Αποκαλυπτικές πληροφορίες δημοσιεύονται στην έντυπη μορφή της εφημερίδας «Goal» σχετικά με τους χειραγωγημένους αγώνες που μαστίζουν – ειδικά φέτος – το Κυπριακό ποδόσφαιρο.

Στο κείμενο μπορείτε να διαβάσετε την διαδικασία ελέγχου της UEFA όπως αυτό περιγράφεται στον Αγώνα ΑΕΖ – Δόξα Κατωκοπιάς, για τον οποίο είχαν τιμωρηθεί οι γηπεδούχοι και τους επιβλήθηκε ποινή από τον αθλητικό δικαστή.

Διαβάστε αυτούσιο το αποκαλυπτικό άρθρο.

Χρόνια τώρα ακούμε για τους περιβόητους φακέλους της UEFA που παραπέμπουν σε στημένους αγώνες. Παλαιότερα οι φάκελοι ήταν «κόκκινοι» και «κίτρινοι». Χοντρά – χοντρά ο κόκκινος φάκελος οδηγούσε στο συμπέρασμα ότι ο εν λόγω αγώνας ήταν «καραμπινάτα» στημένος, ενώ ο «κίτρινος» με μεγάλες πιθανότητες να έχει στηθεί. Τώρα τελευταία έρχονται… απλά θα φάκελοι. Ή έκθεση της UEFA, όπως την αποκαλεί η Κ.Ο.Π. στις ανακοινώσεις της. Και επειδή δεν πρόκειται να τα… χαλάσουμε στην ονομασία, είτε φάκελος είτε έκθεση, όταν φτάνει στα γραφεία της ομοσπονδίας, κάτι σοβαρό συμβαίνει. Γάγγραινα πραγματική για το ποδόσφαιρο μας. Μας τα έλεγαν, αλλά δεν θέλαμε να το πιστέψουμε: «Η Κύπρος κατατάσσεται πολύ ψηλά παγκοσμίως όσον αφορά στον αριθμό υποθέσεων για αγώνες με ύποπτη στοιχηματική δραστηριότητα και η λήψη άμεσων δραστικών μέτρων είναι επιβεβλημένη»! Δεν είναι τυχαίο γεγονός ότι το παραδέχτηκαν ακόμη και οι αξιωματούχοι της Κ.Ο.Π., μαζί και ο αντιπρόεδρος της UEFA Μάριος Λευκαρίτης και προχώρησαν στην λήψη μέτρων. Κι είναι τα πιο ουσιαστικά και δραστικά μέτρα σε όλη την Ευρώπη.

Για την διαδικασία αποστολής ενός φακέλου έχουμε πει πολλές φορές. Το τμήμα πειθαρχικών υποθέσεων και ακεραιότητας (Disclipinary and Intergrity) της UEFA και οι πειθαρχικοί ερευνητές, δεν έχουν τίποτα προσωπικό με τις ομάδες μας, ούτε με τους ποδοσφαιρικούς μας παράγοντες. Το σίγουρο είναι ότι οι παράγοντες του σωματείου μας είναι – επιεικώς – ανενημέρωτοι. Γι’ αυτό άλλωστε και οι κατά καιρούς δηλώσεις τους μόνο γέλιο προκαλούν… Για γέλια και για κλάματα για την ακρίβεια.

Με την ελπίδα ότι θα εμπεδωθούν κάποια πράγματα, επαναλαμβάνουμε και ας γινόμαστε κουραστικοί, αυτοί που μας στέλνουν τα φιρμάνια για το στημένους αγώνες στο Κυπριακό ποδόσφαιρο, δεν έπεσαν στη γη από άλλον πλανήτη. Και σοβαροί και αξιόπιστοι άνθρωποι χαρακτηρίζονται, και ιδιαίτερης εκτίμησης χαίρουν για τη δουλειά που κάνουν. Όσοι έχουν την εντύπωση ότι τέτοια στελέχη, τέτοιων οργανισμών, θα ενεργούσαν απερίσκεπτα και επιφανειακά για να αφήσουν εκτεθειμένους κάποιους κυπριακούς συλλόγους, μικρούς ή μεγάλους δεν έχει σημασία, πλανώνται πλάνην οικτράν. Πόσο μάλλον, όταν καταλήγουν σε συμπεράσματα κατόπιν ενδελεχούς έρευνας και αδιάσειστων χειροπιαστών στοιχείων.

Η διαδικασία είναι γνωστή και μπορεί οποιοσδήποτε να την βρεις την ιστοσελίδα της UEFA. Για να μαθαίνουμε όλοι, η UEFA έχει αναπτύξει και ενισχύει οικονομικά μια σειρά από πρωτοβουλίες που αποσκοπούν στην προστασία της ακεραιότητας του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Μία από αυτές είναι και το σύστημα ανίχνευσης απάτης μέσω των στοιχημάτων.

Σε συνεργασία με την διεθνή εταιρεία sportradar, λειτουργεί ένα σύστημα ανίχνευσης απάτης στοιχημάτων (BFDS), το οποίο παρακολουθεί και αναλύει τη στοιχηματική δραστηριότητες σε περίπου 32.000 ποδοσφαιρικούς αγώνες στην Ευρώπη κάθε χρόνο ( διοργανώσεις της UEFA και των 2 πρώτων κατηγοριών και αγώνων κυπέλλου των ομοσπονδιών μελών της ). Το σύστημα (BFDS) εντοπίζει παράξενες, ασυνήθιστες και υπερβολικές κινήσεις του στοιχήματος τόσο πριν από τον αγώνα όσο και κατά τη διάρκεια του (live) απ’ όλες τις μεγάλες ευρωπαϊκές και ασιατικές εταιρίες στοιχημάτων. Δεν είναι τρελοί οι άνθρωποι ούτε θέλουν να παίξουν την καριέρα τους κορώνα – γράμματα.

Και επειδή όλα αυτά ενδεχόμενο να χαρακτηριστούν «θεωρητικά», το «Goal» μπαίνει στην πράξη και αποκαλύπτει για πρώτη φορά το περιεχόμενο μίας έκθεσης ύποπτου – στημένου αγώνα. Έχουμε στην κατοχή μας ολόκληρο το φάκελο της UEFA, 23 σελίδων συνολικά, με όλα τα στοιχεία ότι υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι το αποτέλεσμα του αγώνα ΑΕΖ – Δόξα χειραγωγήθηκε, προκειμένου να υπάρξουν διεφθαρμένα κέρδη από στοιχηματική δραστηριότητα. Η Κ.Ο.Π. είχε ανακοινώσει ότι «όπως αναφέρει η έκθεση της UEFA, υπάρχει έντονη στοιχηματική δραστηριότητα, ότι η ΑΕΖ Ζακακίου θα έχανε τον αγώνα τουλάχιστον με τρία τέρματα διαφορά. Ο αγώνας έληξε με σκορ τέσσερα – μηδέν υπέρ της δόξας Κατωκοπιάς και η έκθεση της UEFA αποδίδει υπαιτιότητα στην ΑΕΖ Ζακακίου». Όπως είναι γνωστό, λόγω της υπαιτιότητας της στην εν λόγω έκθεση, ο αθλητικός δικαστής έχει τιμωρήσει την ΑΕΖ με αφαίρεση 6 βαθμών και πρόστιμο 50.000 €.

Για πρώτη φορά στον κυπριακό τύπο αποκάλυπτε το περιεχόμενο ενός φακέλου της UEFA. Το «Goal»  αποκαλύπτει το περιεχόμενο του φακέλου ΑΕΖ – Δόξα επειδή αυτό έχει στην κατοχή του… με πρώτιστο στόχο να ενημερωθεί ο φίλαθλος κόσμος για το τι πραγματικά περιλαμβάνει ένας τέτοιος φάκελος (που οδήγησε στην καταδίκη της ομάδας που εξ υπαιτότητας της στάλθηκε) και ταυτόχρονα να δοθεί η δυνατότητα στους Κύπριους ποδοσφαιρόφιλους να κρίνουν και οι ίδιοι την αξιοπιστία των δεδομένων. Η έκθεση αποτελείται από 23 σελίδες και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το συμπέρασμα του αρμόδιου τμήματος της UEFA, την συνολική ανάλυση στοιχημάτων πριν από τον αγώνα, την προϊστορία των υπόπτων αγώνων των δύο ομάδων, τις πληροφορίες για τον αγώνα (ενδεκάδες, αποτέλεσμα, σκόρερ, στατιστικά, βαθμολογία), την αγωνιστική κατάσταση των διαγωνιζομένων ομάδων, τα δεδομένα της στοιχηματικής δραστηριότητας, τις μεταβολές του στοιχήματος στις εταιρίες στοιχημάτων, τη σύνοψη τις αλλαγές αποδόσεων πριν τον αγώνα και πολλά άλλα.

Στην εισαγωγή της έκθεσης τονίζονται μεταξύ άλλων και τα ακόλουθα: «Η διεξαχθείσα ανάλυση στοιχηματισμού έχει πραγματοποιηθεί αξιοποιώντας πρωτογενή δεδομένα από μία βάση δεδομένων από περισσότερες από 550 εταιρίες στοιχημάτων. Περιλαμβάνει δεδομένα από τις αγορές πριν και κατά τη διάρκεια των αγώνων καθώς επίσης και την διαφοροποίηση των στοιχημάτων. Τα ευρήματα που παρουσιάζονται είναι αποτέλεσμα μίας εκτεταμένης και κριτικής έρευνας δεδομένων με παραλληλισμό των σχετικών αθλητικών παραγόντων πριν και κατά τη διάρκεια του αγώνα. Όλες οι τελικές παρατηρήσεις συμπληρώθηκαν από ειδικές αναλύσεις του αγώνα από την οπτική της ακεραιότητας».

Η έκθεση είναι λεπτομερέστατη και μεταξύ άλλων αναλύονται οι φάσεις επίτευξης των τερμάτων. Μελετούνται τα στιγμιότυπα του αγώνα και σημειώνεται, για παράδειγμα ότι «εντός περιοχής» η μις ομάδα είχε πλεονέκτημα και επίσης ο ποδοσφαιριστής άργησε να μαρκάρει τον σκόρερ».

Πηγή: Goal (Φιλελεύθερος)

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Tο anorthosis24.net δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε ή/και να διαγράφουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το anorthosis24.net ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ