Θέτουν θέμα βιωσιμότητας αλλά…

Την άμεση αύξηση των ομάδων από 12 σε 14 επιζητούν τα «παραδοσιακά» μικρομεσαία σωματεία προβάλλοντας ως επιχείρημα τους την βιωσιμότητα τους στην 1η κατηγορία. Αυτό απαίτησαν και στην χθεσινή συνάντηση με την ΚΟΠ. Με δηλώσεις στο σουπερτσπορτ φμ πριν απο την συνάντηση, ο πρόεδρος του Εθνικού Άχνας κος Κίκης Φιλίππου, βάζοντας πίεση ανέφερε:

«Όσον αφορά το θέμα της αύξηση των ομάδων, ότι και να γίνει θα πρέπει να γίνει με συναινετική λύση και να υπάρχει ενότητα στο ποδόσφαιρο. Είμαστε πολύ κοντά να πάρουμε αυτή την απόφαση. Η πρώτη ομάδα είναι αυτές που κάνουν πρωταθλητισμό, η δεύτερη είναι οι ομάδες που είναι χρόνια στην α’ κατηγορία με πολλές οφειλές και είναι επίσης το γκρουπ των ομάδων που έρχονται από την β’ κατηγορία χωρίς υποχρεώσεις. Το δεύτερο γκρουπ είναι αυτό που έχει και τις μεγαλύτερες ζημιές, πλέον είναι θέμα επιβίωσης κάποιων σωματείων για να μπορέσουμε να έχουμε αυτό το ανταγωνιστικό πρωτάθλημα. Με τις 14 ομάδες, τα σωματεία θα ρίξουν και άλλο τους προϋπολογισμούς τους. Εμείς θα ρίξουμε ακόμη πιο κάτω το μπάτζετ και ο Θεός βοηθός…»

Το πιο πάνω ως επιχείρημα είναι από μόνο του – τουλάχιστον – προκλητικό καθότι με την επιβολή και ετσιθελικές αποφάσεις κάποια σωματεία θεωρούν εαυτόν ότι πρέπει να μείνουν στην πρώτη κατηγορία για να επιβιώσουν αδιαφορώντας για το καλό του Κυπριακού ποδοσφαίρου. Στο παρελθόν, σε προηγμένα πρωταθλήματα του κόσμου είδαμε σπουδαίες ομάδες να υποβιβάζονται λόγω οικονομικών δυσκολιών όπως η Ρίβερ Πλέιτ, η Λίντς, η Ρέιντζερς, πιο πρόσφατα η ΑΕΚ Αθηνών με τις άνωθεν ομάδες να παλεύουν και να ανεβαίνουν σιγά σιγά εκεί που η ιστορία τους αρμόζει.

Ουδείς δεν θέλει τον Εθνικό Άχνας ή οποιαδήποτε μικρομεσαία ομάδα να έχει την κατάληξη του Διγενή Μόρφου, του ΑΠΟΠ Κινύρα Πέγειας και του Ατρόμητου Γεροσκήπου, αλλά από την άλλη δεν πρέπει να αλλάξει η δομή ενός ανταγωνιστικότατου πρωταθλήματος όπως αυτό είναι τώρα για να βρίσκονται κάποια σωματεία αιώνια στην 1η κατηγορία, λες και είναι κανόνας.
Άλλωστε στις διάφορες δημοσκοπήσεις για το θέμα αυτό που διενεργήθηκαν από τοπικά ΜΜΕ και ιστοσελίδες, προέκυψε ότι ποσοστό πάνω του 80% επιθυμεί όπως παραμείνει το πρωτάθλημα με 12 ομάδες ενώ μεγάλο ποσοστό πιστεύει ακόμη και στην περαιτέρω μείωση των ομάδων.

Υπάρχουν πολλοί άλλοι τρόποι που θα βοηθήσουν τις ομάδες να ανταπεξέλθουν και να δώσουν κίνητρα στο 2ο γκρουπ για να μην υπάρχει καμιά αδιάφορη ομάδα, άρα όταν ρίξουν τους προϋπολογισμούς τους όλοι θα είναι περίπου στην ίδια βάση. Ένα από αυτά είναι η διαγραφή της βαθμολογίας με την λήξη της κανονικής περιόδου και η αναπροσαρμογή της ως ακολούθως. Ο 7ος να μπαίνει στα playoffs με 5 βαθμοί, ο 8ος έχοντας 4,ο 9ος με 3 βαθμούς, ο 10ος με 2, ο 11ος με 1 βαθμό και 12ος στην βαθμολογία της κανονικής διάρκειας με 0 βαθμούς.

Υπάρχουν πολλά άλλα που μπορεί να γίνουν και χωρίς υποχθόνιες διαδικασίες ακόμη και για το μείζον θέμα για το οποίο προκύπτει όλος αυτός ο ντόρος και είναι γύρω από τα τηλεοπτικά δικαιώματα και τον πακτωλό χρημάτων που πέφτουν πάνω και κάτω από το τραπέζι. Αν περάσει τελικά η αύξηση των ομάδων σε 14 θα δημιουργηθεί προηγούμενο και για αυτό θα είναι υπεύθυνη η ίδια η ομοσπονδία.

Από την άλλη, η άμεση αλλαγή του κανονισμού θα επιφέρει τριγμούς στο πρωτάθλημα αφού σύμφωνα με τα όσα προσπαθούν να κάνουν, απο τη φετινή περίοδο 2014 – 2015 θα διαβαθμιστεί 1 ομάδα (12η) και από τη Β΄Κατηγορία στην Α΄Κατηγορία να ανέλθουν 3 ομάδες. Και ο νοών νοείτο για το ποια ομάδα θα πάρει την άγουσα…

Η θέση της επίσημης Ανόρθωσης είναι ξεκάθαρη και δεν άλλαξε στάση από αυτά που εξήγγειλε. Οποιαδήποτε αλλαγή στο εν λόγο θέμα πρέπει να εξεταστεί για την περίοδο 2016-2017. Τουλάχιστον με αυτό διασφαλίζεται το «ευ αγωνίζεσθαι».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ