Σάκης Πασάς στο anorthosis24.net – «Παίκτες γαλουχημένοι με τα Aνορθωσιάτικα ιδανικά»

To anorthosis24.net πιστό στην αρχή του για ενημέρωση σε οτιδήποτε αφορά την «Κυρία» και την μεγάλη της ιδέα, παρουσιάζει την αποκλειστική συνέντευξη του τεχνικού διευθυντή τμήματος καλαθόσφαιρας, κ. Σάκη Πασά που επαναρχίζει την λειτουργία του σε λίγες μέρες!

Κύριε Πασά μιλήστε μας λίγο για την επαναλειτουργία του καλαθοσφαιρικού τμήματος της Ανόρθωσις.
Η Ανόρθωση διαθέτει στις τάξεις της πολλούς και δραστήριους ανθρώπους οι οποίοι αγαπούν τόσο την Ανόρθωση όσο και όλα της τα τμήματα. Αναπόφευκτα κάποια στιγμή θα γινόταν και η προσπάθεια για την επανασύσταση της καλαθοσφαιρικής μας ομάδας. Έγιναν προσπάθειες και στο παρελθόν από επιφανείς Ανορθωσιάτες που αγαπούν την καλαθόσφαιρα οι οποίες όμως απέβησαν άκαρπες για διάφορους λόγους. Πριν από περίπου 6 μήνες με πήρε τηλέφωνο ο κ.Αντώνης Μικελλίδης και συναντηθήκαμε με σκοπό την επανασύσταση του τμήματος αναφέροντας μου πως έχει δημιουργήσει μια ομάδα επιχειρηματιών που είναι έτοιμοι να συνεισφέρουν και να εργαστούν έτσι ώστε να γίνει το όνειρο κάθε Aνορθωσιάτη που αγαπά και την καλαθόσφαιρα πραγματικότητα. Συναντηθήκαμε με τους υπεύθυνους της ομάδας, τους αναλύσαμε τις σκέψεις μας και εκ τότε όλα πήραν τον δρόμο τους.

Ποιος ο στόχος του τμήματος / το πλάνο / σχέδια όραμα;
Καταρχήν να σας αναφέρω πως ο σκοπός της Επιτροπής Καλαθόσφαιρας της Ανόρθωσης είναι η λειτουργία Καλαθοσφαιρικής ομάδας. Για να μπορέσουμε να επιτύχουμε αυτό το σκοπό διαλέξαμε τον δύσκολο δρόμο αυτόν της δημιουργίας και ανάπτυξης αθλητών αντί την δημιουργία ανδρικής ομάδας η οποία θα είχε βραχυπρόθεσμους στόχους και όπως βλέπουμε γενικά η καλαθόσφαιρα σήμερα δεν βρίσκετε σε συμπαγή και στερεά θεμέλια αλλά σπασμωδικά οι ομάδες προσπαθούν να μείνουν ενεργές. Το πλάνο το οποίο έχουμε εκπονήσει είναι πενταετές και μέσα από εξειδικευμένη προσπάθεια και σκληρή δουλειά θέλουμε να δημιουργήσουμε τους δικούς μας καλαθοσφαιριστές/στρίες μέσα από τα τμήματα υποδομής/ακαδημιών. Με αυτό τον τρόπο θα επανδρώσουμε τις αγωνιστικές μας ομάδες οι οποίες θα έχουν αθλητές τεχνικά, πνευματικά και σωματικά καταρτισμένους/νες για να μπορούν να πρωταγωνιστήσουν σε όλες της εγχώριες και διεθνείς διοργανώσεις που θα συμμετέχει το σωματείο μας. Το τονίζουμε τους δικούς μας αθλητές και αθλήτριες! Παράλληλος στόχος αλλά εξίσου σημαντικός για μας στην Ανόρθωση Καλαθόσφαιρα είναι όπως οι αθλητές μας να είναι σε άμεση επαφή με την ιστορία, την προέλευση του συλλόγου και να είναι γαλουχημένοι με τα Aνορθωσιάτικα ιδανικά και αξίες. Το πλάνο το δικό μας είναι πλήρως εναρμονισμένο με το όραμα 2020 του προέδρου μας κ.Πουλλαίδη. Δηλαδή, η ανδρική, γυναικεία και τα άλλα τμήματα των ακαδημιών μας να είναι σε θέση μέχρι το 2020 να διεκδικούν όλους τους τίτλους και να είναι οικονομικά και διοικητικά ανεξάρτητες από το οποιοδήποτε άτομο και να υπάρχει η δομή που να μπορεί να στηρίξει τα τμήματα μας ανεξάρτητα από την οικονομική ή/και διοικητική συνεισφορά του οποιουδήποτε ατόμου.

Πως βλέπετε το άθλημα της καλαθόσφαιρας γενικότερα στην Κύπρο;
Γενικότερα θα έλεγα πως το τελευταίο χρονικό διάστημα γίνετε μια προσπάθεια για την τοποθέτηση της καλαθόσφαιρας εκεί που πρέπει. Δηλαδή στην δεύτερη θέση στην προτίμηση των φιλάθλων. Η καλαθόσφαιρα «υπέφερε» αρκετά τα τελευταία χρόνια και αυτό φαίνεται από τα αποτελέσματα των εθνικών μας ομάδων και των σωματείων αλλά επειδή αδιάψευστος κριτής είναι πάντα ο κόσμος και από την προσέλευση των φιλάθλων στα γήπεδα όπου οι αγώνες πρώτης κατηγορίας διεξάγονται συνήθως μεταξύ συγγενών και φίλων. Προσωπικά είμαι αισιόδοξος όμως πως κάτι αλλάζει και πως με την ανάληψη της προεδρίας από τον κ.Λούη Δημητρίου υπάρχει ένα καινούργιο ρεύμα προς μια θετική κατεύθυνση. Χρειάζεται όμως οργανωμένη δουλειά βασιζόμενη σε ένα ξεκάθαρα δομημένο μακροχρόνιο πλάνο με βραχυπρόθεσμούς, μεσοπρόθεσμούς και μακροχρόνιους στόχους έτσι ώστε και τα σωματεία να έχουν τις κατευθυντήριες γραμμές και να λειτουργούν ανάλογα. Την τεχνογνωσία και την οργανωτική δομή είναι υπόχρεα η ομοσπονδία να την δίνει απλόχερα και σωστά στα σωματεία και όχι ανάποδα όπως γινόταν μέχρι και τώρα όπου τα σωματεία καθαρά με τις δικές τους ενέργειες έδιναν στην ομοσπονδία. Η καλαθόσφαιρα για πολλά χρόνια στηρίχτηκε καλώς ή κακώς σε κάποια άτομα που είτε σωστά είτε λανθασμένα ενεργούσαν για να υπάρχει το άθλημα στη ζωή. Ευελπιστώ πως αυτό θα αλλάξει και αντί άτομα να έχουμε πλάνο και κανονισμούς τους οποίους να υποχρεούνται να τους τηρούν όλοι. Δεν χρειάζεται να ανακαλύψουμε εμείς το τροχό διότι αυτά στο εξωτερικό υπάρχουν ήδη. Μπορούμε απλά να ψάξουμε, να μάθουμε και να προσαρμόσουμε αυτή την τεχνογνωσία στις δικές μας ανάγκες. Φτάνει να υπάρχει θέληση!

Το γεγονός πως στοχεύουμε στην «δημιουργία» παικτών με πλάνο, δίνει όλες τις προϋποθέσεις για να δούμε έναν ολοκληρωμένο παίκτη αλλά και μια ομάδα ανταγωνιστική σε βάθος χρόνου;
Ο στόχος είναι οι αθλητές και αθλήτριες του σωματείου μας να «αποφοιτήσουν» από τις ακαδημίες μας και να έχουν λάβει ολοκληρωμένο πρόγραμμα προπονήσεων και να είναι όπως ανέφερα και πριν τεχνικά, πνευματικά και σωματικά καταρτισμένοι. Από μικρή ηλικία οι καλαθοσφαιριστές μας θα μάθουν να αγωνίζονται σύμφωνα με την αγωνιστική φιλοσοφία της ομάδας μας. Θα μάθουν να εκπληρώνουν τους στόχους τους και να ξεπερνούν τα όρια τους κάτι που θα του βοηθήσει είτε αποφασίσουν να ασχοληθούν περισσότερο με την καλαθόσφαιρα είτε όχι. Για αυτό τον λόγω δημιουργήσαμε σε συνεργασία με την προπονητική ομάδα αλλά και σε συνεργασία με ακαδημίες του εξωτερικού ένα καταπληκτικό πρόγραμμα εκμάθησης το Προηγμένο Αναπτυξιακό Πρόγραμμα (ΠΑΠ) που το χρησιμοποιούν εδώ και κάποια χρόνια οι μεγαλύτερες ακαδημίες στον κόσμο. Οι αθλητές και αθλήτριες καλύπτουν μέσα από αυτό το πρόγραμμα όλο το φάσμα της ατομικής αλλά και ομαδικής κατάρτισης. Υπάρχει στενή και συστηματική παρακολούθηση και θα εκδίδονται από τους προπονητές δελτία προόδου για να γνωρίζουν και οι γονείς με αντικειμενικότητα (όσο μπορεί ένας γονιός να είναι αντικειμενικός με το παιδί του-εμείς πάντως θα είμαστε). Θα ήθελα επίσης να αναφέρω πως μέσα από τις εμπειρίες μας, ασχολούμενοι πολλά χρόνια με την καλαθόσφαιρα, ένας αθλητής και κατ’ έπεκταση η ομάδα δεν μπορεί να φτάσει σε ψηλά επίπεδα απόδοσης χωρίς επιστημονική υποστήριξη. Για αυτό το λόγω προχωρήσαμε σε συνεργασία με ποδίατρο, αθλίατρους, διατροφολόγο, φυσιοθεραπευτή και εργοφυσιολόγο για να μπορούμε να παρέχουμε στα παιδιά, τους μελλοντικούς μας αθλητές, την υποστήριξη που χρειάζεται ένας αθλητής στην σύγχρονη εποχή.

Ποια η διαφορά της ακαδημίας της Ανόρθωσης από τις άλλες;
Η κύρια διαφορά είναι πως για μας οι αναπτυξιακές ηλικίες και η ενασχόληση με την ακαδημία δεν είναι επιχείρηση. Δεν γίνετε αυτή η προσπάθεια με σκοπό το κέρδος. Πρώτιστα ο σκοπός είναι να φέρουμε τα παιδιά κοντά σε αυτό το υπέροχο ομαδικό άθλημα, να τους κάνουμε να το αγαπήσουν και μετά να έχουν την ευκαιρία να αναδείξουν το ταλέντο τους. Θα βοηθήσουμε όλα τα παιδιά που έχουν το ταλέντο να παραστούν σε εκδηλώσεις με τους μεγαλύτερους αθλητές και προπονητές του χώρου και θα τους δώσουμε την ευκαιρία να ανοίξουν τα φτερά τους στο πιο ψηλό επίπεδο που μπορούν να φτάσουν. Η καλύτερη ανταμοιβή για μας θα είναι να δούμε τα παιδιά μας να προοδεύουν, να επανδρώσουν τις ομάδες μας στο μέλλον και γιατί όχι να κάνουν καριέρα ακόμα και στο εξωτερικό. Εδώ θα ήθελα να τονίσω κάτι εξίσου σημαντικό που δείχνει και τον τρόπο σκέψης μας στην Ανόρθωση Καλαθόσφαιρα πως δεν είναι μόνο τα παιδιά που θα έχουν αυτή την ευκαιρία που προανέφερα αλλά και οι προπονητές μας τους οποίους θα φροντίσουμε ανά τακτά χρονικά διαστήματα να τους επιμορφώνουμε περαιτέρω δίνοντας τους την ευκαιρία να παρακολουθούν σεμινάρια και να συμμετέχουν σε προπονητικές ομάδες ακαδημιών του εξωτερικού. Η μόνη απαίτηση που έχουμε από τους προπονητές των ακαδημιών μας είναι να βλέπουμε ευδιάκριτα την πρόοδο των παιδιών μας και κατ’ ουδένα λόγω δεν θα κριθούν από τα αποτελέσματα των ομάδων των ηλικιών αυτών(5-14).

Ποιος είναι ο δικός σας προσωπικός στόχος;
Βραχυπρόθεσμα οι ακαδημίες μας να εξελιχτούν σαν οι καλύτερες παγκύπρια με κλιμάκια σε όλη την Κύπρο έτσι ώστε να καταφέρουμε να έχουμε όσο τον δυνατόν πιο πολλά παιδιά.
Μακροπρόθεσμα δύο πράματα έχω κατά νου. Την Ανόρθωση να πρωταγωνιστεί σε όλα της τα τμήματα, να μπορεί να κατακτά τίτλους, και ευχή όλων μας αυτά να γίνονται στην πολύ αγαπημένη μας πόλη την Αμμόχωστο.

Ήρθατε σε επαφή με παλαίμαχους καλαθοσφαιριστές;
Παρόλο που έχουν περάσει σχεδόν 42 χρόνια από την τελευταία καλαθοσφαιρική ομάδα εντούτοις ψάξαμε για περισσότερες πληροφορίες για εκείνη την εποχή και κάποια ονόματα που μπορώ να αναφέρω είναι του αείμνηστου Πανίκου Ιακώβου του Άκαρου, του Τόνυ Ιωάννου και του Χρίστου. Θα ήθελα να παρακαλέσω οποιονδήποτε έχει περισσότερες πληροφορίες ή/και φωτογραφικά στιγμιότυπα της εποχής όπως επικοινωνήσει μαζί μου στο 99739840 ή στο [email protected].

Έχετε αισιοδοξία για το εγχείρημά σας αλλά και ποιές οι πιθανές δυσκολίες που πιστεύετε πως μπορεί να βρεθούν μπροστά σας;
Δυσκολίες υπάρχουν και θα υπάρχουν όπως και προβλήματα, εμπόδια κτλ αυτό το ξέρουμε συνειδητά. Έχουμε εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας, στην δυναμική που έχει το σωματείο μας και στην Επιτροπή Καλαθόσφαιρας που αποτελείται από τέσσερις ανθρώπους της καλαθόσφαιρας, Aνορθωσιάτες και για μένα προσωπικά αυτό μου δίνει την αισιοδοξία ότι όλα θα πάνε καλά μέσα από σκληρή δουλεία, επαγγελματισμό και σεβασμό. Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να ευχαριστήσω και δημόσια την Επιτροπή Καλαθόσφαιρας που αποτελείται από τον πρόεδρο κ.Αντώνη Μικελλίδη ο οποίος ασχολείται καθημερινά με το όλο εγχείρημα και είναι ο πρωτεργάτης αυτής της ιδέας, τον κ.Θέμη Παπαδόπουλο, τον κ.Μάρκο Κασιουρή και τον κ. Παναγιώτη Χρυσάνθου οι οποίοι είναι δίπλα μας σε ότι και αν τους ζητήσουμε.

Πόσο είναι το μπάτζετ του τμήματος;
Μπορώ να πω απλά πως είναι αρκετά ψηλό κυρίως λόγω του ότι είναι η πρώτη χρονιά και επειδή επενδύσαμε σε εξοπλισμό που θα κάνει την διαφορά στην εκμάθηση και στην γενική λειτουργία της ακαδημίας μας.

Που ονειρεύεστε την Ανόρθωση σε 3-5 χρόνια από τώρα;
Να αγωνίζεται για όλους τους τίτλους στην Κύπρο και να συμμετέχει σε ευρωπαϊκή διοργάνωση.

Πότε ξεκινούν οι προπονήσεις; Πως πάνε οι εγγραφές; Είχε απήχηση από τον κόσμο;
Οι εγγραφές, τα δοκιμαστικά, η αξιολόγηση των παιδιών και η κατάταξη τους σε ομάδες προπόνησης ξεκινάνε στις 7/9/15 η ώρα 15:00 στο Λύκειο Αγίας Φυλάξεως στην Λεμεσό και θα διαρκέσει αυτή η διαδικασία μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου. Από εκεί και έπειτα θα εκπονηθεί αναλυτικό πρόγραμμα για όλες τις ηλικιακές ομάδες. Οι γονείς και τα παιδιά μπορούν να επισκέπτονται την ιστοσελίδα μας www.anorthosisbc.com είτε στο facebook- Anorthosis Basketball Club για περισσότερες πληροφορίες και ανακοινώσεις ή να επικοινωνούν μαζί μας στο 99739840.

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ