Αυτός είναι ο Γιούρι

Η αναμονή για την απόκτηση του ενός από τους δύο επιθετικούς που θα έρθουν στην ομάδα φαίνεται να φτάνει επιτέλους στο τέλος με τον Γιούρι Γιακοβένκο να αποτελεί εκτός συγκλονιστικού απροόπτου το νεότερο μεταγραφικό απόκτημα του καλοκαιριού. Παρά το γεγονός ότι είναι μόλις 20 χρονών, μετρά ήδη πέντε επαγγελματικές χρονιές στα γήπεδα της Ουκρανίας και Γαλλίας με το οδοιπορικό του στα Ευρωπαϊκά γήπεδα να ξεκινά το 2011 και αφού πρώτα αναδείχθηκε από τις ακαδημίες της Arsenal Kyiv.

Προέρχεται από άκρως ποδοσφαιρική οικογένεια μιας και είναι γιός του Πάβλο Γιακοβένκο ο οποίος αποτέλεσε βασικό στέλεχος τόσο της Dynamo Kyiv, όσο και της Σοβιετικής Ένωσης στα μέσα της δεκαετίας του ’80, πανηγυρίζοντας μάλιστα και ένα κύπελλο ΟΥΕΦΑ. Ο δε αδελφός του Αλεξάντερ Γιακοβένκο αγωνίστηκε σε σημαντικούς Ευρωπαϊκούς συλλόγους όπως η Anderlecht, η Westerlo, η Fiorentina και η Malaga.

Παρόλο που γεννήθηκε στην Γαλλία, το Κίεβο έμελε να είναι ο πρώτος ποδοσφαιρικός σταθμός του Γιακοβένκο ο οποίος το 2010 μεταγράφηκε στην Obolon, την φανέλα της οποίας φόρεσε για πρώτη φορά την διετία 2011-2012 αγωνιζόμενος στην πρώτη κατηγορία της χώρας. Στην πρώτη του επαγγελματική χρονιά αγωνίστηκε 8 φορές ως επί το πλείστον ως αλλαγή, έχοντας όμως την ατυχία να βρίσκεται σε μια ομάδα με καθοδική πορεία.

Δεν μπορεί να ερμηνευτεί διαφορετικά το γεγονός ότι η Όμπολον υποβαθμίστηκε στην δεύτερη κατηγορία της Ουκρανίας την διετία 2011-2012 και στην τρίτη κατηγορία την αμέσως επόμενη χρονιά, με τον Γιακοβένκο να αυξάνει σταδιακά τον χρόνο συμμετοχής του ο οποίος όμως περιορίστηκε σε μονοψήφιο αριθμό εμφανίσεων.

Το 2013 επέστρεψε στην γενέτειρά του για λογαριασμό της Ajaccio αγωνιζόμενος δύο φορές με την πρώτη και οκτώ φορές με την δεύτερη ομάδα, πετυχαίνοντας ένα γκολ. Ο υποβιβασμός της Γαλλικής ομάδας έδωσε ουσιαστικά και την ελευθέρα στον ποδοσφαιριστή να διαπραγματευτεί με ομάδα της αρεσκείας του, με την Ανόρθωση να αποτελεί τον επόμενο σταθμό της καριέρας του.

Σε επίπεδο εθνικών ομάδων αποτέλεσε μέλος 5 κλιμακίων της εθνικής Ουκρανίας και πιο συγκεκριμένα στα τμήματα U17, U18, U19, U20 και U21 με συνολικά περισσότερες από 30 εμφανίσεις και 6 γκολ.

Previous article
Next article

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ