ΑΦΙΕΡΩΜΑ: Το χρονικό του Αντρέ Πάους στην Ανόρθωση

Ο Αντρέ Πάους δεν μένει πια εδώ, μιας και εδώ και 24 και κάτι ώρες δεν είναι πλέον προπονητής στην Ανόρθωση. Μπορείς να γράψεις πολλά για τον Ολλανδό, τόσο στο τεχνικό κομμάτι όσο και έξω από αυτό, ωστόσο σε καμία περίπτωση δεν μπορείς να τον κατηγορήσεις για το ήθος και την τιμιότητα του.

Επί της ευκαιρίας της αποχώρησης του ετοιμάσαμε ένα αφιέρωμα με το χρονικό του Ολλανδού προπονητή στην Ανόρθωση.

Το όνομα του είδε το φως της δημοσιότητας στις 30/04/2014, με την Ανόρθωση να είχε μπει στην εποχή Φαν Λέουβεν, με τον Ολλανδό να ψάχνει τον αντίστοιχο προπονητή. Ο εκλεκτός ήταν ο Αντρέ Πάους που μαζί δούλεψαν τόσο στη Φίτεσσε όσο και στη Βαλέτα.

paus-xarhs-tarapoulou-leuven

Στις 16 του Μάη, ο Αντρέ Πάους έβγαλε τη πρώτη φωτογραφία με τον Χρήστο Πουλλαίδη, όντας πλέον και επίσημα ο προπονητής με τον οποίο η Ανόρθωση θα πορευόταν για την περίοδο 2014-15.

Στην παρουσίαση του που έγινε αρχές του Ιούνη, ο Ολλανδός κάθε άλλο παρά εντύπωση έκανε μιας και πέρασε απαρατήρητος μιας και οι λαλίστατοι Φαν Λέουβεν και Πουλλαίδης είχαν κλέψει την παράσταση, στους παρευρισκόμενους δημοσιογράφους.

Πρώτη γνωριμία στην ουσία ένα φιλικό χωρίς κόσμο με τη Νέα Σαλαμίνα. Εκεί η Ανόρθωση αν και με πολύ λίγες μεταγραφές και πολλούς νεαρούς, δείχνει προς ποια κατεύθυνση θα κινηθεί. Γρήγορη εναλλαγή της μπάλας, μικρές κοντινές μπαλιές, ξεδίπλωμα από τον άξονα και τα άκρα. Τα πρώτα μηνύματα είναι ενθαρρυντικά και γίνονται ακόμη πιο ενθαρρυντικά μετά το φιλικό με τον Απόλλωνα στο Τσίρειο. Η πρώτη εικόνα είναι πως η Ανόρθωση μετά από κάποια χρόνια, θα έχει πλάνο και θα ικανοποιεί τους φίλους της.

paus

Κακό ξεκίνημα καλή μπάλα

Το ξεκίνημα στο πρωτάθλημα δεν ήταν καλό, ωστόσο οι καθυστερημένες μεταγραφές αφού ούτε λίγο ούτε πολύ 5 ποδοσφαιριστές ήρθαν στην ομάδα τέλος του Αυγούστου, ήταν ένα δυνατό άλλοθι για τον Πάους. Η ομάδα παίζει ωραίο ποδόσφαιρο, χάνει στη εκπνοή από την Ομόνοια, κερδίζει στην εκπνοή την ΑΕΚ και γνωρίζει δύο απανωτές ήττες από Ερμή και ΑΠΟΕΛ. Η νίκη επί της Αγίας Νάπας ακολουθεί τη συντριβή από την ΑΕΛ και κάπου εκεί αρχίζουν τα πρώτα δύσκολα…

pauslogia

Η νίκη επί του Οθέλλου και το πρώτο διπλό επί της Σαλαμίνας θα αλλάξει το κλίμα, με την Ανόρθωση σιγά σιγά να ανεβαίνει στο βαθμολογικό πίνακα. Ο Δεκέμβρης ήταν μήνας ντέρμπι, η εντός έδρας ήττα από τον Απόλλωνα συνοδεύτηκε με πολύ καλή εμφάνιση, ενώ αργότερα η ήττα από τον ΑΠΟΕΛ συνοδεύτηκε από διαιτητικό χειρουργείο, ήρθε όμως η νίκη επί της Ομόνοιας κάτι που έκανε τον κόσμο να ανασάνει, ήρθε όμως και η ήττα από την ΑΕΚ λίγες μέρες αργότερα και εκεί ο Πάους πέρασε την πρώτη πραγματική κρίση.

Η κόντρα με τον Τεντ

Ο Τεντ Φαν Λέουβεν δεν τον υποστήριζε πλέον, γιατί ο Γκονζάλο Γκαρσία δεν έμπαινε στην εντεκάδα. Αποτέλεσμα αυτού, οι δύο άλλοτε συνεργάτες να μην λένε ούτε καλημέρα. Ο Γεννάρης είναι εκπληκτικός, με τα αποτελέσματα να εδραιώνουν τον Πάους που στο τέλος του μήνα, θα δει τον Γκονσάλβες ένα ποδοσφαιριστή που ήθελε πολύ να ντύνεται στα κυανόλευκα.

paus

Οι αγώνες περνούσαν και όσες φορές ο Ολλανδός βρέθηκε να είναι στρυμωγμένος στη γωνία κατάφερνε να ξεγλιστρήσει με νίκες, όπως το 1-3 επί του Απόλλωνα, το 3-1 επί του Ερμή μετά τον αποκλεισμό από το κύπελλο κλπ.

Η αγάπη του κόσμου

Η ομάδα του Πάους στα play-off στο πρώτο μισό θα παίξει ωραία μπάλα και θα πάρει αποτελέσματα, με ένα ρόστερ 13 παικτών και νεαρών από τη δεύτερη ομάδα. Το τέλος δεν θα είναι καλό, μιας και δεν θα εξασφαλιστεί η Ευρωπαϊκή έξοδος. Ο Τεντ Φαν Λέουβεν θα εισηγηθεί την αποδέσμευση του Αντρέ Πάους, ωστόσο ο κόσμος και ο Πουλλαίδης είχαν αντίθετη άποψη. Στο παιχνίδι με τον Απόλλωνα, το τέλος βρίσκει όρθιο όλο το γήπεδο να αποθεώνει τον Ολλανδό προπονητή. Φιλότιμος, δουλευταράς και χαμηλών τόνων, είχε κερδίσει τις συμπάθειες του αγνού κόσμου της ομάδας, όχι όμως και μερικών διοικητικών παραγόντων.

Η ανανέωση και η υπόσχεση

Στο μεσοδιάστημα που ακολουθεί βγαίνει στην επιφάνεια το όνομα του Κετσπάγια. Το ντελίριο ενθουσιασμού που είχε ξεσπάσει από τον κόσμο ήταν τέτοιο, που πολλοί το χαρακτήρισαν άδικο για τον Αντρέ Πάους. Σε δηλώσεις του ο πρώην πλέον κόουτς, δηλώνει πως εγώ είμαι ο Αντρέ Πάους, αυτός είναι ο Τιμούρ Κετσπάγια και μπορώ να απαντήσω μόνο για ερωτήσεις που αφορούν εμένα, δηλώνοντας παράλληλα πως επιθυμεί την παραμονή του στο Αντώνης Παπαδόπουλος.

paus-vanleuven

Τρεις επιλογές υπήρχαν στο τραπέζι, Τεντ Φαν Λέουβεν με νέο προπονητή, Αντρέ Πάους με νέο τεχνικό διευθυντή ή Τιμούρ Κετσπάγια. Στην πρώτη επιλογή ο κόσμος θα ήταν 100% εναντίον. Οπότε ο Χρήστος Πουλλαίδης παίρνει την απόφαση πάνω του, προκρίνει την επιλογή Πάους τονίζοντας μάλιστα πως οι απαιτήσεις θα είναι αυξημένες και κανείς δεν πρόκειται να ικανοποιηθεί με την 5η θέση.

Ο Ολλανδός στις πρώτες του δηλώσεις μετά την ανανέωση, τονίζει πως θα φτιάξει ομάδα που θα μπορεί να κερδίζει εντός και εκτός έδρας, μιας και η αχίλλειος πτέρνα τη χρονιά που πέρασε ήταν τα εκτός έδρας παιχνίδια, ωστόσο με βάσει το τριετές πλάνο ο στόχος ήταν μια ανταγωνιστική ομάδα που να μπορεί να διεκδικήσει το πρωτάθλημα.

Με τον Φαλξ όλα είναι αλλιώς

falxpausvalckx

Ο Φαλξ είναι ο εκλεκτός για τη θέση του τεχνικού διευθυντή και πλέον οι δύο Ολλανδοί, με αρκετή καθυστέρηση μιας και ο Ιούνης χάθηκε στα interview για τον τεχνικό διευθυντή, χτίζουν μια πιο δυνατή και ισχυρή Ανόρθωση, σε πνεύμα συνεργασίας. Στην ομάδα έρχονται ποδοσφαιριστές με παραστάσεις και καλή ηλικία και όχι απλά νεαροί και εξελίξιμοι, με τον αρχικό στόχο που είχε τεθεί να είναι η έξοδος στην Ευρώπη.

Το καλό ξεκίνημα συνοδεύεται από μια εντός έδρας αυτοκτονία με την Αγία Νάπα και μια νερόβραστη σούπα με την Ομόνοια με την Ανόρθωση να είναι κακή. Ήδη οι πρώτες μουρμούρες αρχίζουν και ακούγονται, με τον Ολλανδό να μην είναι στο απυρόβλητο. Η πολύ κακή εμφάνιση απέναντι στην Πάφο θα φέρει σε μειονεκτική θέση τον Πάους στα μάτια του κόσμου, που δεν είναι λίγοι που ζητούσαν από τότε την αποπομπή του. Ωστόσο ο Ολλανδός θα επιβιώσει, θα φέρει ισοπαλία με την ΑΕΚ και θα κερδίσει εκτός έδρας τον ΑΠΟΕΛ με τον κόσμο να τον αποθεώνει. Η ανοδική πορεία συνεχίστηκε, όχι όμως και οι εμφανίσεις. Η ομάδα από τη μια κέρδιζε, από την άλλη δεν ικανοποιούσε τα απαιτητικά μάτια των οπαδών της.

paus

Ο ενθουσιασμός όμως άλλαξε και τους στόχους, εκεί που πρωταρχικός στόχος ήταν η έξοδος στην Ευρώπη, ο στόχος τέθηκε πως οτιδήποτε άλλο εκτός από το πρωτάθλημα θα ήταν αποτυχία. Για να πάρεις πρωτάθλημα όμως, χρειάζεται σύμπνοια σε όλα τα επίπεδα. Εκτός από τον κόσμο, κανείς δεν ήθελε πρωτάθλημα και να το εννοεί με τις πράξεις του.

Η αντίστροφη μέτρηση

Το παιχνίδι απέναντι στη λειψή Ομόνοια και η ισοπαλία ανέβασε και άλλο τη γκρίνια με τη δήλωση του Πάους μετά το τέλος του παιχνιδιού πως διατηρήσαμε τη διαφορά από την Ομόνοια, να προκαλεί αντιδράσεις στις τάξεις του κόσμου. Ήταν πλέον αντιληπτό πως ο παλαί ποτέ αγαπητός κόουτς, δεν τύγχανε της απόλυτης εμπιστοσύνης ούτε από τον κόσμο ούτε από ορισμένα μέλη της διοίκησης. Ήδη στα ποδοσφαιρικά στέκια έπαιζαν τα πρώτα ονόματα διαδοχής του, με τη φημολογία να φουντώνει μετά το παιχνίδι με τη Δόξα. Στα μεταγραφικά του Ιανουαρίου ο προπονητής εκτέθηκε από τους προϊσταμένους, καθώς ποτέ δεν υπήρχε η θέληση να αποκτηθούν ποδοσφαιριστές στις θέσεις που υπέδειξε.

paus

Οι εισηγήσεις του δεν ακούστηκαν ποτέ και στην ομάδα ήρθαν ποδοσφαιριστές σε διαφορετικές θέσεις από αυτές που ζήτησε. Ωστόσο, την ευθύνη για τον καταρτισμό της ενδεκάδας τον είχε ο ίδιος και πριν πάρει το απολυτήριο στο χέρι, πρόλαβε να μας ενημερώσει με τις κινήσεις του για τα κακώς έχοντα στην ομάδα και τα εγκληματικά λάθη στη μεταγραφική που μας πέρασε.

Τι έδωσε και τι αφήνει πίσω του ο Αντρέ Πάους

Πρόκειται για ένα προπονητή που φεύγει και δεν αφήνει πίσω του σε καμία περίπτωση καμένη γη. Η ομάδα που χτίστηκε το καλοκαίρι, έχει την προοπτική εάν γίνουν οι απαραίτητες κινήσεις να γίνει πανίσχυρη εντός γηπέδου, μιας και ο κορμός υπάρχει.

Ο Ολλανδός μπορεί να περηφανεύεται, πως αυτός έβαλε στον κυπριακό ποδοσφαιρικό χάρτη τους Λαίφη και Μακρή. Οι δύο νεαροί όσο ντεφορμέ κι αν είναι τελευταία, αποτελούν δύο ποδοσφαιριστές που με σκληρή δουλειά και με επιμονή μπορεί να προσφέρουν πολλά στην Ανόρθωση.

pausbluedya2

Πέρσι, βρήκε το κουμπί του Ίσμαηλ Γκονσάλβες, ενός ποδοσφαιριστή με τις δικές του ιδιοτροπίες. Αποτέλεσμα αυτού, ο ποδοσφαιριστής να αφήσει στα ταμεία του συλλόγου ένα σεβαστό ποσό ως κέρδος.

Έκανε την Ανόρθωση να θυμίζει ομάδα και εντός αποδυτηρίων, καθώς διατηρούσε άριστο κλίμα στα αποδυτήρια.

Όσο κι αν ακούγεται οξύμωρο, μιας και τελευταία η γκρίνια ήταν τεράστια προς το πρόσωπό του, κατάφερε να εμπνεύσει τον κόσμο. Όταν ο Πουλλαίδης προτιμούσε τον Πάους αντί τον Κετσπάγια, κανείς δεν θα περίμενε πως στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος με την ΑΕΛ στις 23/8 θα ήταν γεμάτο το στάδιο. Ωστόσο, ο κόσμος πίστευε στην Ανόρθωση που έχτιζε ο Ολλανδός και ήταν εκεί. Το γεγονός πως αποτελεί τον μακροβιότερο προπονητή που άντεξε στον πάγκο της Ανόρθωσης, κάθε άλλο παρά τυχαίο γεγονός αποτελεί.

65 αγώνες 35 νίκες

Στον πάγκο της Ανόρθωσης έκατσε για 65 επίσημα παιχνίδια, από εκείνο το Δευτεριάτικο βράδυ της 1ης Σεπτεμβρίου στο ΓΣΠ μέχρι χθες Τετάρτη 17/2.

Την πρώτη του νίκη τη σημείωσε απέναντι στην ΑΕΚ στο Αντώνης Παπαδόπουλος, με την ΑΕΚ να αποτελεί και τον τελευταίο αντίπαλο που βρήκε μπροστά του ως προπονητής της Ανόρθωσης.

paus

Πανηγύρισε 35 νίκες, έφερε 13 ισοπαλίες και γνώρισε 17 ήττες. Σίγουρα κορυφαία στιγμή του, αποτελεί η επική ανατροπή επί του Απόλλωνα. Δεν κέρδισε ποτέ εκτός έδρας την Ομόνοια και την ΑΕΚ και τον Εθνικό Άχνας, τον Ερμή.

Το μεγάλο του λάθος

Το μεγαλύτερο λάθος που μπορεί να πιστωθεί στον Αντρέ Πάους, ήταν η ανοχή που έδειχνε σε καταστάσεις που σύμβαιναν εντός της ομάδας. Εάν ο Ολλανδός ήταν ισχυρή προσωπικότητα, θα τα δίπλωνε και θα έφευγε πολύ νωρίτερα, καθώς κανένας προπονητής δεν δέχεται να του επιβάλουν ποδοσφαιριστές.

Επίσης στον Ολλανδό χρεώνεται κατά μεγάλο βαθμό, η επιμονή σε ορισμένους ποδοσφαιριστές που δεν του έβγαιναν, όπως επίσης και η μη βελτίωση, καθώς η ομάδα τους τελευταίους τρεις μήνες δεν έχει βελτιωθεί στο επίπεδο που θα ήθελε και θα επιθυμούσε.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ