Λαΐφης: «Στόχος μου είναι να κατακτήσω τίτλους με την Ανόρθωση»

Στον Σάββα Πιλακούτα για λογαριασμό της sportday μίλησε ο ποδοσφαιριστής της Ανόρθωσης Κωνσταντίνος Λαΐφης σε μια συνέντευξη που σας παραθέτουμε αυτούσια:

Παρά το ενθαρρυντικό ξεκίνημα που είχε η Ανόρθωση στο πρωτάθλημα και την πολύ καλή πορεία που διένυσε μέχρι και τον Ιανουάριο, τελικά η χρονιά δεν έκλεισε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, αφού η «Κυρία» στο τέλος έμεινε για μια ακόμη φορά εκτός Ευρώπης. Οι λόγοι πολλοί και διάφοροι, σε μια ιδιαίτερη σεζόν, γεμάτη με ανακατατάξεις και δύο αλλαγές προπονητών. Ο Κωνσταντίνος Λαΐφης, ένα παιδί που από τις πρώτες κουβέντες που θα ανταλλάξει κανείς μαζί του, αντιλαμβάνεται αμέσως πως πρόκειται για ένα άτομο πολύ πιο ώριμο από την ηλικία του, εκφράζει τη δική του άποψη για το τι πήγε λάθος τη σεζόν αυτή, τη στιγμή που έμοιαζαν όλα πιο ιδανικά από ποτέ για επιστροφή της ομάδας στην κατάκτηση ενός τροπαίου. Παρά το γεγονός πως βρισκόταν στη Σερβία με την Εθνική ομάδα και ο χρόνος του ήταν περιορισμένος, εντούτοις δέχτηκε με μεγάλη καλοσύνη να μας μιλήσει σε οτιδήποτε θέλαμε να ρωτήσουμε. Μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη ενός από τους κορυφαίους αμυντικούς της χρονιάς όπως βραβεύτηκε από τον ΠΑΣΠ. Ο 23χρονος αμυντικός, μίλησε στην SPORTDAY για τους τίτλους που θέλει να κατακτήσει με τη φανέλα της Ανόρθωσης, τον δουλευταρά Πάους, τον Καϊάφα που του έδειξε απόλυτη εμπιστοσύνη και τον βοήθησε να δείξει τις πραγματικές του δυνατότητες, αλλά και για τον παιδικό του φίλο Κωστάκη Αρτυματά, χωρίς όμως να ξεχνάει και τον τωρινό κολλητό του Ανδρέα Μακρή. Την ίδια ώρα, εξηγεί γιατί προτίμησε το ποδόσφαιρο αντί του… τένις, ενός αθλήματος που ήταν μάλιστα και αρκετά καλός.

Τι θεωρείς πως έφταιξε στη φετινή Ανόρθωση και από το να διεκδικεί τον τίτλο έμεινε στο τέλος εκτός Ευρώπης;

«Θεωρώ πως ήταν λάθος το ότι πιστέψαμε πως μπορούσαμε να πάρουμε το πρωτάθλημα ενώ δεν ήμασταν προετοιμασμένοι γι αυτό φέτος. Αυτό μας πήρε από κάτω, ιδίως στο δεύτερο γύρο που ήρθαν συνεχόμενα αποτυχημένα αποτελέσματα».

Πόσες είναι οι ευθύνες που έχουν οι ποδοσφαιριστές για την κατάληξη που είχε η ομάδα σε σχέση με το ξεκίνημα, από τη στιγμή που οι παίκτες ήταν οι ίδιοι και στις δύο περιπτώσεις;

«Δεν γνωρίζω τι πήγε λάθος, όπως είπα, ο λόγος ήταν που πιστέψαμε πως μπορούσαμε να πάρουμε πρωτάθλημα ενώ δεν είχαμε τις δυνάμεις και μάλλον αυτός ήταν και ο λόγος που είχαμε αυτό το αποτέλεσμα».

Το περιβραχιόνιο της Ανόρθωσης μετά τη φυγή Μαραγκού και Χόλγκερσον ψάχνει πλέον κάτοχο. Νιώθεις έτοιμος να το φορέσεις, από τη στιγμή που αυτή είναι και η απαίτηση της πλειοψηφίας του κόσμου;

«Δεν είμαι αυτός που θα επιλέξει για το κατά πόσο θα φορέσω ή όχι το περιβραχιόνιο, αν όμως έρθει, εννοείται πως είμαι έτοιμος να το φορέσω και θα είναι μεγάλη μου τιμή να ηγηθώ αυτής της ομάδας».

Από το Ολλανδικό μοντέλο στο Ισπανικό. Ποια είναι η άποψη σου γι’ αυτή την αλλαγή, βάσει του διαφορετικού ποδοσφαίρου που παίζουν οι δύο σχολές ποδοσφαίρου;

«Δεν γνωρίζω κανένα από τους δύο, (σ.σ. αναφέρεται στους Μπενίτο και Πούτσιε) όταν ξεκινήσουμε προπονήσεις με την Ανόρθωση θα μάθουμε. Όσο αφορά τώρα την Ισπανική σχολή, βλέπουμε πως το Ισπανικό ποδόσφαιρο είναι το κορυφαίο στον κόσμο, έτσι πιστεύω. Το Γιουρόπα Λιγκ κατέκτησε η Σεβίλλη, ενώ στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ βρέθηκαν πάλι δύο Ισπανικές ομάδας. Εγώ ελπίζω οι Μπενίτο και Πούτσιε να μας βοηθήσουν να ανεβάσουμε την ομάδα εκεί που της αξίζει».

Ποια θεωρείς ως την καλύτερη και ποια ως τη χειρότερη στιγμή στην καριέρα σου;

«Η χειρότερη μου στιγμή θεωρώ πως είναι ο αποκλεισμός από την Γκέφλε και ο τρόπος που αυτός ήρθε. Δεν θέλω πραγματικά να το θυμάμαι. Η καλύτερη μου στιγμή, τώρα, πιστεύω είναι το γκολ με τον Απόλλωνα στο «Αντώνης Παπαδόπουλος», όταν έκανα το 2-2 και ελπίζω να καταφέρω να προσθέσω κι’ άλλες τέτοιες στιγμές στην καριέρα μου».

Αν και στα 23 σου, ήδη έζησες αρκετά και πέρασες από διάφορα στάδια στην ποδοσφαιρική σου ζωή, ποιοι είναι οι στόχοι σου για το μέλλον, τόσο σε προσωπικό επίπεδο όσο και με την ομάδα;

«Προσωπικοί μου στόχοι είναι να κατακτήσω τίτλους με την Ανόρθωση και να πάρω μεταγραφή στο εξωτερικό. Μου αρέσει πολύ η Πριμέρα Ντιβιζιόν και θα ήθελα κάποια στιγμή να αγωνιστώ στο πρωτάθλημα αυτό, παρ’ όλα αυτά η προσοχή μου είναι στραμμένη αποκλειστικά στην Ανόρθωση, με την οποία όπως είπα θέλω να κατακτήσω τίτλους».

Ποιο ποδοσφαιριστή θαυμάζεις από τα Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, ή μπορείς να πεις πως τον έχεις ως είδωλο;

«Αδιαμφισβήτητα τον Ζινεντίν Ζιντάν. Αυτό ο παίκτης έκανε τους συμπαίκτες του να νιώθουν ασφάλεια όταν έπαιρνε την μπάλα, όλοι ένιωθαν σιγουριά όταν αγωνίζονταν δίπλα του. Είναι μια τεράστια φυσιογνωμία μέσα στο γήπεδο και θεωρώ επίσης πως είναι και ένας πλήρης ποδοσφαιριστής, αφού είχε πραγματικά όλα τα στοιχεία που χρειάζεται να έχει ένας σπουδαίος παίκτης».

Μάθαμε πως αρχικά έπαιζες τένις και μάλιστα ήσουν και πολύ καλός. Πως πήρες την απόφαση να το γυρίσεις στο ποδόσφαιρο;

«Ναι όντως έπαιζα τένις από μικρός, παρέα με τον Κωστάκη Αρτυματά. Στα 12 έπρεπε να επιλέξω ποιο άθλημα έπρεπε να ακολουθήσω και εκεί φάνηκε η αγάπη μου για το ποδόσφαιρο».

Από νεαρή ηλικία, έφυγες για το εξωτερικό και συγκεκριμένα την Νότιγχαμ Φόρεστ. Θεωρείς πως αυτές οι εμπειρίες σε βοήθησαν να γίνεις αυτό που είσαι σήμερα;

«Η Νότιγχαμ νομίζω με βοήθησε πάρα πολύ, στο να αποκτήσω ποδοσφαιρική παιδεία, το αυστηρό πρόγραμμα που έπρεπε να τηρούμε, η διατροφή αλλά και ο τρόπος εκγύμνασης με βοήθησαν αφάνταστα. Πιστεύω πως αν δεν πήγαινα Αγγλία δεν θα ήμουν στο επίπεδο που είμαι τώρα».

Μπορεί να μην ήταν η καλύτερη σου χρονιά όπως δήλωσες στα βραβεία του ΠΑΣΠ, ωστόσο βραβεύτηκες και πάλι στους κορυφαίους αμυντικούς της χρονιάς. Τι σημαίνει αυτό για σένα;

«Εντάξει, η αλήθεια είναι πως δεν ήταν η καλύτερη μας χρονιά, πάντα έδινα τον καλύτερο μου εαυτό, η περσινή χρονιά νομίζω ήταν καλύτερη για μένα, θα προτιμούσα όλοι μαζί να κατακτούσαμε κάτι».

Κατά τη φετινή χρονιά ή και τα προηγούμενα χρόνια ποιους παίκτες, είτε αντιπάλους είτε συμπαίκτες ξεχώρισες;

«Ο Νούνο Ασίς είναι σίγουρα ένας μεγάλος ποδοσφαιριστής, βρίσκεται στα 38 και νομίζεις πως είναι 25, ήμαστε περήφανοι που έχουμε ένα τέτοιο παίκτη στο πρωτάθλημα μας».

Αγωνιζόμενος με την Εθνική ομάδα, αντιμετώπισες topclass επιθετικούς όπως ο Μπέιλ, ο Αζάρ και ο Ντε Μπρούιν, ποιος ήταν ο δυσκολότερος;

«Ήταν όλοι πολύ καλοί και ήταν πολύ δύσκολο να τους μαρκάρεις, ο Μπέιλ έμοιαζε όμως ασταμάτητος, ευτυχώς όμως τον έφτασα μερικές φορές. Πίστεψα στον εαυτό μου και παρά το γεγονός πως ήξερα πως είχα απέναντι μου ένα μεγάλο παίκτη, σκεφτόμουν πως όπως ήταν αυτός ποδοσφαιριστής ήμουν και εγώ ποδοσφαιριστής και έτσι τον αντιμετώπισα».

Βραβεύτηκες ως κορυφαίος αμυντικός και τα πας μάλιστα και πολύ καλά και στην Εθνική αγωνιζόμενος σε αυτή τη θέση, εσύ όμως που προτιμάς να αγωνίζεσαι;

«Να σου πως την αλήθεια προτιμώ να αγωνίζομαι στο κέντρο».

Ο Καϊάφας ήταν ένας από τους προπονητές που σε βοήθησε αφάνταστα όπως είπες και στο παρελθόν. Ποια είναι η γνώμη σου για τον ίδιο;

«Όντως, τον εκτιμώ αφάνταστα. Με πήρε από την Ανόρθωση, με έφερε στην Αλκή μου έδωσε παιχνίδια, μου έδωσε την ευκαιρία με βοήθησε πάρα πολύ και τον ευχαριστώ πάρα πολύ. Δουλεύει πολύ σκληρά, θέλει το καλό όλων. Θέλει πάρα πολύ οι παίκτες του να πετύχουν και ο ίδιος να κάνει καριέρα στην προπονητική και πιστεύω πως με τον τρόπο που δουλεύει αργά ή γρήγορα θα τα καταφέρει».

Ακούγονται και γράφονται πάρα πολλά για τον κύριο Πουλλαΐδη, εσένα ποια είναι η άποψη σου για τον ίδιο;

«Ο κύριος Πουλλαΐδης είναι βέρος Ανορθωσιάτης, θέλει το καλό της ομάδας, ελπίζω να μείνει και αυτό θέλουμε όλοι, ώστε να μας βοηθήσει όπως έκανε όλο αυτό τον καιρό».

Είναι γνωστό πως με τον Μακρή έχετε μια ιδιαίτερη σχέση στην Ανόρθωση. Μίλησε μας λίγο γι’ αυτό.

«Ο Μακρής είναι ένας αδελφός για μένα, περνάμε καθημερινά πολλές ώρες μαζί, μιλάμε συνέχεια για τα πάντα, είναι ο κολλητός μου στην Ανόρθωση. Φέτος μπορεί να μην έκανε και την καλύτερη χρονιά, νομίζω του χρόνου θα είναι πιο έτοιμος και είμαι σίγουρος. Θέλω να ξέρει πως είμαι δίπλα του ό,τι και αν χρειαστεί».

Διατηρείς παράλληλα ιδιαίτερες σχέσεις και με τον παίκτη του ΑΠΟΕΛ, Κωστάκη Αρτυματά και άλλους αθλητές από το Παραλίμνι, με τον Αρτυματά να αναφέρεται σε σένα σε πρόσφατη του συνέντευξη στη SPORTDAY.

«Με τον Κωστάκη ήμαστε από 5 χρονών μαζί, ήμασταν στην ίδια τάξη, πήγαμε Αγγλία μαζί, επιστρέψαμε μετά πίσω στην Κύπρο, είμαστε σε συχνή επικοινωνία, είναι ο παιδικός μου φίλος, χαίρομαι που τον βλέπω να πηγαίνει τόσο καλά και μακάρι να πάει ακόμη πιο ψηλά».

Κεφαλαίο Εθνική. Πως είναι τα πράγματα με τη φυγή του Πάμπου Χριστοδούλου και τον ερχομό του Χριστάκη Χριστοφόρου;

«Είναι και οι δύο πολύ καλοί προπονητές, δεν άλλαξε τίποτε στην Εθνική απ’ όταν έφυγε ο Πάμπος, είναι όλα πολύ καλά, το κλίμα είναι πολύ καλό, όλοι θέλουμε το καλό της Εθνικής, νομίζω θα πάμε πολύ καλύτερα αυτή την φορά».

Αγαπητός στους οπαδούς

«Τους δείχνω πόσο αγαπώ αυτή την ομάδα και σε κάθε ματς βλέπουν πως δίνω το 100% των δυνατοτήτων μου για την Ανόρθωση, προσπαθώ να κάνω τα πάντα για να κερδίζει η ομάδα μου και αυτό είναι που θεωρώ πως με κάνει αρεστό στον κόσμο» ανέφερε για τους λόγους που τον κάνουν αγαπητό στον κόσμο της ομάδας. Όσο για το μήνυμα που θα ήθελε ο ίδιος να στείλει στον κόσμο: «Από μένα να περιμένει πως θα δίνω τον καλύτερο μου εαυτό για την Ανόρθωση, ελπίζω να πανηγυρίζουμε και ένα τίτλο».

Εκτίμηση για Μαραγκό

Ζητήσαμε από τον Κωνσταντίνο Λαΐφη, με αφορμή το τέλος της καριέρας του Χρίστου Μαραγκού, να μας παραθέσει τη δική του άποψη για τον ίδιο και η εκτίμηση ήταν έκδηλη στα λόγια του μιλώντας γι’ αυτό. «Ο Χρίστος Μαραγκός είναι πάνω απ όλα πολύ καλός άνθρωπος, μας βοηθούσε εμάς τους μικρούς να βελτιωνόμαστε και μας έδινε συνέχεια συμβουλές ενώ την ίδια ώρα πέτυχε πάρα πολλά στην ζωή του. Από πού να ξεκινήσω; Όλα αυτά που πέτυχαν στην Τραπεζούντα, θα τα θυμάται για όλη του την ζωή. Σίγουρα τον Μαραγκό θα τον θυμούνται όλοι για τα όσα προσέφερε και του εύχομαι καλή επιτυχία σε ό,τι και να κάνει στην ζωή του από εδώ και πέρα».

Αναγνώριση Πάους

Ο Ολλανδός προπονητής ήταν ο τεχνικός που επέλεξε ο Χρίστος Πουλλαΐδης πριν από δύο χρόνια για να φέρει εις πέρας το τριετές πλάνο του ισχυρού άνδρα της ομάδας, το οποίο περιλάμβανε για την σεζόν που ολοκληρώθηκε έξοδο στην Ευρώπη και τη νέα χρονιά διεκδίκηση και προσπάθεια για κατάκτηση ενός τίτλου. Παρά το γεγονός όμως πως ο Πάους βρισκόταν εντός των στόχων που τέθηκαν από τη διοίκηση και είχε μόλις δύο ήττες στο πρωτάθλημα, εντούτοις πάρθηκε η απόφαση απομάκρυνσης του και τη θέση του πήρε ο Ζόραν Μιλίνκοβιτς. Ο Κωνσταντίνος Λαΐφης πάντως είχε να πει τα καλύτερα για τον πρώην προπονητή του, τόσο ως άτομο, όσο και ως επαγγελματία τεχνικού, καθώς όπως τόνισε προσπαθούσε πάντα για το καλύτερο και είχε ως σκοπό να βγάλουν οι παίκτες του τον καλύτερο τους εαυτό μέσα στο γήπεδο.
Για το αν θεωρεί πως άδικα πάρθηκε η απόφαση απομάκρυνσης του στο χρονικό σημείο που έγινε ανέφερε: «Δεν μπορώ να πω, δεν είμαι ο καλύτερος να κρίνω αν έπρεπε να φύγει ή όχι ο Πάους, ξέρω όμως πως ο Πάους ήταν ένας προπονητής που ήθελε το καλό της ομάδας και γι’ αυτό προσπαθούσε σε καθημερινή βάση στην προπόνηση».

Για το τι ήταν αυτό που ξεχώρισε στον Πάους, τόσο ως άτομο όσο και ως προπονητή;

«Πρώτα απ’ όλα ήταν πολύ καλός άνθρωπος, δούλευε σκληρά καθημερινά για το καλό της ομάδας και γενικά είχε ένα τρόπο να σε κάνει να θέλεις να δώσεις τα πάντα για την ομάδα και αυτό προσπαθούσε να κάνει και να μεταδώσει».

Για το ότι τον Πάους διαδέχτηκαν οι Μιλίνκοβιτς και Λάρκου και το αν θεωρεί πως ήταν ήδη αργά για τους δύο τεχνικούς να αλλάξουν τα πράγματα;

«Με τον κύριο Λάρκου θεωρώ πως ήταν κάπως αργά μπορώ να πω για να προλάβει να αλλάξει κάποια πράγματα, με τον Μιλίνκοβιτς από την άλλη μπορώ να πω υπήρχαν περιθώρια και είχε περισσότερο την πολυτέλεια του χρόνου να αλλάξει τα πράγματα αλλά ό,τι έγινε έγινε».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ