Τα λάθη σου πρόεδρε

Επιστολή στο Anorthosis24 – Οι επιστολές που δημοσιεύονται αντιπροσωπεύουν τις προσωπικές απόψεις των συγγραφέων τους και όχι κατ’ ανάγκην του Anorthosis24. Στείλτε μας κι εσείς τη δική σας επιστολή, στο [email protected].

Πρώτα από όλα να ευχαριστήσω την σελίδα σας anorthosis24.net που μου δίνει το δικαίωμα να εκφράσω τις απόψεις μου σε μια μεγάλη μάζα του κόσμου της Ανόρθωσης που σας διαβάζει καθημερινά.

Στο θέμα τώρα για το οποίο αναφέρομαι είναι το γεγονός της παραίτησης του προέδρου της Ανόρθωσης Χρήστου Πουλλαΐδη. Ομολογώ πως ήταν κάτι που δεν το περίμενα μιας και στο παρελθόν δεν ήταν και λίγες οι φορές που εξέφρασε παρόμοια πρόθεση και στο τέλος συνέχιζε κανονικά.

Προσωπικά θεωρώ πως κάτι τέτοιο δεν είναι προς όφελος της Ανόρθωσης. Δεν είμαι υπέρμαχός του αλλά ούτε και πολέμιος του… ακόμα δηλαδή απορώ γιατί στην Ανόρθωση πρέπει να υπάρχει το μαύρο και το άσπρο. Γιατί να μην βλέπουμε το συμφέρον της ομάδας και να ζυγίζουμε τα δεδομένα με την πραγματική του υπόσταση και όχι με τους ευσεποθησμούς μας. Γιατί πάντα να συγκρίνεται αυτός που έχουμε από αυτόν που θα θέλαμε…

Όμως και εσύ πρόεδρε Χρήστο Πουλλαΐδη έκανες πολλά λάθη. Είτε από άγνοια είτε από ανικανότητα να πλοηγήσεις ένα τέτοιο καράβι στις φουρτούνες, δεν τα κατάφερες και ως κακός καπετάνιος εγκατέλειψες το πλήρωμά σου, δηλαδή εμάς.

Αλήθεια, Χρήστο Πουλλαΐδη πόσο διαφορετικά θα ήταν τα πράγματα σήμερα αν πέρσι το καλοκαίρι, έκανες αυτό που έκανες φέτος ετεροχρονισμένα και αποτυχημένα και έφερνες πίσω τον Κετσπάγια πριν πάει στον ΑΠΟΕΛ και τον κάψεις στα μάτια του κόσμου; Συμβουλευτικές τότε, τους αυλικούς σου που έβλεπαν όμως πως με μια τέτοια κίνηση θα επηρεάζονταν τα συμφέροντα τους αφού τους ευνοεί η κατάσταση που βρίσκεται η Ανόρθωση τα τελευταία χρόνια, και δεν άκουσες τη μάζα του κόσμου που σε εκλιπαρούσε για τη μεγάλη του επιστροφή, για την ηλιαχτίδα στην ελπίδα της σωτηρίας.

Η στήριξη σου τότε σε ένα εξαιρετικό άνθρωπο και καλό προπονητή τον Αντρέ Πάους, αρχικά σου βγήκε. Ο Θεός βοήθησε και με την συμβολή σου φυσικά η ομάδα ήταν – θυμόμαστε όλοι καλά – στην δεύτερη θέση του πρωταθλήματος και στο μόλις μείον 2 από την πρωτοπόρο τότε ΑΕΚ και 8 βαθμούς πάνω από την 5η Ομόνοια.

Και εδώ έκανες κατ΄ εμένα το μεγαλύτερο λάθος σου ως πρόεδρος της Ανόρθωσης. Τα διαβάζαμε, τα βλέπαμε και εμείς από το γήπεδο… τα έλεγαν όλοι. Η ομάδα με 4 μεταγραφές είχε σίγουρη την Ευρώπη και κτυπούσε πρωτάθλημα. Αυτό θα έπραττε όποιος ασχολείται με το ποδόσφαιρο και όποιος έχει την μπάλα στο αίμα του. Εσύ, σαν στυγνός επιχειρηματίας είδες το «συμφέρον» – κατά την άποψή σου – της ομάδας. Πώλησες τον Αμπουρτζάνια (καλώς), έφερες ξανά τον Ίσμα (λέω… καλώς), τον Μανζορό τι τον ήθελες; Σου είπε ο μάνατζερ του ότι είναι καλός… από δεξί εξτρέμ τον βάπτισες αριστερό και εγώ θα έλεγα τον βάπτισες ποδοσφαιριστή.

Οι Ολλανδοί τότε θυμάμαι ζητούσαν ένα δεύτερο τερματοφύλακα επιπέδου Κόπριβετς για να αυξηθεί ο ανταγωνισμός, ένα κεντρικό αμυντικό, ένα αριστερό εξτρέμ και ένα πολυεργαλίο όπως ο Πίντο που τελικά δεν κατάφερες άκουσον – άκουσον να τον εγγράψεις έγκαιρα αν και τον ανακοίνωσες επίσημα.  Όλα αυτά θα στοίχησαν με παίκτες επιπέδου,  γύρω στις 700 000 ευρώ και η επιτυχία θα ήταν δεδομένη. Η Ευρώπη θα ήταν εξασφαλισμένη και θα διεκδικούσες το πρωτάθλημα. Βούτυρο στο ψωμί για εμάς τα αρνιά που κατακλύζαμε τα γήπεδα εντός και εκτός και θα συνεισφέραμε πολλά περισσότερα από μόνο ένα εισιτήριο. Χαρά θεού για σένα και την εταιρία σου που θα είχε αυξημένα έσοδα τόσο απο την Ευρώπη όσο και από τον κόσμο. Όμως επέλεξες και πάλι να κάνεις το αντίθετο από τη λογική και στο τέλος κρούσαμε μαζί. Από την δεύτερη θέση πέσαμε στην 5η με την ανύπαρκτη Ομόνοια να υπερκαλύπτει με το διπλάσιο την διαφορά και να παίρνει αυτή το Ευρωπαϊκό εισιτήριο.

Το πρόσφατο καλοκαίρι δεν έμαθες από τα λάθη σου και λειτούργησες και πάλι σε βάρος της Ανόρθωσης. Με το παίζω δεν παίζω … συνεχίζω δεν συνεχίζω στο πηδάλιο της πάλαι ποτέ «Μεγάλης Κυρίας» η ποδοσφαιρική ομάδα έχασε πολύτιμο χρόνο για να στελεχωθεί σωστά με αποτέλεσμα οι Ισπανοί που έφερες να φτιάξουν μια ομάδα – να το πω κομψά – ανάξια της ιστορίας της Ανόρθωσης. Αντιλαμβάνομαι φυσικά πως τρέχεις άλλες τόσες επαγγελματικές υποχρεώσεις και μάλιστα μακριά από την Κύπρο αλλά και πάλι δεν μπορώ να πιστέψω πως τόσα χρόνια στην Ανόρθωση δεν εντόπισες πέριξ του «Παπαδόπουλος» ένα ικανό, τίμιο και αγνό Ανορθωσιάτη με ποδοσφαιρικές γνώσεις να σε συμβουλεύει περί ποδοσφαίρου αφού εσύ δεν το κατέχεις, και αυτή είναι άλλη μια προσωπική σου ήττα. Το γεγονός δηλαδή ότι δεν σε εμπιστεύθηκαν ανθρώποι που ζουν για την Ανόρθωση ενώ σε είχαν από κοντά ανθρώποι που ζουν από την Ανόρθωση.

Οι πιο πάνω χειρισμοί σου μας έφεραν στο σημείο να σταυροκοπιόμαστε να μην πέσει η ομάδα στην δεύτερη κατηγορία. Δεν είναι υπερβολή, ούτε κινδυνολογία. Η φετινή ομάδα κέρδισε μόνο τις ομάδες που είναι κάτω από την 10η θέση ενώ με το πρόγραμμα φωτιά που ακολουθεί όλα είναι πιθανά.

Όλα αυτά είναι απόρροια της άγνοιας σου από ποδόσφαιρο και πόσο δε μάλλον από το ποδόσφαιρο που παίζεται στην Κύπρο. Επανέρχομαι στον πρόλογο μου και συμπληρώνω πως δεν μπορώ να μην σου πιστώσω την τεράστια συνεισφορά στο οικονομικό κομμάτι κάτι που ουσιαστικά έσωσε οικονομικά την Ανόρθωση και σήμερα είναι πιο εύκολος ο δρόμος για το Σωματείο να διευθύνει την ποδοσφαιρική ομάδα. Παράλληλα σε καλώ όπως παραμείνεις κοντά στην Ανόρθωση διότι ο κόσμος αναγνωρίζει την συνεισφορά σου. Δεν τα κατάφερες στο αγωνιστικό αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πέτυχες στην Ανόρθωση.

Πέτυχες πολλά και θα μπορούσες να ήσουν ο σύγχρονος ηγέτης αν λειτουργούσες με μυαλό ποδοσφαιρικό και όχι επιχειρηματικό.

M.K

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ