Με ένα αποκαλυπτικό σημερινό της ρεπορτάζ, η εφημερίδα «Αλήθεια» αποκαλύπτει τα παράλογα ποσά που δίνει η CYTA για την απόκτηση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων των σωματείων καθώς και για σκοπούς διαφήμισης. Ρίχνοντας μια ματιά στους αριθμούς, προκαλεί έκπληξη ότι ομάδες όπως η ΕΝΠ και ο Εθνικός Άχνας, παίρνουν περισσότερα ή παρόμοια ποσά από την Ανόρθωση για σκοπούς διαφήμισης των προιόντων της CYTA! Συγκεκριμένα, για τρεις ποδοσφαιρικές περιόδους, από αυτή του 2013-2014 μέχρι την περίοδο 2015-2016, η Ανόρθωση θα πάρει συνολικά 825 χιλιάδων ευρώ, όταν για έξι ποδοσφαιρικές περιόδους (2010 μέχρι 2016), η ΕΝΠ θα πάρει 1,66 εκατομμύρια ευρώ και ο Εθνικός Άχνας 1,2 εκατομμύρια ευρώ!!! Δηλαδή, η ΕΝΠ σε αναλογία παίρνει περισσότερα χρήματα από εμάς, ενώ ο Εθνικός κάπως λιγότερα! Ερωτήματα τίθενται για το πώς οι τότε διοικούντες διαπραγματεύτηκαν αυτά τα συμβόλαια, με την Ανόρθωση να παίρνει ψίχουλα σε σχέση με άλλες ομάδες των 50 και 100 οπαδών!
Αναλυτικά το ρεπορτάζ:
Χορός εκατομμυρίων που προκαλεί τεράστια ερωτηματικά. Έτσι μπορούμε να χαρακτηρίσουμε τα ποσά που δίνει η Αρχή Τηλεπικοινωνιών Κύπρου (CYTA) στα ποδοσφαιρικά σωματεία για την απόκτηση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων καθώς και για σκοπούς διαφήμισης του προϊόντος της. Όταν ομάδες που δεν παίρνουν στα γήπεδα πάνω από 20 και 30 άτομα, παίρνουν εκατομμύρια ευρώ από την Αρχή, τότε ένα μεγάλο ερώτημα γεννιέται για το πώς διαχειρίζονται στην Αρχή τα περιουσιακά της στοιχεία. Διαβάζοντας πιο κάτω στο ρεπορτάζ τους αριθμούς και τα ποσά, αναρωτιέται κανείς τη λογική με την οποία παίρνονται οι σχετικές αποφάσεις στην Αρχή. Τα εν λόγω στοιχεία δόθηκαν στην Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής με την ένδειξη «εμπιστευτικό», μετά που ο Πρόεδρός της, βουλευτής του ΔΗ.ΣΥ Γιώργος Γεωργίου, τα ζήτησε ο ίδιος για κοινοβουλευτικό έλεγχο. Αυτό που χαρακτηρίζει τα συμβόλαια μεταξύ των μερών, είναι οι τροποποιήσεις σχεδόν σε όλα εξ αυτών, με σκοπό τη συνολική μείωση του κόστους για τη CYTA, συμβόλαια που δεν παύουν να χαρακτηρίζονται ακόμη και έτσι τεράστια. Υπενθυμίζουμε ότι στην ετήσια έκθεσή του για το 2013, ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης διαπιστώνει αδιαφάνεια ως προς τον τρόπο και τα κριτήρια που επιλέγονται ή έχουν επιλεγεί οι ομάδες με τις οποίες έχουν συναφθεί συμφωνίες για εξασφάλιση τηλεοπτικών δικαιωμάτων από την CYTA, προσθέτοντας επίσης πως η Ελεγκτική Υπηρεσία θεωρεί ότι η κατανομή των πόρων της Αρχής για σκοπούς διαφήμισης γίνεται με μη ενδεδειγμένο και εν πολλοίς αδιαφανή τρόπο. Πιο συγκεκριμένα για την υπηρεσία Cytavision, τα έσοδα της για το 2013 ανέρχονται σε €22,1 εκ. και δεν είναι αρκετά ούτε για να καλύψουν το κόστος εξασφάλισης περιεχομένου (€24,8 εκ. ευρώ). Έχουμε και λέμε λοιπόν:
ΑΓΙΑ ΝΑΠΑ.
Στις 10 Ιουλίου υπεγράφη συμφωνία τηλεοπτικών δικαιωμάτων μεταξύ CYTA και Αγίας Νάπας για τις ποδοσφαιρικές περιόδους 2013-2014, 2014-2015 και 2015-2016. Η Αγία Νάπα από τη συμφωνία θα έπαιρνε συνολικά το ποσό των 450 χιλιάδων ευρώ, ενώ το ποσό θα μειωνόταν σε περίπτωση που η ομάδα της Αγίας Νάπας αγωνιζόταν στο πρωτάθλημα της Β’ Κατηγορίας. Σε περίπτωση που η Αγία Νάπα δεν αγωνιζόταν σε καμία από τις δύο κατηγορίες, η CYTA δεν θα έδινε κάποιο αντάλλαγμα στην ομάδα για τις χρονιές που θα ήταν εκτός Α’ ή Β΄ κατηγορίας. Ακολούθως, επιτεύχθηκε τροποποιητική συμφωνία σύμφωνα με την οποία το συνολικό ποσό θα έπεφτε από τις 450 χιλιάδες ευρώ στις 420 χιλιάδες ευρώ ενώ θα μειωνόταν περαιτέρω και το ποσό σε περίπτωση που η Αγία Νάπα αγωνιζόταν στη Β’ Κατηγορία. Όμως, η CYTA σε περίπτωση που η ομάδα της Αγίας Νάπας εξασφαλίσει την παραμονή της στην Α’ κατηγορία και για την επόμενη χρονιά, θα δώσει… φιλοδώρημα ύψους 25 χιλιάδων ευρώ. Επίσης, τα δύο μέρη συμφώνησαν και για διαφήμιση των προϊόντων και της πλατφόρμας της Cytavision, για τις περιόδους 2012 μέχρι 2016, με την οποία η Αγία Νάπα θα έπαιρνε το ποσό των 400 χιλιάδων ευρώ. Με τροποποιητική συμφωνία, το συνολικό ποσό μειώθηκε κατά… 20 χιλιάδες ευρώ.
ΔΟΞΑ.
Απορίες προκαλεί επίσης το γεγονός ότι στη συμφωνία μεταξύ CYTA και Δόξας Κατωκοπιάς για τα τηλεοπτικά δικαιώματα τριών περιόδων (2013-2014, 2014-2015, 2015-2016), σε περίπτωση που η Δόξα αγωνιζόταν και τις τρεις χρονιές στην Α’ κατηγορία, θα έπαιρνε συνολικά 1,2 εκατομμύρια ευρώ, ενώ με την τροποποιητική συμφωνία, το ποσό αυτό φθάνει τις 960 χιλιάδες ευρώ. Όσο αφορά το θέμα διαφήμισης των προϊόντων της πλατφόρμας της Cytavision, πριν τη (μικρή σχετικά) τροποποίηση του συμβολαίου, η Δόξα επρόκειτο να πάρει άλλες 945 χιλιάδες ευρώ για τις περιόδους από 2010-2011 μέχρι 2015-2016 (τώρα θα πάρει συνολικά 855 χιλιάδες ευρώ). Και όλα αυτά τα ποσά για μία ομάδα η οποία εκτός των αγώνων ντέρμπι, αγωνίζονται μπροστά σε κοινό συγγενών και φίλων.
ΑΛΛΕΣ ΟΜΑΔΕΣ.
Τα παραδείγματα των πιο πάνω ομάδων είναι ενδεικτικά για το φαγοπότι που επικρατεί στη CYTA σε ότι αφορά τις χορηγίες του οργανισμού προς τις ομάδες για τα τηλεοπτικά δικαιώματα και τις διαφημίσεις. Για τις υπόλοιπες ομάδες:
– Ερμής: Στην αρχική συμφωνία των δύο μερών για τρεις ποδοσφαιρικές περιόδους (2013-2016), η ομάδα της Αραδίππου θα λάμβανε συνολικά 1 εκατομμύριο 390 χιλιάδες ευρώ. Αργότερα, επιτεύχθηκε τροποποιητική συμφωνία, σύμφωνα με την οποία επεκτείνεται το συμβόλαιο κατά μία ποδοσφαιρική περίοδο, ενώ το συνολικό ποσό για τα τέσσερα χρόνια θα ανεβεί στο 1 εκατομμύριο 588 χιλιάδες ευρώ, θα μειωθούν όμως τα σχετικά ποσά για το δεύτερο και τρίτο έτος του συμβολαίου. Υπάρχουν επίσης σχετικοί όροι σε περίπτωση που ο Ερμής πέσει κατηγορία, σύμφωνα με τους οποίους μειώνονται αρκετά τα σχετικά ποσά. Με δεύτερη συμφωνία, για σκοπούς διαφήμισης των προϊόντων και της πλατφόρμας της Cytavision, η ομάδα του Ερμή θα έπαιρνε από τη CYTA άλλες 710 χιλιάδες ευρώ, για τις περιόδους από το 2010 μέχρι το 2015, ποσό που θα μειωθεί αν η ομάδα της Αραδίππου πέσει κατηγορία. Με τροποποιητική συμφωνία όμως, το ποσό επεκτάθηκε στις 778 χιλιάδες ευρώ, με την προσθήκη όμως μίας ακόμη ποδοσφαιρικής περιόδου στη διάρκεια του συμβολαίου.
– ΕΝΠ: Για τα τηλεοπτικά δικαιώματα πριν την τροποποίηση, 1μιση εκατομμύριο ευρώ για τρία χρόνια (2013 ως 2016), ενώ μετά την τροποποίηση 1,2 εκατομμύρια ευρώ. Για σκοπούς διαφήμισης, η ΕΝΠ επρόκειτο να λάβει 1,56 εκατομμύρια ευρώ για τις περιόδους από το 2010 μέχρι το 2016, ακολούθως με τροποποίηση το ποσό αυξήθηκε(!) σε 1,78 εκατομμύρια ευρώ, και με δεύτερη τροποποίηση μειώθηκε στα 1,66 εκατομμύρια ευρώ.
– Εθνικός Άχνας: Για τα τηλεοπτικά δικαιώματα πριν την τροποποίηση, 1μιση εκατομμύριο ευρώ για τρία χρόνια (2013 ως 2016), ενώ μετά την τροποποίηση 1,2 εκατομμύρια ευρώ. Για σκοπούς διαφήμισης, ο Εθνικός Άχνας επρόκειτο να λάβει 1,2 εκατομμύρια ευρώ για τις περιόδους από το 2010 μέχρι το 2016 ενώ μετά από τροποποίηση το ποσό αυξήθηκε στα 1,35 εκατομμύρια ευρώ. Ακολούθως, με δεύτερη τροποποίηση, το ποσό επανήλθε ξανά στην αρχική του αξία, δηλαδή 1,2 εκατομμύρια ευρώ.
– Σαλαμίνα: 1,08 εκατομμύρια ευρώ για τα τηλεοπτικά δικαιώματα τριών ποδοσφαιρικών περιόδων (2013-2016), ενώ πριν την τροποποίηση το ποσό έφθανε τα 1,35 εκ. ευρώ. Όσο αφορά τη διαφήμιση, το ποσό που θα λάμβανε από την CYTA πριν την τροποποίηση ήταν 1,34 εκ. ευρώ, ενώ μετά την τροποποίηση 1,19 εκ. ευρώ.
– Άρης Λεμεσού: 1,2 εκατομμύρια ευρώ για τα τηλεοπτικά δικαιώματα τριών ποδοσφαιρικών περιόδων (2013-2016), ενώ μετά την τροποποίηση το ποσό αυτό μειώθηκε κατά 240 χιλιάδες ευρώ. Για σκοπούς διαφήμισης, το ποσό που θα λάμβανε από την CYTA πριν την τροποποίηση ήταν 690 χιλιάδες ευρώ, ενώ μετά την τροποποίηση 612 χιλιάδες Ευρώ.
* Να αναφέρουμε ότι για τις πιο πάνω ομάδες, τα ποσά αυτά αφορούν τις περιόδους που θα αγωνίζονται στην Α΄ Κατηγορία, ενώ σε αντίθετη περίπτωση, τα ποσά αυτά μειώνονται.
Τα μεγάλα σωματεία
Όσο αφορά τις συμφωνίες της CYTA με τα λεγόμενα μεγάλα σωματεία του τόπου:
ΑΕΛ.
Η CYTA απέκτησε τα τηλεοπτικά δικαιώματα της ΑΕΛ για τρία χρόνια (2013 ως 2016) για το συνολικό ποσό των 3 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο μετά από τροποποίηση μειώθηκε κατά 450 χιλιάδες ευρώ (2 εκ. 550 χιλ. ευρώ). Όσο αφορά τη συμφωνία των δύο μερών για σκοπούς διαφήμισης, πριν τις τροποποιήσεις η ΑΕΛ επρόκειτο να λάβει συνολικά 1,82 εκατομμύρια ευρώ για έξι περιόδους (2010 μέχρι 2016). Με την πρώτη τροποποίηση, το ποσό αυτό αυξήθηκε στα 2,270 εκ. ευρώ, ενώ με δεύτερη τροποποίηση μειώθηκε στα 2,178,875 ευρώ. Επίσης να αναφέρουμε, ότι όσο αφορά τα τηλεοπτικά δικαιώματα, υπάρχουν κάποια μπόνους όπως σε περίπτωση που η ΑΕΛ κερδίσει το πρωτάθλημα ή προκριθεί στους ομίλους του Champions League (από 60 χιλιάδες ευρώ).
ΑΝΟΡΘΩΣΗ.
Η Ανόρθωση είχε εκχωρήσει τα τηλεοπτικά της δικαιώματα στην Lumiere για την περίοδο που απέστειλε τα στοιχεία στη Βουλή η CYTA, ενώ να τονίσουμε ότι η CYTA απέκτησε στη συνέχεια τα τηλεοπτικά δικαιώματα της ομάδας της Αμμοχώστου για την περίοδο 2014-2015 μέχρι 2018-2019. Η CYTA όμως έχει αποκτήσει από το 2012 και για εννέα συνεχόμενους επίσημους Ευρωπαϊκούς αγώνες τα τηλεοπτικά δικαιώματα της ομάδας της Ανόρθωσης, χωρίς χρονικό περιορισμό, για το ποσό των 540 χιλιάδων ευρώ. Επίσης για σκοπούς διαφήμισης, η CYTA θα δώσει συνολικά στην Ανόρθωση για τρεις ποδοσφαιρικές περιόδους (2013-2016) το ποσό των 825 χιλιάδων ευρώ.
ΟΜΟΝΟΙΑ.
Τα τηλεοπτικά δικαιώματα της Ομόνοιας για τις εσωτερικές διοργανώσεις κατέχει η πλατφόρμα της PRIMETEL, όπως υπάρχει αντίστοιχη συμφωνία για τους Ευρωπαϊκούς αγώνες της ομάδας της Λευκωσίας όπως αυτής της Ανόρθωσης (9 αγώνες αρχίζοντας από το 2013) από πλευράς CYTA για το ποσό των 900 χιλιάδων ευρώ. Επίσης για σκοπούς διαφήμισης, η CYTA θα δώσει συνολικά στην Ομόνοια για τρεις ποδοσφαιρικές περιόδους (2013-2016) το ποσό του 1,125 εκατομμυρίου ευρώ.
ΑΕΚ.
Η CYTA θα δώσει συνολικά στην ομάδα της Λάρνακας 1,53 εκατομμύρια ευρώ για τα τηλεοπτικά δικαιώματα τριών ποδοσφαιρικών περιόδων (2013-2016), από τα 1,8 εκ. ευρώ πριν τη σχετική τροποποίηση. Όσο αφορά τη χορηγία της CYTA για σκοπούς διαφήμισης, ανέρχεται για έξι ποδοσφαιρικές περιόδους στο 1,627,500 ευρώ, από τα 1,74 εκ. ευρώ πριν την τροποποίηση.
Δεκάδες χιλιάδες στις… Apollon Ladies
Η CYTA απέκτησε επίσης και τα τηλεοπτικά δικαιώματα της γυναικείας ποδοσφαιρικής ομάδας Apollon Ladies, για τις περιόδους 2013-2014 και 2014-2015, για το συνολικό ποσό των 20 χιλιάδων ευρώ. Επίσης, η CYTA για σκοπούς διαφήμισης, θα δώσει στην ομάδα για τρεις ποδοσφαιρικές περιόδους (2012 μέχρι 2015), επιπλέον το ποσό των… 100 χιλιάδων Ευρώ.