Εντέ:«Να κάνω… restart»

Στον Ανδρέα Βεντούρη και στην Κυριακάτικη Sportday έδωσε συνέντευξη ο Τσινεντού Εντέ. Ο Γερμανονιγηριανός ποδοσφαιριστής της Ανόρθωσης, μίλησε για την καριέρα του, για την απόφαση του να έρθει στο νησί για λογαριασμό της «Μεγάλης Κυρίας», όπως επίσης και για τους στόχους του με την κυανόλευκη φανέλα.

Αναλυτικά

– Έκανες το ντεμπούτο σου στη Μπουντεσλίγκα σε ηλικία 19 ετών με τη Χέρτα. Η συνέχεια όμως με την ομάδα του Βερολίνου δεν ήταν και η καλύτερη. Γιατί;

«Είχα πολλούς τραυματισμούς όταν βρισκόμουν στη Χέρτα Βερολίνου και μετά πήγα στην Ντούισμπουργκ ως δανεικός. Δεν ήμουν σε καλή κατάσταση τότε όταν άρχιζε το πρωτάθλημα και είχα προβλήματα. Γι’ αυτό και δεν κατάφερα να αποδώσω όπως θα μπορούσα».

– Αγωνίστηκες σε όλες τις μικρές εθνικές ομάδες της Γερμανίας. Είχες πάει και στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 2009 με την U21 έχοντας συμπαίκτες τους Νόιερ, Χούμελς, Κεντίρα, Οζίλ. Πώς είναι να βλέπεις τους τότε συμπαίκτες σου να αποτελούν πλέον μεγάλα αστέρια του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου;

«Ξεκίνησα στις μικρές εθνικές ομάδες και τότε ήταν κάτι το φυσιολογικό. Τώρα φυσικά που βλέπω πίσω στο παρελθόν, ήταν όντως κάτι το ιδιαίτερο το να παίζεις με τέτοιους παίκτες με τόση μεγάλη καριέρα και είμαι χαρούμενος γι’ αυτούς».

– Το καλοκαίρι του 2012 η Μάιντζ πλήρωσε 1,2 εκατομμύρια ευρώ στην Ουνιόν για να σε αποκτήσει. Τα πράγματα δεν πήγαν όμως όπως θα ήθελες. Στη Ουνιόν ήσουνα κι ένα από τα αγαπημένα παιδιά της εξέδρας…

«Ήταν μια καλή εμπειρία για μένα η Μάιντζ, παρότι δεν αγωνίστηκα πολύ. Το στυλ του προπονητή δεν μου ταίριαζε, παρότι ήταν πολύ καλός. Ο τρόπος που ήθελε η ομάδα να αγωνίζεται δεν μου ταίριαζε κι αυτός ήταν ο λόγος που δεν έπαιξα πολύ».

– Θα μπορούσες να παίξεις καλύτερα στις ομάδες που αγωνίστηκες στη Γερμανία; Θεωρείς πως αδίκησες τον εαυτό σου;

«Πολλά εξαρτώνται από την κάθε ομάδα που βρίσκεσαι και τι ποδόσφαιρο παίζει. Πιστεύω όμως ότι θα μπορούσα να ήμουν καλύτερος. Δεν είμαι ωστόσο ο άνθρωπος που κοιτάζει το παρελθόν, αλλά το μέλλον. Ότι έγινε τότε, έγινε. Κοιτάω μπροστά».

«Μου άρεσε το πλάνο»

– Πώς προέκυψε η Ανόρθωση και γιατί είπες το ναι;

«Επειδή το πλάνο που υπάρχει στην ομάδα μου κίνησε το ενδιαφέρον. Ήθελα να αγωνιστώ σε άλλη χώρα και βρήκα την ευκαιρία στην Κύπρο. Άκουσα ότι η χώρα είναι όμορφη και ο κόσμος ενθουσιάζεται με το ποδόσφαιρο. Όταν πήρα την προσφορά είπα γιατί όχι;».

– Είχες μιλήσει με τον Τεντ Φαν Λέουβεν πριν έρθεις στην ομάδα;

«Ναι, είχαμε μιλήσει. Μου είπε ότι η περασμένη σεζόν δεν ήταν καλή για την Ανόρθωση και τώρα ξεκινάει κάτι νέο και θα ήθελε να ήμουν μέρος σε αυτή την προσπάθεια. Μου άρεσε αυτό».

– Έχεις προσαρμοστεί πλήρως εδώ ή χρειάζεσαι ακόμη λίγο χρόνο;

«Έχω προσαρμοστεί. Θέλω λίγο χρόνο για να συνηθίσω τον καιρό διότι είναι πολύ ζέστη. Στην αρχή ήταν ανυπόφορο αλλά τώρα αρχίζω να συνηθίζω».

– Ποια είναι τα κίνητρά σου;

«Μ’ αρέσει να παίζω ποδόσφαιρο και δεν ενδιαφέρομαι το πού. Φτάνει να παίζω σε μια ομάδα που της αρέσει το ελκυστικό ποδόσφαιρο».

– Θεωρείσαι ως μία από τις μεγάλες μεταγραφές της Ανόρθωσης. Μπορείς να αναλάβεις την ευθύνη και να δώσεις το κάτι παραπάνω; Να γίνεις ακόμη και ο ηγέτης της, αν χρειαστεί;

«Φυσικά. Μπορώ να το κάνω αυτό. Κοίτα, τις τελευταίες τρεις χρονιές δεν έπαιξα πολύ. Γι’ αυτό πρώτα θέλω να φτάσω σε ένα καλό επίπεδο και όταν θα είμαι 100% έτοιμος θα μπορώ να προσφέρω πολλά. Μπορώ να γίνω ο ηγέτης της Ανόρθωσης στο γήπεδο με τον τρόπο που αγωνίζομαι».

– Είσαι δανεικός στην Ανόρθωση για ένα χρόνο από τη Μάιντζ. Στο μυαλό σου βρίσκεται η επιστροφή στην Μπουντεσλίγκα;

«Είμαι επαγγελματίας ποδοσφαιριστής και ξέρω ότι δεν μπορείς να μιλάς πολύ για το τι θα γίνει τότε. Μ’ αρέσει πολύ πάντως εδώ. Το κλαμπ, η χώρα, νιώθω πολύ άνετα. Θα δούμε τι θα γίνει όταν έρθει η στιγμή. Είναι νωρίς να μιλάμε γι’ αυτό από τώρα».

«Να κάνω… restart»

– Ευελπιστείς ότι στην Ανόρθωση θα μπορέσεις να κάνεις επανεκκίνηση στην καριέρα σου;

«Ναι, αυτό θέλω να κάνω. Πιστεύω πως μπορώ να τα καταφέρω. Αν έχουμε καλή σεζόν και καταφέρουμε να εξασφαλίσουμε την έξοδό μας στην Ευρώπη, μπορώ να κάνω ένα… restart στην καριέρα μου».

– Είναι η πρώτη φορά που αγωνίζεσαι εκτός Γερμανίας. Το σκέφτηκες αυτό, όταν θα έπαιρνες την απόφαση να έρθεις εδώ; Ότι θα ήταν μια νέα εμπειρία;

«Πριν από μερικά χρόνια το σκέφτηκα να φύγω από τη Γερμανία και να αγωνιστώ σε άλλη χώρα. Να δω κι άλλα μέρη. Ήταν ένα όνειρο για μένα και τώρα το πραγματοποιώ».

– Η Ανόρθωση προέρχεται από μία κακή σεζόν και βρίσκεται σε ένα στάδιο ανοικοδόμησης, ενώ απέχει από τους τίτλους εδώ και λίγα χρόνια. Αυτό σε προβλημάτισε ή ήταν ένα επιπλέον κίνητρο για σένα;

«Μετά που μιλήσαμε με τον Φαν Λέουβεν σκεφτόμουν θετικά,. Η καριέρα μου τα τελευταία δύο χρόνια δεν ήταν ιδιαίτερα καλή και ήθελα κάποιον να πιστέψει σε μένα. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για μένα, το ότι με πιστεύουν τόσο ο Φαν Λέουβεν όσο και ο προπονητής».

– Πώς βλέπεις τον κόουτς Πάους;

«Μ’ αρέσει η φιλοσοφία του. Του αρέσει το επιθετικό ποδόσφαιρο, το πρέσινγκ».

– Τι θα μπορούσε να χαρακτηρίσει πετυχημένη τη φετινή χρονιά για την Ανόρθωση;

«Δεν ξέρω καλά ακόμη το πρωτάθλημα και τις ομάδες. Θέλω να τερματίσουμε στην πρώτη τετράδα και να εξασφαλίσουμε μια θέση στην Ευρώπη».

– Ποιοι είναι οι προσωπικοί σου στόχοι;

«Να επιστρέψω σε ένα καλό επίπεδο. Να παίξω σε πολλά παιχνίδια, να σκοράρω, να δώσω ασίστ, να βοηθήσω την ομάδα να πετύχει τους στόχους της».

– Ποιο το μεγαλύτερο σου προσόν;

«Πιστεύω ότι έχω δυνατότητα να δίνω ασίστ και να προσφέρω τις λύσεις για να σκοράρουμε. Αυτό είναι το μεγαλύτερό μου προσόν».

– Η θέση στο αριστερό άκρο της επίθεσης είναι αυτή που προτιμάς να αγωνίζεσαι;

«Ναι, έχω παίξει και στράικερ και σαν δεκάρι, αλλά προτιμάω να αγωνίζομαι αριστερά».

– Πώς περνάς εδώ στην Κύπρο;

«Πηγαίνω για προπόνηση, για φαγητό, τις τελευταίες μέρες είχα και επισκέψεις από τη Γερμανία, ενίοτε πηγαίνω στην παραλία, για καφέ… Αυτά».

– Είσαι μόνος εδώ;

«Ναι, είμαι μόνος. Το συνήθισα όμως. Έρχονται και κάποιοι φίλοι μου εδώ από τη Γερμανία. Δεν έχω κανένα πρόβλημα».

«Να πετύχουμε κάτι καλό…»

Η Ανόρθωση είναι μια νέα ομάδα, που αυτή τη σεζόν επιχειρεί να βάλει τις βάσεις για τις επόμενες χρονιές. Μπορεί οι τόνοι να είναι πιο χαμηλοί σε σχέση με άλλες χρονιές, αλλά ο πήχης δεν είναι χαμηλά και ο Εντέ πιστεύει πως η ομάδα της Αμμοχώστου μπορεί να πετύχει πολλά.

«Έχουμε πολλούς νέους παίκτες, όμως ακόμη και με την Ομόνοια που χάσαμε είδατε ότι ήμασταν πολύ καλοί. Όταν θα αποκτήσουμε ομοιογένεια μπορούμε να πετύχουμε κάτι καλό. Δεν ξέρω τι, δεν βλέπω πολύ μακριά, αλλά έχουμε μεγάλες δυνατότητες», τόνισε χαρακτηριστικά ο 27χρονος Γερμανός μεσοεπιθετικός.
Ο Οκότσα  και η αγάπη για 2 χώρες

Ακούγοντας κάποιος το ονοματεπώνυμό του, δύσκολα θα σκεφτεί κανείς πως πρόκειται για Γερμανό ποδοσφαιριστή. Απλά ο Τσινεντού Εντέ έχει ρίζες από τη Νιγηρία, απ’ όπου κατάγεται ο πατέρας του ο οποίος είχε μεταναστεύσει μικρός, σε ηλικία δέκα ετών, από την πατρίδα του στη Γερμανία.

Δύσκολα επίσης θα υπέθετε κανείς πως το πρότυπό του ως ποδοσφαιριστής θα ήταν Νιγηριανός αντί Γερμανός. Μη ξεχνάμε πως έχει αγωνιστεί και σε όλες τις μικρές εθνικές της «νασιονάλμανσαφτ». Κι όμως. Το πρότυπό του, δεν ήταν Γερμανός. Ο ίδιος μιλάει για αυτή την ιδιαιτερότητα και δεν κρύβει πως η… καρδιά του είναι μοιρασμένη! Δεν είναι παράλογο φυσικά, για να μην παρεξηγηθούμε κιόλας. Ουαί και αλίμονο εάν δεν αγαπάς την πατρίδα του πατέρα σου και τον τόπο από τον οποίο ουσιαστικά κατάγεσαι…

«Μου άρεσε πολύ ο Οκότσα», ήταν (για να επιστρέψω στην αρχική μας κουβέντα περί προτύπου) η απάντησή του στη σχετική ερώτηση και δεν κρύβω πως ξαφνιάστηκα λίγο. Ιδού το επόμενο κομμάτι της κουβέντας μας”

– Ο Νιγηριανός! Θα στοιχημάτιζα πως θα μου έλεγες κάποιο Γερμανό αλλά έπεσα έξω. Στο μεταξύ εσύ γεννήθηκες στη Γερμανία και ο πατέρας σου κατάγεται από τη Νιγηρία. Τι νιώθεις περισσότερο;

«Ειλικρινά… 50-50! Την αλήθεια σου λέω. Αγαπώ το ίδιο και τις δύο χώρες, δεν μπορώ να ξεχωρίσω».

«ΤΗΝ ΕΜΑΘΑ ΤΟ 2008…»

Ο Εντέ δεν κρύβει πως δεν γνώριζε ιδιαίτερα πράγματα για το κυπριακό ποδόσφαιρο. Πάρα ταύτα, έμαθε την Ανόρθωση από την πορεία του 2008 στο Τσάμπιονς Λιγκ.

«Δεν ήξερα και ούτε ξέρω πολλά για το κυπριακό ποδόσφαιρο. Γνώριζα ότι η Ανόρθωση έπαιξε στο Τσάμπιονς Λιγκ το 2008 αλλά και το ΑΠΟΕΛ στη συνέχεια, όπως επίσης και την Ομόνοια. Δεν ήξερα όμως κάτι το ιδιαίτερο για το κυπριακό ποδόσφαιρο σαν λίγκα».

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ