Στέλιος Χαραλάμπους: Δεν γίνεται να αλλάζουμε καπέλα κάθε τρεις και λίγο

Mε επιστολή του στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, ο Στέλιος Χαραλάμπους τοποθετείται για την χθεσινή Γενική Συνέλευση του σωματείου μας.

Aναλυτικά η επιστολή:

Και μετά το πέρας άλλης μιας Γενικής Συνέλευσης, μίας εκ των πολλών που πραγματοποιήθηκαν τα τελευταία χρόνια, μηνύματα και συμπεράσματα: 2.5 χρόνια σχεδόν μετά και ακόμη δεν έχουμε καταλάβει τη λειτουργία μας.  Τελικά το ποδοσφαιρικό τμήμα της Ανόρθωσης τι είναι;  Σωματείο Ανόρθωσης Αμμοχώστου ή Εταιρεία Ανόρθωσης Ποδόσφαιρο ΛΤΔ;

Πρώτα θα ήθελα και προσωπικά να ευχαριστήσω τον κ. Πουλλαΐδη για την προσπάθεια του, αλλά θα ήθελα και να του μεταφέρω το μήνυμα ότι με τα σημερινά δεδομένα λειτουργίας, οι κόποι του, χρηματικοί και ψυχικοί, δεν πρόκειται να ευοδώσουν.  Και οι λόγοι πολλοί.

Να υπενθυμίσω στον Πρόεδρο ότι κάποιοι τάχθηκαν ενάντια στη δημιουργία εταιρείας, συμπεριλαμβανομένου και του υποφαινόμενου, ο οποίος μάλιστα παρουσίασε και επιχειρήματα, και εναλλακτικές λύσεις, αλλά και εισηγήσεις για τον τρόπο λειτουργίας της υφιστάμενης εταιρείας.

Μάλιστα τότε είχε αναφερθεί ότι μια εταιρεία χωρίς μελέτη, πλάνο, κεφάλαια, μα προ πάντων σκοπό θα ήταν πτωχευμένη από το ξεκίνημα. Εν τούτοις κ Πρόεδρε με τις εμμονές και τις δεσμεύσεις σας καταφέρατε να πείσετε κάποιους ότι η εταιρεία ήταν η μοναδική λύση και η μόνη λύση που εσείς θα ηγείστω.

Μετά από 4 διαδοχικές Συνελεύσεις, συμφωνίες, διαφωνίες, παραφωνίες, συμβόλαια και καταστατικά, αλλά προ πάντων με τις δικές σας δεσμεύσεις για χρηστή διοίκηση, επαγγελματικό προσωπικό και λειτουργία, οράματα 2020, και πολλά “θα”, καταφέρατε να δημιουργήσετε στο λαβωμένο μας μέχρι τότε Σωματείο, ακόμη ένα έκτρωμα, την ποδοσφαιρική εταιρεία.

Μια εταιρεία που γνωρίζατε από τα γεννοφάσκια της, αλλά και από την στιγμή που ζητήσατε αύξηση του μέγιστου ποσοστού συμμετοχής από 15% σε 49% και από 49% στο παράνομο 70%, ότι ήταν ήδη νεκρή.  Αυτό από μόνο υποδείκνυε ότι είχατε μείνει μόνος με μια προσωπική επένδυση.

Και αυτό συνέβηκε όχι γιατί ο κόσμος δεν ήθελε να βοηθήσει, αλλά γιατί αποτύχετε σαν εταιρεία να παράξετε προϊόν.  Γιατί οι επαγγελματικές εταιρείες είναι επιτυχημένες όταν παράγουν καλό προϊόν το οποίο αρέσει στο κόσμο, το ζητά και το αγοράζει.  Το γεγονός ότι εμπορευθήκατε τη λέξη «Αμμόχωστος» και την ιστορικότερη ποδοσφαιρική ιδέα, στην «Ανόρθωση», αυτό από μόνο του δεν σας εξασφάλιζε ποτέ την επιτυχία. Μάλιστα σε κάποιους ίσως να πέρασε και η ιδέα της εκμετάλλευσης. Θα έπρεπε να παράξετε έργο, προιόν και ποιότητα και ο κόσμος να το αγοράσει.

Αν τ’ αυτού, η χρηστή διοίκηση ήταν για εσάς, ο μεγαλομέτοχος της εταιρείας να είναι και ο Πρόεδρος του Σωματείου ο οποίος θα είχε την ευθύνη με το Διοικητικό Συμβούλιο του να ασκεί έλεγχο στην εταιρεία σας!

Το επαγγελματικό προσωπικό σας σήμερα μετρά ίσως 2 εναπομείναντες υπαλλήλους γραφείου και τα διοικητικά, εταιρικά και ποδοσφαιρικά μετρούν ίσως άλλα 2-3 άτομα συμπεριλαμβανομένου και εσάς.  Οι ξένοι επενδυτές περιορίστηκαν σε 4 αεροπορικά εισιτήρια της εταιρείας Etihad Airways. Η αναδιοργάνωση πήγε προς το χειρότερο και το Όραμα 2020 είναι ορατό μόνο σ΄ αυτούς που έχουν όραση 20-20.

Ναι, βάλατε χρήμα, πληρώσατε χρέη, αλλά προϊόν ποιότητας δεν παράξατε.  Και δυστυχώς μια επαγγελματική εταιρεία μόνο προϊόντα και υπηρεσίες μπορεί να εμπορεύεται.  Ξεφύγατε από την κυπριακή κουλτούρα των Σωματείων και προσπαθήσατε να πουλήσετε μόνο «ΙΔΕΑ».  Αυτό στο ποδόσφαιρο δεν πουλά, ο κόσμος δεν αγοράζει.

Πέστε μου εσείς, αν θέλετε, ένα επιχείρημα και ένα λόγο που θα χρησιμοποιούσατε για να πείσετε κάποιον να αγόραζε ή να επένδυε στην πλέον δικιά σας εταιρεία;  Πιθανότατα, αν όχι με απόλυτη σιγουριά, η μοναδική σας απάντηση θα ήταν δύο λέξεις: Ανόρθωσης και Αμμόχωστος. Αυτά τα δύο κ. Πρόεδρε δεν μπορείτε ούτε να τα οικειοποιηθείτε ούτε να τα εμπορευθείτε γιατί απλά δεν σας ανήκουν.

Οι επαγγελματικές εταιρείες όπως αυτή που μας είχατε τάξει δεν ζητούν από τον κόσμο να συνεισφέρει για να επιβιώσουν.  Κάνουν αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, πουλάνε μετοχές, και προ πάντων προσπαθούν να μελετήσουν και να παράξουν ποιοτικό προϊόν.

Οι επαγγελματικές εταιρείες επενδύουν στο μάρκετινγκ, ψάχνουν στρατηγικούς επενδυτές, και αντλούν κεφάλαια και ρευστότητα από τους μετόχους, αν οι ιδιοκτήτες έχουν καταφέρει να τους πείσουν για τη βιωσιμότητα της εταιρείας τους.  Δυστυχώς φαίνεται ότι και σ΄ αυτό το σημείο έχετε αποτύχει.

Μπορώ να συνεχίσω να γράφω για ώρες, αλλά είναι αχρείαστο θεωρώ. Θα πρέπει επιτέλους να αναλογιστείτε και να αξιολογήσετε το μέχρι σήμερα έργο της εταιρείας σας.  Θα πρέπει επιτέλους να ξεκαθαρίσετε στον εαυτό σας τι είστε και πώς λειτουργείτε. Εταιρεία με ιδιοκτήτες και μετόχους που επενδύουν ή Σωματείο με μέλη και φίλους που συνεισφέρουν;  Δεν γίνεται να αλλάζουμε καπέλα κάθε τρεις και λίγο.

Αν επιθυμείτε ακόμη εταιρεία ξεκαθαρίστε το.  Είστε ο μεγαλομέτοχος, έχετε μετόχους, πείστε τους με το πλάνο σας να επενδύσουν, βρείτε λύσεις, παράξετε προϊόν και άστε το Σωματείο σε ανεξάρτητο συνδυασμό να ελέγχει, να συστήνει την προσοχή σας και να συνδράμει στο έργο σας.

Αν πάλι καταλήξετε στο ότι η εταιρεία δεν είναι βιώσιμη, τότε βγείτε στον κόσμο, πείτε του ότι η ιδέα σας ήταν λανθασμένη, αναδιοργανώστε το Σωματείο και επιστρέψετε την Ανόρθωση στις βάσεις που μεγαλούργησε εδώ και τόσες δεκαετίες.

Τα παρασκήνια, τα μισόλογα, οι στημένες εκλογές και επιλογές δεν μπορούν πια να βοηθήσουν. Ας σταθούμε όλοι στο ύψος των περιστάσεων κι ας επιτρέψουμε επιτέλους στο Σωματείο μας να ορθοποδήσει μέσα από τη σκληρή αγνή μας δουλειά, την ειλικρίνεια, την δυναμικότητα και την επιμονή των Αμμοχωστιανών και Ανορθωσιατών για επιστροφή στις ρίζες και τα μεγαλεία μας.

Στέλιος Χαραλάμπους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ