Λαϊκισμός δεν σημαίνει φώς

Το σημαντικότερο πρόβλημα της Ανόρθωσις είναι ο λαϊκισμός. Παραδοσιακά, αυτός ήταν που οδηγούσε το κοινό σε λανθασμένα συμπεράσματα. Και την ομάδα, μονίμως σε θέση άμυνας.

Λαϊκισμός. Ας δούμε αρχικά τι σημαίνει. Λαϊκισμός είναι στάση και συμπεριφορά που συναντάται σε διάφορες εκφάνσεις της κοινωνίας μας και χαρακτηρίζεται από υπερβολική και μη αυθεντική λαϊκότητα. Ο λαϊκισμός ως μία μορφή πολιτικής ιδεολογίας αντιπαραβάλει τα συμφέροντα και τις επιθυμίες της μάζας του λαού ενάντια στις ελίτ. Το λεξικό Cambridge ορίζει το λαϊκισμό ως «πολιτική ιδέα και δράση που στοχεύει στην αντιπροσώπευση των επιθυμιών και των αναγκών του απλού λαού»

Εγώ θα δώσω την δική μου εκδοχή. Την περασμένη εβδομάδα προσπάθησα να υποστηρίξω τον κόσμο της ομάδας, σήμερα πως κατάφερα να τα βάλω μαζί του, δεν ξέρω. Κομπλεξικός θα είμαι. Και για να ξεκαθαρίσω την θέση μου, είμαι υπέρ της εμπεριστατωμένης κριτικής και κάθετα εναντίος της μουρμούρας χωρίς επιχειρήματα. Όλοι έχουμε δικαίωμα να εκφράζουμε την γνώμη μας αρκεί να έχουμε άποψη. Αυτοί που είναι αραχτοί στην παραλία και μεταξύ φραπέ και τσιγάρου, “αμπελοφιλοσοφούν” με φόντο τον Πρωταρά, ας κρατήσουν τις απόψεις τους για την πάρτη τους.

Το ότι κάποιοι Ανορθωσιάτες, στέκονται σε μια γωνία έτοιμοι να «βάλουν» κατά της διοίκησης, την ώρα που γίνονται υπεράνθρωπες προσπάθειες για να λειτουργήσει το οικοδόμημα που λέγετε Ανόρθωση σωστά, είναι τρομερά επικίνδυνο. Μερικοί από εσάς πρέπει να κάνετε την δική σας αυτοκριτική στο αν προσφέρετε πλέον σε αυτό το σωματείο. Και η προσφορά δεν είναι ένα season ticket η να κάνεις μια εισφορά. Προσφορά είναι να στέκεσαι στο πλευρό της, στους χαλεπούς καιρούς που διέρχεται. Ας αφήσουν κάποιοι τα προσωπικά τους συμφέροντα εκτός. Αν θέλουν να υποστηρίζουν μια ομάδα, όπου ο ένας θα μας είναι φίλος, και ο άλλος γνωστός, για να μαθαίνουμε τη συμβαίνει στα αποδυτήρια για κουτσομπολιό, τότε η Ανόρθωσις δεν σας κάνει.

Φυσικά δεν συμφωνώ ούτε με την «τυφλή» στήριξη. Τα λάθη, αν υπάρχουν, πρέπει να λέγονται για να διορθωθούν. Δεν περιμένουμε από τον πρόεδρο να είναι τέλειος. Θέλουμε ότι κάνει να το πράττει από αγάπη για την ομάδα όχι όπως οι άλλοι από προσωπικό συμφέρον. Και αυτό κάνει. Θα κάνει λάθη και είναι λογικό. Άμα ο αδελφός σου κάνει μια στραβή και του την πεις, σημαίνει ότι δεν τον αγαπάς;

Η κριτική μας να γίνεται σε λογικά πλαίσια. Όταν ξεπερνούμε το επιτρεπτό όριο, δεν είναι κριτική αλλά λαϊκισμός. Άλλο τι θέλουμε και άλλο τι μπορούμε. Δεν γίνεται κάθε φορά όλα να είναι μαύρα, και να φέρνουμε τα πάνω-κάτω προσπαθώντας να μειώσουμε ανθρώπους, που καθημερινά δίνουν μάχη να κρατήσουν το σύλλογο όρθιο, και τον κόσμο ενωμένο.

Fire Phoenix

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ