Αναμφίβολα ο Τιμούρ Κετσπάγια ήταν και θα παραμείνει ένας σύγχρονος θρύλος στην ιστορία της Ανόρθωσης. Τα επιτεύγματα του μιλούν από μόνα τους και όσοι προσπαθούν με τον Α ή Β τρόπο να τον μειώσουν, απλά μειώνουν την ίδια την ιστορία της Ανόρθωσης. Ας μην ξεχνάμε πως τα μεγαλύτερα ποδοσφαιρικά επιτεύγματα της «Μεγάλης Κυρίας», φέρουν την υπογραφή του αξεπέραστου καραφλού.
Μετά και τις δηλώσεις του Τιμούρ Κετσπάγια την Παρασκευή και το δημόσιο άκουσμα της δικής του θέσης, καταγράφουμε τα όσα έγιναν και δεν έγιναν, τι πρέπει να προσεχθεί στο μέλλον, τα λάθη και τις παραλείψεις. Σίγουρα στόχος όλων μας, είναι το καλό της Ανόρθωσης και τα όσα εξελίχθηκαν γύρω από τον Κετσπάγια αποτελούν ένα καλό δίδαγμα για το μέλλον.
Ας πάρουμε τα πράματα από την αρχή:
Η κατάσταση
Οι σχέσεις μεταξύ του Τεντ Φαν Λέουβεν και του Αντρέ Πάους είχαν φθάσει στο απροχώρητο. Οι δύο άνδρες εκτός του ότι δεν έλεγαν ούτε καλημέρα μεταξύ τους, είχαν πάρει ξεκάθαρη θέση, πως δεν συνεργάζονται μεταξύ τους, οπότε παραμονή και των δύο και συνέχιση του πλάνου και με τους δύο μαζί ήταν ανέφικτη.
Επιπρόσθετα ο Τεντ Φαν Λέουβεν, με εξαίρεση τον Φραγκίσκο Χατζημιχαήλ και τον Χρήστο Πουλλαΐδη, δεν ήταν αρεστός σε κανένα άλλο εντός Δ.Σ. Η εκκεντρικότητα του Ολλανδού, σε συνδυασμό με ορισμένες απόψεις που δεν άρεσαν σε πολλούς, τον είχαν καταστήσει persona non grata εντός της ομάδας.
Τα δεδομένα προ Απόλλωνα
Ωστόσο πριν το εντός έδρας παιχνίδι με τον Απόλλωνα, τα δεδομένα ήταν υπέρ του Φαν Λέουβεν πως θα συνέχιζε την επόμενη χρονιά. Ο Πάους είχε κριθεί ανεπαρκής τόσο από τον ίδιο τον Φαν Λέουβεν που τον έφερε όσο και από τον υπεύθυνο του ποδοσφαιρικού τμήματος. Η αποτυχία στα δύο σερί παιχνίδια με Ερμή και Ομόνοια –ιδίως με τον Ερμή- και η μη εξασφάλιση ευρωπαϊκού εισιτηρίου, είχαν κάνει το κλίμα βαρύ για τον Αντρέ Πάους, που δεν κατάφερε να φέρει εις πέρας στο στόχο που είχε τεθεί με την έναρξη της β’ φάσης του πρωταθλήματος.
Η ανάγκη για αποπομπή του Φαν Λέουβεν
Προ του φάσματος παραμονής του ανεπιθύμητου Φαν Λέουβεν και με δεδομένο πως ο Τιμούρ Κετσπάγια τυγχάνει καθολικής αποδοχής, με το όνομα του να δίνει εμπορική αξία στο σύλλογο, μέλη του Δ.Σ ξεκίνησαν να κινούν τα νήματα για επιστροφή του αξεπέραστου θρύλου στην ομάδα, δια της λανθασμένης όπως αποδείχθηκε οδού. Βολιδοσκόπησαν τις προθέσεις του Τιμούρ εάν ήταν διατεθειμένος να επιστρέψει στο κυπριακό πρωτάθλημα με την απάντηση να ήταν καταφατική. Μόνο που δεν πήραν διαβεβαιώσεις από τον Πουλλαΐδη, ότι θέλει πίσω στην ομάδα τον Κετσπάγια, παρά μόνο απαντήσεις που θύμιζαν χρησμούς της Πυθίας.
Τα δεδομένα για Πάους
Η αποπομπή του Πάους από την ομάδα θα ήταν γεγονός, εάν δεν έμπαινε στο παιχνίδι ο κόσμος. Το τέλος του παιχνιδιού με τον Απόλλων, μετατράπηκε σε λαϊκό συλλαλητήριο για την παραμονή του Ολλανδού προπονητή. Η έκρηξη αγάπης του κόσμου προς το πρόσωπο του Ολλανδού, που άκουσε το όνομα του να γίνεται σύνθημα στα χείλη των οπαδών, ισχυροποίησε τον Ολλανδό που έμοιαζε να ήταν χαμένος.
Μετά τον Απόλλωνα
Οι προθέσεις του Κετσπάγια ήταν ήδη γνωστές και τότε ήταν που άρχισαν τα μέλη του Δ.Σ, να προσπαθούν με κάθε τρόπο να πλασάρουν το όνομα του Κετσπάγια ως την ιδανική λύση. Αρκετοί παράγοντες εντός Δ.Σ αλλά και εκτός, είχαν αρχίσει το ψηστήρι στο Χρήστο Πουλλαΐδη, για να πάρει τη μεγάλη απόφαση για τη μεγάλη επιστροφή.
Η κατάσταση έμοιαζε λίγο πολύ μπερδεμένη, ο Φαν Λέουβεν κοιτούσε για προπονητή στην Ολλανδία, μέλη του Δ.Σ πρόκριναν λύση Κετσπάγια και ο Πάους που προ ημερών ήταν καμένο χαρτί και είχε αποτύχει να εξασφαλίσει το ευρωπαϊκό εισιτήριο, κέρδισε πόντους με τη καθολική στήριξη που είχε από τον κόσμο.
Το δίλημμα ενώ αρχικά ήταν μεταξύ Πάους και Φαν Λέουβεν, ήρθε στην εξίσωση και μπήκε το όνομα του Κετσπάγια.
Η ιδανική λύση στο γόρδιο δεσμό
Με το Ολλανδικό γινάτι να βγάζει μάτι, η λύση που θα έλυνε το γόρδιο δεσμό, για πολλούς εντός Δ.Σ άκουγε στο όνομα Τιμούρ Κετσπάγια.
Ως λύση ο Τιμούρ φάνταζε η ιδανική, ας μην ξεχνάμε πως ο Πάους δεν τύγχανε της εύνοιας του Φραγκίσκου Χατζημιχαήλ που στην ενδο-Ανορθωσιάτικη κόντρα είχε πάρει θέση υπέρ του διευθυντή ποδοσφαίρου, ενώ τον Τεντ δεν τον ήθελε κανένας άλλος στην ομάδα. Τυχόν αποπομπή του Πάους, θα έφερνε την οργή του κόσμου εκτός εάν ο αντικαταστάτης του Ολλανδού ήταν ο Κετσπάγια.
Η συνάντηση που γέννησε προσδοκίες
Την Τετάρτη 20/5 έγινε η κίνηση από τον πρόεδρο, ο οποίος προσκάλεσε τον Κετσπάγια στη δεξίωση μαζί με την ομάδα φούτσαλ. Οι δύο άνδρες δεν είναι φίλοι μεταξύ τους και θα ήταν η πρώτη προγραμματισμένη συνάντηση μεταξύ τους, καθώς στο παρελθόν βρέθηκαν τυχαία. Στο παρελθόν σε αντίστοιχες περιπτώσεις, ο Τιμούρ είχε αρνηθεί προσκλήσεις του Χρήστου Πουλλαΐδη, ούτως ώστε το όνομα του να μην εμπλακεί σε απίθανα σενάρια. Αναμφίβολα η πρόσκληση αυτή, συνδέθηκε με το σπάσιμο του πάγου και μια πρώτη ευκαιρία για συζήτηση. Η συνάντηση με το παρασκήνιο που προηγήθηκε τις προηγούμενες μέρες, είχε πάρει διαστάσεις μεγάλου ραντεβού. Γιατί θυμίζουμε πως οι πιέσεις για να επιστρέψει ο Κετσπάγια είχαν κτυπήσει κόκκινο.
Ο μεν Κετσπάγια λάμβανε διαβεβαιώσεις από όλους όσους τον βολιδοσκόπησαν πως ο πρόεδρος παρουσιάζεται αποφασισμένος για αυτό εξάλλου τον κάλεσε, ενώ ο Χρήστος Πουλλαΐδης στην πραγματικότητα δεν είχε ανοίξει τα χαρτιά του παρά μόνο άκουγε.
Η συνάντηση και το θολό τοπίο
Το κλίμα στη συνάντηση ήταν καλό, ωστόσο δεν έγινε κουβέντα για ποδόσφαιρο ούτε προγραμματίστηκε νέο ραντεβού για συζητήσεις. Εδώ τα πράματα έπρεπε να γίνουν ξεκάθαρα και να μπει τέλος στο σενάριο επιστροφής από τον ίδιο τον Χρήστο Πουλλαΐδη, ο οποίος έπρεπε να ξεκαθαρίσει στον ίδιο τον Κετσπάγια πως γνωρίζει μεν τις προθέσεις του αλλά δεν μπορεί να τον φέρει πίσω γιατί σύμφωνα πάντα με την επίσημη ανακοίνωση η ομάδα δεν είναι έτοιμη. Αντί αυτού η έλλειψη πρωτοβουλίας είχε θολώσει ακόμη περισσότερο την κατάσταση.
Το Σαββατοκύριακο φωτιά
Το Σαββατοκύριακο που ακολούθησε ήταν έντονο και γεμάτο παραφιλολογία. Όλοι περίμεναν το τηλεφώνημα του Χρήστου Πουλλαΐδη προς τον Κετσπάγια, για να σηματοδοτηθεί η επιστροφή. Ένα τηλεφώνημα που όμως δεν έγινε ποτέ και η αναμονή φάνταζε περισσότερο ως επιθυμία.
Οι πληροφορίες έδιναν και έπαιρναν, με το ράδιο αρβύλα και το «σπασμένο τηλέφωνο» να έχει την τιμητική του. Ο Τεντ Φαν Λέουβεν είχε χάσει σχεδόν κάθε στήριγμα, εξέλιξη που βόλευε τα σενάρια για Πάους ή Τιμούρ. Ο πρόεδρος ήταν σφίγγα και δεχόταν πιέσεις εκατέρωθεν, με τους ίδιους τους συνεργάτες του να βγάζουν προς τα έξω τα δικά τους θέλω ως τη γραμμή της Ανόρθωσης. Ενώ δεν ήταν λίγες φορές που ακούστηκε πως υπήρχαν παραιτήσεις στα σκαριά από υψηλόβαθμα στελέχη.
Στην πορεία είχε ξεκινήσει και η παραφιλολογία πως ο Κετσπάγια ζήτησε αστρονομικά ποσά , ενώ στην ουσία ο Πουλλαΐδης και ο Κετσπάγια ουδέποτε συζήτησαν για ποδόσφαιρο, πόσο μάλλον για ποσά.
Το λάθος του προέδρου
Καταρχήν ο Χρήστος Πουλλαΐδης, ουδέποτε έπρεπε να προσκαλέσει τον Κετσπάγια σε δείπνο, ιδίως όταν υπήρχε ανοικτό θέμα προπονητή. Είχε εις γνώση του, τις πιέσεις που δεχόταν από συνεργάτες του, όπως επίσης και τις προθέσεις του Κετσπάγια. Με τον ίδιο να μην είναι αποφασισμένος ή να μην μπορεί να προχωρήσει στη μεγάλη συμφωνία, έπρεπε να αναβάλλει τη συνάντηση που αποδείχθηκε καθαρά κοινωνική με τον Κετσπάγια, μετά που θα ξεκαθάριζε το θέμα προπονητή. Παράλληλα, έπρεπε να ξεκαθαρίσει από την πρώτη στιγμή στον Κετσπάγια πως δεν πρόκειται να επιστρέψει τη φετινή χρονιά, γιατί πολύ απλά δεν μπορεί να τον φέρει. Η αδράνεια που έδειξε ο Χρήστος Πουλλαΐδης, να τελειώσει μια και καλή το θέμα και το γεγονός πως η «Τιμουριάδα» διήρκεσε 5 ολόκληρες μέρες, δημιούργησαν προσδοκίες στο σήριαλ που εξελισσόταν.
Η έλλειψη σεβασμού
Δυστυχώς ο Κετσπάγια και η προσφορά του στην Ανόρθωση, για ακόμη μια φορά δεν έτυχε ανάλογου σεβασμού. Αυτή τη φορά από τον Χρήστο Πουλλαΐδη. Δεν μιλάμε σε καμία περίπτωση για θέμα πρότασης. Αυτό ήταν και θα παραμείνει αποκλειστικά θέμα του προέδρου. Εξάλλου με το ζόρι παντρειά δεν γίνεται και δεν θα ήταν σωστό να γίνει. Αλλά καθαρά για θέμα διαπροσωπικών σχέσεων. Το όνομα του Κετσπάγια είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με ιστορικές επιτυχίες, δεν είναι προπονητής της σειράς και έπρεπε να τύχει του ανάλογου σεβασμού.
Με την παραφιλολογία να δίνει και να παίρνει, έπρεπε ο πρόεδρος να ξεκαθαρίσει στον Κετσπάγια πως δεν επιθυμεί την επιστροφή του στην Ανόρθωση γιατί δεν είναι η ώρα. Ήταν ο μόνος αρμόδιος και ο μόνος που μπορούσε να βάλει τέλος. Από την Παρασκευή μέχρι το απόγευμα της Δευτέρας, ένα τηλεφώνημα έπρεπε να γίνει για να τεθεί ένα τέλος στα σενάρια. Απλό κατανοητό πράμα, για να δομηθεί μια σχέση ειλικρινείας για το μέλλον… Γιατί όπως γράφεται και στην ανακοίνωση, ο Κετσπάγια θα επιστρέψει όταν το ευνοήσουν οι συνθήκες. Το να ενημερώνεται ο Κετσπάγια για τη συνέχιση της συνεργασίας με τον Αντρέ Πάους, μέσω του τύπου, σίγουρα δεν είναι κίνηση που δείχνει σεβασμό, ιδίως όταν πρόκειται για ένα προπονητή με την ιστορία του Κετσπάγια, με τις προθέσεις του για επιστροφή να είναι γνωστές. Παράλληλα δημιουργεί αρνητικές εντυπώσεις.
Η ανακοίνωση και η πίεση προς τον Κετσπάγια
Η ανακοίνωση μπορεί να ήταν καταπραϋντική για τον κόσμο, αναφέροντας πως ο Τιμούρ θα επιστρέψει όταν είναι η Ανόρθωση έτοιμη, με την επίκληση στο συναίσθημα να κτυπάει κόκκινο, αλλά έβαζε πίεση στον Τιμούρ ενώ παράλληλα κατέβαζε τις απαιτήσεις για τη νέα χρονιά. Δεν μπορείς σε καμία περίπτωση να έχεις στο περίμενε τον Κετσπάγια, ούτε και να του ασκείς πίεση για να ικανοποιήσεις το λαϊκό αίσθημα. Η αγάπη του για την Ανόρθωση γνωστή, δεν γίνεται όμως να του λες θα επιστρέψεις όταν μπορεί το σωματείο και μείνε στο περίμενε. Δηλαδή ο Κετσπάγια θα ντυθεί Πηνελόπη και θα περιμένει τον Οδυσσέα, αγνοώντας τους μνηστήρες; Δεν θέλαμε ή δεν μπορούσαμε να τον φέρουμε, αλλά ας μη ζητάμε και τα ρέστα από πάνω. Όπως ο Χρήστος Πουλλαΐδης έχει το δικαίωμα να αποφασίζει για το μέλλον του και την Ανόρθωση, το ίδιο δικαίωμα έχει και ο Τιμούρ για το δικό του μέλλον. Δεν μπορούμε να ζητούμε από τον Κετσπάγια να βάζει πάνω από όλα την Ανόρθωση, όταν η ίδια η Ανόρθωση δεν δίνει προτεραιότητα στον Κετσπάγια.
Η παράλειψη Κετσπάγια
Ο Βασίλης Τσάρτας κάποτε είχε δηλώσει πως τα μεγάλα ντηλ δεν γίνονται σε καφετέριες, αφήνοντας σαφέστατες αιχμές προς τον Θωμά Μαύρο, που έκλεινε συμφωνίες για την ΑΕΚ, στην καφετέρια του. Ο Κετσπάγια παρασυρόμενος και από αυτούς που τον βολιδοσκόπησαν, πήγε στο δείπνο με την ομάδα φούτσαλ στο σπίτι του προέδρου, δίχως να ζητήσει και να λάβει διαβεβαιώσεις ότι θα υπάρξει και επόμενη συνάντηση, ή να ζητήσει συνάντηση μόνος του με τον πρόεδρο. Ούτε καν για το περιεχόμενο της συνάντησης. Ειρήσθω εν παρόδω διαφορετικά του παρουσίαζαν τα δεδομένα, διαφορετικά τα βρήκε και σίγουρα δεν κατέβαινε στην οικεία Πουλλαΐδη για να φάει μόνο σουβλάκια.
Οι διαρροές και τα πανηγύρια
Σίγουρα από την υπόθεση Κετσπάγια υπάρχουν αρκετά διδάγματα. Από τον τρόπο λειτουργίας του διοικητικού συμβουλίου, τις επιλεκτικές και κατά επιθυμία διαρροές, μέχρι και το ποιος έχει το πάνω χέρι και ποιος απλά παραγοντίζεται για να δείχνεται, εις βάρος του ονόματος της Ανόρθωσης. Ένα θέμα που οπωσδήποτε πρέπει να δει ο Χρήστος Πουλλαΐδης, ούτως ώστε να αποφευχθούν ανάλογοι χειρισμοί στο μέλλον.
Αποδείχθηκε πως οι αποφάσεις που καίνε λαμβάνονται από τον Χρήστο Πουλλαΐδη, οπότε οποιοσδήποτε άλλος ενεργεί και διαβεβαιώνει, δίχως τη σύμφωνη γνώμη του προέδρου, μόνο κακό κάνει στην ομάδα και προκαλεί αρνητικές εντυπώσεις.
Η συνέχεια
Ο Κετσπάγια έδειξε έμπρακτα προτεραιότητα στην Ανόρθωση, με την ίδια την Ανόρθωση να έχει την ευκαιρία να τον φέρει πίσω κάτι το όποιο δεν έπραξε, γιατί σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση δεν μπορούσε να τον φέρει. Απόφαση που πάρθηκε από τον πρόεδρο και είναι άκρως σεβαστή, όπως σεβαστή πρέπει να γίνει και οποιαδήποτε απόφαση του Τιμούρ Κετσπάγια στο μέλλον.
Το όνειρο για πάρα πολύ κόσμο, για επιστροφή του Κετσπάγια στον πάγκο της Ανόρθωσης, θα μείνει όνειρο. Ιδιαίτερα μετά τις δηλώσεις του Κετσπάγια την Παρασκευή, γίνεται αντιληπτό πως η πιθανότητα ο Τιμούρ να εργαστεί σε άλλη κυπριακή ομάδα είναι υπαρκτή. Εάν θα υπάρξει σενάριο επιστροφής στο εγγύς μέλλον, ουδείς μπορεί να το γνωρίζει. Το ποδόσφαιρο είναι ζωτικός οργανισμός και τα δεδομένα αλλάζουν από μέρα σε μέρα. Σίγουρα μέσα από αυτή την υπόθεση, ράγισαν πολλά γυαλιά σε πολλές σχέσεις. Προπονητής της Ανόρθωσης είναι ο Αντρέ Πάους και ο Ολλανδός πρέπει να στηριχθεί και να μην είναι αναλώσιμος, γιατί αν στην πρώτη στραβή αποτελέσει παρελθόν, τότε η απόφαση για παραμονή του θα αποδειχθεί εγκληματικά λανθασμένη.