Πουλλαϊδης: «Πρώτος στόχος ο Μαραγκός»

Συνέχεια στη συνέντευξη του Χρήστου Πουλλαίδη στο GOAL και στον Ιάκωβο Κακκουρή, καθώς μετά το πρώτο μέρος και το δεύτερο, σειρά παίρνουν τώρα το τρίτο και τέταρτο μέρος της συνέντευξης του προέδρου του σωματείου και μεγαλομετόχου της εταιρείας.

Στην Ανόρθωση υπήρχε μία ιδιαιτερότητα στον τρόπο διοίκησής της, λόγω της συχνής απουσίας του Χρίστου Πουλλαΐδη.

«Είστε σίγουρος ότι κατά τη διάρκεια της απουσίας σας υπάρχει ομαλή λειτουργία στον σύλλογο, σε όλα τα επίπεδα;», ρωτήσαμε τον πρόεδρο της «Κυρίας».

Το ίδιο ερώτημα μπορούσε να γίνει και για τις εταιρείες μου. Θεωρείς ότι οι εταιρείες μου λειτουργούν ομαλά;

Απ’ ό,τι βλέπω, νομίζω ναι, αλλά στο ποδόσφαιρο υπάρχει μία ιδιαιτερότητα. Ένας «καμένος» από το ποδόσφαιρο είχε πει κάποτε ότι αν φέρεις στην Κύπρο τους 14 καλύτερους επιχειρηματίες, μάνατζερ-τεχνοκράτες του κόσμου, και τους δώσεις από μία ομάδα, επιτυχημένος θα είναι μόνο αυτός που θα πιάσει το πρωτάθλημα κι αυτός που θα αποφύγει τον υποβιβασμό. Όλοι οι άλλοι στον χώρο του ποδοσφαίρου θεωρούνται αποτυχημένοι, είχε πει.

Στην Κύπρο έχουμε παρεξηγήσει τον όρο «επιτυχία». Δεν είναι μόνο αγωνιστική η επιτυχία. Για την Ανόρθωση των 17 εκατομμυρίων ευρώ χρέος, που δεν ήταν στο χείλος του γκρεμού, αλλά μέσα στον γκρεμό, και το χρέος έχει μειωθεί στα 7 εκατομμύρια, με λογαριασμούς ελεγμένους, αυτό δεν είναι μόνο επιτυχία, αλλά το θεωρώ θαύμα. Το αγωνιστικό έρχεται δεύτερο. Προέχει να υπάρχει αυτό το σωματείο και να λειτουργεί.

Στην Κύπρο εστιάζουμε περισσότερο στα αγωνιστικά θέματα. Είναι κάτι που σας προβληματίζει; Ιδιαίτερα στην Ανόρθωση που έχει πολλά χρόνια να πανηγυρίσει έναν τίτλο, ενώ κι εσείς ο ίδιος έχετε δηλώσει ότι θα είναι αποτυχία αν δεν βγει στην Ευρώπη.

Δεν έχουμε εγκαταλείψει αυτόν τον στόχο και πιστεύω ότι μπορούμε να τον πετύχουμε. Αυτό που έχω περάσει σε όλο το οικοδόμημα της Ανόρθωσης είναι, σήμερα να είμαστε καλύτεροι από το χθες. Και αύριο να είμαστε καλύτεροι από το σήμερα. Είναι μικρά-μικρά βήματα που θα σε οδηγήσουν στην επιτυχία. Δεν κατέρρευσε ο ουρανός επειδή κάναμε τρεις ήττες συνεχόμενες.

Ποια ήταν η βασική παράμετρος για αυτό το οικονομικό θαύμα, όπως το χαρακτηρίζετε;

Πρώτα έπρεπε να έχουμε μία ολοκληρωμένη εικόνα. Έπρεπε, επίσης, να ιεραρχήσουμε τα χρέη μας και να περνάμε τα κριτήρια της ΟΥΕΦΑ. Είχαμε ανοικτές υποθέσεις εντός Κύπρου καμιά τριανταριά και στη ΦΙΦΑ 19. Ο χειρισμός του όγκου των υποθέσεων δεν απαιτεί μόνο χρήμα, αλλά και σκληρή δουλειά. Όλες οι απαιτήσεις που είχαμε ήταν του ύψους των 5,8 εκατομμυρίων ευρώ. Για κάθε υπόθεση μπορείς να γράψεις ένα βιβλίο. Τέτοιες υποθέσεις δεν μπορούσες να τις αγνοήσεις.

Τελικά η απόφαση για την ίδρυση της εταιρείας ήταν σωστή;

Πιστεύω, πολύ σωστή. Καταρχάς ο Χρίστος Πουλλαΐδης ή ο Θέμης ο Βιολάρης μπορούσε να μη βάλουν τόσα λεφτά αν δεν ήταν η εταιρεία. Επίσης, μπορεί να γίνει έλεγχος βάσει του Νόμου Περί Εταιρειών. Είναι πολύ σημαντικός ο έλεγχος.

Ρίχνοντας μια ματιά στο μετοχολόγιο είστε ευχαριστημένος;

Σίγουρα όχι!

Πώς εξελίσσεται το θέμα του εκτελεστικού προέδρου; Τα έχετε βρει με τον Μαραγκό; 

Ο Χρίστος Μαραγκός έχει πολλά στοιχεία που θέλουμε να έχει ο εκτελεστικός πρόεδρος. Ως ένα βαθμό είναι φυσιολογικό να μην τα έχει όλα και δη στην οικονομική διαχείριση και προσπαθούμε να βρούμε λύσεις. Έχουμε όμως κι άλλες επιλογές.

Παραμένει δηλαδή ο πρώτος στόχος;

Ναι.

Ξένισαν κάπως οι προδιαγραφές του εκτελεστικού προέδρου που θέσατε ως Διοικητικό Συμβούλιο· ανεβάσατε πολύ ψηλά τον πήχη. Αρχικά πολλοί σχημάτισαν την εντύπωση ότι φωτογραφίζατε τον Ιάκωβο Αγγελίδη. Ήταν υποψήφιος για την Ανόρθωση;

Ναι, ήταν, αλλά δεσμεύεται με γραπτό συμβόλαιο με τη Μακάμπι. Δεν μπήκαμε σε συζητήσεις.

Ο Αγγελίδης έχει συμβόλαιο με τη Μακάμπι Τελ Αβιβ;

Ναι…

Με τον εκτελεστικό πρόεδρο θα λύσετε το πρόβλημα των συχνών απουσιών σας ή θα βοηθήσει ευρύτερα;

Και τα δύο. Το πόστο αυτό απαιτεί άνθρωπο φουλ τάιμ. Ένα πακέτο, μία γκάμα. Εγώ, ο εκτελεστικός πρόεδρος, ο τεχνικός διευθυντής, πρέπει να γεμίζουμε αυτήν την γκάμα που απαιτείται για να λειτουργεί σωστά το όλο οικοδόμημα. Και χρειάζεται απίστευτο τρέξιμο. Πολλή δουλειά. Αυτό καταδεικνύει η εμπειρία μας των τελευταίων τριών χρόνων.

Όταν ανακοινώσατε ότι θα αποχωρήσετε από την προεδρία του σωματείου, δημιουργήθηκε ένα ομιχλώδες τοπίο. Θα αποχωρήσετε από τα διοικητικά και ως μεγαλομέτοχος της εταιρείας;

Αν έρθει κάποιος άλλος να αγοράσει τις μετοχές μου, είναι ευπρόσδεκτος.

Η φιλοσοφία σας ως εταιρεία είναι ότι η ποιότητα είναι ένα ταξίδι χωρίς τέλος. Αυτό στην Ανόρθωση γιατί δεν το βάλατε;

Γιατί, δεν βλέπεις ποιότητα;

Πώς αποτυπώνεται η ποιότητα στη διοίκηση της Ανόρθωσης;

Στον τρόπο διοίκησής της. Πρέπει να μελετήσεις τα δεδομένα. Παραλάβαμε κάποια χρέη, ένα διοικητικό χάος, στο οποίο δεν ήξερε ο καθένας τι έκανε. Βάλαμε πρωτόκολλα, βάλαμε διαδικασίες, βάλαμε θέσμια. Προηγουμένως υπήρχε ένας, ο οποίος μπορούσε να ήταν εισπράκτορας, ήταν ταμίας, ήταν λογιστής, ήταν και πρόεδρος. Αυτά τα πράγματα έχουν σταματήσει στην Ανόρθωση. Υπάρχει πρωτόκολλο διαχείρισης κρίσεως. Πότε στην Ανόρθωση υπήρχε πρωτόκολλο διαχείρισης κρίσεως ή όποιο άλλο πρωτόκολλο; Δεν έχω δει να υπάρχει.

Το πρωτόκολλο διαχείρισης κρίσεως τι λέει όταν ξαφνικά μία ομάδα έχει αγωνιστική καθίζηση και δεν μπορεί να σταυρώσει νίκη;

Αυτό δεν είναι κρίση. Είναι κάτι σχεδόν φυσιολογικό, συμβαίνει σε όλες τις μεγάλες ομάδες. Όταν λέω «κρίση», εννοώ σοβαρότερες και απρόβλεπτες καταστάσεις. Για παράδειγμα έρχονται οι παίκτες και αρνούνται να προπονηθούν. Έρχονται οι οπαδοί και κάνουν τα γραφεία σου γυαλιά καρφιά.

Τις προάλλες δεν ήταν οι οπαδοί σας στους δρόμους απαιτώντας παραιτήσεις;

Αυτό δεν είναι κρίση. Δεν είναι κρίση όταν μία ομάδα δεν κερδίζει για τρεις αγώνες. Πρέπει να κάνεις τη διάγνωση και να πάρεις διορθωτικά μέτρα. Με τους οπαδούς συζητήσαμε δύο φορές και λύσαμε το πρόβλημα. Η πάγια πολιτική με τους οργανωμένους είναι ότι δεν τους αγνοούμε και μιλούμε μαζί τους. Τους είπα ευθαρσώς ότι στο ματς με τον Απόλλωνα στο Τσίρειο έκαναν μεγάλη ζημιά στην ομάδα, αφού χάθηκαν τρεις βαθμοί και είχαμε και οικονομικό κόστος. Ήρθαν στην προπόνηση στο «Παπαδόπουλος», αυτά είναι λάθη…

Υπάρχει βέβαια και μία φιλοσοφία που λέει «με τους οργανωμένους, μακριά κι αγαπημένοι».

Διαφωνώ. Όλες οι ομάδες έχουν υπεύθυνο της διοίκησης, σύνδεσμο με τους οπαδούς. Μιλάς μαζί τους.

Δεν πήγε όμως ποτέ ο πρόεδρος της Μάντσεστερ, της Λίβερπουλ και της Μπαρσελόνα να μιλήσει με τους οπαδούς που ασχημονούσαν. Έχουν αυτόν τον λειτουργό που φροντίζει τις σχέσεις με τους οπαδούς και διάφορες εκδηλώσεις.  Στην Κύπρο, σε όλες τις μεγάλες ομάδες, οι οργανωμένοι οπαδοί έχουν διώξει και προπονητές και προέδρους και παράγοντες. Θέλω το σχόλιό σας για την ορθότητα της φιλοσοφίας σας…

Ο διάλογος και η κατανόηση είναι πολύ σημαντικά. Όταν μπεις στο πετσί του άλλου, βλέπεις πολλά πράγματα.

Αναλάβατε με στόχο μία ορθολογιστική διοίκηση κι ένα τριετές πλάνο. Βλέπουμε αυτό το πλάνο να αλλάζει συνεχώς…

Τίποτα δεν αλλάζει, απλά δεν μπορεί ο κόσμος να κατανοήσει ότι δεν υπάρχει τίποτα προδιαγεγραμμένο. Στο τέλος θα πετύχεις εφόσον δουλέψεις σωστά. Να κατέχεις το αντικείμενο με ανθρώπους που βοηθούν ολόκληρο το οικοδόμημα. Δεν υπάρχει περίπτωση να μην πετύχεις, εφόσον είσαι ομάδα, εφόσον υπάρχει κατανόηση και στήριξη από τον κόσμο σου. Η επιτυχία είναι προδιαγραμμένη.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ