Σαν σήμερα: Αυτό που πέτυχε η Ανόρθωση και δεν το πέτυχε κανείς άλλος! (φώτογραφίες + βίντεο)

Τον χρόνο πίσω 22 χρόνια γυρίζουμε σήμερα και πιο συγκεκριμένα σε μια αναμέτρηση ιστορική για το κυπριακό ποδόσφαιρο.

Έτος 1994, με την ομάδα μας να έχει στο τιμόνι της τεχνικής ηγεσίας τον Ανδρέα Μουσκάλλη. Οι Νίκολιτς, Τολμπά και Σάπουριτς συνέθεταν το τρίο των ξένων, μαζί με τον Κυπριοποιημένο Γκόγκιτς αποτελούσαν τη ραχοκοκαλιά της ομάδας.

Τον Αύγουστο του 1994, η Ανόρθωση έγραψε ιστορία καθώς πανηγύριζε για πρώτη φορά πρόκριση σε επόμενη φάση ευρωπαϊκής διοργάνωσης, όταν απέκλεισε με 2 νίκες τη Βουλγάρικη Σιούμεν και έπαιρνε το διαβατήριο για την επόμενη φάση, εκεί όπου την περίμενα η ξακουστή Αθλέτικο Μπιλμπάο.

Η λέξη πρόκριση ήταν απαγορευμένη και μόνο για τρελό θα σε έπαιρναν αν την έλεγες. Όπως επίσης απαγορευμένα ήταν και τα όνειρα για κάτι καλό, μιας και η διαφορά δυναμικότητας μεταξύ των δύο ομάδων ήταν τεράστια. Μια ομάδα αποτελούμενη κυρίως από ερασιτέχνες η Ανόρθωση, απέναντι σε μια ομάδα με αστέρες των «φούριος ρόχας» οι Βάσκοι, όπως οι Γκοϊγκοετσέα και Γκερέρο.

Το πρώτο παιχνίδι, διεξήχθη στη Λάρνακα και στο «Αντώνης Παπαδόπουλος» στις 13/9. Ο Ανδρέας Μουσκάλλης και οι αργοναύτες του, όπως αποκαλούσε χαϊδευτικά τους ποδοσφαιριστές της ομάδας, κατέβηκαν βγαλμένοι από το πιο τρελό παραμύθι του τότε κυπριακού ποδοσφαίρου, κερδίζοντας τους Βάσκους με 2-0.

Στο 6’ ο Γκόγκιτς με σουτ με το αριστερό εντός της περιοχής έδωσε το προβάδισμα για την ομάδα μας. Ένα προβάδισμα που αν και έφερε την αντίδραση των Βάσκων, έμελλε να εδραιωθεί.

Στο 41’ ο Πανίκκος Πούννας με ένα μονοκόμματο σουτ από το ύψος της μεγάλης περιοχής, μετά από εκτέλεση φάουλ από τον Σάπουριτς, σημείωσε το 2-0 δίνοντας σημαντικό προβάδισμα για την ομάδα μας.

Στο δεύτερο ημίχρονο και με τη ψυχολογία στα ύψη, η Ανόρθωση κράτησε με ευκολία τους Βάσκους μακριά από την εστία της και το τέλος τη βρήκε να πανηγυρίζει μια μοναδική και ανεπανάληπτη νίκη με 2-0.

Αυτή αποτελεί και τη μοναδική νίκη Κυπριακής ομάδας επί Ισπανικής για τα κύπελλα Ευρώπης.

Αγωνίστηκαν οι Ν.Παναγιώτου, Α.Παναγιώτου, Χαραλάμπους, Καστάνας, Ανδρέου, Σάπουριτς, Τσαγκάρης, Σταύρου, Γκόγκιτς, Πούνας (Παναγή), Ρίζος (Μελαναρκίτης).

[envira-gallery id=”99647″]

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ