Αλλάζουν πολλά με τους ποδοσφαιριστές (όλες οι αλλαγές του ΠΑΣΠ)

Διαβάστε την ανακοίνωση του ΠΑ.Σ. Π ο οποίος αναφέρεται στις αλλαγές που επέφεραν οι προσπάθειές του για την κατοχύρωση των δικαιωμάτων των ποδοσφαιριστών.

Η ανακοίνωση:Ένας από τους μεγαλύτερους στόχους που έθεσε το νυν Δ.Σ. του ΠΑ.Σ.Π. ήταν η θέσπιση ενιαίου συμβολαίου. Οι μακροχρόνιοι αγώνες για κατοχύρωση των δικαιωμάτων των μελών μας στην Κύπρο, έχουν δικαιωθεί με τη θέσπιση ενιαίου συμβολαίου σε συνεργασία με την ΚΟΠ. Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι ένας παίκτης δεν θα είναι έρμαιο στις ορέξεις κανενός.

Ο ΠΑ.Σ.Π. παρουσίασε την Τετάρτη (07/10) στους δημοσιογράφους τις βασικές πρόνοιες του ενιαίου συμβολαίου, το οποίο τέθηκε σε ισχύ από την 1η Οκτωβρίου του 2015.

Παραθέτουμε κάποια σημεία που αλλάζουν το σκηνικό σε ό,τι αφορά τη συνεργασία μεταξύ ποδοσφαιριστών και συλλόγων:

* Απαγορεύεται η μονομερής ανανέωση συμβολαίου. Θα γίνονται πλέον από κοινού.

* Οι ποδοσφαιριστές θα εργοδοτούνται αποκλειστικά για την α΄ ομάδα του σωματείου. Θα απαγορεύεται να στέλνουν παίκτη στη β΄ ομάδα για να του ασκήσουν πίεση. Για να σταλεί παίκτης στην β΄ ομάδα θα πρέπει πρώτα να έχει διαπράξει πειθαρχικό παράπτωμα και να έχουν ακολουθηθεί οι πειθαρχικές διαδικασίες που προνοούνται από το ενιαίο συμβόλαιο.

* Τα σωματεία είναι πλέον υποχρεωμένα να καλύπτουν πλήρως τα ιατροφαρμακευτικά έξοδα των παικτών για τραυματισμούς που επέρχονται από αγώνες ή προπονήσεις.

* Οι ποδοσφαιριστές δικαιούνται να έχουν δεύτερη απασχόληση, αρκεί να μην έρχεται σε σύγκρουση με τις υποχρεώσεις τους στο σωματείο.

* Δεν θα απαγορεύονται οι δημόσιες δηλώσεις στους ποδοσφαιριστές. Τα σωματεία θα μπορούν μόνο να τους κάνουν κάποιες συστάσεις για το τι θα ήθελαν να αποφύγουν να πουν.

* Οι παίκτες μπορούν να φορούν ό,τι μάρκα παπούτσια επιθυμούν, ανεξαρτήτως συμφωνίας του σωματείου με άλλη εταιρεία. Το ίδιο ισχύει και για τους τερματοφύλακες που θα μπορούν να φορούν γάντια της αρεσκείας τους.

* Ρυθμίζονται τα image rights.

* Θα απαγορεύεται να αποκόπτει ένα σωματείο ποσό από τον μισθό ενός ποδοσφαιριστή χωρίς την προγενέστερη συγκατάθεσή του. Αυτό θα συμβαίνει μόνο για ποσά τα οποία είναι ξεκάθαρο πως οφείλονται από τον ποδοσφαιριστή στο σωματείο.

* Η συνδρομή των ποδοσφαιριστών προς τον ΠΑ.Σ.Π. θα αποκόπτεται από τον 1ο μισθό και θα καταβάλλεται από το σωματείο απευθείας στον Σύνδεσμο.

* Ο παίκτης θα έχει το δικαίωμα να τερματίσει μονομερώς το συμβόλαιό του ακόμα κι αν μια ομάδα του οφείλει μόνο έναν μήνα. Για να γίνει, βέβαια, αυτό θα πρέπει να ακολουθηθεί συγκεκριμένη διαδικασία (προειδοποιητική επιστολή στο σωματείο και προθεσμία 30 ημερών).

* Απαγορεύεται να επιβάλλεται πειθαρχική ποινή προς έναν ποδοσφαιριστή χωρίς πρώτα να του δοθεί η ευκαιρία να απαντήσει στην εναντίον του κατηγορία. Ο παίκτης θα μπορεί να έχει την υπεράσπιση είτε δικηγόρου, είτε εκπροσώπου του ΠΑ.Σ.Π.

* Δικαίωμα έφεσης ενώπιον του Δ.Σ. του σωματείου, σε περίπτωση που ο παίκτης δεν συμφωνεί με την πειθαρχική ποινή που του επιβλήθηκε.

* Μια ομάδα μπορεί να επιβάλει πρόστιμο αντίστοιχο με μισθό δυο εβδομάδων για το πρώτο παράπτωμα και 4 εβδομάδων για το δεύτερο παράπτωμα.

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ