Η οικογένεια της ΑΕΚ Αθηνών τιμά τον Αντώνη Παπαδόπουλο!

Στον ΣΠΟΡ FM 95,0 και στην εκπομπή «Κάνε παιχνίδι» μίλησε ο Νίκος Δευτερέου γραμματέας της Λέσχης Ιστορίας και πολιτισμού της ΑΕΚ για την εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί αύριο στις 20:00 έτσι ώστε να τιμήσουν τον «Αντώνης Παπαδόπουλος» για την προσφορά του.

Αναλυτικά τα όσα δήλωσε στους Δημήτρη Χριστοφόρου και Ονησίφορο Σταύρου:

«Η λέσχη ιστορίας και πολιτισμού της ΑΕΚ, που είναι η μοναδική ομάδα που έχει μια τέτοια λέσχη, στα πλαίσια της ύπαρξης της θέλει να αναδεικνύει ισχυρές προσωπικότητες που έχουν τιμήσει τη φανέλα της ΑΕΚ. Δημιουργήσαμε μαζί με την πρεσβεία της Κύπρου μια εκδήλωση αύριο το απόγευμα στις 20:00 για να τιμήσουμε τη μεγάλη προσωπικότητα του Αντώνη Παπαδόπουλου. Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να ευχαριστήσω την πρεσβεία της Κύπρου για τη βοήθεια που μας έδωσαν, τον Αυγουστή Ευσταθίου που θα έρθει σήμερα το απόγευμα στην Αθήνα και θα παρευρεθεί στην αυριανή μας εκδήλωση και τη Μαρία Παπαδοπούλου, την κόρη του Αντώνη Παπαδόπουλου, τον Γιώργο Μελετίου ερευνητή-συγγραφέα για το υλικό που παραχώρησε και τον Χαράλαμπο Μανώλη.

Ο λόγος που θα κάνουμε αυτήν την εκδήλωση είναι γιατί η προσωπικότητα του Αντώνη Παπαδόπουλου μας κέντρισε το ενδιαφέρον, να δείξουμε ότι εκτός από την ιστορική του μορφή, ήταν και αθλητής της ΑΕΚ. Το 1953 ξεκίνησε τους αγώνες στην Αλεξανδρούπολη ως σημαιοφόρος της ΑΕΚ. Είναι γνωστό ότι το 57’ στο Μαχαιρά μαζί με τον Γρηγόρη Αυξεντίου πολέμησε για την ελευθερία της Κύπρου. Όλα αυτά τα ιστορικά γεγονότα δένουν μαζί με το ιστορικό κομμάτι. »

Για τον αν θα τιμηθούν κι άλλοι Κύπριοι που έχουν φορέσει τη φανέλα της ΑΕΚ:

«Βεβαίως. Ο σκοπός της λέσχης είναι να τιμάμε τις προσωπικότητες που έχουν τιμήσει τη φανέλα της ΑΕΚ σε οποιοδήποτε άθλημα. Ένας αθλητής που μπορώ να θυμηθώ είναι ο Γιώργος ο Σαββίδης. Η λέσχη δημιουργεί κάθε χρόνο δυο πολύ μεγάλες συγκεντρώσεις και άλλες τέσσερις με έξι συγκεντρώσεις σε κατά τόπους σημεία.  Σκοπός μας είναι να κάνουμε και κάτι αντίστοιχο στην Κύπρο.  »

Το μήνυμα που στέλνει στους Κύπριους οπαδούς της ΑΕΚ:

«Η ΑΕΚ είναι μια, η ΑΕΚ είναι η μεγαλύτερη ομάδα στον κόσμο και θα είμαστε και σαν λέσχη αλλά και σαν ΑΕΚ πάντα δίπλα τους για να μπορέσουμε να αναδεικνύουμε την ιστορία του πολιτισμού αλλά και τους μεγαλείου της ομάδας.»

Η ανακοίνωση της Λέσχης Ιστορίας της ΑΕΚ

Η Λέσχη Ιστορίας και Πολιτισμού της ΑΕΚ, ερευνώντας τη γιγάντια διαχρονική εμβέλεια της ομάδας, με συγκίνηση διαπίστωσε ότι το γήπεδο της Ανόρθωσης στην Κύπρο ” Αντώνης Παπαδόπουλος” ονοματοδοτήθηκε προς τιμή ενός σπουδαίου ανθρώπου, ο οποίος είχε και ενωσίτικη δράση. Συγκεκριμένα, ως φοιτητής στην Αθήνα είχε παίξει ποδόσφαιρο στην ΑΕΚ και το 1953 ήταν σημαιοφόρος της ομάδας μας στους Πανελλήνιους αγώνες στίβου στην Αλεξανδρούπολη.

Στη συνέχεια επέστρεψε στην Κύπρο, αγωνίστηκε με την ΕΟΚΑ κατά της αγγλικής κατοχής και το κορυφαίο: ήταν στο λάκκο του Μαχαιρά (Μάρτιος του 1957 ),όπου θυσιάστηκε ο Γρηγόρης Αυξεντίου. Αργότερα διατέλεσε Προιστάμενος Σωματικής Αγωγής στην Κύπρο.

Διοργανώνουμε λοιπόν, σε αγαστή συνεργασία με την Κυπριακή Πρεσβεία και την Ανόρθωση, εκδήλωση μνήμης και τιμής για τον Αντώνη Παπαδόπουλο, με την επέτειο των 60 ετών από τη συμμετοχή του στην ηρωική σύγκρουση του Μαχαιρά.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 28 Μαρτίου, ώρα 8 μμ. ακριβώς, στο Σπίτι της Κύπρου, Ξενοφώντος 2Α, Σύνταγμα.

Θα παραστούν, μεταξύ άλλων: ο ήρωας Αυγουστής Ευσταθίου, που ήταν επίσης μαζί με τον Αυξεντίου και τον Παπαδόπουλο στη θυσία του Μαχαιρά, ο πρόεδρος της Ανόρθωσης κ.Χαράλαμπος Μανώλη, ο συναθλητής του Α.Παπαδόπουλου το 1953 στην Αλεξανδρούπολη Γιώργος Παπαβασιλείου.

Την εκδήλωση θα χαιρετίσουν: ο Πρεσβευτής της Κύπρου στην Ελλάδα κ.Κυριάκος Κενεβέζος, η σύζυγος του τιμώμενου κ.Λόλα Παπαδοπούλου, την οποία ευχαριστούμε για τα προσωπικά αντικείμενα του Α.Παπαδόπουλου που θα εκτεθούν, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΠΑΕ ΑΕΚ κ.Μηνάς Λυσάνδρου και ο πρόεδρος του Συμβουλίου Ιστορικής Μνήμης ΕΟΚΑ κ.Ανδρέας Μεϊμαρίδης.

Η ομιλία για τη σύνολη προσωπικότητα του Αντώνη Παπαδόπουλου θα γίνει από τον φιλόλογο κ.Ανδρέα Κοντό.

Επειδή η αίθουσα χωράει 200 άτομα, η είσοδος θα γίνει μόνο με δωρεάν προσκλήσεις. Όποιος λοιπόν προτίθεται να παραστεί, παρακαλούμε να ειδοποιήσει στα mail: [email protected] και [email protected] ή στα τηλ. 6948 367573 και 6956802070 μέχρι την Κυριακή 19 Μαρτίου. Μετά την ημερομηνία αυτή, οι θέσεις δεσμεύονται κατά σειρά προτεραιότητας και δεν υπάρχει η δυνατότητα παρουσίας στην εκδήλωση.

Θεωρούμε ότι πρόκειται για μια πολύ συγκινητική και μεστή σε ουσία εκδήλωση, που καταδεικνύει τη βαρυσήμαντη ιστορική αξία της τεράστιας ομάδας μας και τις απύλωτες διαστάσεις θυσίας που μπορεί να προσφέρουν οι μαχόμενες αφοσιωμένες Συνειδήσεις κάποιων ανθρώπων.

ΥΓ. Θερμές είναι οι ευχαριστίες μας στην Κυπριακή Πρεσβεία, Μορφωτικό Γραφείο, για την ευγενική παραχώρηση της αίθουσας και την πολύ σημαντική συμβολή στην επιμέλεια της εκδήλωσης.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ