Από το 2003, όταν και άρχισε να ασχολείται επαγγελματικά με το ποδόσφαιρο ο Τεντ φαν Λίουεν, έχει δουλέψει σε τρεις ομάδες, εκτός της Ανόρθωση. Η πρώτη ήταν η ΑGOVVApeldoorn (2003-2009), η δεύτερη η VitesseArnhem (2009-2013) και η τρίτη η μαλτέζικη Valetta(2014). Στις δύο ολλανδικές ομάδες, κυρίως, κατάφερε να ανακαλύψει και να αναπτύξει πολλούς ποδοσφαιριστές, οι οποίοι μετέπειτα έφεραν σημαντικά έσοδα στα ταμεία των ομάδων. Κάτι που φιλοδοξούμε να το δούμε σύντομα και στην ομάδα μας. Πάμε να δούμε, όμως, κάποιες περιπτώσεις ποδοσφαιριστών που δούλεψαν μαζί με τον φαν Λίουεν και έφτιαξαν το όνομα τους, ξεκινώντας από την AGGOVApeldoorn.
Ντρίες Μέρτενς (06/05/1987)
Αριστερό εξτρέμ, όμως μπορεί να αγωνιστεί με επιτυχία σε όλες τις θέσεις της επίθεσης. Ο φαν Λίουεν τον εντόπισε στην βελγική ομάδα της Γάνδης και τον έφερε στην ΑGOVV το 2006. Αγωνίστηκε εκεί για τρία χρόνια με 75 συμμετοχές, 29 γκολ και 14 ασίστ. Η AGOVV τον πούλησε στην Ουτρέχτη για 600 χιλιάδες το 2009. Στη συνέχεια, πήρε μεταγραφή για την PSVEindhoven, ενώ σήμερα αγωνίζεται στον ιταλικό γίγαντα που ονομάζεται Νάπολι. Διεθνής με το Βέλγιο με 28 συμμετοχές και 3 γκολ. Αγωνίστηκε στο πρόσφατο Παγκόσμιο Κύπελλο της Βραζιλίας, ενώ η αξία του ανέρχεται στα 13 εκατομμύρια ευρώ.
Νάσερ Τσαντλί (02/08/1989)
Αριστερό εξτρέμ, όμως μπορεί να αγωνιστεί με επιτυχία και δεξιά και πίσω από τον επιθετικό κορυφής. Αγωνίστηκε στην AGOVVαπό το 2007 μέχρι το 2010(94 συμμετοχές με 29 γκολ και 20 ασίστ). Πωλήθηκε στην Τβέντε για 400 χιλιάδες, ενώ από εκεί μεταγράφηκε στην αγγλική Τότεναμ με το ποσό να φτάνει τα 8 εκατομμύρια. Διεθνής Βέλγος, παρόλο που κατάγεται από το Μαρόκο ( 24 συμμετοχές με 4 γκολ). Αγωνίστηκε και αυτός, κυρίως ως αλλαγή, στο πρόσφατο Μουντιάλ, ενώ η αξία του κυμαίνεται σήμερα στα 9 εκατομμύρια.
Γκονζάλο Γκαρσία(13/10/1983)
Τρίτος στην σειρά, ο γνωστός σε όλους μας, Ουρουγουανός. Στη μέρα του, μπορεί να διαλύσει κάθε αντίπαλο. Αγωνίζεται κυρίως ως δεύτερος επιθετικός. Ο φαν Λίουεν τον απέκτησε ως ελεύθερο από την δεύτερη ομάδα της Ρεάλ Μαδρίτης το 2005 και τον πούλησε στην Χέρενφεν, δύο χρόνια αργότερα, έναντι ενός εκατομμυρίου. Η σημερινή του αξία εκτιμάται κοντά στο εκατομμύριο. Από τους αγαπημένους παίκτες του Ολλανδού Τ.Δ μας, ο οποίος τον περιμένει για να ενταχθεί ξανά στο ρόστερ της ομάδας μας.
Αξίζει να αναφέρουμε, επίσης, ότι στην AGOVV αγωνίστηκε για ένα χρόνο ως δανεικός από την PSVEindhoven(2003-04) ο διεθνής Ολλανδός επιθετικός Κλάας Γιαν Χούντελααρ. Μάλιστα, ο Χούντελααρ εκείνη την χρονιά σκόραρε 26 γκολ σε 35 συμμετοχές και αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ στην δεύτερη κατηγορία της Ολλανδίας. O Χούντελααρ σήμερα αγωνίζεται στην γερμανική Σάλκε με την αξία του να είναι στα 13 εκατομμύρια.
Στην Φίτεσε.
Το 2009 ο φαν Λίουεν αφήνει την AGOVV και πιάνει δουλειά στην ομάδα της γενέτειράς του, Φίτεσε Άρνεμ. Αρχικά, ως ανιχνευτής ταλέντων για ένα χρόνο και στη συνέχεια ως τεχνικός διευθυντής μέχρι το 2013. Εκεί, καταφέρνει να αναμορφώσει την ομάδα με τις διασυνδέσεις και τις σχέσεις της Φίτεσε με την Τσέλσι σε επίπεδο ιδιοκτητών (Ρόμαν Αμπράμοβιτς και Μεράμπ Τζορντάνια). Ως εκ τούτου, παίκτες που δεν είχαν πολύ χρόνο συμμετοχής στην αγγλική ομάδα μετακομίζουν, πάντα με την μορφή δανεισμού, στη Φίτεσε. Εκεί, ο φαν Λίουεν με το τεχνικό επιτελείο του καταφέρνουν να τους βελτιώσουν και να φέρουν την ομάδα του Άρνεμ στα ψηλά στρώματα της βαθμολογίας. Πάμε να δούμε, κάποιες περιπτώσεις ποδοσφαιριστών στη Φίτεσε, οι οποίες χρήζουν αναφοράς:
Ουίλφριντ Μπονί (10/12/1988)
Επιθετικός κορυφής με ιδιαίτερη αίσθηση του γκολ. Μπορεί να σε «σκοτώσει» με όλους τους τρόπους. Ο φαν Λίουεν τον αγόρασε από την Σπάρτα Πράγας έναντι 4 εκατομμυρίων ευρώ στις 31 Ιανουαρίου 2011. OΜπονί, στα δύο χρόνια παραμονής του στο Gelredome(στάδιο της Φίτεσε) πρόλαβε να σημειώσει 58 γκολ σε 77 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις. Η Φίτεσε τον πουλά στην αγγλική Σουόνσι το 2013, με το κόστος της μεταγραφής του να εκτοξεύεται στα 14 εκατομμύρια ευρώ. Αξίζει να αναφέρουμε, ακόμα, πως στην πρώτη χρονιά του στην Πρέμιερ Λιγκ σκόραρε 17 γκολ σε 34 εμφανίσεις. Αποτελεί μεταγραφικό στόχο μεγάλων αγγλικών ομάδων, όπως η Λίβερπουλ. Διεθνής με την Ακτή του Ελεφαντοστού ( 23 συμμετοχές και 10 γκολ). Μάλιστα, σκόραρε εναντίον της Ελλάδας στο πρόσφατο Μουντιάλ. Η αξία του, σήμερα, κυμαίνεται στα 12 εκατομμύρια ευρώ.
Μάρκο φαν Γκίνκελ (01/12/1992)
Παιδί των ακαδημιών της Φίτεσε. Αγωνίζεται στο κέντρο, τόσο ως αμυντικό χαφ, όσο και επιθετικό χαφ. Συνολικά, με την Φίτεσε είχε 111 συμμετοχές με 23 γκολ και 18 ασίστ. Στις 4 Ιουλίου του 2013, η Φίτεσε τον πουλά στην Τσέλσι για 8 εκατομμύρια ευρώ. Κατά την παρουσίασή του από την αγγλική ομάδα, ο ίδιος περιέγραψε τον εαυτό του ως boxtoboxplayer. Πλήρως διεθνής με την εθνική Ολλανδίας, με το ντεμπούτο του στην εθνική Ανδρών να πραγματοποιείται στις 14 Νοεμβρίου 2012 με αντίπαλο την Γερμανία. Η αξία του εκτιμάται στα 8 εκατομμύρια ευρώ.
Νεμάνια Μάτιτς (01/08/1988)
Αμυντικό χαφ, ο οποίος διακρίνεται για τα ανασταλτικά του καθήκοντα. Στη Φίτεσε αγωνίστηκε για μια αγωνιστική περίοδο, ως δανεικός, από την Τσέλσι. Εκείνη την χρονιά, ο Μάτιτς αγωνίστηκε σε 29 αγώνες με την ομάδα του Άρνεμ. Πλήρως διεθνής με την Σερβία από το 2008, ενώ η αξία του σήμερα εκτοξεύτηκε στα 27 εκατομμύρια ευρώ.
Τόμας Κάλας (15/05/1993)
Κεντρικός αμυντικός, ο οποίος έπαιξε στην Φίτεσε ως δανεικός από την Τσέλσι για δύο σεζόν (2011-12 και 2012-13). Έχει ύψος 1.84 και κατάγεται από την Τσεχία. Συνολικά, με την Φίτεσε πραγματοποίησε 76 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις με 2 γκολ και 4 ασίστ. Πλήρως διεθνής με την Τσεχία σε όλα τα επίπεδα. Την φετινή σεζόν, δόθηκε ξανά δανεικός από την Τσέλσι στην γερμανική Κολωνία. Η αξία του εκτιμάται στα 6 εκατομμύρια ευρώ.
Λούκας Πιαζόν (20/01/1994)
Ο Γκουστάβο Λούκας Ντομίνγκες Πιαζόν, όπως είναι το πλήρες όνομά του, αγωνίζεται κυρίως ως αριστερό εξτρέμ. Οι ειδικοί περί ποδοσφαίρου αναφέρουν ήδη πως στα επόμενα λίγα χρόνια θα είναι βασικός με την εθνική Βραζιλίας. Αγωνίστηκε στην Φίτεσε την περσινή αγωνιστική χρονιά ως δανεικός και αυτός από την Τσέλσι. Στο ενεργητικό του είχε 31 συμμετοχές με 11 γκολ και 8 ασίστ. Η αξία του εκτιμάται στα 7 εκατομμύρια ευρώ, και ας είναι μόλις 20 χρονών.
Άλλες περιπτώσεις που χρήζουν αναφοράς στην Φίτεσε είναι αυτές του Πάτρικ φαν Άανχολτ (Ολλανδός αριστερός μπακ, δανεικός από την Τσέλσι), του Κριστιάν Άτσου (Γκανέζος εξτρέμ με όπλο την ταχύτητα και την ντρίμπλα-δανεικός από την Τσέλσι, ενώ έπαιξε και βασικός στο Μουντιάλ της Βραζιλίας), του Ντάβι Πρόπερ (Ολλανδός αμυντικός χαφ με έφεση στα μακρινά σουτ και στην αναχαίτιση των αντιπάλων) και τέλος, ο Ζακάρια Λαμπιάντ, μαροκινής καταγωγής, επιθετικός μέσος με την ντρίμπλα και τα σουτ από απόσταση να είναι τα δυνατά του σημεία. Βλέπουμε, λοιπόν, πως ο Τεντ φαν Λίουεν, έχει την ικανότητα και το λεγόμενο ποδοσφαιρικό «μάτι» να ανακαλύπτει ταλέντα σε λογικές τιμές. Φτάνει, πλέον, να το αποδείξει και στην ομάδα μας…