Ρίος και Γκιγέρμε στο anorthosis24.net: «Θέλουμε να κερδίζουμε…»

Αποφασισμένοι να τα δώσουν όλα, προκειμένου να πετύχει η Ανόρθωση τους στόχους της και να καταφέρει η ομάδα να επιστρέψει σε μονοπάτια επιτυχίων, δηλώνουν οι Χοσέ Αντόνιο Ρίος Ρέινα και Γκιγιέρμα Ολιβέιρα σε μια κοινή συνέντευξη που μας παραχώρησαν.

Αμφότεροι μας μίλησαν για τις πρώτες τους εντυπώσεις από την Ανόρθωση, τους στόχους τους, την Κύπρο αλλά και για άλλα πολλά μικρά και ενδιαφέροντα.

Πως ξεκινήσατε να παίζετε ποδόσφαιρο;

Γκιγέρμε: «Ξεκίνησα να παίζω από μικρός, σε ποδοσφαιρικό σχολείο στη Βραζιλία. Στη συνέχεια έπαιξα και στην Αλμερία και την Βαγιαδολίδ, σε αρκετές ομάδες στη Βραζιλία και τώρα στην Ανόρθωση.»

Ρίος: «Οι γονείς μου ήταν η αιτία αφού ο πατέρας μου έκανε δώρο μια μπάλα. Πήγα σε ποδοσφαιρικό σχολείο για ένα χρόνο πριν πάρω υποτροφία για τη Σεβίλλη όταν ήμουν 9 χρονών. Υπέγραψα το πρώτο μου επαγγελματικό συμβόλαιο στα 16. Από τα 21 μου μέχρι τα 23 ήμουν στην Ρεάλ Μαδρίτης και μετά σε ομάδες της δεύτερης κατηγορίας της Ισπανίας.»

Πως καταλήξατε στην Ανόρθωση;

Ρίος: «Μου μίλησε ο ατζέντης μου, ήταν μια καλή ευκαιρία, γνώριζα την Ανόρθωση γιατί έχω φίλους που έπαιξαν εδώ και μου είπαν καλά πράγματα.»

Γκιγέρμε: «Εγώ ήρθα μέσω Αλμερίας, με ήξερε ο Μπενίτο από εκεί, δεν ήξερα κάτι για την Ανόρθωση πριν αλλά είμαι εδώ τώρα.»

reina

Πως σας φαίνεται η ζωή στην Κύπρο με δεδομένο πως είναι μια χώρα που τα ισπανικά δεν είναι η πρώτη γλώσσα;

Ρίος: «Για μένα, είναι η πρώτη φορά εκτός Ισπανίας. Είναι δύσκολη η ζωή σε μια χώρα που δεν μιλούν τα ισπανικά, όντως, αλλά για 2 χρόνια ήμουν σε σχολείο που μας μάθαιναν ξένες γλώσσες, τουλάχιστον. Είμαι τυχερός που ο προπονητής είναι Ισπανός.»

Γκιγέρμε: «Ναι, ευτυχώς ο προπονητής είναι Ισπανός.  Είναι δύσκολη η συνεννόηση στα εστιατόρια και στα ψώνια αλλά είναι σημαντικό που εδώ μιλούν αγγλικά.»

Μιας και αναφέρατε τον προπονητή, πως είναι ο Αντόνιο Πούτσε σαν προπονητής;

Ρίος: «Ζητά να έχουμε ένταση στο παιχνίδι ο προπονητής, είναι καλός άνθρωπος, μιλά με τον κάθε παίχτη ξεχωριστά, μας εξηγεί τι θέλει από τον καθένα. Μας δίνει ελευθερία εκτός αγωνιστικού χώρου αλλά μέσα στο γήπεδο κάνουμε ότι μας πει.»

Γκιγέρμε: «Το ποδόσφαιρο είναι στην καρδιά του και αυτό το μεταδίδει σε όλους μας. Θέλει να δουλεύουμε σκληρά και προσπαθεί να μας κάνει να βγάλουμε τον καλύτερο μας εαυτό.»

Πέρα από την προπόνηση, πως περνάτε τις μέρες σας στην Κύπρο;

Ρίος: «Δεν κάνω κάτι ιδιαίτερο, πάω για καφέ με άλλους παίχτες και στην παραλία όταν έχουμε ρεπό. Υπάρχουν 2 ποδοσφαιριστές στη Δόξα Κατωκοπιάς με τους οποίους ήμασταν συμπαίχτες στη Σεβίλλη και κανονίζουμε και συναντιόμαστε. Την επομένη του φιλικού με τη Δόξα, βρεθήκαμε.»

Γκιγέρμε: «Προτιμώ να μένω στο σπίτι εγώ και να παίζω playstation. Μια φορά τη βδομάδα, όμως, μαζευόμαστε αρκετοί Βραζιλιάνοι και διαβάζουμε αποσπάσματα από τη Βίβλο. Κάποιες φορές μπορεί να πάω και σε κάποιο εστιατόριο.»

guillherme

Για να πάμε σιγά-σιγά και στα πιο ποδοσφαιρικά, ποια είναι η αγαπημένη σας ομάδα στην Ευρώπη;

Γκιγέρμε: «Η Μάντσεστερ Σίτι. Σε όλους αρέσει η Μπάρτσα και η Ρεάλ Μαδρίτης αλλά και αυτή έχουν ποιότητα όπως και η Ντόρτμουντ στη Γερμανία.»

Ρίος: «Για μένα, η Σεβίλλη. Εκεί άρχισα την καριέρα μου, μου έδωσε την ευκαιρία να παίξω ποδόσφαιρο και είναι στη καρδιά μου. Τώρα, βέβαια, μόνο Ανόρθωση!»

Το πρωτάθλημα και το επίπεδο του πως σας φάνηκαν; Είδατε καθόλου παιχνίδια;

Ρίος: «Ξέρω τις ομάδες που έπαιξαν στην Ευρώπη γιατί είδα παιχνίδια τους. Ξέρω την ιστορία της Ανόρθωσης και για την Αμμόχωστο. Για το πρωτάθλημα, οι φίλοι μου είπαν πως είναι εύκολο το πρωτάθλημα αλλά εγώ πιστεύω πως είναι δύσκολο, υπάρχουν αρκετές, καλές ομάδες. Πάντα το ποδόσφαιρο είναι δύσκολο…»

Γκιγέρμε: «Στην Κύπρο υπάρχουν περισσότεροι χώροι. Σε χώρες όπως η Ισπανία και η Αγγλία, οι ομάδες πιέζουν παραπάνω ενώ εδώ το παιχνίδι είναι πιο ανοιχτό. Δεν είδα βέβαια παιχνίδια του πρωταθλήματος, από τα φιλικά κρίνω.»

Οι προσωπικοί σας στόχοι για φέτος ποιοι είναι; Τι θέλετε να πετύχετε;

Ρίος: «Εγώ θέλω νίκες για την ομάδα! Αν είμαστε καλοί σαν ομάδα, το προσωπικό κομμάτι έρχεται δεύτερο. Πρώτα είναι η ομάδα.»

Γκιγέρμε: «Ήρθα εδώ για να δουλέψω σκληρά και να βοηθήσω την ομάδα. Θέλω να παίξω με δύναμη και πάθος και να πετύχει η ομάδα!»

reina-2

Η Ανόρθωση μέχρι που μπορεί να φτάσει φέτος;

Ρίος: «Θέλω πάντα να κερδίζω. Βέβαια, αυτό είναι αδύνατο, δεν μπορούμε να κερδίζουμε πάντα αλλά μπορούμε να κατακτήσουμε κάποιο τίτλο. Υπάρχουν πολλοί καινούργιοι παίχτες και αυτό το κάνει δύσκολο αλλά δουλεύουμε σκληρά και νομίζω πως είμαστε σε καλό δρόμο.»

Γκιγέρμε: «Έχουμε καλή ομάδα, ξέρουμε πως είναι δύσκολο αλλά εργαζόμαστε σκληρά κάθε μέρα και θα μπούμε στο πρωτάθλημα με στόχο να κερδίζουμε κάθε παιχνίδι. Μπορούμε και για κάποιο τίτλο, πρέπει να κερδίσουμε κάτι γιατί η Ανόρθωση είναι μεγάλη ομάδα!»

Για τη Σαλαμίνα είμαστε έτοιμοι;

Ρίος: «Ανυπομονούμε για αυτό το παιχνίδι! Είναι σημαντικό να ξεκινήσουμε την χρονιά με νίκη.»

Στα αποδυτήρια το κλίμα πως είναι; Υπάρχει κάποιος που να είναι πειραχτήρι;

Ρίος: «Αυτό που έχω να πω είναι πως δεν έχουμε καλές σχέσεις μόνο στο γήπεδο αλλά και στα αποδυτήρια. Κάνω παρέα με τους άλλους Ισπανούς αλλά μιλώ και με τον Μπένετ πάρα πολύ και με τους άλλους. Είναι λίγο δύσκολη η συνεννόηση αλλά εντάξει…»

Γκιγέρμε: «Κάνουμε πολλά αστεία μεταξύ μας αλλά ο Γκάμπριελ είναι το πειραχτήρι! Ο Γκάμπριελ και ο Μπένετ!»

 

Χοσέ Αντόνιο, στο φιλικό με την Δόξα σε είδαμε να παίζεις και ως μπακ, πίσω στην άμυνα. Μπορείς να παίξεις και σε αυτή τη θέση;

Ρίος: «Ναι, μπορώ να παίξω ως μπακ. Έπαιξα και πέρσι σε αυτή τη θέση αλλά προτιμώ να παίζω μπροστά , στην επίθεση. Συνεννοούμαι και καλά με τον Γκιγέρμε. (γέλια).»

guillherme-01

Εσύ, Γκιγέρμε, τι προτιμάς; Να επιτίθεσαι ή να αμύνεσαι;

«Επίθεση! Είμαι αμυντικός αλλά μου αρέσω να παίζω στην επίθεση!»

Τα τατουάζ σας συμβολίζουν κάτι;

Γκιγέρμε: «Τα τατουάζ μου είναι για την οικογένεια και τη θρησκεία (ενώ δείχνει τατουάζ για την αδελφή του, την μητέρα και τον πατέρα του όπως και ένα μεγάλο σταυρό) επειδή είναι τα πιο σημαντικά πράγματα για μένα. Έχω και ένα εδώ (δείχνει τον λαιμό του) που είναι η πρώτη μου ομάδα στην Βραζιλία και μια μπάλα για το ποδόσφαιρο.»

Ρίος: «Το ίδιο με τον Γκιγέρμε. Όλα τα τατουάζ σημαίνουν κάτι. Οικογένεια, θρησκεία….»

Όσον αφορά το φαγητό, τώρα, ισπανικό / βραζιλιάνικο ή κυπριακό;

Ρίος: «(γελά) Το πρόγευμα είναι κυπριακό, το γεύμα ισπανικό και το βραδινό είναι 50-50, και από τα 2.»

Γκιγέρμε: «Στο σπίτι τρώω βραζιλιάνικα φαγητά, εξώ, σε εστιατόρια, τρώω κυπριακή κουζίνα. Θέλω να την γνωρίσω…»

Τέλος, ένα μήνυμα στον κόσμο;

Ρίος: «Θέλουμε να είναι υπομονετικοί, η ομάδα θα παλέψει όλα τα παιχνίδια και θέλουμε να τους κάνουμε χαρούμενους. Το θέλουμε πολύ!»

Γκιγέρμε: «Στο γήπεδο μας νιώθουμε δυνατοί επειδή οι φιλάθλοι μας είναι εκει! Με την υποστήριξη τους μπορούμε  να παλέψουμε όλα τα παιχνίδια και τους χρειαζόμαστε!»

reina-guillherme

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ