Αναμφίβολα, η εμφάνιση με την Ομόνοια άφησε πολλές υποσχέσεις για τη νέα Ανόρθωση η οποία χτίζεται από… Ολλανδικά χέρια. Η ήττα σίγουρα απογοήτευσε τον κόσμο της ομάδας, ο οποίος είδε μία Ανόρθωση που μπορούσε να φύγει με τη νίκη από το ΓΣΠ, όμως σκόρπισε χαμόγελα αισιοδοξίας με τον κόσμο να βλέπει κάτι καλό να χτίζεται. Πως παρουσιάστηκε όμως τακτικά η Ανόρθωση στο γήπεδο της πρωτεύουσας;
Με 4-1-2-3
Με μία (κοντινή) παραλλαγή του 4-3-3 παρέταξε την Ανόρθωση ο Αντρέ Πάους. Στο χώρο της μεσαίας γραμμής, ο μοναδικός κόφτης ήταν ο… Ηρακλής, ενώ πιο μπροστά του σε οργανωτικό ρόλο ήταν οι Λαίφης και Αμπουρχάνια, οι οποίοι εναλλάσσονταν στις δύο θέσεις μπροστά του Γεωργιανού κόφτη.
Ακραίοι αμυντικοί με γερά πνευμόνια
Όπως είδαμε και στα φιλικά προετοιμασίας, ο Αντρέ Πάους αρέσκεται στο να βλέπει τους ακραίους αμυντικούς του να ανεβοκατεβαίνουν τις γραμμές τους. Και ο Τζέισον Δημητρίου και ο Ραζάκ Νούχου, ανέβαιναν συνεχώς στο αντίπαλο μισό και βοηθούσαν επιθετικά, ενώ είχαν γρήγορες επιστροφές, ιδιαίτερα ο Γκανέζος. Αυτή τη στιγμή μπορούμε να πούμε ότι ο Δημητρίου βρίσκεται ένα κλικ πιο πίσω σε ετοιμότητα που τον συνάδελφό του στην άλλη γραμμή, όμως είμαστε σίγουροι ότι ο Αγγλοκύπριος θα επιστρέψει στον (πολύ) καλό εαυτό του.
Ακραίοι επιθετικοί που συγκλίνουν
Όπως είδαμε στο παιγνίδι στο ΓΣΠ, η Ανόρθωση αρέσκεται στο να γεμίζει το αντίπαλο μισό με δικούς της ποδοσφαιριστές, ιδιαίτερα μέσα και έξω από την αντίπαλη επανορθωτική. Φυσικά για να δουλέψει στην εντέλεια αυτό, χρειάζονται γρήγορες επιστροφές όταν χάνεται η μπάλα, και εκεί ήταν που είδαμε την Ομόνοια να γίνεται επικίνδυνη, στο λεγόμενο transition. Φυσικά αυτό όσο περνάει ο καιρός θα διορθώνεται, καθώς ήταν μόλις το πρώτο επίσημο παιγνίδι τη ομάδας. Όπως αναφέραμε στον μεσότιτλο, θα βλέπουμε αρκετές φορές τους ακραίους επιθετικούς της ομάδας να συγκλίνουν προς τα μέσα. Όπως είδαμε και τον Εντέ στο τέρμα που πέτυχε, με την μπάλα να βρίσκεται στο δεξί άκρο όπου ο Κάλβο σημάδεψε σωστά τον Γερμανό που πήρε θέση κεντρικού επιθετικού. Για να γίνει αυτό, προϋποθέτει ότι οι ακραίοι αμυντικοί θα ανεβαίνουν έτσι ώστε ο ακραίος επιθετικός της γραμμής να παίρνει θέση στον άξονα, κάτι που όπως φαίνεται θα δούμε αρκετές φορές στα παιγνίδια της Ανόρθωσης.
Ποδόσφαιρο με πρώτη πάσα και σε κλειστούς χώρους
Αυτό που εντυπωσίασε τον κόσμο της ομάδας (και όχι μόνο), ήταν το φοβερό passinggameτης Μεγάλης Κυρίας κατά διαστήματα. Ιδιαίτερα μετά το 10’ του πρώτου ημιχρόνου και για ένα 20λεπτο, οι ποδοσφαιριστές μας απέδωσαν ποδόσφαιρο υψηλής τεχνικής. Αμπουρχάνια και Λαίφης, παρά το νεαρό της ηλικίας τους, έπαιζαν συνεχώς με τη μπάλα κάτω, χωρίς να πανικοβάλλονται στην αντίπαλη πίεση, με τον πρώτο να δείχνει γιατί επέμενε στην απόκτησή του ο Φαν Λέουβεν, και με το δεύτερο να μας δείχνει την τεράστια πρόοδο που έκανε τον τελευταίο χρόνο, που εξελίσσεται πραγματικά σε ένα νέο Νίκο Νικολάου. Γενικά, οι ποδοσφαιριστές μας αντάλλαζαν πολλές πάσες σε πολύ μικρούς και κλειστούς χώρους, χωρίς ο αντίπαλος να καταφέρνει να κλέψει τη μπάλα. Παράδειγμα, ο συνδυασμός που επέφερε το δεύτερο τέρμα της ομάδας μας.
Η μπάλα κάτω
Κάτι άλλο που είδαμε στο ΓΣΠ και είδαμε κατ’ επανάληψη στα φιλικά, είναι η απαίτηση του Αντρέ Πάους όπως η ομάδα παίζει συνεχώς με τη μπάλα κάτω. Την περίοδο της προετοιμασίας, αναφέραμε πως στα φιλικά παιγνίδια είναι εύκολο να διατηρείς την μπάλα κάτω καθώς δεν υπάρχει η πίεση του επίσημου παιγνιδιού, και πως θα περιμέναμε να αρχίσει η χρονιά για να δούμε αν θα συνεχιζόταν αυτό. Κάτι που έγινε. Παρά την πίεση του παιγνιδιού, και παρά τα αρχικά λάθη και την πίεση των παιχτών της Ομόνοιας, οι ποδοσφαιριστές έμειναν πιστοί στη λογική του προπονητή και δικαιώθηκαν, καθώς μετά το αρχικό σοκ, είχαμε τον έλεγχο του παιγνιδιού με ποδόσφαιρο πρωτοβουλίας και χωρίς γεμίσματα στο πουθενά αλλά με την μπάλα στο χορτάρι.
Επιθέσεις από παντού
Η ανάπτυξη της ομάδας ήταν πολύπλευρη. Και από τον άξονα αλλά και από τα δύο άκρα. Το πρώτο τέρμα προήλθε από κούρσα του Κάλβο από δεξιά, όπως επίσης και η φάση του δοκαριού του Ιακοβένκο. Η χαμένη ευκαιρία του Αμπουρχάνια προήλθε από φοβερή κάθετη πάσα του Εντέ από τον άξονα, ενώ πολλές ήταν και οι κούρσες και οι σέντρες στην αντίπαλη περιοχή από τα αριστερά. Λαίφης και Αμπουρχάνια μοίραζαν παντού το παιγνίδι και η ομάδα έδειξε πως μπορεί να απειλήσει και από τον άξονα και από τα δύο άκρα, κάτι που την κάνει αυτόματα πιο επικίνδυνη για τους αντιπάλους της.
Πρόβλημα στην άμυνα
Στο ΓΣΠ είδαμε και αρνητικά όμως, με τον Πάους και τους ποδοσφαιριστές του να πρέπει να δουλέψουν πάνω τους το ερχόμενο διάστημα. Στην άμυνα είδαμε πρόβλημα ταχύτητας, όμως θα πρέπει να περιμένουμε τον Σουηδό Χόλγκερσον να εγκλιματιστεί καλύτερα και στην Ανόρθωση αλλά και στο κλίμα της Κύπρου. Παρουσίασε μία έλλειψη εκρηκτικότητας, που δημιουργούσε με τη σειρά του κενά στην άμυνά μας, με την Ομόνοια να δοκιμάζει αρκετές πάσες πίσω από τους κεντρικούς αμυντικούς μας, όπου με τους γρήγορους επιθετικούς που έχουν αποκτούσαν αυτόματα ένα πλεονέκτημα. Όπως αναφέραμε και σε άλλο μας άρθρο, σχεδόν όλες οι ομάδες έχουν τέτοιους γρήγορους μεσοεπιθετικούς στο ρόστερ τους, και εδώ είναι που θα πρέπει να υπάρξει η μεγαλύτερη βελτίωση για την ομάδα μας. Αν έχουμε τέτοια προβλήματα στα πλείστα των παιγνιδιών, τότε θα αντιμετωπίσουμε πολλά προβλήματα μέσα στη χρονιά.
Η αναξιοπιστία στον άσσο
Για το θέμα αυτό είχαμε κάνει ξεχωριστή αναφορά. Ο Βαλβέρδε δεν προκαλεί την εμπιστοσύνη στους αμυντικούς τους αλλά και στην ίδια την ομάδα, ενώ ο Βέγκα δεν ξέρουμε πως θα παρουσιαστεί στη φετινή χρονιά μετά και τον τραυματισμό που είχε πέρσι. Ο Φαν Λέουβεν κινήθηκε γρήγορα όμως και έφερε στην ομάδα τον Καμίνσκι ο οποίος θα είναι ο βασικός τερματοφύλακας, και αν παρουσιαστεί αντάξιος των δυνατοτήτων του τότε η Ανόρθωση θα ανεβεί αμέσως ένα σκαλί ποιοτικά.