ΑΦΙΕΡΩΜΑ: Από τον Ομπίκου και τον Κετσπάγια στον Γκονσάλβες

Ανέκαθεν, η Ανόρθωση είχε ως πάγια πολιτική να μην εμποδίζει το μέλλον των ποδοσφαιριστών της. Εξάλλου δεν ήταν λίγες οι περιπτώσεις που η ομάδα μας, αναγκαζόταν να πουλήσει το αστέρι της, σε ομάδες του εξωτερικού.

Με αφορμή τη μεταγραφή του Ίσμαηλ Γκονσάλβες, ετοιμάσαμε ένα αφιέρωμα με τους ποδοσφαιριστές που φόρεσαν την φανέλα της «Μεγάλης Κυρίας» και φεύγοντας άφησαν στα ταμεία της ομάδας, ένα σεβαστό ποσό.

Μάικ Ομπίκου

obiku, ompikou

Ο μαύρος πάνθηρας, ο μεγάλος Μάικ και ένας από τα πιο αγαπημένα παιδιά της κυανόλευκης εξέδρας, ήρθε στην Κύπρο το καλοκαίρι του 1989 από σπόντα καθώς την τελευταία στιγμή ακυρώθηκε η μεταγραφή του στην Πορτογαλική Μαρίτιμο. Έτσι η ευρωπαϊκή καριέρα του Νιγηριανού, ξεκίνησε από την Κύπρο και την Ανόρθωση. Ταχύτητα, εκτελεστική δεινότητα, σουτ και κεφαλιά ήταν τα στοιχεία που συνόδευαν τον Νιγηριανό. Οι εμφανίσεις του με την Ανόρθωση, ιδίως την τελευταία χρονιά, ήταν αρκετές για να σαγηνεύσουν τον πρόεδρο της Φέγιενορντ, ούτως ώστε να πληρώσει 400 χιλιάδες δολλάρια για να τον κάνει κάτοικο Ρότερνταμ.

Τιμούρ Κετσπάγια

temur-omonoia-1991

Για να καταφέρει να φύγει από τη Γεωργία και να έρθει στην Κύπρο, χρειάστηκε να συνωμοτήσουν πολλές δυνάμεις. Για να δοξαστεί από τον κόσμο της Ανόρθωσης, χρειάστηκε μόνο η τεράστια καρδιά που διαθέτει. Το καλοκαίρι του 1991, μετά από συστάσεις ενός Ρώσσου φίλου του Κίκη Κωνσταντίνου, οι Ιορτανέσκου και Κωνσταντίνου, είχαν μεταβεί στη Τυφλίδα για να παρακολουθήσουν αγωνιζόμενο τον νεαρό Κετσπάγια. Όμως ο Τιμούρ ήταν τραυματίας, ωστόσο αυτό δεν απογοήτευσε τους δύο άνδρες που βγήκαν στους δρόμους της Τυφλίδας και ρωτούσαν τους περαστικούς, ποιος είναι ο καλύτερος ποδοσφαιριστής στη χώρα. Οι πλείστοι είπαν αυτό που ήθελαν να ακούσουν οι δύο άνδρες, Τιμούρ Κετσπάγια. Έτσι ο «άβγαλτος» στη ζέστη και την υγρασία Τιμούρ Κετσπάγια, κατεβαίνει στην Κύπρο ένα καλοκαιρινό απόγευμα του 1991.

Κολωνία, Ολυμπιακός και Α.Ε.Κ έδειξαν ζωηρό ενδιαφέρον για την απόκτηση του Τιμούρ. Ο Μπάγεβιτς –τότε προπονητής στην ΑΕΚ- έκανε για πάρτη του ταξίδια αρκετά ταξίδια για να τον δει αγωνιζόμενο. Και πείστηκε πως μπορεί να αποτελέσει ένα δυνατό γρανάζι στην καλοκουρδισμένη μηχανή της ΑΕΚ. Έτσι το καλοκαίρι του 1994, φθάνει πρόταση ύψους 200 χιλιάδων λιρών, που αφήνει ικανοποιημένη την Ανόρθωση και έτσι ο Τιμούρ θα γίνει κάτοικος «Νίκος Γκούμας».

Το πρώτο του πέρασμα θα διαρκέσει τρία χρόνια, δύο δεύτερες θέσεις και ένας χαμένος τελικός κυπέλλου. Θα αφήσει πίσω του αρκετούς φίλους και μια υπόσχεση, πως μια μέρα θα επιστρέψει για να πάρει το πρωτάθλημα.

Ίλιαν Κυριάκοφ

 

Τον θαυμάσαμε στα γήπεδα των Η.Π.Α στο παγκόσμιο κύπελλο του 1994. Ήταν μέλος της θρυλικής ομάδας της Βουλγαρίας, που έφθασε μέχρι τα ημιτελικά της διοργάνωσης. Ένα χρόνο αργότερα, έμελλε να κατέβει στην Κύπρο μαζί με τους Ιγνάτοφ και Τοντόροφ, προκειμένου να αποτελέσουν το τρίο των ξένων της ομάδας μας, για τη χρονιά 1995-96. Αν και η Ανόρθωση είχε πραγματοποιήσει μια κακή χρονιά, ο Κυριάκοφ ξεχώριζε σαν τη μύγα μες το γάλα. Ως εκ τούτου, η Αμπερτήν από την Σκωτία, ξόδεψε ένα ποσό της τάξης του μισού εκατομμυρίου λιρών προκειμένου να ντύσουν τον βραχύσωμο μέσο στα «ερυθρόλευκα της ομάδας» τους.

Σίνισα Γκόγκιτς

gogic

 

Το καλοκαίρι του 1993, ο Κίκης Κωνσταντίνου θα κάνει το κόλπο γκρόσο και θα ντύσει στα «κυανόλευκα» τους Διόσκουρους του ΑΠΟΕΛ, τον Γκόγκιτς και τον Σάπουριτς. Στα 33 του χρόνια, εν έτη 1997 και μήνα Ιανουάριο, κρίθηκε ικανός από τον Ντούσαν Μπάγεβιτς για να αποτελέσει τον ποδοσφαιριστή που θα έδινε λύσεις στην επίθεση του ΟΣΦΠ, στον αγώνα που έκανε για να ξεφύγει από μια στείρα από πρωταθλήματα δεκαετία. Παρά το γεγονός πως το πρωτάθλημα ήταν στη μέση του, η επιθυμία του ποδοσφαιριστή αλλά και η πάγια πολιτική της ομάδας να μην στέκεται εμπόδιο στο μέλλον των ποδοσφαιριστών, σε συνδυασμό με την άκρως ελκυστική πρόταση του ΟΣΦΠ –πάνω από μισό εκατομμύριο-, έκαναν τον γέρο-Γκόγκα κάτοικο λιμανιού.

Μπόμπαν Κρισμάρεβιτς

 

boban

Μετά τη μεταγραφή του Γκόγκιτς, η Ανόρθωση κινήθηκε αστραπιαία για να αποσπάσει τη μεταγραφή του Κρισμάρεβιτς, που είχε φύγει από τον Απόλλωνα και αγωνιζόταν στην Ε.Ν.Παραλιμνίου, εκεί όπου με τον Μιχάλη Κωνσταντίνου είχαν συνθέσει ένα αξιοζήλευτο επιθετικό δίδυμο. Από τον Φλεβάρη, ο Μπόμπαν είχε υπογράψει στην Ανόρθωση ούτως ώστε να ενσωματωθεί το καλοκαίρι του 1997. Φαρμακερό αριστερό σουτ, κοφτή ντρίμπλα ήταν τα στοιχεία που συνέθεταν τον Σέρβο, ο οποίος από τις εμφανίσεις που έκανε στα προκριματικά του Champions League απέναντι στον ΟΣΦΠ είχε στρέψει τα βλέμματα των Ελλαδικών ομάδων προς το πρόσωπό του. Η δαιμονιώδης φόρμα του στο πρώτο μισό του πρωταθλήματος και το γεγονός πως σκόραρε κατά ριπάς, ανάγκασαν τον Άρη και τον ΠΑΟΚ να μπουν σε μια μεταγραφική κόντρα. Νικητής αναδείχθηκε ο ΠΑΟΚ, που έντυσε στα ασπρόμαυρα τον παλαί ποτέ παρτενέρ του ξακουστού Πρέντραγκ Μιγιάτοβιτς στην Παρτιζάν Βελιγραδιού.

Γιάννης Οκκάς

Okkas01

 

Μαζί με τον Μιχάλη Κωνσταντίνου, αποτέλεσαν τα μήλα της έριδος το καλοκαίρι του 1997. Απόλλων, Ομόνοια και Ανόρθωση έριζαν για την απόκτηση του. Νικητής όπως σε πολλά μεταγραφικά ντέρμπι της εποχής, αναδείχθηκε η ομάδα μας, που έντυνε στα «κυανόλευκα» ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα της Κύπρου. Η συνεχόμενη ανοδική πορεία της Ανόρθωσης, οι αξιοζήλευτες επιδόσεις της σε συνδυασμό με τις δίχως ίχνος κατωτερότητα εμφανίσεις της στην Ευρώπη, οδήγησαν αρκετούς σκάουτερ να παρακολουθούν τον νεαρό Οκκά. Το καλοκαίρι του 2000, ο ΠΑΟΚ του Μπατατούδη θα τον αποκτήσει πακέτο με τον Γιώτη Εγκωμίτη δαπανώντας ένα ποσό της τάξης του 1.8 εκατομμυρίων λιρών.

Γιώτης Εγκωμίτης

Ο Γιώτης Εγκωμίτης σε παιχνίδι απέναντι στην Λέγκια. Παιχνίδι στο οποίο σκόραρε με ευθύβολο σουτ έξω από την περιοχή σημειώνοντας το 1-0 που έμελλε να ήταν και το τελικό αποτέλεσμα

Δύο μήνες τον πολιορκούσε η Ομόνοια, μέσα σε μία νύχτα τον απόκτησε η Ανόρθωση. Το καλοκαίρι του 1997, έφευγε από το Δασάκι για να κάνει καριέρα στην Ανόρθωση. Ποδοσφαιριστής από τους λίγους, αγωνίστηκε σε όλες τις θέσεις, με χαρακτηριστικά που όμοια του δύσκολα βρίσκεις σε πολλούς ποδοσφαιριστές. Πολυσύνθετος, μηχανάκι, τεχνίτης αλλά και γκολτζής άμα λάχει. Το καλοκαίρι του 2000, μετά από ένα καταπληκτικό πρωτάθλημα, θα ελκύσει τα βλέμματα του ΠΑΟΚ, ο οποίος θα τον αποκτήσει παρέα με τον Οκκά.

Νόρτιν Βόουτερ

wooter

Το καλοκαίρι του 2004, ο Τιμούρ έψαχνε τον ποδοσφαιριστή που θα κάνει τη διαφορά. Το όνομα αυτού, Νόρτιν Βόουτερ, ο οποίος ξεπετάχτηκε από τις περίφημες ακαδημίες του Άγιαξ. Συνέχισε την καριέρα του στην Σαραγόσα και στην πορεία στην Αγγλική Γουότφορντ. Παικταράς αλλά και ιδιόρρυθμος. Εκρηκτικός που κουβαλούσε και πολλά καντάρια μπάλας. Μια επίσκεψη του τότε σκάουτερ του ΠΑΟ, Σπύρου Λιβαθηνού, ήταν αρκετή για να τον πείσει να δαπανήσει ένα ποσό της τάξης των 130 χιλιάδων λιρών, προκειμένου να κάνει κάτοικο Παιανίας τον Ολλανδό ποδοσφαιριστή.

Γκεόργκι Κινκλάτζε

kinky apoel

Σεπτέμβριος του 2004 και η Ανόρθωση έψαχνε ελεύθερο ποδοσφαιριστή, για να αντικαταστήσει τον Βούλγαρο Ιβάνοφ που είχε φύγει λίγο νωρίτερα. Λίγο τα κιλά του, πολύ η τεμπελιά του και ακόμη περισσότερο η φιλία του με τον Κετσπάγια, οδήγησαν στην Ανόρθωση το μεγαλύτερο ταλέντο που πάτησε τον πόδι του στην Κύπρο, τον Γκέοργκι Κινκλάτζε. Γιατί αν δεν σύμβαιναν όλα τα πιο πάνω, τότε δεν υπήρχε περίπτωση να κατέβει στο νησί αυτός ο παικταράς.

Δεκάρι παλιάς κοπής, με τον Τιμούρ να βρίσκει με την πρώτη το κουμπί του και έτσι οι δύο θρύλοι του Γεωργιανού ποδοσφαίρου, οδηγούσαν εκ τους ασφαλούς την Ανόρθωση, στην κατάκτηση του πρωταθλήματος.

Η αποχώρηση του από την Ανόρθωση, ήταν άκομψη μιας και λίγο πριν τον επαναληπτικό με τη Ρέηντζερς, την έκανε το μακρινό Καζάν και την Ρούμπιν, με την Ανόρθωση να βάζει στα ταμεία της ένα ποσό της τάξης των 130 χιλιάδων λιρών.

Ουίλλιαμ Μποαβεντούρα

boaventura

Ήρθε στην Κύπρο για λογαριασμό της ΑΕΛ, το αετίσιο μάτι του Κετσπάγια θα τον συλλάβει και έτσι από την Άνοιξη του 2006 θα αποσπάσει την υπογραφή του. Από εξτρέμ, στην πορεία ο Κετσπάγια θα τον μετατοπίσει στην άμυνα και στο αριστερό άκρο, με τον «Μπόα» να ανταπεξέρχεται στη θέση.

Τον Μάρτη του 2008, θα υπογράψει την ανανέωση του συμβολαίου του, ωστόσο στην πορεία τα συνεχόμενα πειθαρχικά παραπτώματα, θα οδηγήσουν τον Κετσπάγια να τον θέσει υπό μεταγραφή. Η Μέταλουργκ Ντόνετσκ θα ξοδέψει ένα ποσό της τάξης των 200.000 ευρώ, για να τον αποκτήσει.

 

Ρικάρντο Λαβόρδε

lavorde

Αποτέλεσε τον ποδοσφαιριστή στον οποίο ο Όγιος έβλεπε πως θα κάνει τη διαφορά. Το παρουσιαστικό του, κάθε άλλο παρά έπειθε. Το ντεμπούτο με την κυανόλευκη φανέλα στα παιχνίδια με την ΤΣΚΑ τον Αύγουστο του 2010, με τον Ρίκκι να κλέβει την παράσταση στο επαναληπτικό της Λάρνακας. Η συνέχεια για τον Κολομβιανό ζογκλέρ, κάθε άλλο παρά θετική ήταν. Ο τραυματισμός που αποκόμισε από το παιχνίδι με την ΤΣΚΑ, σε συνδυασμό με την Ανόρθωση που ήταν σε ελεύθερη πτώση, δεν βοήθησαν σε καμία περίπτωση τον Κολομβιανό να δείξει δείγματα του ταλέντου του, με τον Κρισμάρεβιτς να τον έχει στη λίστα εξόδου.

Η πρόσληψη του Στόιλοφ και το γεγονός πως μπήκε ως αλλαγή και σκόραρε στο ντέρμπι με τον ΑΠΟΕΛ, τον κράτησαν στην Ανόρθωση τις δύσκολες μέρες. Το καλοκαίρι του 2011 ήταν έτοιμος να αποχωρήσει, μιας και οι συχνοί μυϊκοί τραυματισμοί που αντιμετώπιζε ήταν εμπόδιο για να ξοδευτούν 300 χιλιάδες για να αποκτηθεί με ελευθέρα. Ωστόσο η επιμονή του Στόιλοφ και οι γνωματεύσεις των γιατρών, βγήκαν σε καλό για την Ανόρθωση, η οποία πλήρωσε την ρήτρα.

Στα επόμενα δύο χρόνια η ιστορία είναι λίγο πολύ γνωστή, ο ποδοσφαιριστής έκανε παπάδες με τη «κυανόλευκη» φανέλα. Με τη Ρωσσική Κράσνονταρ, να εκταμιεύει ένα ποσό της τάξης των 1.6 εκατομμυρίων ευρώ, προκειμένου να αποκτήσει τον Κολομβιανό ντριμπλέρ.

Ίσμαηλ Γκονσάλβες

isma

Το άκουσμα του δανεισμού του τον Ιανουάριο, κάθε άλλο παρά ενθουσίασε. Το ανεπιτυχές πέρασμα του από τον ΑΠΟΕΛ, σε συνδυασμό με την άστατη εξωγηπεδική ζωή μου έκανε αποτελούσαν τους κυριότερους λόγους που ο κόσμος ήταν επιφυλακτικός.

Ωστόσο ο Αντρέ Πάους, βρήκε το κουμπί του ποδοσφαιριστή από τη Γουινέα-Μπισάου, ο οποίος στους 5 μήνες παρουσίας του στην Ανόρθωση, σκόραρε 11 τέρματα αφήνοντας άπαντες ικανοποιημένους από την απόδοση του. Έτσι η Ανόρθωση θα βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη, να ξοδέψει 200 χιλιάδες ευρώ προκειμένου να τον κάνει δικό της.

Τα πράματα δεν ήρθαν όπως περιμέναμε όλοι, καθώς λίγες μέρες μετά ο Ίσμα θα εμφανιστεί αρνητικός στο ενδεχόμενο να επιστρέψει στην Κύπρο και να αγωνιστεί στην Ανόρθωση, επικαλούμενος οικογενειακούς λόγους.

Ευτυχώς για την ομάδα μας αλλά και για τον ποδοσφαιριστή, η πρόταση ήρθε από τη Σαουδική Αραβία και ήταν ύψους 350 χιλιάδων ευρώ, δελεάζοντας τόσο την ομάδα μας όσο και τον ποδοσφαιριστή.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ