Μπορεί η συντριπτική πλειοψηφία να έπαιξε για πρώτη φορά ποδόσφαιρο στην Κύπρο, ωστόσο οι ποδοσφαιριστές που πήραν το καλοκαίρι το αεροπλάνο για λογαριασμό της Ανόρθωσης, έδειξαν κάθε άλλο παρά ψαρωμένοι.
Τόμας Καμίνσκι
Πίνουν νερό στο όνομά του οι απανταχού Ανορθωσιάτες, με τον Βέλγο πορτιέρο που ήρθε κυριολεκτικά στο παρά πέντε να αποδεικνύεται λίρα-εκατό. Παρά το νεαρό της ηλικίας του έδειξε από την αρχή ωριμότητα και ψυχραιμία… βετεράνου ποδοσφαιριστή. Ηγετική φυσιογνωμία στα μετόπισθεν, πολύ καλός με τη μπάλα στα πόδια και αποφασιστικότητα που έλειψε όσο τίποτε άλλο την τελευταία πενταετία. Κρίνοντας ότι πλην των εκλάμψεων του Βαλβέρδ, η τελευταία εγγύηση στον άσο ήταν ο προπονητής του Τόμας, Αριάν Μπεκιάι, τότε δεν είναι τυχαία η εκτίμηση που τυγχάνει.
Μάρκους Χόλγκερσον
Μπορεί οι πρώτες του εμφανίσεις να προβλημάτισαν, ωστόσο στη πορεία φάνηκε ότι η αμυντική ανεπάρκεια ήταν περισσότερο έλλειψης ικανού παρτενέρ παρά των ικανότητων του ιδίου. Ο Σουηδός με θητεία και στο MLS στο πλευρό του Τιερί Ανρί, ξεχώρισε για το πάθος και τη δυναμικότητα στις επεμβάσεις του, μη έχοντας να ζηλέψει σε δύναμη από οποιονδήποτε αντίπαλο επιθετικό. Το έργο του βέβαια ήταν κάθε άλλο παρά εύκολο μιας και μέχρι σήμερα αγωνίστηκε με τρεις διαφορετικούς παρτενέρ, προσαρμόζοντας το παιχνίδι του σε κάθε περίπτωση. Ιδανικός και στα «θέλω» του Άντρε Πάους όντας καλός χειριστής της μπάλας, κτίζοντας το παιχνίδι από τα μετόπισθεν.
Σεράν Πόλο
Βάση των πεπραγμένων του Ισπανουύ αμυντικού από το προηγούμενο πέρασμά του στην Κύπρο, ο πήχης ήταν ιδιαίτερα υψηλός σε σημείο που… δεν κατάφερε να τον υπερβεί. Θα έλεγε κανείς ότι «άσπρη ημέρα» στις αμυντικές επιδόσεις είδαμε μετά τον τραυματισμό του στον αγώνα με τη Νέα Σαλαμίνα και ο οποίος τον κράτησε εκτός για σεβαστό χρονικό διάστημα. Ακόμα και σε περιπτώσεις που ήταν διαθέσιμος, ο Άντρε Πάους προτίμησε την οπισθοχώρηση Λαϊφη ή Μάκου και αυτό τα λέει όλα.
Ραζάκ Νούχου
Το γεγονός ότι είναι πρώτος σε αγωνιστικά λεπτά και ότι έχασε αγώνα μόνο λόγω δύο τιμωριών τα λέει όλα για τον Γκανέζο ακραίο αμυντικό. Είναι μια από τις περιπτώσεις που δικαίωσε πανηγυρικά τον Τεντ Φαν Λέουβεν όντας το πιο επιθετικογενές μπακ που έχουμε δει εδώ και πάρα πολύ καιρό, κερδίζοντας μάλιστα (από τις προωθήσεις του) τέσσερα πέναλτι. Κάποια αστάθεια που παρατηρείται στην απόδοσή του είναι μάλλον δικαιολογημένη μιας και είναι από τους πλέον καταπονημένους ποδοσφαιριστές στη φετινή χρονιά.
Ιράκλι Μαϊσουράτζε
Ακόμα και όταν τελειώσει ο αγώνας, πάει στα αποδυτήρια τρέχοντας. Άπειρα αποθέματα δυνάμεων και πολλά τρεξίματα από ένα ποδοσφαιριστή που κάνει τη βρώμικη δουλειά στο χώρο του κέντρου και παρόλο που δεν σκοράρει, βρίσκεται σταθερά στην πρώτη γραμμή των διακριθέντων. Από τους ποδοσφαιριστές που η ανακοίνωσή τους προκάλεσε περισσότερα ερωτηματικά, παρά αισιοδοξία και από τους ποδοσφαιριστές που φρόντισαν να μιλήσουν στο γήπεδο με τη δουλειά τους.
Γκιόργκι Αμπουρτζάνια
Κι αν ο Ραζάκ Νούχου είναι πρώτος σε αγωνιστικά λεπτά, ο Αμπουρτζάνια είναι πρώτος σε συμμετοχές. Ο Γεωργιανός πήρε τη φανέλα βασικού στο σπίτι του ακόμα και μετά την επάνοδο του Γκονζάλο Γκαρσία, δείχνοντας παρά το νεαρό της ηλικίας του ότι είναι πολύ καλός χειριστής της μπάλας. Είναι ίσως ο ποδοσφαιριστής για τον οποίον οι απόψεις διείστανται με άλλους να τον αποθεώνουν και άλλους να τον κρίνουν και η αλήθεια είναι ίσως κάπου στη μέση. Από τη μια δείχνει απίστευτη ωριμότητα απέναντι σε έμπειρους αντίπαλους, από την άλλη η ατολμία του να τελειώσει φάσεις και η υπερανάλυση της τελικής πάσας, τον αδικεί.
Τσινεντού Εντέ
Σε άλλες εποχές θα μπορούσε να χαρακτηριστεί μεταγραφή «αεροδρομίου», με τον Γερμανό ακραίο επιθετικό να έχει το πλουσιότερο παλμαρέ από τους νεαποκτηθέντες. Η αλήθεια είναι ότι μέχρι τους πρώτους μήνες του 2015, κάθε άλλο παρά δικαίωσε τους διθυράμβους του Τεντ Φαν Λέουβεν και την προσπάθειά απόκτησής του, κινούμενος στη μετριότητα, με φανερή έλλειψη αυτοπεποίθησης. Το τελευταίο διάστημα οι απουσίες Αβραάμ-Γκαρσία τον κατέστησαν απαραίτητο και με τον χρόνο συμμετοχής που πήρε έδειξε να ξεδιπλώνει μέρος των αρετών του, ωστόσο αν βάλουμε στη ζυγαρία τις απολαβές και την εμπειρία του, το πρόσημο είναι οριακά θετικό.
Γιούρι Ιακοβένκο
Όσκαρ ατυχίας για τον ελπιδοφόρο Ουκρανό φορ που έκλεψε τις εντυπώσεις όντας πρώτος σκόρερ με 5 γκολ στο πρώτο μισό της χρονιάς. Ο τσαμπουκάς και η χειρουργική ακρίβεια με την οποία τελείωνε τις φάσεις, ήταν αρκετά για να κερδίσουν μια θέση στις καρδιές του κόσμου, με την ατυχία να του κτυπά την πόρτα σε ένα καθοριστικό σημείο της χρονιάς. Ο τραυματισμός από το εγκληματικό φάουλ του Ταλ τον ταλαιπωρεί ακόμα και σήμερα, είναι ένας από τους λόγους που θέτουν σε αμφιβολία την παραμονή του στο «Αντώνης Παπαδόπουλος».
Ίσμαελ Γκονσάλβεζ
Δυναμικό ξεκίνημα με γκολ στο ντεμπούτο του απέναντι στον Οθέλλος και δύο γκολ απέναντι στον Διγενή Ορόκλινης, ανέβασαν νωρίς το δείκτη των προσδοκιών για τον Αφρικανό φορ. Η κούραση ποδοσφαιριστών κλειδιών σε συνδυασμό με το δύσκολο πρόγραμμα τον τελευταίο μήνα δεν τον βοήθησε, ωστόσο ανέκαμψε με δύο γκολ στα τελευταία δύο παιχνίδια. Έχει ακόμα 6 παιχνίδια να αποδείξει την αξία του και να πείσει τον Φαν Λέουβεν για την οικονομική υπέρβαση που θα σημάνει την παραμονή του.