23/07/1974: « Έπεσαν» τα παλληκάρια του Καλαμπουρτζή

Τραγική και συνάμα επική μάχη-ενέδρα χαρακτηρίζετε αυτή της 23ης Ιουλίου στις κατεχόμενες από τον Αττίλα περιοχές της Ασιεντρούσας Συγχαρί, στα κατεχόμενα στρατόπεδα της 181 ΜΠΠ και της 191 ΠΟΠ στα χωριά Τρίκωμο και Συγχαρί.

Η μάχη κράτησε κάτι παραπάνω από δυο ώρες, και σε κάποιες στιγμές οι στρατιώτες πιστοί έως θανάτου στις διαταγές και στο χρέος προς την πατρίδα, βρέθηκαν να παλεύουν άοπλοι, σώμα με σώμα με Τούρκους κομάντος, ζωσμένους ακόμη και με τσεκούρια.

Οι δυο μονάδες μετρούν αρκετούς αγνοούμενους, αλλά και πεσόντες. Ανάμεσα τους, αγνοούμενος κι ο διοικητής Ανχης(ΠΒ) Στυλιανός Καλπουρτζής, που κατά τους στρατιώτες του, ήταν υπόδειγμα στρατιωτικού αλλά και ανθρώπου. Στο τέλος της μάχης αιχμαλωτιστήκαν 48 πυροβολητές, ως επί το πλείστον τραυματίες. Εν συνεχεία, μεταφερθήκαν στην Κερύνεια, και από εκεί στα Άδανα και την Αμάσια της Τουρκιάς, όπου έμειναν για 3 μήνες.

Παρακάτω σας παραθέτουμε το ντοκιμαντέρ στο οποίο περιλαμβάνονται δεκάδες μαρτυρίες επιζώντων πολεμιστών της ηρωικής 181 ΜΠΠ και της 191 ΠΟΠ, που έχει γυριστεί στο χώρο της μάχης, 35 χρόνια μετά. Επίσης περιλαμβάνονται πλάνα από Τουρκική ταινία, η οποία δείχνει τη καταστραμμένη φάλαγγα λίγες μόλις μέρες μετά το ολοκαύτωμα.

Ένα ντοκιμαντέρ, αφιερωμένο σε αυτούς που έπεσαν εν ώρα καθήκοντος στο βουνό που σηκώνει τη σημαία της ντροπής, αλλά και σε όσους κατάφεραν να επιβιώσουν της αιχμαλωσίας, όπως επίσης και στους υπόλοιπους που διάβηκαν κατακρεουργημένοι τις κορυφές του Πενταδακτύλου και επέστρεψαν.

 

https://www.youtube.com/watch?v=9Pvqr3Gy6Sk

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ