάδα και, από το 1959, κέρδισε θέση βασικού στην πρώτη ομάδα παίζοντας ως δεξιός μέσος. Ξεχώρισε για το πάθος και την αγωνιστικότητά του. Ένα παλληκάρι στο γήπεδο, εξαιρετικός στις προσωπικές μονομαχίες, με πολύ καλό άλμα και κεφαλιά. Ήταν βασικό στέλεχος της Ανόρθωσης που μονοπωλούσε τους τίτλους μέχρι το 1964, αγωνιζόμενος στο κέντρο της άμυνας ή στη μεσαία γραμμή. Έπαιξε στην Ανόρθωση από το 1958 έως το 1971 έχοντας 267 συμμετοχές, ενώ σημείωσε 17 τέρματα και κατέγραψε 7 συμμετοχές στην Εθνική (Μικτή τότε) Κύπρου.

Πήρε 3 πρωταθλήματα (1960, 1962, 1963), 4 κύπελλα (1959, 1962, 1964, 1971) και 2 Ασπίδες (1962, 1964). Αγωνίστηκε στους πρώτους επίσημους αγώνες της Εθνικής με το Ισραήλ και στη συνέχεια στα διπλά παιχνίδια με Γερμανία και Σουηδία (1965). Έχαιρε μεγάλης εκτίμησης από τον φίλαθλο κόσμο της Κύπρου και ήταν ιδιαίτερα αγαπητός σε συμπαίκτες και αντιπάλους για το ήθος, την ακεραιότητα του χαρακτήρα του και το φιλότιμό του. Το 1971, σε ηλικία 32 χρονών, πήρε την απόφαση να τερματίσει τη 15χρονη ποδοσφαιρική του σταδιοδρομία στην Ανόρθωση. Από το 1971 μέχρι το 1974 ανέλαβε καθήκοντα παίκτη-προπονητή στον Εθνικό Άσσιας.

Η απέραντη αγάπη του για την Ανόρθωση διεφάνη μετά τον εκτοπισμό του 1974. Στα δίσεκτα χρόνια φώναξε «παρών» και ανέλαβε προπονητής της Ανόρθωσης, αρνούμενος οποιονδήποτε μισθό. Είχε αναλάβει το δύσκολο έργο της ανασυγκρότησης της ομάδας και εργάστηκε σκληρά και με πάθος για να το πετύχει. Μοναδική του έγνοια ήταν να κρατηθεί η ομάδα, να μη διαλυθεί. Προπονούσε τους παίκτες του σε χωράφια, άλλοτε σε χώρους έξω από στρατόπεδα ή ακόμη και σε γήπεδα σχολείων. Εμψύχωνε τους παίκτες του και γιγάντωνε την αυτοπεποίθησή τους, αποτελώντας πρώτα και κύρια ο ίδιος ιδανικό παράδειγμα αφοσίωσης, ανιδιοτελούς προσφοράς και αλτρουισμού. Κορυφαία στιγμή που βίωσε η Ανόρθωση κατά την τριετή παραμονή του στην τεχνική ηγεσία (1974-1977) υπήρξε η κατάκτηση του κυπέλλου το 1975. Από το 1977 μέχρι το 1982 προσέφερε τις υπηρεσίες του ως βοηθός προπονητής της Ανόρθωσης, ενώ στη συνέχεια από το 1982 ώς το 1984 εργάστηκε ως προπονητής στην Ένωση Νέων Παραλιμνίου. Το 1999 τιμήθηκε με το Αριστείο της ΕΑΚ.

Ο Αντώνης Καράς κόσμησε με την παρουσία του την Ανόρθωση και το ποδόσφαιρό μας. Πάντοτε με υποδειγματική συνέπεια, αφοσίωση και αυταπάρνηση.

Του Άκη Κυριάκου

Πηγή: sigmalive.com

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ