Από τα λόγια… στην πράξη

Εάν ο Χρήστος Πουλλαΐδης όντως ανακοινώσει μέσα στην ερχόμενη βδομάδα – όπως αναφέρουν οι πληροφορίες – τον υποψήφιο για την ΚΟΠ, αυτό σημαίνει πως τα λόγια γίνονται πράξεις. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο υποψήφιος δεν είναι κάποιο από τα ονόματα που ακούστηκαν ως σήμερα.

Ας θυμηθούμε τα λόγια, δηλαδή τι έλεγε η ανακοίνωση της Ανόρθωσης τον περασμένο Δεκέμβριο και τους εφτά λόγους για τους οποίους καλούσε τον Κουτσοκούμνη σε παραίτηση:

1. Άνιση μεταχείριση Σωματείων

Ο Πρόεδρος της ΚΟΠ παραδέχτηκε από ραδιοφώνου (Ράδιο Πρώτο – 22/10/2014) ότι η ηγεσία της Ομοσπονδίας μεταχειρίζεται με δύο μέτρα και δυο σταθμά τα Σωματεία ενώ παρεμβαίνει στην εξέταση των Κριτηρίων υπέρ των «ημετέρων». Η δημόσια παραδοχή του Προέδρου της Ομοσπονδίας, για άνιση μεταχείριση των Σωματείων, τεκμηρίωσε ουσιαστικά τις οποιεσδήποτε τυχόν υποψίες και ενδείξεις υπήρχαν, προσέβαλε το κύρος του πρωταθλήματος και φυσικά το κύρος και την αξιοπιστία της ΚΟΠ.

Επιπρόσθετα, γνωστά είναι σε όλους τα προβλήματα στη λειτουργία των πειθαρχικών και δικαστικών οργάνων της ΚΟΠ. Οι ορισμοί γίνονται με αδιαφάνεια και αδιευκρίνιστα κριτήρια ενώ η Δικαστική Επιτροπή αντί να δικάζει επί της ουσίας, ουσιαστικά επιβάλλει ποινές βάσει του τι αναγράφεται στους Πειθαρχικούς Κανονισμούς που το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΟΠ ετοιμάζει και εγκρίνει, χωρίς και πάλι να αποφεύγονται εξόφθαλμα φαινόμενα όπου αυτοί οι Κανονισμοί καταστρατηγήθηκαν.

2. Αδιαφάνεια στους ορισμούς διαιτητών

Η Επιτροπή Διαιτησίας της ΚΟΠ, διορισμένη από το Διοικητικό Συμβούλιο, έχει αποδεδειγμένα αποτύχει στο έργο της, όπως έγινε και με προηγούμενες επιτροπές επιφορτισμένες με το ίδιο θέμα και διορισμένες από το ίδιο Διοικητικό Συμβούλιο ή/και τους ίδιους ηγέτες της ΚΟΠ. Διαιτητές έχει αποδειχτεί να κάνουν σοβαρά και αδικαιολόγητα σφάλματα και ενώ καταγγέλλονται από τα Σωματεία, την επόμενη ακριβώς αγωνιστική διαιτητεύουν κανονικά, για άγνωστους – προς εμάς τουλάχιστον -λόγους.

Ο δε εκλεκτός της ηγεσίας και του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΟΠ για αξιολόγηση των διαιτητών και διαχείριση και ορισμό τους σε αγώνες, απουσιάζει στο εξωτερικό την ώρα που τελεί υπό διερεύνηση και αμφισβήτηση για διάφορα θέματα τα οποία σχετίζονται με την επαγγελματική του ενασχόληση στην ΚΟΠ. Οφείλουμε μάλιστα να σημειώσουμε ότι το μεγάλο κόστος εργοδότησης του – όποιο και να είναι αυτό -δεν συνάδει με τη συχνή απουσία του στο εξωτερικό και την ακόμα πιο συχνή εκτέλεση των καθηκόντων του εξ αποστάσεως.

3. Παραδοχή για στημένους αγώνες

Ο ίδιος ο Πρόεδρος της ΚΟΠ παραδέχτηκε σε τηλεοπτική εκπομπή (ΡΙΚ – 22/12/2014) ότι στην Κύπρο υπάρχουν στημένοι αγώνες, προσδιορίζοντας μάλιστα και το γκρουπ δυναμικότητας των ομάδων που εμπλέκονται, φωτογραφίζοντας και Συλλόγους. Παρέλειψε ωστόσο να παραθέσει έστω ένα μέτρο που ελήφθη επί προεδρίας του για καταπολέμηση του φαινομένου και τα αποτελέσματα που είχε. Η οποιαδήποτε ενδεχόμενη χειραγώγηση αγώνων, που άλλωστε υποδεικνύεται από την ίδια τη ΦΙΦΑ μέσω αποστολής «φακέλων», παραμένει μέχρι στιγμής άνευ ουσιαστικής και δραστικής αντιμετώπισης και αυτό  προσβάλλει το κύρος και την αξιοπιστία του πρωταθλήματος, οπωσδήποτε το κύρος και την αξιοπιστία της ΚΟΠ και του Διοικητικού της Συμβουλίου, καθώς και αποτρέπει τους υγιώς σκεπτόμενους ανθρώπους από περαιτέρω εμπλοκή στα κοινά του αθλήματος, με οποιοδήποτε τρόπο. Η ίδια η ΚΟΠ, θα πρέπει να διερωτηθεί για την οικονομική, ηθική και άλλη ζημιά που ενδεχομένως να έχουν υποστεί τα Σωματεία από τέτοια απαράδεκτα φαινόμενα και σε ποιο μερίδιο αναλογεί στην ΚΟΠ οποιαδήποτε ενδεχόμενη ευθύνη.

4. Οικονομική αδιαφάνεια, έλλειψη χρηστής διοίκησης

Εδώ και χρόνια, παρουσιάζεται αδιαφάνεια στον τρόπο με τον οποίο η ΚΟΠ χειρίζεται τα οικονομικά της. Ενδεικτικό το γεγονός ότι για χρόνια δεν δίνονταν ισολογισμοί στα Σωματεία, παρά μόνο παρουσιάζονταν στη Γενική Συνέλευση για έγκριση από τα Σωματεία, χωρίς προηγούμενη ενημέρωση και χρόνο για μελέτη από τα ίδια τα Σωματεία. Φέτος, μετά από πολλά χρόνια, κοινοποιήθηκαν οι οικονομικές καταστάσεις στα Σωματεία πριν τη Γενική Συνέλευση που πραγματοποιήθηκε στις 02/09/2014, αλλά δυστυχώς κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης ο Πρόεδρος της ΚΟΠ και ολόκληρο το Διοικητικό Συμβούλιο αδυνατούσε να απαντήσει σε συγκεκριμένες ερωτήσεις που είχαμε θέσει επί των οικονομικών καταστάσεων. Ταυτόχρονα, ο ίδιος ο Πρόεδρος της ΚΟΠ, δημόσια παραδέχτηκε ότι δεν δέχεται έλεγχο από το ίδιο το κράτος μέσα στο οποίο λειτουργεί.

Κατά την άποψη μας, παρατηρείται μια γενικότερη αδιαφάνεια και έλλειψη χρηστής διοίκησης στον τρόπο με τον οποίο εξασκείται η διοίκηση του οργανισμού με πολλά και τρανά παραδείγματα, όπως η εκ των προτέρων οικονομική διαχείριση μελλοντικών τηλεοπτικών δικαιωμάτων αγώνων, οι επιλεκτικές προσλήψεις και προαγωγές προσωπικού, η έλλειψη κοινωνικού διαλόγου μεταξύ των ενδιαφερομένων μερών (με την πραγματική συμπερίληψη όλων των ενδιαφερομένων μερών) και η ελλιπής ενημέρωση για θέματα πολιτικής και στρατηγικής που επηρεάζουν το άθλημα που όλοι υπηρετούμε. Επιπρόσθετα, δεν βλέπουμε κανένα ρεαλιστικό αποτέλεσμα για δημιουργία πλήρους επαγγελματικού υποβάθρου στο ποδόσφαιρο, όπως για παράδειγμα σε θέματα συλλογικής σύμβασης ανάμεσα σε ποδοσφαιριστές και Συλλόγους, κάτι που θα ήταν δίκαιο και επωφελές και για τα δύο μέρη.

Ταυτόχρονα, η έλλειψη χρηστής διαχείρισης αντανακλάται μέσα από τους Κανονισμούς της ΚΟΠ. Τόσο οι Πειθαρχικοί Κανονισμοί όσο η Προκήρυξη των Πρωταθλημάτων και το Καταστατικό της ΚΟΠ παραμένουν απαρχαιωμένα, χωρίς καμιά διάθεση εκ μέρους της ηγεσίας της ΚΟΠ να εκσυγχρονιστούν για να καλύπτουν τις νέες ανάγκες των διοργανώσεων, παρ’ όλες τις προσπάθειες και τεκμηριωμένες εισηγήσεις των Σωματείων, ειδικά τα τελευταία δύο χρόνια. Γι’ αυτό και πολλές φορές παρατηρείται το φαινόμενο να τρέχουμε πίσω από τις εξελίξεις για να κάνουμε τροποποιήσεις και αλλαγές, δημιουργώντας νέες αδικίες.

5. ΚΟΠ-TV και εμπορικός τομέας

Το μεγαλεπήβολο σχέδιο του Προέδρου και του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΟΠ στην τρέχουσα θητεία τους, ήταν η δημιουργία ενιαίας πλατφόρμας για κεντρική διαχείριση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων. Υπάρχουν ερωτήματα που ακόμη πλανώνται αναπάντητα για σύγκρουση συμφερόντων στο συγκεκριμένο πεδίο, ενώ δεν κατάφερε μέχρι στιγμής να προσελκύσει όλες τις ομάδες. Μιλώντας για τη δική μας ομάδα, φαίνεται ότι η δική μας απροθυμία για συμμετοχή σε αυτό το σχέδιο λειτούργησε αρνητικά, αφού παρατηρούμε συνεχείς ενδείξεις που παραπέμπουν σε ενδεχόμενη εκδικητική αντιμετώπιση από την ΚΟΠ. Γίναμε μάρτυρες «επίθεσης» του Προέδρου της ΚΟΠ κατά της Ανόρθωσης, ο οποίος έφτασε στο σημείο να κατηγορήσει το Σύλλογό μας τόσο δια ανακοινώσεως όσο και με μη ανταποκρινόμενες στην πραγματικότητα δηλώσεις από ραδιοφώνου (Ράδιο Πρώτο – 22/10/2014), τις οποίες έτρεξε μετά να «μαζέψει» μέσα από επίσημες ανακοινώσεις, δίχως ακόμα να απολογηθεί.

Γενικότερα όμως, παρατηρείται μια τεράστια αποτυχία στην εμπορική πολιτική της ΚΟΠ και στην εμπορική διαχείριση του προϊόντος (αθλήματος) από την ΚΟΠ. Ούτε καν χορηγό δεν έχει το πρωτάθλημα μας τα τελευταία δύο χρόνια, με αποτέλεσμα τα Σωματεία να χάνουν τεράστια έσοδα, την ώρα που οι πολιτικές της ηγεσίας της ΚΟΠ τα επιβαρύνουν με επιπλέον έξοδα, όπως είναι η καταβολή χρηματικού παραβόλου στην ΚΟΠ για να έχει η έκαστη ομάδα δικαίωμα να διαφημίζει χορηγούς στις εμφανίσεις της ή να πρέπει να υπόκειται σε έλεγχο και έγκριση από την ΚΟΠ για εμπορικές δραστηριότητες, που εν τη απουσία χορηγού πρωταθλήματος, ουδόλως επηρεάζουν την ίδια την ΚΟΠ.

Η ηγεσία της ΚΟΠ, αρνείται εδώ και χρόνια να συζητήσει έστω το ενδεχόμενο δημιουργίας επαγγελματικής λίγκας, κάτι που προτάθηκε από συγκεκριμένα Σωματεία, με στόχο την εξυγίανση του ποδοσφαίρου και την αύξηση των εσόδων των Συλλόγων.

6. Προσβολή του κύρους του ποδοσφαίρου

Η εξασφάλιση εντάλματος για έρευνα στα γραφεία της ΚΟΠ και η κατάσχεση ηλεκτρονικών υπολογιστών, βιβλίων και εγγράφων, προϋποθέτει την προσκόμιση στο Δικαστήριο από Εισαγγελία/Αστυνομία τεκμηρίων και δημιουργία εύλογης υποψίας για διάπραξη αδικημάτων. Το κύρος του ποδοσφαίρου έχει πληγεί ανεπανόρθωτα από τη συγκεκριμένη ενέργεια και η παραίτηση της ηγεσίας της ΚΟΠ θα είναι απλά το πρώτο βήμα για την αποκατάστασή του.

7. Αποκατάσταση της εμπιστοσύνης του κόσμου στο άθλημα

Η κοινή γνώμη αποτελεί αλάνθαστο κριτή. Η συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου, ζητά επιτακτικά την παραίτηση της ηγεσίας της ΚΟΠ, την οποία θεωρεί με τον ένα ή τον άλλο τρόπο υπεύθυνη για τα σκάνδαλα που έρχονται στο φως της δημοσιότητας και την αναξιοπιστία του ποδοσφαίρου.

Είναι πλέον περισσότερο από έκδηλη η ανάγκη για ανανέωση στην ηγεσία του ποδοσφαίρου μας, ο εμβολιασμός της ΚΟΠ με νέους ανθρώπους, φρέσκα μυαλά, καινοτόμες και ρηξικέλευθες ιδέες που θα επαναφέρουν το ενδιαφέρον του φίλαθλου κόσμου στο ποδόσφαιρο και θα ξαναζωντανέψουν τα στάδια.

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ