Τα πάντα για τον Σάμπαλα

Ο Βαλέριους Σαμπάλα αποτελεί επίσημα από σήμερα Δευτέρα τον ποδοσφαιριστή που θα διασταυρώσει το ξίφος του με τον Γιούρι Ιακοβένκο για τη θέση βασικού στην κορυφή της επίθεσης. Ο 20χρονος Λετονός ήρθε με συνοπτικές διαδικασίες στην Κύπρο, υπέγραψε το συμβόλαιό του και θα φορέσει τη φανέλα με τον φοίνικα στο στήθος για τουλάχιστον ένα χρόνο. Η Ανόρθωση θα αποτελέσει την πρώτη απόπειρα του χαρισματικού επιθετικού εκτός Λετονίας, μιας και ουσιαστικά η Βελγική Club Brugge η οποία έχει τα δικαιώματά του, τον έδωσε και πέρσι δανεικό σε ομάδα της πατρίδας του.

Ντεπούτο στα 15

Ο Σαμπάλα ξεκίνησε την ποδοσφαιρική του καριέρα στην Daugava Rīga Λετονίας με την οποία αγωνίστηκε το 2009 στην πρώτη κατηγορία της χώρας, σε ηλικία μόλις 15 χρόνων. Η παρουσία της εν λόγω ομάδας στα σαλόνια της Virsliga ήταν σύντομη, όχι όμως και η αντίστοιχη του νεαρού Λετονού ο οποίος μεταγράφηκε στην JFK Olimps η οποία κέρδισε την άνοδό της το 2010. Σε ηλικία 16 χρόνων ο Σαμπάλα αγωνίστηκε 21 φορές εκ των οποίων 19 ως βασικός, βρίσκοντας το δρόμο προς τα αντίπαλα δίκτυα 6 φορές.

Η αναγνώριση

Οι εμφανίσεις του δεν άφησαν ασυγκίνητη την ιστορικότερη ομάδα της Λετονίας, με την Skonto Riga να αποτελεί τον επόμενο σταθμό του ελπιδοφόρου επιθετικού. Την παρθενική του χρονιά μαζεύει εμπειρίες αγωνιζόμενος 22 φορές εκ των οποίων 17 ως αλλαγή, συμμετέχοντας στην πορεία που έφερε και τον πρώτο τίτλο της καριέρας του που δεν ήταν άλλος από το κύπελλο Λετονίας. Το 2012 κλέβει τις εντυπώσεις με 31 εμφανίσεις και 11 γκολ, ωστόσο μένει με την επιθυμία κατάκτησης του πρωταθλήματος με την Skonto Riga να συμβιβάζεται στην δεύτερη θέση, όντας πρώτος σκόρερ της ομάδας του. Μια χρονιά αργότερα παίρνει τη φανέλα βασικού στο σπίτι του μιας και πραγματοποιεί την κορυφαία χρονιά της καριέρας του με 24 εμφανίσεις και 15 γκολ, όντας τρίτος πιο παραγωγικός ποδοσφαιριστής του πρωταθλήματος.

Φτιαγμένος για μεγαλύτερα πράγματα

Οι εντυπωσιακές του επιδόσεις σε συνάρτηση με το νεαρό της ηλικίας του, κινούν το ενδιαφέρον της Βελγικής Club Brugge η οποία τον αποκτά τον Ιανουάριο του 2014. Προκειμένου να πάρει παιχνίδια στα πόδια του, επιστρέφει άμεσα ως δανεικός στην ομάδα που τον ανέδειξε μέχρι τον περασμένο Ιούλιο, διάστημα το οποίο αγωνίστηκε 9 φορές, σκοράροντας 5 γκολ.

Διακρίσεις σε ατομικό επίπεδο

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι ο Σαμπάλα ανακηρύχθηκε κορυφαίος νέος του Λετονικού ποδοσφαίρου το 2011 και το 2012. Μέχρι τον περασμένο Ιούνιο κατείχε το ρεκόρ του νεαρότερου σκόρερ στην ιστορία του εγχώριου ποδοσφαίρου, σκοράροντας με την φανέλα της JFK Olimps απέναντι στην ομάδα που τον ανέδειξε σε ηλικία 15 χρόνων και 193 ημερών.

Σαμπάλα ο… Τουρκοφάγος

Σε επίπεδο εθνικών ομάδων, μετρά πάνω από 20 συμμετοχές με τις ομάδες των U17, U19 και U21 ενώ στις 28 Μαΐου 2013 πραγματοποίησε ιδανικό ντεπούτο με το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα, σκοράροντας 2 φορές στην φιλική ισοπαλία με 3-3 απέναντι στην Τουρκία. Μέχρι σήμερα έχει αγωνιστεί σε άλλους 8 αγώνες με το εθνόσημο στο στήθος, με σημείο αναφοράς τον αγώνα απέναντι στην Σλοβακία για τα προκριματικά του παγκοσμίου κυπέλλου τον Οκτώβρη του 13, οπότε και πέτυχε το πρώτο του επίσημο γκολ με το εθνόσημο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ