Χείμαρρος ο δήμαρχος Αμμοχώστου

Σε συνέντευξη τύπου με θέμα «Περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου: σχόλια για τις τελευταίες εξελίξεις και προοπτικές», μίλησε ο Aλέξης Γαλανός, με τον δήμαρχο Αμμοχώστου να αναφέρεται σε σωρεία θεμάτων που αφορούν την κατεχόμενη πόλη.

Για τις διαπραγματεύσεις:
«Η περίκλειστη πόλη είναι κατεχόμενη από τον Tουρκικό στρατό, συνεπώς δεν μπορούμε να αφήνουμε εκτός εξίσωσης την ίδια την Τουρκία και να συζητούμε για μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης με τους Τουρκοκύπριους».

Για τις υποχρεώσεις της Τουρκικής πλευράς:
«Έχουν νομικές αλλά και συμβατικές υποχρεώσεις στο φλέγον θέμα της Αμμοχώστου, οι οποίες δεν έπρεπε καν να τυγχάνουν συζήτησης. Προσπαθούν να μετατρέψουν μια κενή πόλη σε διαπραγμάτευση και μάλιστα έρχονται στο τέλος και αρνούνται υποχρεώσεις που ανέλαβε τόσο η Τουρκία, όσο και οι Τουρκοκύπριοι».

Για τις τελευταίες εξελίξεις:
«Η στάση του Ερογλου και της Τουρκίας στην πρόταση που έγινε για εμπειρογνώμονες από Αμερική και Ηνωμένα Έθνη με την άφιξη του κ. Μπάιντεν στην Κύπρο, αποτυπώνει όλο το μέγεθος της τουρκικής αδιαλλαξίας και σκοτώνει την όποια ελπίδα και προοπτική».

Για το παιχνίδι της Τουρκίας:
«Είναι φανερό, ότι πέραν των ωραίων λόγων, η Τουρκική πλευρά δεν θέλει να βελτιώσει το κλίμα, δεν θέλει να δώσει προοπτικές, ενώ ταυτόχρονα θέλει να σκοτώσει κάθε ελπίδα και να ενθαρρύνει εκείνους που λένε ότι χάνουμε τον χρόνο μας. Το μήνυμα που παίρνει ο κόσμος που θέλει λύση, είναι ότι πραγματικός στόχος είναι είτε η προσάρτηση ή η ταβανοποίηση, ή η αναγνώριση του ψευδοκράτους. Θα είναι μεγάλος λάθος, αν μπούμε σε διαδικασία για δευτερεύοντα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, κάτι που έχουμε δοκιμάσει τα τελευταία 40 χρόνια.»

Για τον διεθνή παράγοντα:
«H Ευρώπη επιδεικνύει αδιαφορία και παρά το γεγονός ότι η Κύπρος είναι ευρωπαϊκό έδαφος και οι κατεχόμενες πόλεις μας είναι Ευρωπαϊκές πόλεις, δέχεται τα όποια επιχειρήματα εγείρει η Τουρκική πλευρά ότι δεν ανήκουν στην Ευρώπη. Αλλά πώς μπορούν από την μια να λένε ότι δεν ανήκουν στην Ευρώπη, όταν έχουν εκδοθεί 95.000 διαβατήρια και ταυτότητες; Πώς μπορούν να λένε ότι δεν ανήκουν στην Ευρώπη όταν κάθε μέρα ωφελούνται με τεράστια κοινοτικά προγράμματα και κονδύλια; Πώς μπορεί να λέει η Τουρκία ότι δεν ανήκει στην Ευρώπη όταν καθημερινά συζητούμε θέματα ανοίγματος κεφαλαίων».

Για την επίσκεψη Μπάιντεν:
«Η στάση Μπάιντεν ήταν καθόλα εντάξει απέναντι στην Κυπριακή Δημοκρατία. Ελπίζουμε ότι θα συνεχιστεί η εμπλοκή κι ότι θα φέρει αποτελέσματα, μιας και τα προηγούμενα χρόνια η Αμερική απείχε. Υπάρχουν κι άλλοι παράγοντες όπως το φυσικό αέριο, των αγωγών και τα θέματα της σταθερότητας στην περιοχή που την ενδιαφέρουν άμεσα».

Για τη στάση της Γερμανικής κυβέρνησης:
«Αν δεν υπάρξει ενεργός εμπλοκή εκείνων που μπορούν να επηρεάσουν την Τουρκία, δεν μπορούμε να αναμένουμε από την Τουρκία και τον Ερογλου οποιαδήποτε πρόοδο, παρά μόνο ροκάνισμα χρόνου».

Για το εσωτερικό μέτωπο:
«Δεν πρέπει να δίδεται η εικόνα ότι κάθε φορά που δεν αποδίδει η προσπάθεια, υπάρχει και ανακούφιση λόγω της στασιμότητας. Κάποιοι δικοί μας ανακουφίζονται και απορώ σε τι εξυπηρετεί αυτό; Όποτε υπάρχει ελπίδα για πρόοδο στο θέμα της Αμμοχώστου, αμέσως ακούμε αντιρρήσεις, ακούμε περί αμμοχωστοποίησης, ακούμε ότι γίνονται θυσίες στις βασικές μας θέσεις. Καμία θυσία δεν γίνεται, η αμμοχωστοποίηση είναι ένας μύθος, τον οποίο σέρβιραν για συμφέροντα στο παρελθόν οι developers».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ