Η ανάδειξη της συμμετοχής της Ανόρθωσης Αμμόχωστου στους αγώνες του Ελληνικού Έθνους, είναι ο στόχος της μεγάλη εκδήλωση στην Αθήνα με την ονομασία «Εν Αθήναις – Ένας αιώνας Ανόρθωσις Αμμοχώστου». Ταυτόχρονα, απονέμοντας την ύψιστη διάκριση του Συλλόγου, τον «Χρυσό Φοίνικα», η Ανόρθωσις Αμμοχώστου θα εκφράσει και δημόσια τις ευχαριστίες της προς την Ελληνική Δημοκρατία, ως ένδειξη αιώνιας ευγνωμοσύνης για τη βοήθεια και τη στήριξη του Ελληνικού Έθνους στον προσφυγικό κόσμο της Κύπρου. Τον «Χρυσό Φοίνικα» θα παραλάβει ο έντιμος Υπουργός Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας, κύριος Πάνος Καμμένος.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2016 και ώρα 20:00, στο Θέατρο του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης (Λεωφόρος Πειραιώς 206, Ταύρος). Διοργανώνεται από την Ανόρθωση και την Πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας – Σπίτι της Κύπρου και τελεί υπό την αιγίδα του Πρέσβη μας στην Αθήνα κ. Κυριάκου Κενεβέζου και του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Κώστα Καδή. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης στην Αθήνα θα γίνει και η παρουσίαση του βιβλίου της ιστορίας του Συλλόγου «Ένας αιώνας Ανόρθωσις Αμμοχώστου». Ομιλητές θα είναι ο Δρ. Γιώργος Γεωργής, Καθηγητής Νεότερης Ιστορίας Πανεπιστημίου Νεάπολις Πάφου, πρώην Πρέσβης Κυπριακής Πρεσβείας στην Αθήνα και ο δημοσιογράφος – ερευνητής Γιώργος Μελετίου.
Η διαδρομή της Ανόρθωσης Αμμοχώστου είναι ταυτισμένη με τους αγώνες του ελληνικού Έθνους. Τα μέλη της, οι φίλοι της, δήλωναν «παρών» σε κάθε εθνικό προσκλητήριο. Πήρε τ’ όνομά της από την εκσυγχρονιστική πολιτική βούλησή του Ελευθέριου Βενιζέλου, με σύνθημα «Η Ανόρθωσις της Ελλάδας». Ήταν παρούσα με το αίμα των μελών της στους Βαλκανικούς Πολέμους (1912-13), συμμετείχε στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο (1914-1918) κι είχε ενεργό συμμετοχή στην ανακούφιση των προσφύγων της Μικρασιατικής Καταστροφής το 1922. Μπροστάρισσα με τεράστιο κόστος στην εξέγερση των Οκτωβριανών του 1931, ήταν παρούσα στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο με ηρωικές θυσίες των μελών της και γαλούχησε τη νεολαία της Αμμοχώστου και την προετοίμασε για τον ανεπανάληπτο Αγώνα της ΕΟΚΑ 1955-59. Στο οίκημά της ανδρώθηκαν και εμπνεύστηκαν τιτάνιες μορφές του επικού Αγώνα, όπως οι επίτιμοι πρόεδροί της Γρηγόρης Αυξεντίου και Κυριάκος Μάτσης και πολλοί άλλοι. Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι, όταν το 1925 η Ανόρθωση υποδέχθηκε την ελληνική αποστολή που έφτασε στην Κύπρο για τη διοργάνωση των Πανελλήνιων Αγώνων, συγκινημένος ο Στρατηγός Μαυρομιχάλης ανέφερε: «Δεν επίστευα ότι εις την εσχάτην αυτήν γωνίαν της Μεσογείου θα συναντούσα περισσότερον Έλληνας από ημάς τους Έλληνας».
Ο Σύλλογος θα αποδώσει μεταθανάτιες τιμές ως ακολούθως:
Στον Συνταγματάρχη Πεζικού Ανδρέα Μουζάκη, τον πρώτο Έλληνα αξιωματικό πεσόντα κατά τη διάρκεια της τουρκικής εισβολής στις 20 Ιουλίου 1974, υπερασπιζόμενος την κατεχόμενη πόλη μας, την Αμμόχωστο. Ο Σύλλογος Ανόρθωσις Αμμοχώστου υποκλίνεται στην ανδρεία του αείμνηστου Ανδρέα Μουζάκη και στο πρόσωπό του, θέλει να τιμήσει την ηρωική θυσία όλων Ελλήνων αξιωματικών και οπλιτών που θυσίασαν τη ζωή τους για την ελευθερία της Κύπρου. Σύμφωνα με τις περιγραφές των στρατιωτών του, τη στιγμή της ηρωικής του θυσίας, αναφώνησε: «Τα παιδιά μου, τα παιδιά μου… Πείτε στην γυναίκα μου πως πεθαίνω, αφού πολέμησα ως Έλλην!».
Στον Δημήτρη (Μίμη) Πιερράκο, τον πρώτο προπονητή και ποδοσφαιριστή της Ανόρθωσης (1933-36), παλαιότερα ποδοσφαιριστή του Παναθηναϊκού και της Εθνικής Ελλάδος. Την 28η Οκτωβρίου 1940 έσπευσε να καταταχτεί στην Πυροβολαρχία του. Θα μπορούσε να μείνει στα μετόπισθεν, αλλά επέλεξε να πάει στο μέτωπο ως ασυρματιστής. Ο Μίμης Πιερράκος έπεσε ηρωικά έξω από το χωριό Διποταμιά στις 18 Νοεμβρίου 1940 από ιταλική οβίδα. «Ήρωες, ωσάν τον Μίμη Πιερράκον δεν αποθνήσκουν, αλλά ζουν εις τας καρδίας όλων των Ελλήνων», έγραψε μεταξύ άλλων ο Διοικητής του Συντάγματός του, στην επιστολή προς την οικογένειά του.
Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει, επίσης, σύντομο μουσικό πρόγραμμα με τον συνθέτη Μιχάλη Χριστοδουλίδη στο πιάνο και την Κατερίνα Χατζηχριστοδούλου στο τραγούδι, ενώ ο Στέλιος Χιώτης θα ερμηνεύσει το τραγούδι του «Χώμα που περπάτησα». Η εκδήλωση πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδας (Ο.Κ.Ο.Ε) και την Ένωση Κυπρίων Ελλάδας (Ε.Κ.Ε.) και με τη χορηγία της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου, της ΟΠΑΠ Κύπρου και της Υδρόγειος Ασφαλιστική. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη. Απαραίτητη η κράτηση θέσεων στο τηλέφωνο 210 3418579 (Τρίτη – Πέμπτη 11:00 – 14:00).