Μας θύμισαν…

Την Πέμπτη στο «Στάδιο Καραϊσκάκη», η ομάδα του ΟΣΦΠ θα συγκρουστεί με τον ΑΠΟΕΛ. Επί ευκαιρίας αυτής της συνάντησης, ο Άκης Στρατόπουλος για λογαριασμός της sdna.gr κάνει αναφορά για τις αναμετρήσεις του ΟΣΦΠ με κυπριακές ομάδες.

Ως εκ τούτου, ο συντάκτης μας θυμίζει και τις δύο φορές που βρεθήκαμε αντιμέτωποι με τους «ερυθρόλευκους» του Πειραιά. Αναμνήσεις  σίγουρα που απέχουν κατά πολύ από τη σημερινή κατάσταση, που η Ανόρθωση κινείται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας και από πρωταγωνίστρια εδώ και 9 χρόνια έχει γίνει κομπάρσος.

2008-09 – Γ’ προκ. φάση Champions League

Ανόρθωση – Ολυμπιακός 3-0 (4′ Τοροσίδης αυτ., 17′ Σόσιν, 85′ Λαμπάν)

Ολυμπιακός – Ανόρθωση 1-0 (54′ Μπελούτσι)

Η τελευταία χρονικά κόντρα του Ολυμπιακού με κυπριακή ομάδα στην Ευρώπη ήταν σαφώς και η πιο… επίπονη. Ήταν το ξεκίνημα της σεζόν 2008-09, στα πρώτα επίσημα ματς με τον Ερνέστο Βαλβέρδε στον πάγκο τους, όταν οι «ερυθρόλευκοι» γνωρίζουν τον αποκλεισμό από την Ανόρθωση  και μένουν για πρώτη φορά εκτός ομίλων Champions League μετά από δεκαετία συνεχόμενης παρουσίας τους εκεί.

Στο πρώτο ματς κόντρα στην Ανόρθωση του Τιμούρ Κετσπάγια, ο Ολυμπιακός διασύρεται με 3-0 σε ένα ματς ωστόσο που αφενός έχει χάσει σωρεία κλασικών ευκαιριών (σ.σ. με χαρακτηριστικότερη το πέναλτι του Μήτρογλου στο δοκάρι με το σκορ στο 2-0) για να πάρει έστω ένα πιο «εύκολο» σκορ για να ανατρέψει στη ρεβάνς, αφετέρου ο αντίπαλος σκόραρε τρεις φορές σε ισάριθμες ευκαιρίες σε όλο το 90λεπτο.

Μετά από γκρίνια άνευ προηγουμένου τα τελευταία χρόνια που κράτησε το επόμενο δεκαπενθήμερο, ο Ολυμπιακός κατεβαίνει στη ρεβάνς πιστεύοντας στην ανατροπή-πρόκριση. Όμως η εμφάνιση δεν είναι και πάλι αντίστοιχη της περίστασης. Το πρώτο ημίχρονο περνάει… αέρα χωρίς καν να απειληθεί η Ανόρθωση και παρότι η εικόνα των Πειραιωτών βελτιώθηκε κατακόρυφα στην επανάληψη, οι 5-6 καλές ευκαιρίες τους πέρασαν ανεκμετάλλευτες, με το γκολ του Μπελούτσι στο 54′ να γράφει τελικά την ιστορία του αγώνα.

1998-99 – Β’ προκ. φάση Champions League

Ολυμπιακός – Ανόρθωση 2-1 (11′ Γιαννακόπουλος, 32′ Λουτσιάνο – 64′ Μιχάιλοβιτς)

Ανόρθωση – Ολυμπιακός 2-4 (39′ Μιχάιλοβιτς, 80′ Κρισμάρεβιτς – 48′ Γεωργάτος, 60′, 87′ Τζόρτζεβιτς, 90′ Γκόγκιτς)

Η Ανόρθωση ήταν η αντίπαλος του Ολυμπιακού και τη δεύτερη φορά που οι «ερυθρόλευκοι» αντιμετώπισαν κυπριακό σύλλογο, μια δεκαετία πριν τον αποκλεισμό του 2008-09 και πάνω από 30 χρόνια μετά την πρώτη τους κόντρα με Κύπριους. Ήταν για την Β’ προκριματική φάση του Champions League της περιόδου 1998-99, με τον Ντούσαν Μπάγεβιτς στον πάγκο του. Στο πρώτο ματς στο ΟΑΚΑ, παρότι η υπεροχή των Πειραιωτών ήταν ξεκάθαρη, το τελικό 2-1 άφησε τα πάντα ανοιχτά ενόψει της ρεβάνς. Ακόμη κι έτσι πάντως η ομάδα του Μπάγεβιτς μάλλον θα έπρεπε να είναι ευχαριστημένη από το αποτέλεσμα αφού όσο αυτή έχανε ευκαιρίες, το ίδιο έκανε σε 1-2 περιπτώσεις και ο αντίπαλος.


Η ρεβάνς δεν ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς, αφού η Ανόρθωση μπήκε πολύ πιο δυνατά στο παιχνίδι, έχασε ευκαιρίες και τελικά προγήθηκε στο 39′ με τον Μιχάιλοβιτς. Το τρομερό γκολ του Γεωργάτου επανέφερε τις καρδιές των «ερυθρόλευκων» στη θέση τους και από εκεί και μετά η ομάδα του Μπάγεβιτς έκανε καλά αυτό που ήξερε. Κυκλοφόρησε άψογα τη μπάλα και εκμεταλλεύθηκε την ταχύτητα και την ποιότητά της όταν βρήκε το χώρο. Ο Τζόρτζεβιτς τελείωσε ουσιαστικά το ματς με το απίθανο σόλο του που έφερε το 1-2 και παρότι η Ανόρθωση ισοφάρισε προσωρινά στο 80′, ο ίδιος παίκτης έγραψε για τον Ολυμπιακό το 2-3 λίγα λεπτά μετά, πριν ο Γκόγκιτς διαμορφώσει το τελικό 2-4 στο φινάλε.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ