Εν Αθήναις: Ένα συγκλονιστικό και άκρως συγκινητικό οδοιπορικό

Σε ένα συγκλονιστικό και άκρως συγκινητικό οδοιπορικό στην 106ετή Ιστορία της εξελίχθηκε η εκδήλωση «Εν Αθήναις – Ένας αιώνας Ανόρθωσις Αμμοχώστου» που διοργανώθηκε από την Ανόρθωση και την Πρεσβεία της Κύπρου στην Αθήνα, σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδας (Ο.Κ.Ο.Ε), την Ένωση Κυπρίων Ελλάδας (Ε.Κ.Ε.) και με τη χορηγία της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου, της ΟΠΑΠ Κύπρου, της Υδρόγειος Ασφαλιστική, του ΡΙΚ, και του ξενοδοχείου Αλάσσια ως χορηγός φιλοξενίας.

Εκατοντάδες Κύπριοι, κυρίως Αμμοχωστιανοί, που ζουν μόνιμα στην Αθήνα έδωσαν το «παρών» τους στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης και πορεύθηκαν στη διαδρομή του Συλλόγου που ιδρύθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1910 με στόχο να ανορθώσει, όπως ήταν και τ’ όνομά του, τα ανήσυχα πνεύματα των μελών και των κατοίκων της πόλης της Αμμοχώστου, να ανορθώσει τις εθνικές προσδοκίες του κυπριακού λαού, να ανορθώσει την κοινωνική, πολιτιστική και αθλητική δραστηριότητα. Μέσα από τις ομιλίες, το οπτικοακουστικό υλικό που προβλήθηκε, το καλλιτεχνικό πρόγραμμα και τις βραβεύσεις αναδείχθηκε η συμμετοχή της Ανόρθωσης στους αγώνες του Ελληνικού Έθνους και ταυτόχρονα, η τεράστια συμβολή της στην ανάπτυξη και την εξέλιξη της Αμμοχώστου.

Παρά το γεγονός ότι υπήρχε επείγουσα συνεδρία στην Βουλή τον Ελλήνων, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας κ. Πάνος Καμμένος παρευρέθηκε για λίγο στην εκδήλωση εξήρε την προσφορά της Ανόρθωσης κι έστειλε μήνυμα παντοτινής στήριξης και συμπαράστασης στον αγώνα του κυπριακού λαού. Στον χαιρετισμό του, ο πρόεδρος του Σωματείου κ. Χαράλαμπος Μανώλη τόνισε ότι η Ανόρθωση ιδρύθηκε σε μία περίοδο πανελλήνιου ενθουσιασμού κι από πολύ νωρίς αναδείχθηκε σε εθνικό και πνευματικό φάρο για τους κατοίκους της πόλης και Επαρχίας Αμμοχώστου. Στον χαιρετισμό του ο Πρέσβης της Κύπρου στην Αθήνα κ. Κυριάκος Κενεβέζος εκθείασε την προσφορά του Συλλόγου προς τον τόπο και επανέλαβε την αταλάντευτη θέληση της Κυβέρνησης για την επίλυση του Κυπριακού προβλήματος.
Στην ομιλία του με θέμα τη «συμμετοχή της Αμμοχώστου και της Ανόρθωσης στους αγώνες του Ελληνικού Έθνους», ο Πρώην Πρέσβης της Κύπρου στην Αθήνα και Καθηγητής Ιστορίας και Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφου, Δρ. Γιώργος Γεωργής, καθήλωσε τους παρευρισκόμενους με ένα οδοιπορικό -σπιθαμή προς σπιθαμή- στην θαλασσοφίλητη Αμμόχωστο. Ανέδειξε το μεγαλείο της προσφοράς του Συλλόγου στους Βαλκανικούς Πολέμους στον Α’ και στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο με παραδείγματα που συγκλόνισαν, καθώς επίσης και στη συμμετοχή του στην ανακούφιση των προσφύγων της Μικρασιατικής Καταστροφής το 1922 και στον ανεπανάληπτο Αγώνα της ΕΟΚΑ 1955-59. Την παρουσίαση του βιβλίου «Ένας αιώνας Ανόρθωσις Αμμοχώστου», έκανε ο συντονιστής της έκδοσης, δημοσιογράφος – ερευνητής κ. Γιώργος Μελετίου τονίζοντας ότι αποτελεί το προϊόν μίας πολυετούς και κοπιαστικής έρευνας και περιλαμβάνει τη δράση της σε όλους τους τομείς.

Κορυφαία στιγμή για την εκδήλωση ήταν οι εδικές βραβεύσεις του Συλλόγου, κατά τη διάρκεια των οποίων οι παριστάμενοι έζησαν μοναδικές στιγμές. Η Ανόρθωση απέδωσε τις πρέπουσες τιμές σε μία μεγάλη μορφή που είναι γραμμένη με χρυσά γράμματα στην Ιστορία της, τον Δημήτρη (Μίμη) Πιερράκο. Τον πρώτο προπονητή της και ποδοσφαιριστή, ο οποίος πέτυχε το πρώτο τέρμα του Συλλόγου σε αγώνα πρωταθλήματος (στις 2 Δεκεμβρίου 1934). Σε δύο αγωνιστικές περιόδους (1934-35 και 1935-36) είχε 27 συμμετοχές και σημείωσε 23 τέρματα. Τέσσερα χρόνια μετά την αποχώρησή του από την «σκόραρε» και στο Πάνθεον των ηρώων.
Σύμφωνα με το σκεπτικό της βράβευσής του την 28η Οκτωβρίου 1940 έσπευσε να καταταχτεί στην Πυροβολαρχία του. Θα μπορούσε να μείνει στα μετόπισθεν, αλλά επέλεξε να πάει στο μέτωπο ως ασυρματιστής. Ο Μίμης Πιερράκος έπεσε ηρωικά έξω από το χωριό Διποταμιά στις 18 Νοεμβρίου 1940 από ιταλική οβίδα. Την ώρα της επίθεσης έγραφε γράμμα στον αδελφό του, Στέφανο. Δεν πρόλαβε να το ολοκληρώσει και εκείνο το γράμμα έμεινε στην ιστορία ως το «ματωμένο γράμμα». «Ήρωες, ωσάν τον Μίμη Πιερράκον δεν αποθνήσκουν, αλλά ζουν εις τας καρδίας όλων των Ελλήνων», έγραψε μεταξύ άλλων ο Διοικητής του Συντάγματός του, στην επιστολή προς την οικογένειά του. Ο αδελφός του Μίμη, Στέφανος, κράτησε μυστικό τον θάνατό του από τη μάνα τους, η οποία πέθανε λίγο αργότερα. Η θυγατέρα του Στέφανου Πιερράκου, η κ. Καλλιόπη Πιερράκου, παρέλαβε την τιμητική πλακέτα του Συλλόγου, εκφράζοντας τις θερμές ευχαριστίες εκ μέρους της οικογένειας και την ευγνωμοσύνη της, διότι αποδείχθηκε ότι «η Ανόρθωση δεν ξεχνά». Την απονομή μαζί με τον πρόεδρο της Ανόρθωσης έκανε ο πρώην διεθνής ποδοσφαιριστής της Ανόρθωσης και στυλοβάτης στην προσπάθεια να μείνει ζωντανή την περίοδο μετά την τουρκική εισβολή, κ. Στέφανος Λυσάνδρου.

Η Ανόρθωση τίμησε επίσης τον Συνταγματάρχη (ΠΖ) Ανδρέα Μουζάκη, ο οποίος την 20η Ιουλίου 1974, πρώτη ημέρα της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο κι ενώ δεν είχε δοθεί η δέουσα σημασία στον τομέα της Αμμοχώστου αποτέλεσε φωτεινή εξαίρεση και ηγήθηκε της μοναδικής ελληνοκυπριακής επίθεσης για την κατάληψη του πολυβολείου στο τουρκικό Λύκειο, η οποία στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία. Σύμφωνα με το σκεπτικό της βράβευσής του, εκεί, έξω από τα Τείχη της Αμμοχώστου, το μεσημέρι της 20ης Ιουλίου 1974 έπεσε ηρωικά μαχόμενος, ο Συνταγματάρχης (ΠΖ) Ανδρέας Μουζάκης. Ο Σύλλογος Ανόρθωσις Αμμοχώστου υποκλίνεται στην ανδρεία του αείμνηστου Ανδρέα Μουζάκη. Στο πρόσωπό του, ως ο πρώτος πεσών υπερασπιζόμενος την κατεχόμενη πόλη μας, την Αμμόχωστο, τίμησε την ηρωική θυσία όλων Ελλήνων αξιωματικών και οπλιτών που χαθήκαν το 1974. Σύμφωνα με τις περιγραφές των στρατιωτών του, τη στιγμή της ηρωικής του θυσίας, ο Ανδρέας Μουζάκης αναφώνησε: «Τα παιδιά μου, τα παιδιά μου… Πείτε στην γυναίκα μου πως πεθαίνω, αφού πολέμησα ως Έλλην!».

Ο γιος του Συνταγματάρχη (ΠΖ) Ανδρέα Μουζάκη, Νίκος, κατά την παραμονή της οικογένειας στην Αμμόχωστο ήταν καθημερινός θαμώνας στο γήπεδο της Ανόρθωσης, παίζοντας μπάσκετ. Κατά την παραλαβή της τιμητικής πλακέτας της Ανόρθωσης, από τον πρόεδρου του Συλλόγου και τον Στρατηγό Δημήτρη Αλευρομάγειρο, που με αξιωματικούς και οπλίτες στην πλειονότητά τους, Αμμοχωστιανούς, αντιμετώπισε τις δυνάμεις του Αττίλα και κράτησε τη Λευκωσία, ο Νίκος Μουζάκης με δάκρυα στα μάτια εξέφρασε τον συγκλονισμό της οικογένειας για τη μεγάλη τιμή που της έγινε.
Όταν το 1974 ο Φοίνικας ξεσπιτώθηκε και προσπαθούσε να αναγεννηθεί μέσα από την τέφρα του, ισχυρό στήριγμα όλων των προσφύγων ήταν το Ελληνικό Έθνος. Αποκούμπι και των προσφυγικών συλλόγων ήταν η μητροπολιτική Ελλάδα. Και με αυτή τη βοήθεια, η Ανόρθωση συνέχισε την ιστορική της πορεία, απέκτησε το γήπεδό της στην προσφυγιά και κατέγραψε λαμπρές επιτυχίες που έκαναν αίσθηση σε όλη την Ευρώπη. Ως ένδειξη αιώνιας ευγνωμοσύνης ο Σύλλογος Ανόρθωσης Αμμοχώστου, τίμησε με την ύψιστη διάκρισή της, την Ελληνική Δημοκρατία. Ο προσφυγικός κόσμος της Κύπρου μέσω της Ανόρθωσης είπε ένα μεγάλο ευχαριστώ στην Ελληνική Δημοκρατία. Τον «Χρυσό Φοίνικα» παρέλαβε ο διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, Πρέσβης επί Τιμή, Ελευθέριος Καραγιάννης.

Η εκδήλωση διανθίστηκε με μουσικό πρόγραμμα, με τραγούδια του Αμμοχωστιανού συνθέτη Μιχάλη Χριστοδουλίδη και ερμηνεύτρια την Κατερίνα Χατζηχριστοδούλου, οι οποίοι καταχειροκροτήθηκαν, ενώ ο Στέλιος Χιώτης σε ατμόσφαιρα υπέρτατης συγκίνησης ερμήνευσε το τραγούδι του «Χώμα που περπάτησα» που ταυτίστηκε με τον προσφυγικό κόσμο και την Ανόρθωση.

Πηγή: http://www.anorthosisfc.com.cy/

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ