Σαν σήμερα: Η τεσσάρα στην Σιράκ (βίντεο)

Γυρίζουμε τη μηχανή του χρόνου, πίσω 20 ολόκληρα χρόνια και συγκεκριμένα στο σημαδιακό για την Κύπρο καλοκαίρι του 1996. Η Ανόρθωση με νέο προπονητή τον Ντούσαν Μιτόσεβιτς, είχε θέσει ευθύς εξαρχής τον στόχο, για επιστροφή στην κορυφή του κυπριακού ποδοσφαίρου. Στην ομάδα έγινε στροφή στη Σέρβικη σχολή μιας και το πείραμα με τους Βούλγαρους απέτυχε, τον κυπροποιημένο Σίνισα Γκόγκιτς, πλαισίωναν οι Βέσκο και Άρσεν Μιχαήλοβτς και ο Σάσα Γιοβάνοβιτς. Ο κυπριακός κορμός της ομάδας δεν είχε να ζηλέψει σε τίποτα, αποτελούμενος από τους Μελαναρκίτη, Χαραλάμπους, Ασσιώτη, Παναγιώτου, Σταύρου, Ιωάννου και Πούνα.

Πρώτος επίσημο παιχνίδι για την «αρμάδα» που έφτιαχνε ο Μιτόσεβιτς ήταν στα πλαίσια του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ με την Αρμένικη Σιράκ. Το ξεκίνημα ήταν νωθρό, η συνέχεια όμως εντυπωσιακή, οι Γκόγκιτς και Βέσκο πέτυχαν από δύο γκολ έκαστος, οδηγώντας την Ανόρθωση στο επιβλητικό 4-0 επί της αντιπάλου της. Το παιχνίδι εκείνο ήταν μόνο η αρχή, η Ανόρθωση στα τέσσερα χρόνια που ακολούθησαν μεγαλούργησε, κατέκτησε τα πάντα και έφθασε ένα βήμα πριν τους ομίλους του Τσιάμπιονς Ληγκ, σε μια περίοδο που οι ανταγωνιστές της μιλούσαν απλά για τιμητικές ήττες.

Το μίνι ρεπορτάζ του παιχνιδιού

Στις 17 Ιουλίου του μακρινού 1996, η Ανόρθωση κάνει εντυπωσιακό ποδαρικό στις Ευρωπαϊκές της υποχρεώσεις, συντρίβοντας την Σιράκ Αρμενίας με το εμφατικό 4-0. Σε ένα αγώνα που εντάχθηκε στο τότε κύπελλο ΟΥΕΦΑ, η Ανόρθωση πέτυχε ευρεία νίκη, έχοντας ως σκόρερ τους Μιχαήλοβιτς και Γκόγκιτς που βρήκαν δίκτυα από δύο φορές.

Ο αγώνας δεν ξεκίνησε με τις καλύτερες προϋποθέσεις μια και ο άγνωστος αντίπαλος προκάλεσε νευρικότητα και ανησυχία. Παρόλα αυτά η πρωτοβουλία των κινήσεων και ο έλεγχος του ρυθμού ήταν Ανορθωσιάτικη υπόθεση ωστόσο το γκολ δεν ήρθε στο πρώτο 45λεπτο. Στο 11’ ο Ταχμαζιάν απέκρουσε σωτήρια, κεφαλιά του Δ.Ιωάννου, στο 12’ κεφαλιά του Βέσκο τράνταξε το οριζόντιο δοκάρι, ενώ στο 35’ ο Άρσεν είδε το σουτ του να αποκρούεται πάνω στη γραμμή από τον Μαρκαριάν.

Στο δεύτερο ημίχρονο η Ανόρθωση άφησε τον κακό της εαυτό στα αποδυτήρια και η υπεροχή της καρποφόρησε στο 53’ με πλασέ του Βέσκο. Την σκυτάλη πήρε 10 λεπτά αργότερα ο Γκόγκιτς με πέναλτι κάνοντας το 2-0, ενώ το σκηνικό επαναλήφθηκε στο 72’ όταν με νέο πέναλτι ο Σερβοκύπριος διαμόρφωσε το 3-0. Το τελικό 4-0 σημείωσε ο Βέσκο όταν με προβολή εκμεταλλεύτηκε την άστοχη έξοδο του τερματοφύλακα της Σιράκ.

Η Ανόρθωση είχε παραταχθεί με τους Παναγιώτου, Β. Μελαναρκίτης, Χαραλάμπους, Ιωάννου, Α. Μελαναρκίτης, Ασσιώτης , Γιοβάνοβιτς , Σταύρου, Γκόγκιτς, Βέσκο, Άρσεν, ενώ σαν αλλαγή αγωνίστηκαν οι Ανδρέου, Κοτσώνης και Νεοκλέους.

**Η φωτογραφία είναι από το παιχνίδι με την Ομόνοια λίγους μήνες νωρίτερα, το οποίο κερδίσαμε και πήραμε το εισιτήριο για το κύπελλο ΟΥΕΦΑ.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ