Με αφορμή το φιλικό με την Α.Ε.Κ στις 19:00, ψάξαμε και βρήκαμε τους ποδοσφαιριστές που συνδέουν τις δύο ομάδες, φτιάχνοντας ένα αφιέρωμα, για να μαθαίνουν οι μικροί και να θυμούνται οι παλαιότεροι.
Από τον Δημήτρη Ζάγκυλο τον αέρινο δεξιό εξτρέμ της «Γαλανόλευκης Θύελλας» μέχρι τον Γρηγόρη Μάκο. Συνολικά βρήκαμε πως τις δύο ομάδες συνδέουν 10 ποδοσφαιριστές.
Δημήτρης Ζάγκυλος
Μέλος της χρυσής φουρνιάς της Ανόρθωσης, που πήρε επάξια το προσωνύμιο «Γαλανόλευκη Θύελλα». Ενα από τα πολλά παιδιά του Αντώνη Παπαδόπουλου, τον οποίο ανακάλυψε στο όργωμα της πόλης και επαρχίας Αμμοχώστου, για την στελέχωση της Ανόρθωσης. Αγωνιζόταν στη θέση του δεξιού εξτρέμ. Ήρθε στην Ανόρθωση το 1953, και μέχρι το 1961 οπότε και πήρε μεταγραφή στην ΑΕΚ. Με την Ανόρθωση κατέκτησε τα πάντα, χάνοντας από τις διοργανώσεις που διεξήχθησαν μόνο το πρωτάθλημα της χρονιάς 1960-61. Η αξία του αδιαμφησβήτητη ωστόσο οι τραυματισμοί που είχε, τον κράτησαν στην Αθήνα μόνο για δύο χρόνια. Με τους κιτρινόμαυρους πανηγύρισε τον τίτλο του 1963. Τον Σεπτέμβριο του 1963, επέστρεψε στην Ανόρθωση.
Παναγιώτης Βεντούρης
Μεγάλη δόξα της ΑΕΚ Αθηνών στο δεύτερο μισό της δεκαετίας του 1960 και αρχές της δεκαετίας του 1970, ο οποίος αγωνίστηκε και με το εθνόσημο στο στήθος. Με την Α.Ε.Κ θα πανηγυρίσει πολλούς τίτλους και διακρίσεις, θα αγωνιστεί σε ευρωπαϊκά κύπελλα. Ωστόσο την καριέρα του θα την κλείσει στην Κύπρο και την Ανόρθωση, καθώς το καλοκαίρι του 1972 θα μεταγραφεί στην Ανόρθωση. Στην ομάδα μας έμεινε για μια χρονιά.
Τιμούρ Κετσπάγια
Τα λόγια είναι περιττά για τον σύγχρονο θρύλο της Ανόρθωσης. Αναδείχθηκε μέσω των εμφανίσεων του με την Ανόρθωση, ωστόσο έγινε ευρύτερα γνωστός με την παρουσία του στα ελληνικά γήπεδα, με τη φανέλα με τον δικέφαλο στο στήθος. Κορυφαίος στην Κύπρο, κορυφαίος και στην Ελλάδα, καθώς στα τρία χρόνια παρουσίας του στην ΑΕΚ, τα δύο αναδείχθηκε καλύτερος ξένος του πρωταθλήματος. Με τις επικές του εμφανίσεις, έκανε το όνομα του σύνθημα στους κιτρινόμαυρους, που συχνά πυκνά τον υμνούσαν για τα επιτεύγματα του στα παιχνίδια με τον Ολυμπιακό και όχι μόνο. Πήγε στην ΑΕΚ το καλοκαίρι του 1994 και έφυγε το 1997 για να πάει στην Νιούκαστλ.
Λεωνίδας Καμπάνταης
Το καλοκαίρι του 2004, η ΑΕΚ ήταν σε γενική αναδιοργάνωση με τον Ντέμη Νικολαΐδη να αναλαμβάνει πρόεδρος. Το πλάνο του περιλάμβανε και αρκετούς νεαρούς και ένας εξ αυτών ήταν ο Λεωνίδας Καμπάνταης που αγωνιζόταν με τα χρώματα του Άρη Θεσσαλονίκης. Παρά το θετικό του ξεκίνημα τη χρονιά που ακολούθησε, δεν κατάφερε να καθιερωθεί στην ΑΕΚ. Το καλοκαίρι του 2005, ο Κετσπάγια θα τον επιλέξει για να πλαισιώσει τον Φρούσο στην επιθετική γραμμή. Ωστόσο, δεν είχε το γκολ στο αίμα του με τις ευκαιρίες που έχανε να εκνευρίζουν τον κόσμο και κυρίως τον Κετσπάγια. Αποχώρησε από την Ανόρθωση τον Ιανουάριο του 2006.
Αλεχάντρε Σοάρες
Ο Γιάννης το θεριό τον αποκαλούσαν στην Ελλάδα, μετά από πολλές παραστάσεις σε μικρότερες ομάδες, ο Σάντος θα τον πάρει το 2004 στην νέα ΑΕΚ που έφτιαχνε. Αγωνιζόταν στα φτερά της επίθεσης, γρήγορος ντριμπλέρ και αρκετά διεισδυτικός. Η πρώτη χρονιά ονειρική, καθώς είχε συχνή επαφή με τα δίχτυα. Τη δεύτερη καταλάγιασε κάπως, ωστόσο ο Τιμούρ τον είχε σε εκτίμηση. Ως εκ τούτου το καλοκαίρι του 2006, η Ανόρθωση θα ντύσει στα «κυανόλευκα» τον Σοάρες. Στην Ανόρθωση θα μείνει για ένα χρόνο, πανηγυρίζοντας το κύπελλο του 2007.
Βασίλης Μπορμπόκης
Κύριο χαρακτηριστικό για την Ανόρθωση του 2004, ήταν πως αρκετοί ποδοσφαιριστές ήρθαν στην ομάδα λόγω Τιμούρ Κετσπάγια και της φιλίας που τους έδενε. Ένας από αυτούς, ο Βασίλης Μπορμπόκης. Από τους κορυφαίους δεξιούς οπισθοφύλακες, με παραστάσεις από Αγγλία. Αν και στα 35, αποτελούσε μια αρκετά καλή λύση. Ωστόσο δεν υπολογίστηκε ο παράγοντας τύχη, με τον ποδοσφαιριστή να στέκεται άτυχος και να τραυματίζεται στις αρχές του πρωταθλήματος. Πρόλαβε να αγωνιστεί μόνο μερικά λεπτά στο παιχνίδι με τον Άρη στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος.
Γιώργος Ξενίδης
Ο Γιώργαρος της Ανόρθωσης, ένα από τα πιο αγαπητά παιδιά της κυανόλευκης κερκίδας. Τον χειμώνα του 2002, αποτέλεσε την πέτρα σκανδάλου μεταξύ του Φερνάντο Σάντος και του τότε προέδρου της ΑΕΚ, Μάκη Ψωμιάδη. Καθώς αποκτήθηκε από την Α.Ε.Κ, από τον πρόεδρο δίχως προηγουμένως να προηγηθεί εισήγηση του προπονητή. Αν και δεν ήταν επιλογή του προπονητή, ωστόσο αγωνίστηκε σε αρκετά παιχνίδια, πανηγυρίζοντας το κύπελλο του 2002 με τα χρώματα της Α.Ε.Κ.
Στην Ανόρθωση ήρθε το καλοκαίρι του 2004, κλέβοντας καρδιές με το απαράμιλλο πάθος του, είτε αγωνιζόμενος ως αριστερός οπισθοφύλακας είτε ως κεντρικός αμυντικός. Από τους πρωταγωνιστές του έπους της Τραπεζούντας, με την καρατιά του στις καθυστερήσεις να αποτελεί μνημειώδης στιγμή.
Τραϊανός Δέλλας
Το καλοκαίρι του 2008 η Ανόρθωση θα «έριχνε» τα τσιμέντα, με την απόκτηση του Τραϊανού Δέλλα. Ο «κολοσσός» ανδρώθηκε στον Άρη, πήγε στην ΑΕΚ μετά στην Περούτζια και τη Ρόμα, για να επιστρέψει πίσω στην ΑΕΚ. Εμβληματική μορφή της Εθνικής Ελλάδας, με το γκολ του απέναντι στην Τσεχία να οδηγεί την επίσημη αγαπημένη στον τελικό του Euro 2004.
Με τον Φοίνικα στο στήθος θα κάτσει για σχεδόν δύο χρονιές. Η παρουσία του βοήθησε στα μέγιστα για να μπει η Ανόρθωση στους ομίλους, με μια επική εμφάνιση μες στο Καραϊσκάκη που θα τελείωνε δείχνοντας τα τέσσερα δάχτυλα στο εχθρικό κοινό του Φαληρικού σταδίου. Μέχρι η ομάδα έκπεμπε υγεία, ο Δέλλας ήταν εκ των πρωταγωνιστών. Μετά την κρίση που ξέσπασε όμως, δεν κατάφερε ποτέ να επανέλθει σε φόρμα με την «κυανόλευκη» φανέλα. Τον Μάρτιο του 2010, ο Νικολάου θα τον θέσει εκτός πλάνων και το καλοκαίρι του ίδιου χρόνου, θα επιστρέψει στην ΑΕΚ Αθηνών για να κλείσει την καριέρα του.
Γιαννάκης Οκκάς
Το διαβατήριο για το ελληνικό πρωτάθλημα το πήρε μέσω Ανόρθωσης, πηγαίνοντας στον ΠΑΟΚ. Το καλοκαίρι του 2004 έμεινε κατόπιν προσφυγής ελεύθερος από τον ΠΑΟΚ, προτιμώντας να πάει στην Α.Ε.Κ του Μπάγεβιτς. Στην ΑΕΚ έμεινε για ένα χρόνο και το 2005 πήγε στον Ολυμπιακό.
Γρηγόρης Μάκος
Το 2009 μεταγράφηκε από τον Πανιώνιο στην ΑΕΚ, με τον Γρηγόρη να αποτελεί μία από τις μεγάλες ελπίδες του ελληνικού ποδοσφαίρου. Στους κιτρινόμαυρους θα μείνει για τρία χρόνια, με τις εμφανίσεις του να τον οδηγούν στην Εθνική και στο Euro 2012, αλλά και στη Μόναχο 1860. Εκεί θα σταθεί άτυχος, αφού ένας σοβαρός τραυματισμός θα τον κρατήσει πίσω. Το καλοκαίρι του 2013, θα αποτελέσει ένα από τα τελευταία μεταγραφικά μπαμ του Σάββα Κάκου. Στην Ανόρθωση έμεινε για δύο χρόνια, αποχωρώντας το καλοκαίρι με προορισμό τον Παναιτωλικό.