Το ιστορικό του πρωτομάρτυρα Ανδρέα Δημητρίου και το πρόγραμμα αγώνων που βρέθηκε στα αντικείμενα του

Μια πολύ ωραία δημοσίευση είχε η σελίδα στο facebook PRIDE OF FAMAGUSTA – GLORY DAYS. Στη δημοσίευση γίνεται ένα ιστορικό του πρωτομάρτυρα της αγχόνης Ανδρέα Δημητρίου. Ο ήρωας αν και με καταγωγή από τη Λεμεσό, το 1948 μετοίκησε στην Αμμόχωστο και υποστήριζε ένθερμα την Ανόρθωση. Μάλιστα τη μέρα που συνελήφθη από τους Άγγλους κατακτητές, μέσα στα προσωπικά του αντικείμενα βρέθηκε και πρόγραμμα ποδοσφαιρικών αγώνων.

Κάνουμε όλοι Like στη σελίδα του PRIDE OF FAMAGUSTA – GLORY DAYS.

Πιο κάτω η δημοσίευση:

Με μια σπάνια δημοσίευση συνεχίζουμε σήμερα το αφιέρωμα μας για τον πρωτομάρτυρα της αγχόνης. Ο ήρωας Ανδρέας Δημητρίου με καταγωγή από τον Άγιο Μάμα Λεμεσού ήταν λάτρης του ποδοσφαίρου. Από το 1948 που εγκαταστάθηκε στην Αμμόχωστο όχι μόνο απλά υποστήριζε την ΑΝΟΡΘΩΣΗ , αλλά ήταν θερμός οπαδός της.Στη φωτογραφία είναι το πρόγραμμα των ποδοσφαιρικών αγώνων της εποχής, από απόκομμα εφημερίδας που βρέθηκε στα προσωπικά αντικείμενα του ήρωα, τη μέρα που συνελήφθη από τους Άγγλους στην Αμμόχωστο μετά από απόπειρα εκτέλεσης πράκτορά τους έξω από γνωστό κινηματογράφο της πόλης. Δίπλα από κάθε αγώνα διακρίνονται τα αποτελέσματα που σημείωνε ο ήρωας .

iros-andreas-dimitriou

Ο ήρωας Ανδρέας Δημητρίου στη Σαλαμίνα, ένα χώρο που του άρεσε να επισκέπτεται συχνά με τους φίλους του. Η πρώτη μεγάλη επιχείρηση που έγινε στην Αμμόχωστο, για αρπαγή οπλισμού που τόσο πολύ είχε ανάγκη η οργάνωση, είχε εμπνευστή τον Α. Δημητρίου. Λόγω της δουλειάς του στο λιμάνι Αμμοχώστου, ο  Ανδρέας έμαθε με έξυπνο τρόπο την ύπαρξη ενός πολύτιμου φορτίου (οπλισμός) σε ένα πλοίο που μόλις έφτασε στο λιμάνι (07/10/1955). Μόλις σχόλασε ειδοποίησε το Παύλο Παυλάκη και συναντήθηκαν στην ΑΝΟΡΘΩΣΗ. Συμφώνησαν να καταστρώσουν σχέδιο για αρπαγή του οπλισμού. Στις 10/10/1955 μια ομάδα αγωνιστών με επικεφαλή τον Αντώνη Παπαδόπουλο ,συμπεριλαμβανομένου και του Ανδρέα, πραγματοποίησαν τη συγκεκριμένη επιχείρηση με απόλυτη επιτυχία.

Οι Βαρωσιώτες για αυτή τους την ενέργεια δέχτηκαν τα συγχαρητήρια του Αρχηγού Διγένη αλλά και του Γρηγόρη Αυξεντίου.

Πηγή: PRIDE OF FAMAGUSTA – GLORY DAYS

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ