106 Χρόνια ζωής Ανόρθωσις Αμμοχώστου!

Τα 106 χρόνια ζωής του κλείνει σήμερα ο σύλλογος Ανόρθωσις Αμμοχώστου, ο σύλλογος μας. Από τις ημέρες του αναγνωστηρίου το 1911 μέχρι και σήμερα, γαλούχησε γενιές και γενιές, μεταλαμπαδεύοντας τους τα ύψιστα ιδανικά, αρχές και αξίες στους νέους της Ανόρθωσης στους, νέους της Αμμοχώστου.

Αμέτρητες σελίδες ιστορίας γράφτηκαν και άλλες τόσες μας περιμένουν να γραφτούν. Για τον σύλλογο μας που με έμβλημα τον μυθικό Φοίνικα που αναπλάθεται μέσα από τις τέφρες του, έμαθε να φτάνει στο μηδέν και να μεγαλώνει και πάλι. Για τον σύλλογο μας, που πέρασε μέσα από αντιξοότητες και όχι μόνο επιβίωσε, αλλά  μεγαλούργησε και γιγαντώθηκε. Διαπαιδαγώγησε με τις ιδρυτικές αξίες και αρχές, το ήθος, την τιμή, την αξιοπρέπεια, την φιλοπατρία, την αυταπάρνηση, το ευ αγωνίζεσθε…

Ξεχωριστή θέση στην ιστορία μας, κατέχουν οι ήρωες μας. Ο Γρηγόρης Αυξεντίου, ο Κυριάκος Μάτσης, ο Αντώνης Παπαδόπουλος και άλλοι πολλοί, εκλεκτά παιδιά και μέλη του συλλόγου μας. Όλοι όσοι πότισαν με το αίμα τους, το δέντρο της ελευθερίας, των ιδεών και των αξιών που διδάχθηκαν μέσα από το αναγνωστήριο και αθλητικό σύλλογο υπό την επωνυμία «Ανόρθωσις Αμμοχώστου».

Η ογδόη Ιουλίου, αποτελεί το μεγαλύτερο παράσημο στην ιστορία του συλλόγου. Ήταν η μέρα που η Ανόρθωση πέρασε στην Αθανασία, η μέρα που οι Άγγλοι το 1958 ανατίναξαν το οίκημα μας, νομίζοντας πως θα μας διαλύσουν. Πλανήθηκαν όμως, ήταν απλά το διαβατήριο για να περάσει η Ανόρθωση τα σκαλιά της Αθανασίας.

Το χρέος προς την ιστορία όμως, έμελλε να μεγαλώσει εκείνο το μαύρο καλοκαίρι του 1974, το καλοκαίρι του ξεριζωμού. Η Ανόρθωσις της Αμμοχώστου, το εκλεκτό της τέκνο, σήκωσε στις πλάτες της το βάρος να κρατήσει άσβεστη τη φλόγα της επιστροφής στην Αμμόχωστο, στην πατρώα γη. Αποστολή δύσκολη, όμως μάθαμε στα δύσκολα. Αποστολή που έφερε εις πέρας η Ανόρθωση, τα κατάφερε και τα καταφέρνει, χιλιάδες νέοι που γεννήθηκαν στην πρσφυγιά, μνημονεύουν την Αμμοχώστο, μέσα από την Ανόρθωση. Το όνομα της Αμμοχώστου, της πόλης φάντασμα, θα γίνει γνωστό μέσα από την Ανόρθωση, σε κάθε γωνιά της υφηλίου, με τη μάνα Αμμόχωστο βουβή και δακρυσμένη να περιμένει την Άγια ώρα της επιστροφής.

Γιορτάζουμε τα 106 χρόνια ζωής της Ανόρθωσης, γιορτάζουμε όμως δεν ξεχνούμε τις ρίζες μας, την ιστορία μας την Αμμόχωστο μας. Κρατούμε άσβεστη τη φλόγα της Αμμοχώστου, διατρανώνουμε τον πόθο μας για επιστροφή. Η Ιστορία μας ανήκει, είναι όμως η πυξίδα μας για το μέλλον που έχουμε υποχρέωση να το κατακτήσουμε.

Χρόνια Πολλά Ανόρθωσις! Χρόνια μας Πολλά Ανορθωσιάτες και Ανορθωσιάτισσες!

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ